5 handige Chrome Extensies
21 januari 2019 
7 min. leestijd

5 handige Chrome Extensies

Met Chrome extensies kun je belangrijke, soms tijdrovende, onderzoeken en werkzaamheden automatiseren of gewoon makkelijker en sneller uitvoeren.

Een browser extensie kun je het best zien als wat een app voor een smartphone is. Het is een stukje software dat je toevoegt aan bestaande software om zo de functionaliteit van de bestaande software te vergroten.

Zelf maak ik al jaren gebruik van de browser van Google, Chrome. Uit mijn ervaring blijkt de browser niet alleen sneller dan zijn concurrentie (onder andere FireFox, Safari en Opera en oké ik zal Edge en Internet Explorer ook noemen..) maar er zijn ook veel meer extensies voor te vinden.

5. Note Anywhere

Deze vrij simpele, maar daardoor niet minder handige, extensie geeft je de mogelijkheid om post-it’s op websites te plakken. Wanneer je ook maar iets doet dat te maken heeft met internet marketing zul je, bijna obsessief, naar elke pagina op het internet kijken.

Daardoor is de kans vrij groot dat je bij elke pagina wel inspiratie en/of ideeën op doet. Met de extensie Note Anywhere kun je direct een aantekening maken op de exacte plek waar je het idee hebt opgedaan.

imu-note-anywhere

Zo kun je jezelf eraan herinneren dat je zoek onderzoek wilt doen naar een woord dat je tegenkwam op de website van een concurrent, of misschien krijg je wel een ingeving op je eigen website.

4. Awesome Screenshot: Screen Video Recorder

Deze extensie heeft mij echt enorm veel tijd en moeite bespaart. Er zijn meerdere extensies die het mogelijk maken om een screenshot van een pagina te maken. Los daarvan heeft je eigen computer natuurlijk een manier om screenshots te maken.

Het grote voordeel van deze extensie is dat je direct in je browser kunt kiezen voor:

 • Maak een screenshot van het zichtbare gedeelte van de pagina
 • Maak een screenshot van een selectie van de pagina
 • Maak een screenshot van de gehele pagina
 • Maak een screenshot van je bureaublad
 • Maak een video opname van je scherm

Naast de bovenstaande mogelijkheden heb je ook de mogelijkheid om direct aantekeningen te maken op een screenshot.

Wanneer je via de extensie verbinding maakt met je Google account kun je screenshots en opnames direct opslaan in je Google Drive zodat je ze nog makkelijker en sneller met andere kunt delen.

screenshot-imu-screenception

Een screenshot van een screenshot – Screenception

3. Tag Assistant (by Google)

Deze extensie, van Google, geeft je snel aan of de tags voor Google Analytics en/of Google Tag Manager goed zijn geïmplementeerd op een specifieke pagina.

Lijkt Google Analytics op de een of andere manier niet de goede statistieken door te krijgen van je website? Installeer dan deze extensie en klik op het icoon naast je adresbalk en je krijgt te zien welke tags er op de betreffende website staan én of deze goed zijn geïmplementeerd.

Mocht je een error krijgen dan krijg je zelfs advies om te zorgen dat de tag alsnog goed geïmplementeerd kan worden.

Met de functie Record kun je ook een opname maken van de tags die worden geladen wanneer je de pagina bezoekt. Zo kun je bijvoorbeeld zien welke tags er allemaal geladen worden en in welke volgorde.

google-tag-assistant

Hier is Google Tag Manager goed geïmplementeerd, maar de Google Analytics tracking-ID niet. Hoogstwaarschijnlijk wordt de Google Analytics tracking-ID niet meer gebruikt omdat dit nu via Tag Manager mogelijk is.

2. FATRANK

Deze extensie gebruik ik zelf nog niet heel lang. Maar in de korte tijd dat ik ‘m gebruik is het wel al duidelijk dat het een blijvertje is.

De Chrome extensie FATRANK maakt het mogelijk om snel te kijken of een pagina op een specifieke zoekterm rankt.

Hierbij is het wel goed om te weten dat FATRANK alleen de top 100 controleert. Staat de betreffende pagina niet in de top 100 voor de door jouw opgegeven zoekterm dan krijg je de melding “not in 100”.

fatrank-imu-seo-fouten

Yeah! Mijn eerdere artikel De 5 meest gemaakte SEO-fouten staat op de 3e plek voor de zoekopdracht ‘SEO fouten’.

1. SeoStack Keyword Tool

Ik weet niet hoe jullie erover denken, maar zoekwoorden onderzoek doen is niet een van mijn favoriete bezigheden. Desondanks weet ik wel dat het ontzettend belangrijk is voor mijn zoekmachine optimalisatie.

Gelukkig maakt de Chrome extensie SeoStack Keyword Tool het iets makkelijker voor me.

Klik simpelweg op het icoon in Chrome en je komt in de tool terecht.

Links voer je het zogenaamde seed keyword in. Dit is het zoekwoord dat je als inspiratie wilt gebruiken. Daaronder, bij Select Sources, kun je aangeven uit welke bronnen je zoekwoorden wilt ophalen:

 • Google
 • YouTube
 • Bing
 • Yahoo
 • Amazon
 • Ebay

Weer daaronder, bij Region, kun je het land en de taal kiezen.

Klik vervolgens op Start en de tool geeft je een overzicht aan zoekwoorden gerelateerd aan jouw zogenaamde seed keyword.

Eventueel kun je de zoekwoorden exporteren naar een CSV document en je kunt op Get Volume+CPCdata klikken om door te gaan naar de officiële Keywoordplanner van Google om daar vervolgens te kijken naar de volumes en Cost Per Click gegevens van de betreffende zoekwoorden.

seostack-zoekwoorden

In het artikel SEO Check je website met deze 8 tools kwam de volgende Chrome extensie al ter sprake:

Mozbar

Deze extensie van SEO gigant Moz.com geeft een snel inzicht met betrekking tot de autoriteit van de pagina, het aantal links, het aantal vermeldingen op social media en nog veel meer.

There’s an extension for that

Ik heb nu slechts 5 Chrome extensies beschreven maar er zijn er echt heel erg veel meer te vinden in de Chrome Web store.

Neem vooral eens een kijkje welke extensies jou kunnen helpen productiever te werken of om achter specifieke SEO gegevens te komen van concurrenten.

Welke extensie moet iedere ondernemer gebruiken?

Kende je de extensies in dit artikel al? Mis je er zelfs misschien één? Ik ben, net als vele andere ondernemers met mij, altijd op zoek naar manieren om mijn productiviteit te vergroten.

Ik zou het dan ook enorm tof vinden als je ons in de reacties wilt laten weten welke extensies jij gebruikt en waarom wij die ook zouden moeten gebruiken.

Over de schrijver
Robin helpt ondernemers meer resultaat te behalen met hun activiteiten op het internet. Hiervoor kijkt Robin eerst of het businessmodel aansluit bij de huidige internet marketingstrategie en gaat aan de hand daarvan aan de slag met SEO- conversie optimalisatie en bijvoorbeeld social media en e-mailmarketing.
Danielle Bakker
Door

Danielle Bakker

op 21 Jan 2019

Vet handig, bedankt! We gebruiken hier de tool 'SEO Peek' regelmatig, om de seo instellingen van pagina's te checken. Aanradertjuh!

Robin
Door

Robin

op 21 Jan 2019

Goed om te horen, bedankt Danielle! Bedankt ook voor de tool 'SEO Peek', goede naam ook ;-)

Nils van der Knaap
Door

Nils van der Knaap

op 22 Jan 2019

Ik heb Note Anywhere uitgeprobeerd en die bevalt me wel :) Toegevoegd.

Danielle
Door

Danielle

op 23 Jan 2019

Nice!

Robin
Door

Robin

op 01 Feb 2019

Goed om te horen Nils!

Ferdi
Door

Ferdi

op 24 Jan 2019

Hoi Robin, Awesome Screenshot is al jaren een favoriet bij mij. Maar net Note Anywhere toegevoegd en moet zeggen dat die ook zeer de moeite waard is. Weet je zo ook of je deze notes kunt delen met anderen? Dus zodra iemand anders de betreffende website bezoekt hij of zij de notes ook te zien krijgt en kan aanpassen.

Robin
Door

Robin

op 01 Feb 2019

Hey Ferdi, ik heb zelf eerder een andere extensie gebruikt voor screenshots, maar achteraf gezien was die erg omslachtig dus ik ben blij dat ik Awesome Screenshot enkele maanden geleden tegen kwam. Voor zo ver ik weet is het niet mogelijk om deze notes op websites te plakken zodat andere mensen ze zien. Dat is misschien maar beter ook anders plakken concurrenten jouw hele website vol met 'leuke' post-it's ;-)

Hamist
Door

Hamist

op 26 Jan 2019

Hee Robin, wat betekent het kolom rank bij SeoStack voor elk zoekwoord? Heb het zojuist toegevoegd aan m'n browser ;-)

Robin
Door

Robin

op 01 Feb 2019

Hé Hamist, Ik durf het je niet te zeggen. Ik heb nog even op hun website (http://seostack.net) gekeken maar daar hebben ze het niet zoveel over hun Chrome extensie maar meer over hun gelijknamige Windows programma, dat overigens nog in beta is. Mocht ik er nog achterkomen dan laat ik het via dit artikel weten.

eliza
Door

eliza

op 30 Jan 2019

bedankt! ik heb fatrank gelijk ingesteld en geprobeerd.

Robin
Door

Robin

op 01 Feb 2019

Fijn dat je er iets aan hebt gehad Eliza. FatRank is een simpele maar handige extensie he

Martijn Oud
Door

Martijn Oud

op 31 Jan 2019

Voor wie nog meer extensies wil proberen, dit zijn mijn favorieten: Word Counter Plus (https://chrome.google.com/webstore/detail/word-counter-plus/fpjegfbcdijjfkceenlfoehpcakfgldj?hl=en) - Eenvoudig karakters/woorden tellen van geselecteerde tekst Linkclump (https://chrome.google.com/webstore/detail/linkclump/lfpjkncokllnfokkgpkobnkbkmelfefj) - Maakt het mogelijk om in bulk linkjes in nieuwe tabbladen te openen + meer Vimium (https://chrome.google.com/webstore/detail/vimium/dbepggeogbaibhgnhhndojpepiihcmeb) - Snelkoppeling zoals Vim, maar in de browser. Het duurt even om te wennen maar hierna hoef je nooit meer je muis te gebruiken :) Google SERP counter (https://chrome.google.com/webstore/detail/google-serp-counter/bfiijneafemhklkccnjijmcniffmiode) - Plaatst nummers naast zoekresultaten in Google (disclaimer: dit is mijn eigen extensie) Redirect Path (https://chrome.google.com/webstore/detail/redirect-path/aomidfkchockcldhbkggjokdkkebmdll?hl=nl) - Bekijk redirects in browsers en eenvoudig de HTTP status code inzien Seerobots ) - In één oogopslag zien of een pagina geïndexeerd kan worden SEO Shortcuts (https://chrome.google.com/webstore/detail/seo-shortcuts/jkkkmikjgkdljhmpnjajedkngkgefejf) - Handige snelkoppelingen voor SEO's

Chent Creative
Door

Chent Creative

op 08 Feb 2019

Fijn artikel, bedank! Note Anywhere is gelijk gedownload! Gebruik je Nightwatch Search Simulator al? Een all time favorite van mij.

Jaco
Door

Jaco

op 30 Jul 2019

Wel interessante extensies!

Iersel
Door

Iersel

op 13 Aug 2019

Zelf gebruik ik ook ADblocker en autotxt

rene
Chris
Reactie plaatsen

Meer internet marketing tips?

Wij hebben meer dan 1.400 online marketing artikelen in ons archief!