arrow_drop_up arrow_drop_down
Wat is het verschil tussen bloggen en tekstschrijven?
14 maart 2016 

Wat is het verschil tussen bloggen en tekstschrijven?

Ik kan me voorstellen dat bovenstaande vraag je enigszins verrast. Dan ben je niet de enige. Zelf was ik er lange tijd ook niet van bewust dat er überhaupt een verschil was. Dit veranderde op het moment dat ik tijdelijk voor een werkgever aan de slag ging en verantwoordelijk werd voor de content. Op dat moment had ik al enkele blogs geschreven. Daardoor was ik me ervan bewust dat je een blog niet zomaar even schrijft. Het heeft namelijk meer dan een half jaar (!) geduurd voordat ik mijn eerste blog durfde te publiceren. Het was een voortdurend proces van schrijven…wegstrepen…wegleggen…en herschrijven. Wat ik vooral leerde is dat het schrijven van een inhoudelijke en leerzame blog, ongeacht waar het over gaat, vooral ook voor de schrijver zelf een leerproces is.

Bloggen of niet bloggen

Met die instelling ging ik ook aan de slag. Al snel kwam ik er achter dat bloggen hier heel anders werd aangepakt. Voor elke blog kregen we maximaal een uur de tijd. En als er een visual gemaakt moest worden, ging dat ook nog eens van de tijd af. Het voelde als een wedstrijd, waarbij het erom ging zoveel mogelijk teksten te schrijven. Uiteraard kwam dit de kwaliteit van de inhoud niet ten goede. Bloggen en tekstschrijven zijn immers twee heel verschillende dingen.

Sindsdien valt mij op dat het woord ‘bloggen' ook wordt gebruikt als mensen eigenlijk ‘tekstschrijven' bedoelen.  Het schrijven van een tekst is echt iets heel anders dan het schrijven van een goede blog.

Bloggen versus tekstschrijven

Het schrijven van een tekst moet meestal snel gebeuren, omdat men niet achterop wil raken in de ‘content race' en men snel resultaat wil zien. Veel van deze teksten moeten wervend worden geschreven met als doel de lezer direct aan te zetten tot actie. Terwijl het bij bloggen veel meer gaat over het geven van waardevolle informatie om zo de lezer iets te leren.

Bloggen is onderdeel van content marketing en houdt in dat je online artikelen schrijft waarin je waardevolle informatie deelt om zo publiek aan je te binden.  Met als doel dat het publiek jou weet te vinden voor een bepaalde product of dienst in plaats dat jijzelf koude acquisitie moet doen. Bloggen is dus een manier om je potentiële klanten te bereiken en aan je te binden.

De verschillen zijn te zien in onderstaande tabel.

BloggenTekstschrijven
Lange termijn resultaatKorte termijn resultaat
De lezer iets leren of informerenDe lezer aanzetten tot actie
Informatief geschrevenWervend geschreven
Onderdeel van  de content strategieLosse teksten met individueel doel

Afhankelijk van wat je wilt bereiken kun je voor tekstschrijven of bloggen. Houd daarbij wel in het achterhoofd dat, wanneer je voor bloggen kiest, je pas op langere termijn resultaat zult zien. Dit heeft te maken met het feit dat je nog een status moet verwerven en een publiek moet opbouwen. Bij het schrijven van een wervende tekst gaat het vaak om resultaten op korte termijn.

Michael Brenner, van ‘The Marketing Insider Group' geeft aan dat we ons nog teveel focussen op content die onze producten (snel) moeten helpen verkopen. Dat zorgt ervoor dat we dus vooral teksten schrijven onder de noemer van ‘blogs'. En dat is onjuist, want blogs worden vooral geschreven met als doel de klant iets te leren of te informeren en niet om (meteen) iets te verkopen. Daar gaat vaak eerst een langdurige klantrelatie aan vooraf.

Bij het schrijven van wervende teksten is dus het doel om op korte termijn producten te verkopen, vaak zonder daarbij te letten op de behoeften van je (potentiële) klanten. De kans is groot dat je publiek je tekst niet eens onder ogen krijgt, omdat hun behoeften heel ergens anders liggen dan waar jij je in je verhaal op richt. En dat is jammer, want tegenwoordig kun je online zoveel te weten komen over je (potentiële) klant waar je je voordeel mee kunt doen. Zoals de behoeften die ze hebben. Het is zonde als je daar niks mee doet.

Wat je ook schrijft, denk altijd eerst goed na over wat je gaat schrijven door jezelf de volgende vragen te stellen:

 • Wat is het doel van de tekst?
 • Voor wie schrijf ik deze tekst?
 • Waar ga ik de tekst publiceren?
 • Wat voor resultaat moet het opleveren en hoe ga ik dat meten?

DIY: Goede blog maken

Wanneer je écht goede content wilt maken kost dat tijd.  Ongeacht of het gaat om een video, audio of geschreven blog. Het proces dat je doorloopt is voor alle content hetzelfde, maar hieronder leg ik alleen het proces voor het schrijven van een blog uit.

Wanneer je een blog wilt schrijven bepaal je eerst de structuur. Je zet in grote lijnen op papier wat je wilt gaat vertellen. Dit zorgt voor houvast. Om de structuur te kunnen bepalen is het van belang om goed na te denken over het doel van je blog.

Vervolgens ga je aan de slag met het uitvoeren van een gedegen onderzoek. Dit betekent dat je op internet gaat zoeken naar vergelijkbare blogs over het onderwerp waarover je wilt schrijven. Je stelt jezelf de volgende vragen.

 • Wat is er al (eerder) over geschreven?
 • Welke bronnen kunnen je eigen blog ondersteunen?
 • Hoe beoordeel je de betrouwbaarheid en de bruikbaarheid van deze bronnen?
 • Hoe kun jij met jouw blog nog bij het onderwerp aansluiten en wat kun je nog toevoegen? (afhankelijk van wat je gevonden hebt)
 • Wat wordt de titel van je blog?
 • Welke schrijfstijl kies je? (grappig, informeel, zakelijk etc.)

Denk bij het schrijven ook goed na over de manier waarop je je publiek wilt aanspreken. Wanneer je bijvoorbeeld voor een Belgisch platform schrijft, is het van belang om ‘je' in de tekst te vervangen voor ‘u'.

Bloggen en tekstschrijven

Meten = weten

Designers Holy TriangleNaast het schrijven van de blog is het ook van belang om achteraf te bekijken wat je blog online gedaan heeft. Daarmee bedoel ik dat je kijkt naar de statistieken. Hoe vaak gelezen, gedeeld, geliked, gereageerd etc. Die gegevens kun je dan weer gebruiken om je publiek nog beter aan te spreken. Door het inzicht dat je krijgt kun je je blogs steeds beter afstemmen op je publiek. Bovenstaand proces kost tijd.  Als je een goede blog wilt afleveren is het belangrijk die tijd ook te nemen.

Als je als online marketeer werkzaam bent in een organisatie of als freelancer content maakt, is de afbeelding hiernaast handig voor je.  Misschien ken je het wel als de ‘duivelsdriehoek'. Deze is afkomstig uit project management maar ook hier goed toepasbaar. Hierin wordt duidelijk dat de drie genoemde factoren (snel, goedkoop en goed) niet samengaan.  Elke combinatie van deze factoren zorgt voor een ander spanningsveld.

 1. Snel en goed = duur (dus niet goedkoop)
 1. Goed en goedkoop = langzaam (dus niet snel)
 1. Snel en goedkoop = onvoldoende kwaliteit (dus niet goed).

De eerstvolgende keer dat iemand je vraagt om de aspecten uit de ‘duivelsdriehoek' te combineren in een blog, weet jij hoe laat het is. Op het moment dat je dit signaleert kun je meteen ingrijpen en bijsturen.

Kortom,  afhankelijk van de strategie en de planning die je kiest kan bloggen van toegevoegde waarde zijn. Zolang je maar duidelijk voor ogen houdt wat je wilt bereiken met de blogs die je maakt, het consequent en consistent doet en de resultaten ervan analyseert.

Hoe zit dat bij jou? Ik ben heel benieuwd naar jouw mening wat betreft het verschil tussen bloggen en tekstschrijven. Wat zijn jouw ervaringen?

Over de schrijver
Esther adviseert (publieke) personen bij het vormgeven en uitvoeren van hun ‘personal branding’ met behulp van content marketing. Daarbij kiest ze altijd voor een pragmatisch aanpak zodat klanten effectief aan de slag kunnen met het bouwen van een ijzersterk eigen merk.
Erik Dekker
Door

Erik Dekker

op 14 March 2016

Ik ben het eens met je dat het schrijven van een blog een proces is dat tijd kost. Ik vind echter je mening over tekstschrijven wel beperkt. Je doet tekstschrijven hier af als snel vullen van een website met content. Echter als je content voor een website maakt dan is het juist de bedoeling dat dit op elkaar aansluit, en zeker gericht is om op de langer termijn aan een behoefte te voldoen. Alle punten die jij onder bloggen benoemt kunnen wat mij betreft 1 op 1 ook voor tekstschrijven worden gebruikt.

Nathan Veenstra
Door

Nathan Veenstra

op 15 March 2016

Eens met Erik. Vooral punt 1 en 4 bij bloggen in de tabel gelden zonder meer ook voor tekstschrijven voor de "gewone" webteksten". Er zijn meer overeenkomsten dan verschillen, zo zijn beide relevant om bij te dragen aan de acquisitie. De grootste verschil is dat blogs overwegend informatief zijn, waar webteksten ook wervend kunnen (!) zijn.

Esther Nijskens
Door

Esther Nijskens

op 15 March 2016

Beste Nathan, Ik ben het met je eens dat bloggen en het schrijven van teksten beiden relevant zijn voor acquisitie. Echter, ben ik wel van mening dat dit bij bloggen op een andere manier gaat, dan bij tekstschrijven, zoals ik ook aangeef in de blog. Afhankelijk van waar je voorkeur naar uitgaat en met welk doel je dit wilt bereiken kies je dus voor een tekst of blog.

Esther Nijskens
Door

Esther Nijskens

op 15 March 2016

Beste Erik, Natuurlijk houd je bij tekstschrijven ook een duidelijk doel voor ogen en uiteraard moet het aansluiten bij de rest. Maar mijns inziens worden beiden (bloggen en tekstschrijven) met een ander doel geschreven. Bij het bloggen gaat het vooral om het informeren van je publiek terwijl de insteek bij het schrijven van teksten vooral wervend is. Afhankelijk van wat je met je content wilt bereiken kies je dus voor bloggen óf tekschrijven.

Daniëlle Kelder
Door

Daniëlle Kelder

op 15 March 2016

Ik vind het verschil juist zó vanzelfsprekend dat ik nooit had bedacht dat mensen denken dat 't hetzelfde is. Grappig om te lezen dus. Tekstschrijven is heel breed. Een tekstschrijver kan webteksten schrijven maar ook informatiebrochures, persberichten of jaarverslagen. Of, jawel, blogs. ;-) Voor mij is bloggen een specialisatie binnen mijn vak, en er zijn behoorlijk veel tekstschrijvers die ook (zakelijke) blogs aanbieden. Een blog staat ook altijd op een blogpagina ('blog' of 'nieuws' of 'updates' of iets vergelijkbaars), en is daardoor al onderscheidend van de overige (web)teksten. Ik kan me nog indenken dat mensen informatie over tekstschrijven zoeken voor hun blog. Omdat ze niet snappen dat er verschil tussen zit, of omdat ze hun blog vooral als wekelijks reclameverhaaltje beschouwen. Maar dat je kunt kiezen tussen tekstschrijven óf bloggen? Nee, zo zie ik het niet. Bloggen is een onderdeel binnen het tekstschrijven. En een goede tekstschrijver schrijft dus informatieve blogs en wervende webteksten.

Edon van Asseldonk
Door

Edon van Asseldonk

op 15 March 2016

ik sluit me hier helemaal bij aan. Ik kan het niet beter verwoorden :)

Albagora
Door

Albagora

op 5 March 2020

Tekstschrijven is heel complex onderwerp. Een tekstschrijver kan webteksten schrijven maar ook informatiebrochures, persberichten of jaarverslagen. Maar ook blogs natuurlijk. Voor mij is bloggen een specialisatie binnen mijn vak, en er zijn behoorlijk veel tekstschrijvers die ook blogs schrijven die voor klanten zijn bedoeld . Er zit dus wel degelijk een groot verschil tussen de 2 zaken!

Reactie plaatsen