Vroeger sliepen mijn anderhalf jaar oudere broer en ik elk jaar een lang weekend bij onze grootouders. In die dagen gingen we naar de bioscoop, een tentoonstelling, de McDonalds of andere leuke uitstapjes maken.
Als vast ritueel namen onze grootouders ons mee zonder ons te vertellen waar we heen gingen. De auto werd geparkeerd en er werd ons aangegeven wanneer we naar links of rechts moesten.
Na een aantal jaar wisten mijn broer en ik precies waar we naartoe gingen.
We gingen op de Intertoys af.
Om het voor onze grootouders ook leuk en spannend te houden besloten mijn broer en ik, zonder daar echt verbaal afspraken over te maken, dat we deden alsof we geen idee hadden waar we naartoe gingen.
Het winkelcentrum in, de roltrap op, onze gezichten overdreven strak in de plooi en uiteindelijk links richting de Intertoys.
Daar eenmaal aangekomen werd het ongemakkelijk. We konden niet langer doen alsof we geen idee hadden waar we naartoe gingen. Aan de andere kant konden we ook niet laten weten dat we wisten dat we zo’n kwartier later met iets naar buiten liepen dat we al tijden wilden hebben.
Jammer genoeg hoef ik me hier voor Noud (mijn tweeënhalf jarige zoon) geen zorgen over te maken. De tijden van de Intertoys zijn voorbij en het is allemaal de schuld van het internet.
Oneerlijke concurrentiestrijd
Het is al langere tijd onrustig bij Intertoys. Eerder kwam oud ‘familielid’ Blokker vooral in het nieuws vanwege slechte prestaties maar vandaag is Intertoys officieel failliet verklaard.
Enkele dagen geleden verschenen er al interviews met Roland Armbruster, de CEO van Intertoys. Armbruster geeft hierin aan dat het feit dat partijen als Action, Lidl en Kruidvat, tijdens de Kerstdagen enorm stunten met de prijzen van speelgoed, en dat dit Intertoys de das om heeft gedaan.
Deze partijen zouden de mogelijkheid hebben om speelgoed met enorm lage marges te verkopen omdat zij het geld niet hoeven te verdienen met speelgoed. Zij zouden de winst maken op andere producten.
Nu snap ik dat Armbruster hier het probleem probeert vast te stellen. Maar is het niet zo dat er nogal wat zwakke plekken in je gehele strategie zitten, wanneer je in noodweer komt zodra andere partijen een soortgelijk product gaan verkopen?
Het internet, dat schijnt het helemaal te gaan worden
Ik heb nogal flauwe humor. Wanneer ik met opdrachtgevers aan het praten ben over alle mogelijkheden van het internet, gooi ik de opmerking “Het internet schijnt het helemaal te gaan worden hè” er nog wel eens uit.
De meeste opdrachtgevers kijken me dan heel even verbaasd aan maar zien al snel in dat het een flauwe opmerking is.
Ik ben bang dat wanneer ik deze opmerking bij Roland Armbruster had gemaakt, hij met me in discussie zou gaan en iets zou zeggen als “Dat moeten we eerst nog maar eens zien!”.
In een interview met de NOS zegt de CEO van Intertoys namelijk het volgende:
“We hadden niet verwacht dat de markt zo snel van de winkels naar online zou verschuiven.”
De volgende opmerking van Armbruster is, naar mijn mening, tekenend voor het probleem van Intertoys:
“We hebben nog te veel winkels en een te klein online aandeel. En dat moet anders.”
Dat moet anders? Nee. Dat had allang anders gemoeten.
Al jaren zijn er onmisbare signalen dat je als retailer je aandacht moet verschuiven naar het internet, dat een fysieke winkel alleen gewoon niet meer genoeg is om klanten te krijgen.
Waarom zou je naar een winkel gaan?
Zeker bij de nieuwere generaties is de gedachte dat alles sneller, beter en mooier is wanneer het met internet te maken heeft. Waarom zou je naar een winkel gaan wanneer je dat zelfde product gemakkelijk, vaak nog goedkoper, op het internet kunt bestellen?
Dat is dé vraag waar de Intertoys antwoord op had moeten geven, om door te kunnen blijven gaan met de fysieke winkels.
Vraag jezelf niet af hoe een webshop een verlenging van je fysieke winkel kan zijn, vraag jezelf af hoe een fysieke winkel een verlenging van je webshop kan zijn.
Gratis workshops in de Apple Store
Apple heeft net als alle andere retailers ook met dit probleem geworsteld en we mogen best even bij ze spieken. Welke oplossingen hebben zij bedacht?
Ook hier was de vraag: waarom zou iemand nog naar de winkel komen om Apple producten aan te schaffen, wanneer ze dit ook via de online Apple Store zouden kunnen doen?
Dus met andere woorden: wat kunnen we in de fysieke winkel extra geven om mensen een reden te geven naar de fysieke winkel toe te komen?
Alweer enkele jaren geleden is Apple begonnen met het geven van gratis workshops. Dit kun je zien als trainingen om het meest uit je Apple producten te halen.
Onder de naam Today at Apple worden er lessen Kunst & Design, Fotografie, Muziek, Video en Code & Apps gegeven.
Dit is niet alleen een reden om naar de Apple Store te komen, het is ook nog eens een reden om de producten en diensten aan te schaffen die gebruikt worden tijdens zo’n workshop.
Hoe kan jij dit gebruiken voor jouw winkel?
Omdat je op IMU.nl bent, ga ik er voor het gemak even vanuit dat wanneer je producten verkoopt, je sowieso een webshop hebt. Maar heb jij ook een fysieke winkel?
Zo ja, heb jij een duidelijk overzicht hoeveel van je omzet van je fysieke winkel komt en hoeveel van je online winkel?
Mocht je dat nog niet hebben dan raadt ik je aan om daar zo snel mogelijk mee te beginnen.
Probeer hier ook goed te kijken naar de mate van inspanning. Stel dat jouw fysieke winkel veel meer omzet draait dan je webshop, is het je dat waard? Is het niet zo dat je veel meer tijd en energie in de fysieke winkel moet stoppen in verhouding met de online winkel?
Begrijp me niet verkeerd. Ik houd hier geen pleidooi om alle fysieke winkels te sluiten, maar ik zou het geweldig vinden wanneer ik ondernemers met een fysieke winkel bewust(er) kan maken van het feit dat het internet niet komt. Het is er al.
Elke dag komen er weer mogelijkheden bij op het internet.
Je kunt proberen daar zo vroeg en goed mogelijk op in te springen, of je kunt je concurrentie en het internet de schuld geven van eventuele mislukkingen…
Danielle Bakker
op 22 Feb 2019Robin Peek
op 22 Feb 2019Danielle Bakker
op 22 Feb 2019Peter Goedhart
op 22 Feb 2019Robin
op 22 Feb 2019Peter Goedhart
op 23 Feb 2019David Kooijker
op 22 Feb 2019Peter Goedhart
op 23 Feb 2019Joost Grol
op 22 Feb 2019Robin
op 22 Feb 2019veer
op 22 Jul 2019AMH
op 13 Aug 2019anne
op 19 Nov 2019