beginnen-met-youtube-video-marketing

Beginnen met YouTube Video Marketing

YouTube video marketing wordt een steeds belangrijker medium voor marketeers om te gebruiken en veel bedrijven vragen zich dan ook af hoe ze YouTube kunnen inzetten. Allereerst denk ik dat het belangrijkste is dat we even met de beide voeten op de grond blijven staan. Verwacht van video marketing niet ineens een enorme stijging in uw omzet. Vergelijk het met TV.  Het is niet omdat je een TV spotje ziet, dat je daarvoor direct naar de winkel loopt om het product te kopen.

Stel u de vraag, is mijn product of dienst wel geschikt voor video?

Dit klinkt misschien ene beetje afgezaagd maar denk er een goed over na. Online video is ‘lean forward’, de gebruiker kiest en kijkt wat hij wil. Dus het draait allemaal om hoe relevant dat de gebruiker uw video vind.

Zal iemand bewust kiezen om te kijken naar uw video over houtkachels? Misschien, de vraag is, wat gaat u het publiek vertellen? Met een promotiepraatje houdt u de aandacht niet vast want in veel gevallen kiezen gebruikers bewust om niet naar reclameachtige videos te kijken. Ze willen entertainment of juist praktische instructiefilmpjes. Dus afbakening van de inhoud van uw videoboodschap is belangrijk en ook de opbouw.

Natuurlijk kunt u entertainment koppelen aan uw merk. De hond van Volkswagen is een goed voorbeeld. Resultaat: 1,8 miljoen views, 6.618 likes en waarschijnlijk veel shares. Mensen kijken die video omdat ze hem leuk vinden!

Wat wil u dat de gebruiker doet na het bekijken van uw video?

Een doel bepalen voor online video en vertalen naar metrics is belangrijk. Als u een video online wil plaatsen moet vooraf bepalen wat bepaald of dat de video succesvol is.  Uiteraard is het aantal views de meest belangrijk graadmeter maar wat dan? U heeft de gebruiker warm gemaakt wat doet u dan vervolgens met dit publiek.

Denk in termen van haalbare mini-conversies. Denk in kleine stapjes via welke u een relatie kunt opbouwen met uw  doelpubliek zoals:

 • Abonnement op uw YouTube Kanaal,
 • Inschrijving voor uw nieuwsbrief,
 • Fan worden van uw Facebook pagina
 • Het openen van een test account,

Loop niet te hard van stapel. Het is niet omdat iemand uw video leuk vind, dat ze daarom direct naar de winkel zullen rennen om uw product te kopen of uw callcenter zullen platbellen.

De opzet van je YouTube kanaal

Je YouTube kanaal is het uithangbord van je bedrijf dus als je van plan bent om YouTube intensief te gebruiken zorg je voor een goede professionele opzet. Wat heb je nodig?  Eigenlijk niet veel. Een Google profiel en ‘you are all set”. Onlangs is YouTube gekoppeld aan Google+ dus het volstaat om je aan te melden met je google account in YouTube en normaal gezien loopt de connectie automatisch.

Je kanaal personaliseren

Doordat YouTube en Google+ aan elkaar gekoppeld zijn, is het zo dat YouTube je profiel foto overneemt en weergeeft in je kanaal.

Naar een goede profielfoto (logo) zorg je ook best voor een aangepaste banner (2560 x 1440). Dit geeft een professionelere uitstraling (voorbeeld Smartphoto). YouTube voorziet ook standaard images die je kunt gebruiken maar deze zijn uiteraard niet geschikt voor bedrijven.

Links met andere platformen

Uiteraard is het mogelijk om te linken aan Twitter of Facebook maar dit gebeurt via je Google + profiel. Hierdoor wordt het mogelijk om video materiaal dat je oplaadt automatisch te verspreiden via deze kanalen. Anderzijds worden ook openbare handelingen die je als gebruiker doet, gedeeld via deze kanalen. En hier is het dus even opletten want als je alle vinkjes laat aanstaan, zal YouTube ook automatisch via Twitter een bericht verspreiden als je als gebruiker een video van een ander kanaal leuk vindt of afspeellijsten leuk vind. Misschien niet zo handig en relevant dus best uitvinken.

Linked-Accounts-YouTube

Links vanuit YouTube

Het is zeker aan te raden om links vanuit je YouTube kanaal te leggen naar de verschillende andere platformen waarop je content hebt staan. Dus naar je website of sociale profielen zoals Facebook, Twitter , Pinterest etc. Hiervoor klik je op het potloodje boven aan de banner en vervolgens op links bewerken. En vervolgens verschijnt het scherm hieronder.

Aangepast-Links-YouTube-Banner

Het is ook zeker een aanrader om de link naar je website te taggen met een UTM tag in geval dat je werkt met Google Analytics.  -> http://www.jouwwebsite.nl-utm_source=YouTubeChannel&utm_medium=banner&utm_campaign=YouTubechannel-&utm_content=YouTubebanner. Hoe dat je deze UTM opbouwt, is natuurlijk je eigen keuze maar zo kun je werkelijk nagaan of dat je via je YouTube kanaal ook bezoekers naar je website trekt.

Videos opladen

Ok dus we hebben alles klaar staan, we kunnen nu beginnen om ons materiaal op te laden voor onze video marketing. Als u uw kanaal intensief gebruikt is het zeker aan te raden om de standaardinstellingen voor uploads te bekijken en aan te passen naar uw wensen. Dit voorkomt dat u per individuele video telkens de instellingen moet aanpassen.

Standaard-Upload-Settings-YouTube

Als u niet wil dat YouTube advertenties in uw video content vertoont dient u de vinkjes bij de advertentie-indelingen uit te vinken. Hierdoor zullen er geen banners (overlay) of skippable preroll ads aan de kijkers van uw video worden vertoond.

Optimaliseer uw video – Get the basics right

YouTube is naast het grootste online videokanaal ook de tweede grootste zoekmachine op de wereld. Zoals mensen zoeken op Google, zoeken mensen ook binnen YouTube naar filmpjes en ontdekken ze nieuwigheden of producten. En u wilt uiteraard dat mensen uw video bekijken maar dan moet het wel zichtbaar zijn of gevonden worden.  Maar wat bepaalt nu eigenlijk of YouTube uw video gaat vertonen in haar zoekresultaten?

In de rankingsfactoren voor video moeten we eigenlijk een onderscheid maken tussen twee zaken die YouTube afweegt Inhoud en Betrokkenheid. Voor alles wat rondom de inhoud draait kunnen we eigenlijk een parallel trekken met zoekmachine optimalisatie. Het gaat erom om basiselementen die YouTube vertellen waar de video over gaat te optimaliseren.

Hieronder de belangrijkste aandachtspunten :

 • Trefwoord(en): YouTube kan niet nagaan over welk onderwerp die video gaat dus het belangrijk dat u met trefwoorden omschrijft waar de video over gaat. Relevantie is een zeer belangrijke factor dus probeer op basis van trefwoordenonderzoek te bepalen welke trefwoorden het meest representatief zijn voor de inhoud van de video. Laat u niet verleiden.
 • Titel: Integreer je meest belangrijkste trefwoord in de titel van de video met een duidelijke call to action.
 • Omschrijving van de video: vergelijkbaar met Meta descriptions zoals je ze ziet in de zoekmachine resultaten. Verwerk het belangrijkste trefwoord erin en zorg voor een goede copy die omschrijft wat de gebruiker mag verwachten. Een duidelijke call 2 action moet je zeker toevoegen om de gebruiker te overtuigen te klikken.
 • Annotations: handig om te gebruiken in de video zelf om aan te geven van welk moment je over een bepaald onderwerp gaat spreken in je video. Geeft dus een mogelijkheid om extra trefwoorden te verwerken,
 • Transcript: vaak over het hoofd gezien maar zeer handig. Het transcript biedt de mogelijkheid om de gesproken tekst van de video als geschreven tekst toe te voegen.
 • Tags: aangeraden is om met max 10 tags te verwerken die representatief zijn voor de inhoud. Baseer ze op trefwoordenonderzoek.

Naast inhoudelijke elementen kijkt YouTube ook naar signalen van betrokkenheid en autoriteit. En hier baseren ze zich op een waaier van signalen die aangeven hoe dat de gebruikers uw video(s) waarderen zoals:

 • het aantal mensen dat zich heeft geabonneerd op je kanaal,
 • het aantal views van de video
 • het totale aantal views en
 • de kijkersbetrokkenheid.

Maar ook:

 • Externe links naar de video,
 • het aantal keer dat video()s gedeeld zijn,
 • het aantal keer dat video opgenomen (embed) zijn in andere websites,
 • likes en toegevoegd aan de favorieten van gebruikers.

Neem uw video’s ook op in een video sitemap op uw website, zo worden ze sneller geïndexeerd en gevonden! Daarnaast is het aan te raden om een link vanuit uw website of blog naar de video te leggen, videos te embedden en ook aan derden het toe te staan om te embedden. Dit laatste is een goede manier om uw video verspreid te krijgen en telt als een goede indicator voor kwaliteit en relevantie van uw video.  Websites zullen pas een video opnemen in hun site als de video meerwaarde heeft voor hun bezoekers. De views die worden gegenereerd vanuit video die worden afgespeeld op externe sites worden gewoon meegerekend in de algemene view count en dat helpt! In YouTube Analytics kunnen u via de verkeersbronnen zien van welke verkeersbronnen uw video het meest views krijgt.

Verkeersbronnen-video-YouTube-Analytics

Uiteraard kunt u ook nog uw video promoten met behulp van advertenties maar dat is stof voor een volgende post.

Lezersvraag: Gebruiken jullie Youtube al als marketingkanaal?