Forum spam

Wat is Forum SPAM?

Deze berichten kunnen advertenties zijn, maar ook links naar kwaadaardige websites, hit and run berichten, of berichten van trollen die kwaadaardige of beledigende content bevatten. Forum spam kan zowel door spambots als handmatig geplaatst worden. De spambots maken gebruik van OCR-technologie om aanwezige captcha’s te omzeilen. Forum spam kan ingezet worden voor diverse doeleinden zoals doel-marketing en phishing.

Veel forum spam berichten bevatten links met als doel om de positie in de zoekmachines te verbeteren. Deze berichten zijn dan ook niet ingericht om menselijke aandacht te creëren. Andere ongewenste berichten worden ingezet om de aandacht te trekken op onder andere porno- of gokwebsites, producten ter bevordering van gewichtsverlies, farmaceutische producten, het aanbod van leningen en onroerend goed of ander controversieel aanbod. Vaak hebben de onderwerpen geen enkel verband met inhoud van het forum. De berichten zijn dan ook meestal onschadelijk en kunnen geen kwaad.

Waaruit bestaat Forum SPAM?

Spamberichten hebben over het algemeen vrij weinig tekst inhoud en bevatten vaak één of meerdere links. Spammers kiezen om een spambericht van tekst te voorzien om te voorkomen dat berichten door automatische spamfilters worden gefilterd. Spammers kunnen dit probleem ook omzeilen door de link in de handtekening van de gebruiker te plaatsen.

Forum spam kenmerkt zich door een aantal factoren:

 • Berichten bereiken een groot aantal mensen
 • Berichten hebben een commerciële doelstelling
 • Berichten worden geplaatst zonder medeweten en toestemming van de beheerder van het platform of de gebruiker hiervan

Hoe voorkom je Forum SPAM?

Er zijn een aantal technische maatregelen die toegepast kunnen worden om spam te voorkomen:

 • Greylisting is een techniek om bepaalde klassen in spammers te blokkeren
 • Blacklisting is een techniek om bekende spammers te blokkeren
 • Het filteren van inkomende mail om handmatig spam te verwijderen

  Spammers gebruiken verschillende servers en passen diverse technieken toe om de e-mail te manipuleren. Daarbij worden er diverse verschillende valse e-mail adressen gebruikt. Het antwoorden op spamberichten heeft dan ook geen zin.

  Als er sprake is van een bekende afzender kan een ontvanger een opt-out formulier invullen om aan te geven dat de berichten niet gewenst zijn. Dit is zeker raadzaam als de ongewenste berichten periodiek verstuurd worden. Daarbij is het verstandig om de nodige voorzichtigheid in acht te nemen met het verstrekken van een persoonlijk e-mailadres.

  Om ook anderen te beschermen tegen spam aanvallen is het goed om ook het e-mailadres van anderen te verbergen als er een mailing wordt verstuurd naar een groot aantal adressen. Dit soort bulk mails zijn immers ideaal voor spammers om een groot aantal e-mailadressen te bemachtigen. De beste methode hiervoor is om het eigen adres als ontvanger te plaatsen en de andere adressen in het BCC-veld te vermelden.

  Ook voor particulier gebruik zijn er diverse spamfilters op de markt. Hierin zijn twee soorten spamfilters te onderscheiden. Een spamfilter die een mailing op kenmerken zal scannen wordt het meest gebruikt. Een bericht krijgt punten op basis van herkenning factoren. Als een bericht een hoger aantal punten scoort dan een drempelwaarde, wordt dit als spam gezien. De andere spamfilter zal de berichten op basis van een statistische benadering beoordelen. De gebruiker zal het systeem echter wel moeten voeden door op basis van een grote hoeveelheid voorbeelden aan te geven of een bericht als spam of als ham (het tegenovergestelde van spam) gezien moet worden.