
Bloggen of vloggen?
Een klant van mij vroeg dit laatst. En eigenlijk vond ik dat wel een hele interessante vraag. Want wat is nou eigenlijk “beter”? Een blog plaatsen of een vlog plaatsen? Mocht je nog niet weten wat een vlog is: dat is een vergelijkbaar met een blog, alleen wordt de tekst dan niet uitgeschreven, maar maak je er een video van.
Helaas is er niet één standaard antwoord die ik kan geven op deze vraag. Wat beter is voor jou, is namelijk geheel afhankelijk van wat jij wilt bereiken. Blogs hebben voordelen en nadelen. En voor vlogs geldt hetzelfde: er zijn voordelen en nadelen. In dit artikel ga ik daar wat uitgebreider op in en dan kun je zelf bepalen wat voor jou het beste zal werken.
Voordelen van het schrijven van blogs
Ik geef zelf de voorkeur aan het schrijven van blogs. De reden daarvoor is heel simpel: daarmee haal ik gemiddeld zo’n 8.000 to 10.000 website bezoekers per maand binnen. Die komen allemaal terecht op mijn website via zoekmachines. Ongeveer 90% van die bezoekers komen binnen via de blogs die ik schrijf. Ik noem ze tips & adviezen, maar technisch gezien zijn het gewoon blogs.
Ten opzichte van vlogs is dat dus een groot voordeel. Om dat echt te begrijpen heb je wat kennis nodig van SEO. Maar kort samengevat: een zoekmachine kan de tekst op jouw website lezen, maar kan niet lezen/horen wat jij zegt in een video. Plaats jij alleen video, dan heeft een zoekmachine geen idee waar het over gaat. Met video’s zal je dus geen extra bezoekers binnenhalen via zoekmachines.
Een ander voordeel is dat je gewoon fijne stem hoeft te hebben voor het schrijven van blogs. Ik bekijk weleens video’s van ondernemers die bijvoorbeeld veel te snel praten, of té enthousiast doen, of juist veel te langzaam praten. Mensen hebben een duidelijke voorkeur van wat ze wel/niet fijn vinden om te horen. En smaken verschillen nog ook, dus het is best lastig om een vlog te maken waarbij je iedereen zal pleasen 😉 Bij een tekst heb je daar minder last van; mensen lezen het in hun eigen tempo en in hun eigen toon.
Nog een extra voordeel is dat je deze content makkelijk kunt “recyclen”. Een blogartikel met tips kun je bijvoorbeeld ook “tip voor tip” plaatsen op social media. Dan hoef je niet elke keer nieuwe content te maken. Met een video is het meestal wel wat lastiger om de content te recyclen.
Voordelen van het maken van vlogs
Als je bovenstaande leest, dan zal je misschien al denken dat blogs een betere optie zijn. Maar niet in alle situaties is dat het geval, een vlog kan namelijk ook juist veel beter uitpakken dan een blog. Een voorbeeld van zo’n voordeel is dat mensen JOU beter leren kennen. In een vlog komt meestal je persoonlijkheid veel meer naar voren dan in een geschreven tekst. Je zal sneller de gun-factor hebben en mensen zullen je waarschijnlijk al sneller vertrouwen. In sommige gevallen is het maken van een vlog ook minder tijdrovend dan het maken van een blog, maar dat ligt er natuurlijk aan wat je precies doet. Ik draag op gewone dagen geen make-up, maar als ik een vlog zou willen maken, dan zou ik absoluut eerst even wat tijd daar aan besteden haha! En het editen van een video kan soms ook best wel wat tijd in beslag nemen. Dus wederom: het ligt er aan wat je precies wilt.
Nog een voordeel van een vlog is dat het lastig is om te kopiëren. Ik heb zelf heel veel last van copycats; mensen die mijn diensten en blogartikelen in zijn geheel kopiëren en op hun eigen website plaatsen. Met een vlog heb je daar veel minder last van… Ze kunnen moeilijk jouw video kopiëren en dan jouw gezicht op hun website zetten 😉
Een ander voordeel van vlogs is dat je een nieuwe doelgroep kunt aanspreken. Als jouw concurrenten allemaal bloggen en als er nog vrijwel niemand op bijvoorbeeld YouTube vlogs plaatst, dan val jij op een ander medium veel meer op. Dus ook daar is eventueel wat winst te betalen.
Bonus tip van mij
Zoals ik al zei; wat voor jou het beste werkt ligt geheel aan wat jij wilt bereiken. Maar ik wil jullie nog graag een extra tip geven en dat is het volgende: als je kiest voor vloggen, plaats deze dan op jouw website met een uitgebreide tekst erbij. Dan kunnen zoekmachines alsnog zien waar jouw content over gaat en kun je alsnog scoren in zoekmachines. Dus eigenlijk eet je dan min of meer van twee walletjes 😉