arrow_drop_up arrow_drop_down
Adblock; wie gebruiken het en hoe krijg je er inzicht in?
17 maart 2015 
3 min. leestijd

Adblock; wie gebruiken het en hoe krijg je er inzicht in?

Adblock of Adblock Plus , dat zijn de extensies of add-ons voor je browser die advertenties en pop-ups blokkeren. Met meer dan 144 miljoen dagelijkse gebruikers (5% van alle internet gebruikers!) is het een van de meest gebuikte add-ons. Het gebruik van Adblock is over de laatste jaren sterk blijven stijgen en vorig jaar zelfs verdubbeld. Wie gebruiken het en hoe kom je er achter hoeveel bezoekers van jou website Adblock gebruiken?

Waarom downloaden mensen Adblock?

Veel mensen downloaden Adblock om advertenties te blokkeren, maar er is ook nog een tweede reden waarvoor het word gebruikt. Adblock beschermt gebruikers tegen malware en zogenaamde malwaretenties. Malwaretenties zijn advertenties die geïnfecteerd zijn met malware, Adblock stopt deze advertenties.

Adblock heeft gigantisch kunnen groeien doordat er veel advertenties zijn die de ervaring van een website beïnvloeden. Dit kan zijn door het scherm te bedekken, automatisch geluid af te spelen en pop-ups.

Wie gebruiken Adblock?

Dit zijn vooral de millenials die de hoogste optiegraad hebben: 41%! Dat betekent dat bijna de helft van de jongeren die websites bezoeken advertenties blokkeren. Opvallend is dat het percentage vrouwen in deze categorie hoger ligt dan het percentage mannen of vrouwen in elke andere categorie buiten de millenials.

Adblock

Hoe vinden mensen Adblock?

Bijna de helft van de gebruikers van deze add-on komt via mond op mond reclame wat ongelofelijk is voor een online applicatie. Social media speelt een hele kleine rol in het vinden van Adblock terwijl offline mensen Adblock via-via vinden.

Adblock

Nu we een beeld hebben van hoe mensen Adblock vinden en wie het gebruiken wil ik een beeld geven hoe jij er achter kunt komen hoeveel van jouw bezoekers Adblock gebruiken, om de advertenties op je website te blokkeren.

Detectie methodes voor uw website!

Om Adblock te detecteren zijn er aantal methodes, de simpelste is om dit via een javascript te doen.

Dit kan gedaan worden met een simpel javascript die te vinden is op ctrlq.org

  1. Een manier die veel gebruiktordt, is om een /ads.js bestand te maken en die op de server te plaatsen. Zet de variabele als false. Adblock blokkeert namelijk JavaScript bestanden die *.ads* in de naam hebben daarom is de variabele als false gezet.

Javascript Adblock

Nu moet dit terugkomen in de HTML van de hoofdpagina

Uitleg Javascript Adblock

  1. Dit is een optie die werkt met “Asynchronous Responsive Google Ads”, oftewel responsive advertenties op websites.

Adblock dedecteren

In dit nieuwe format de worden advertenties geplaatst via de INS tag. Het snippet checkt de lengte van de tags binnen de INS tag. Als dit 0 is dan worden de advertenties geblokkeerd. Als dit het geval is kunt u een eigen boodschap tonen zoals: deze website word ondersteund door advertenties of schakel adblock uit om ons te steunen.

Ook moet de CSS display property op Block gezet worden, omdat deze add-on mogelijk ook ‘adsbygoogle’ kan blokkeren. Dit wordt gedaan door ze te verbergen met CSS, waardoor de advertenties niet getoond worden aan de bezoeker, maar wel getoond worden volgens Google.

Met deze informatie kunt u er achter komen wie Adblock gebruiken op uw website. Maar wat betekent dit voor uw website? Toont u advertenties op uw website of bent u zelf helemaal klaar met online advertenties?

Over de schrijver
Wij van de IMU zijn er om jou als ondernemer te helpen groeien via het internet. Dat doen we door de beste tips en nieuwste trends te delen via onze e-books, blogs, video’s, cursussen, podcast en evenementen. Daarnaast is het onze missie om gelijkgestemde ondernemers te verbinden binnen onze IMU Community. Ook faciliteren we je - middels onze software - om je website bezoekers, conversie, funnels, automatisering en daarmee je vrijheid als ondernemer te vergroten.
Esmee- Linea Recta
Door

Esmee- Linea Recta

op 18 Mar 2015

Gebruik het zelf en het is een verademing. Ik kreeg het idee dat mijn computer werd overgenomen door de advertenties die getoond werden. Dus niet van de subtiele soort. Adblocker geïnstalleerd en nergens meer last van. Esmee

Reactie plaatsen