De Google Analytics Android App: Handig voor onderweg

 We doen tegenwoordig alles onderweg; mailen, bellen, een vlucht boeken en nog even dat factuur betalen die we zojuist in de cloud hebben opgeslagen. Het bekijken en analyseren van de statistieken van onze website zijn hier geen uitzondering op. Met de nieuwste Google Analytics Android app kun je alle domeinen die je beheert in de gaten houden. In een volledig nieuw ontworpen overzichtspagina vind je de belangrijkste statistieken gesorteerd terug. De schermgrootte wordt optimaal benut door de tabellen en grafieken af te stemmen op de afmetingen. De meeste informatie is in een oogopslag te zien waardoor je niet over het scherm hoeft te swipen om de data tot je te nemen die het meest belangrijk is voor jou.

Toegegeven, Analytics is niet het meest eenvoudige stukje software waar we mee moeten werken. Maar de Analytics android app is hier een uitzondering op. De navigatie is eenvoudig: er zijn maar twee menu’s. Een hoofdmenu waarmee je naar de app instellingen kunt gaan en kunt wisselen tussen datasets en een submenu die je kunt gebruiken om de dataset die je bekijkt te segmenteren. Diepgaandere informatie over de diverse gegevens kun je verkrijgen door er simpelweg op te klikken. Via een button in de rechterbovenhoek krijg je toegang tot de segmenten. Afhankelijk van wat je op een desktop variant van Analytics hebt ingesteld zie je hier de standaard rapporten terug. Deze worden eventueel aangevuld met data van je aangepaste rapporten. Je kunt de data verder segmenteren door een periode uit te kiezen. De knop om de periode aan te passen bevindt zich boven het eerste rapport in het overzichtsscherm. In het menu links bovenin vind je de bekende hoofditems terug die je op de computer ook gewend bent te vinden aan de linkerkant: het overzicht waarmee de app ook opent, de nieuwe realtime statistieken, de doelgroep statistieken, acquisitie, gedrag en conversies. Wat nieuw is in dit menu is de knop 'Mijn rapporten'. Je kunt op een vrij eenvoudige manier een nieuw aangepast rapport aanmaken in je Analytics app door simpelweg drie variabelen te kiezen. Deze functie is met name een uitkomst wanneer je in een bespreking niet alle gegevens bij de hand hebt en even snel iets erbij moet zoeken.

Hoewel de app handig is om onderweg de zaak in de gaten te kunnen houden of vragen te kunnen beantwoorden van collega’s of klanten is dit geen vervanging voor de desktop variant. De Google Analytics Android app heeft bijvoorbeeld geen mogelijkheden tot het exporteren van gegevens of datasets in een PDF-bestand. Ook aan de beheerderkant missen er alle functionaliteiten. Er kunnen geen koppelingen gemaakt worden, gebruikers toegewezen worden of doelen worden gesteld. De boodschap is dan ook om de Google Analytics app vooral te gebruiken als handige pocket databank voor onderweg, op vakantie of in overleg.