Winnen in Google?
SEO BoekOntvang het boek

Page content

Alles over de BTW op je Google AdWords factuur

Alles over de BTW op je Google AdWords factuur

btw op google adwords factuur

Zoals je gewend bent als ondernemer, dien je ook BTW te betalen over je advertentie-uitgaven via het online advertentieplatform van Google, Google AdWords. Als je zelf al eerder een factuur hebt bekeken van Google AdWords dan kan het je opgevallen zijn dat er 0% BTW wordt geheven over de factuur. Hoe zit dit nu?

In dit artikel gaan we dieper in op de BTW die je betaald voor Google AdWords en waar je de facturen kunt vinden.

Het terugvinden van de BTW factuur op Google AdWords

Veel ondernemers zitten met de vraag waar ze de BTW van de advertentiekosten van Google AdWords terug kunnen vinden en waar ze de factuur kunnen vinden. In de onderstaande stappen laten wij zien waar je ze allebei kunt vinden.

 1. Login op je AdWords account via ‘com/adwords
 2. Klik rechts boven in het scherm tussen je gebruikersnaam en het meldingen icoontje op het ‘instellingen tandwiel
 3. Klik op ‘facturering
 4. Je komt nu in het transactiegeschiedenis overzicht terecht. Afhankelijk van je budget en je activiteit op AdWords zie je in het eerste overzichtsveld ‘Resterend tegoed’ met daaronder een indicatie van hoeveel geschatte belasting er is ingehouden. Als het goed is zal daar voor iedereen die vanuit Nederland werkt €0,- staan.
 5. Als je al een factuur hebt gehad van Google AdWords (een advertentieperiode is om) kun je die in het transactiegeschiedenis overzicht ook terugvinden. Onderaan iedere tabel met budget afschrijvingen vind je de tekst Maandelijkse factuur. Om de factuur te bekijken ‘klik je op het factuurnummer’.
 6. Op de factuur die nu opent zie je een overzicht van de kosten en wederom 0% BTW.
 7. Het is raadzaam om de facturen direct uit te printen. Zo is je administratie op orde.

Waarom staat er 0% BTW op een Google AdWords factuur?

Google is gevestigd in Ierland. Ondernemers die vaker met het buitenland zaken doen zullen bekend zijn met de term BTW verlegd. BTW verlegd is een vorm van belasting toepassen die vaak wordt toegepast bij zaken doen met buitenlandse firma’s. Dit past Google dan ook toe op haar facturen voor Nederlandse organisaties.

Dit betekent dat de BTW wel van toepassing is maar dat de Nederlandse ondernemer zelf verantwoordelijk is voor het heffen en afdragen van de verschuldigde BTW aan de belastingdienst. Op dit moment is het BTW tarief voor adverteren 21%.

Hoe geef je de belasting op van een Google AdWords factuur?

Oké, dus je moet dus zelf zorgen voor correcte afdracht van de BTW op je Google AdWords factuur. Maar hoe werkt dat nu? In de praktijk houdt dit in dat je per factuur zelf 21% belasting moet opvoeren in je administratie. Je gaat als volgt te werk:

Stel je hebt een factuur ontvangen van €100,- euro voor je Google AdWords campagne. Je hebt dus €100,- euro uitgegeven aan advertenties. In je administratie kun je dit boeken onder de post ‘Levering van een bedrijf binnen de EU’. Je moet natuurlijk nog de verschuldigde 21% BTW afdragen over de factuur. Dit doe je door de BTW bij te boeken in je administratie, op het aangifte formulier van de belastingdienst valt deze post ‘onder rubriek 4b.’ Het verwarrende is dat je deze BTW direct mag terugvorderen. Bij voorbelasting BTW (rubriek 5b) voer je in je belastingaangifte wederom €21,- euro in.

Nu weet je precies hoe het zit met de BTW op de facturen van Google AdWords en hoe je de BTW moet verwerken in je administratie. Kom je er toch even niet uit? Vraag dan hulp aan je accountant, boekhouder of belastingadviseur.

  Comment Section

  2 reacties op “Alles over de BTW op je Google AdWords factuur


  Door ARIJS ADOLF op 3 augustus 2015

  Wij ontvingen een factuur van Google USA met aanrekening
  21 % BTW. Wat is de reden ? is deze aftrekbaar ?

  mvg


  Door Bartje op 26 februari 2019

  Is het bedrag van 100 niet inclusief die 21 procent btw. Anders geef je voorbelaste btw op die je nog nooit hebt betaald !!!

  Plaats een reactie