Interview: De waarde van webinar marketing
16 december 2015 
4 min. leestijd

Interview: De waarde van webinar marketing

Video marketing speelt een steeds belangrijkere rol binnen online marketing en steeds meer bedrijven begrijpen dat je door het gebruik van video je bedrijf veel beter kan positioneren, transparantie kan uitstralen en je sales kan versterken. Webinars spelen binnen video en video marketing een steeds belangrijkere rol. Ik ging daarom in gesprek met Remco Treuren, CEO en Co-founder van WebinarGeek, om te ontdekken wat de waarde is van webinars in de algehele contentstratregie en de reden waarom ze zijn gestart met de relatief jonge startup.

WebinarGeek

Hoe groot is webinar marketing momenteel al?

Webinar marketing is in Nederland echt in opkomst. Je ziet dat de grote bedrijven in met name de zakelijke dienstverlening al langer gebruik maken van het webinar als manier om te communiceren met de doelgroep. Een andere branche waar je het webinar steeds vaker ziet is in de online opleidingen. Het webinar leent zich uitermate goed voor training en opleiding, gezien het educatieve aspect.

In de Verenigde Staten is het webinar in 2015 de nummer één marketingtool geworden voor veel online marketeers. Het geeft echt een extra dimensie aan het online contact met je doelgroep en is uitgegroeid tot een extra verkoopkanaal. Wij verwachten dat het webinar in 2016 ook in Nederland een heel belangrijke rol gaat spelen binnen de online marketing strategie van een bedrijf. Het zal opstoten naar een plaats in de top 3 is onze verwachting.

En wat is het grootste verschil tussen video marketing en webinar marketing?

Het verschil tussen een video en een webinar is groot. Een video moet het liefst zo kort mogelijk zijn, terwijl je bij een webinar al snel 45 minuten kunt vullen. Een video moet trigeren, met een webinar kan je echt op de inhoud ingaan. Een deelnemer geeft niet alleen een e-mailadres in ruil voor deelname, maar ook kostbare tijd. Daarnaast is een webinar natuurlijk een live evenement, waar je mensen vooraf voor uitnodigt om deel te nemen. Het is de bedoeling om echt van toegevoegde waarde te zijn en je hebt meer mogelijkheden om de interactie met de kijker aan te gaan. Een video kan weer uitstekend worden ingezet om mensen te activeren zich voor een webinar in te schrijven!

Hoe interessant is webinar marketing voor kleinere bedrijven?

Heel interessant. Het is een heel handige manier om in een korte tijd veel potentiele en bestaande klanten te bereiken. Je kunt meer doen in minder tijd en zo je bedrijf laten groeien. Zeker voor bedrijven met een klein verkoopteam of zelfs voor zzp’ers is het webinar ideaal als verkoopkanaal. Je krijgt de mogelijkheid om jezelf online te profileren en te laten zien dat je de expert bent op jouw vakgebied.

Doordat veel data wordt verzameld tijdens een webinar, zorgt het er ook voor dat follow-up heel gericht kan worden gedaan. In plaats van losse verkoopgesprekken te voeren, kan je meerdere personen op hetzelfde moment bereiken. Na het webinar kan je op basis van de verzamelde informatie bepalen welke leads als eerst opgevolgd moeten worden.

Waarvoor kun je webinar marketing allemaal inzetten?

Het webinar is heel geschikt om leads te genereren. Aangezien je vaak online promotie maakt, bereik je ook mensen buiten je eigen netwerk. Daarnaast is deelname heel laagdrempelig, dus is iemand eerder geneigd om zich te registreren.

Webinars dragen ook bij aan je online zichtbaarheid. Potentiele klanten beginnen hun zoektocht naar antwoorden of oplossingen op problemen steeds meer online. Tijdens een webinar heb je de ultieme mogelijkheid om kennis te delen en te laten zien dat jij de partij bent om iemand te helpen. Het draagt bij aan het opbouwen van een vertrouwensband. Op het moment dat je iemand verder hebt geholpen, zal deze persoon bij jou terugkeren op het moment dat die wil overgaan tot aankoop.

Webinars

Is dat de reden waarom jullie met WebinarGeek zijn begonnen?

Wij zijn met WebinarGeek begonnen omdat wij het webinar voor iedere ondernemer toegankelijk willen maken. Ons doel is om een betaalbare oplossing te bieden, waarmee het ook voor zzp’ers en klein MKB interessant wordt om webinars als marketinginstrument in te zetten. Zo’n tool was nog niet beschikbaar toen wij in de zomer van 2014 met de ontwikkeling zijn begonnen.

Met WebinarGeek is het mogelijk om geheel zelfstandig een webinar te organiseren en uit te zenden. Daar heb je geen andere mensen bij nodig. Uiteraard is het wel mogelijk om je tijdens een live uitzendingen te laten begeleiden door een moderator.

Welke doelgroep spreken jullie nu voornamelijk aan?

Na de lancering in mei dit jaar hebben wij ons met name gericht op kennisondernemers/businesscoaches die al behoorlijk online actief zijn. Gekscherend wordt wel eens gezegd dat de ene helft van Nederland de andere helft coacht. Daarnaast beschikt deze groep ondernemers vaak over veel specifieke kennis. De ideale combinatie om webinars te organiseren. We zien nu inderdaad een enorme toename in het aantal business coaches dat met webinars hun bereik vergroot.

Welke kansen worden nog niet gegrepen als het gaat om webinar marketing?

Dat antwoord is vrij kort en krachtig. Het gewoon gaan doen namelijk. Veel bedrijven doen nog niets aan webinar marketing. Dat is echt een gemiste kans. Het is namelijk een heel laagdrempelige manier om met je doelgroep in contact te komen.

Webinars hebben zich bewezen als marketingkanaal

Inmiddels kunnen we stellen dat webinars zich als marketing instrument hebben bewezen. Maar ook als training instrument zijn er steeds meer bewijzen over de effectiviteit en toegevoegde waarde van webinars. Wij zijn erg benieuwd of jullie al webinars inzetten als marketinginstrument!    

Over de schrijver
Mede-eigenaar van Online marketing bureau Online Bazen. Chelsea is als content strateeg verantwoordelijk voor alle content (inhoud) van de klanten. Hoe communiceer je? En, waarom communiceer je? Tevens ruime ervaring in SEO, SEA en Social media marketing/advertising.
Reactie plaatsen