arrow_drop_up arrow_drop_down
5 mei 2011 

Geld verdienen met een Forum?

Het bezitten van een (goedlopend) forum op het internet kan een business op zich zijn waar ook een leuke verdienste uit te halen is. Populaire fora krijgen tal van bezoekers maar ook (nog veel belangrijker) tal van reacties. In dit artikel even kort iets over de essentie van een forum, welke SEO waarde dit heeft en hoe je hier geld mee kunt verdienen:

De essentie van een forum

De essentie van een forum is dat je een bepaalde doelgroep op het internet bij elkaar brengt en met elkaar laat communiceren. Meer is het eigenlijk niet maar toch staat het volledig in de trend van het “moderne” internet ondernemen, namelijk het werken aan tweerichtingsverkeer op je site/forum in plaats van enkel jouw boodschap (eenrichtingsverkeer) op een salespage of iets dergelijks te verkondigen. De mensen met visie onder ons kunnen aan de bovenstaande simpele uitleg van het concept al afleiden dat dit wel eens een businessconcept kon zijn waar je als ondernemer niet veel meer hoeft te doen dan de faciliterende taken… 😉

Een Facebook groep versus een eigen forum

Tip: Check ook onze Huddle Forum Software >>>

Waarom zijn fora zo sterk in de zoekmachines?

Het sleutelwoord is hier “interactie“. Google hecht veel waarde aan interactie op websites en zodoende ook op fora. Wanneer je een goedlopend forum hebt dan moet je beseffen dat je vele nieuwe berichten per dag op je forum hebt die ook nog eens inhoudelijk allemaal over hetzelfde (hoofd)onderwerp gaan. Wanneer ik reacties krijg op mijn website of forum dan gaan deze veelal over internet marketing, zodoende sterkt mijn algehele positie in Google zich omtrent dit onderwerp.

Zorg er trouwens wel voor dat je jouw forum optimaliseert voor Google (SEO). Zo kun je bij veel forumsoftware plugins of “mods” toevoegen voor zaken als correcte title tags, zoekmachinevriendelijke url’s en meta descriptions per geplaatst topic of bericht. Daarnaast kun je natuurlijk ook aan de slag met het verkrijgen van backlinks voor je forum om zodoende nog meer basiskracht te hebben.

Hoe verdien je aan een forum?

Het hebben van een forum is natuurlijk leuk en aardig maar wanneer je er geen euro mee verdient dan gaat de grap er al snel af, ook al heb je honderden nieuwe topics per dag. Je kunt op verschillende manieren geld verdienen met een forum:

Google Adsense

Plaats Google Adsense advertenties rondom je forum, de inhoud van deze advertenties wordt door Google zelf bepaald op basis van de inhoud van je forum. Wanneer er op een advertentie wordt geklikt ontvang je een kleine betaling van Google. Tip: Test verschillende plekken op je forum om de Adsense weer te geven. Uiteindelijk is het zaak om de CTR (Click Through Rate) zo hoog mogelijk te krijgen zodat je zoveel mogelijk verdient.

Banner verkoop

Naast Adsense advertenties kun je natuurlijk ook banners verkopen. Zet bijvoorbeeld een mogelijkheid tot adverteren op je forum voor bedrijven/ondernemers in die branche. Je kunt dan bijvoorbeeld een vaste prijs per week afspreken of de adverteerder laten betalen per klik op zijn banner.

Geld verdienen als affiliate

Plaats op of rondom je forum producten van anderen met daarbij jouw affiliatelink. Een percentage van je bezoekers klikt op die producten en daar weer een percentage van koopt vervolgens het product, zodra dat laatste gebeurt ontvang jij een commissie.

Verkoop je eigen producten

Natuurlijk kun je ook je eigen producten aanbieden op je forum maar dat spreekt toch wel voor zich 😉

Hoe start je een forum?

Dat kan heel simpel, bijvoorbeeld met Huddle. Hiermee kun je razendsnel een forum online hebben en zelf inrichten.  Je kunt ook andere software gebruiken zoals PhPBB maar dit is vaak minder ideaal voor SEO.

Zorg dat je forum goed is ingesteld qua SEO, dan zou je op termijn je advertenties e.d. kunnen laten vervallen omdat je genoeg traffic uit organische resultaten hebt. Je hebt dan (bij de meeste verdienmodellen die hierboven staan) passief inkomen!

Passief inkomen is trouwens altijd relatief want je moet het forum natuurlijk wel beheren, ook al besteed je dit uit, dan moet je degene aan wie je het uitbesteedt weer “beheren” (managen) dus 100% passief wordt het niet maar het komt een heel eind 😉

Over de schrijver
Tonny Loorbach is ondernemer en investeerder. Hij specialiseert zich sinds 2007 in online marketing en richtte in 2010 de IMU op. Inmiddels is hij naast de IMU eigenaar van 5 andere software- en online marketing bedrijven (Phoenix, Huddle, Plug&Pay, Switch en Salespassie), heeft hij zijn eigen stichting (De Loorbach Foundation) en een investeringsmaatschappij (Loorbach²). Tonny trainde al 120.000+ ondernemers en met zijn boek 'Doelgerichte SEO' scoorde hij een #1 besteller. Naast SEO is Tonny specialist op het gebied van WebPsychologie; een combinatie van conversie optimalisatie, online gedragspychologie en neuromarketing.
Thijs
Door

Thijs

op 5 May 2011

Hoi Tonny, wat is de reden dat jij phpBB gebruikt? Heeft dit te maken met seo vriendelijkheid?

Amro
Door

Amro

op 5 May 2011

Ik zou best wat willen discusseren op het forum alleen ik een hekel aan phpbb en prefereer vbulletin. Dat is waarschijnlijk mijn voornaamste reden dat ik niet post.

Abderrahim
Door

Abderrahim

op 6 May 2011

Heey Tonny, Erg goed van je dat je een forum hebt. Ik vindt het design van het forum ook mooi :) Groetjes, Abderrahim

Ton
Door

Ton

op 6 May 2011

Hallo Tonny, Een goede tip, ik speel al enige tijd met de gedachte om een forum of blog te beginnen, maar ik weet eigenlijk niet goed waar te beginnen. En beginnen is meestal de eenvoudigste stap, met name het onderhouden en zorgen voor goede content is lastig denk ik. Maar ga toch binnenkort mee aan de slag.

Philip
Door

Philip

op 6 May 2011

Je e-mails komen opeens in mijn spambox (Gmail) terecht. Voor de rest wederom een interessant artikel.

Paul Heijmering
Nicole Rutten
Door

Nicole Rutten

op 6 May 2011

Hallo Tonny, Ik vind dat je het goed voor elkaar hebt, chapeau! zeggen ze hier, fijn weekend Nicole

bea vandendael
Door

bea vandendael

op 6 May 2011

je verdient een pluim!

Coen Olde Bijvank
Door

Coen Olde Bijvank

op 8 May 2011

Idd een mooi design en alles in het Nederlands! Perfect! Tonny zou jij dit forum blanco kunnen opleveren voor de lezers? Alvast bedankt. Groeten, Coen I

Ton Heerding
Door

Ton Heerding

op 9 May 2011

Prima Tip weer! alhoewel ik nu mijn focus richt op de basis van mijn site. Ik heb al veel aan het forum gehad! Geweldig dat er altijd mensen bereid zijn elkaar te helpen. ton heerding

Wis
Door

Wis

op 10 May 2011

Nog even over vbulleting vs phpBB3. vBulletin is inderdaad beter, maar kost $195. Daarom kiezen veel mensen phpBB3 (gratis), welke icm de juiste mods ook vrij goed is. Voor phpBB3 ben ik echter nog wel opzoek naar een goede bridge (1 login voor forum en CMS) met Wordpress (voor Joomla al wel gevonden).

Nino Saya
Door

Nino Saya

op 11 May 2011

Mooi en Duidelijk artikel!! Heel handig voor beginners! Keep it going, Tonny;) Groetjes , Nino

AnneDamm
Door

AnneDamm

op 22 July 2011

Hoi allemaal, Ook ik ben nieuw op internetmarketinguniversiteit.nl! Ik wil een plaatje posten in een bericht. Hoe doe ik dat? Groetjes vanuit A'dam Anne

AnneDamm
Door

AnneDamm

op 12 August 2011

Hoi iedereen, Ook ik ben nieuw op internetmarketinguniversiteit.nl! Ik wil een plaatje posten in een bericht. Hoe doe ik dat? Tot snel vanuit A'dam Anne

Yasin
Door

Yasin

op 2 December 2011

Duidelijk en mooie artikel. Gr uit amsterdam

SandraA
Omar Alaoui
Door

Omar Alaoui

op 4 March 2016

@ Tonny Dank voor je informatieve artikel. Ik heb weer wat bijgeleerd. Graag zou ik nog wel wat te weten komen hoe meer traffic te genereren. Je had het over een adword campagne? Wat is dat precies? Ik ben wel bekend met wat seo, maar is dit een waardige toevoeging ervan, of echt een vervanging? Ik ben een beginnend ondernemer en ik zou er het liefst niet teveel aan besteden. Hoop dat je me wat informatie kan bieden.

Huseyin Gurbuz
Door

Huseyin Gurbuz

op 31 October 2016

Wat een heerlijke site is dit. Heel veel nieuws en nuttige informatie. Hoop dat deze site nog veel meegaat. Mensen hebben hier veel baat bij. Ik hoop dat ik bij de club mag horen. Groetjes...

Nicky
Door

Nicky

op 4 June 2018

Hoi Tonny, Ik heb hier nog nooit aan gedacht en ben deze manier nooit eerder tegengekomen dus dank je wel. Geloof me als ik zeg dat ik alle sites heb afgespeurd over geld verdienen zoals https://www.makkelijkgeld.be en zelfs engelstalige sites zoals https://www.entrepreneur.com/. Ik denk zelfs dat bijverdienen met een forum veel makkelijk is, omdat de gebruikers zorgen voor alle content. Dank u wel dus voor deze tip!

Tim
Door

Tim

op 13 February 2020

Zelf ben ik ook al enige tijd bezig met affiliate marketing, maar blijf het interessant vinden om ook andermans artikelen te lezen. Zi krijg je namelijk toch weer nieuwe ideeën en inzichten. Zelf heb ik ook een artikel geschreven, maar dan over online geld verdienen in zijn algemeen. Misschien vindt je dit ook interessant. https://nolimitwebdesign.nl/5-manieren-om-online-veel-geld-te-verdienen

Reactie plaatsen