Wordpress

Plugin tip: Je WordPress dashboard bewerken met de Admin Menu Editor plugin

WordPress is een vrij eenvoudig systeem voor technische leken om hun website te kunnen beheren. Er is geen technische kennis voor nodig en is dus toegankelijk voor iedereen. Er zijn slechts een paar dingetjes in WordPress waar ik mij aan erger (en mijn klanten ook); één daarvan is het niet kunnen bewerken van het menu in het WordPress dashboard.

Zo staan er bijvoorbeeld automatisch een aantal menuknoppen die je misschien nooit zal gebruiken (Links, Berichten mits je geen nieuws- of blogsysteem wilt gebruiken, etc.). Ook worden er bij het installeren van bepaalde plugins automatisch nieuwe menu knoppen toegevoegd, die je misschien ook niet of nauwelijks zal gebruiken.

Menu items aanpassen of verbergen

Tevens zijn er nog menu knoppen en functies waarvan je ze absoluut niet wilt gebruiken, of in mijn geval; waarvan ik wil dat de klant ze niet kan gebruiken. Bijvoorbeeld de functie Weergave > Bewerker. Bij deze functie kan een klant nietsvermoedend ernstige wijzigingen aangebrengen. Niet de bedoeling, natuurlijk 🙂

Daarnaast zijn er ook nog menuknoppen waarvan de titels helemaal niet logisch zijn. Als je nieuwsberichten op de website wilt gebruiken zou het menuknopje “Nieuws” of “Nieuwsberichten” logischer zijn dan “Berichten”. Een klant van mij dacht dat er bij dat menuknopje berichten terechtkwamen die via een contactformulier werden verstuurd. Eigenlijk niet eens zou gek, ik zie de logica er wel achter.

Kortom; genoeg redenen om je WordPress dashboard te willen aanpassen! Een geschikte plugin hiervoor is Admin Menu Editor. Met deze plugin kun je o.a. menuknoppen onzichtbaar maken (dus niet verwijderen, gelukkig) , verplaatsen en hernoemen. Ook kun je zelf icoontjes toevoegen aan de menuknoppen, om het geheel nog toegankelijker te maken.