Bespaar je tijd, spreek een blog in

Bespaar tijd: spreek je blogs in!

Dit artikel is volledig ingesproken op een smartphone. Hoe dit precies werkt en waarom je dit wat mij betreft moet toepassen lees je in dit artikel.

Allereerst is het natuurlijk van belang om de noodzaak van bloggen in te zien. Ik heb niet de illusie iedereen te overtuigen, maar in een eerder artikel heb ik de voordelen uiteengezet. In het kort de conclusie:

  • Bloggen draagt enorm bij aan jou als autoriteit op je vakgebied
  • Bloggen vergroot jouw vindbaarheid online
  • Bloggen draagt bij aan het vergroten van je kennis
  • Bloggen draagt bij aan het vertrouwen in jou en je bedrijf
  • Bloggen zorgt voor meer omzet op basis van bovenstaande punten

Wanneer je bedrijfsmatig een website hebt of beheert, lijken me bovenstaande punten meer dan voldoende om bloggen serieus te overwegen.

De bedrijfsmatige voordelen van bloggen die ik hierboven noem, behaal je uiteraard niet op korte termijn. Eén enkel blog levert je niet direct resultaat op. Zowel voor wat betreft het vertrouwen als voor de indexering in de zoekmachines geldt dat het enige tijd kost en daar dus meerdere blogs voor geschreven dienen te worden. Structureel, regelmatig bloggen is dus het devies. Alle marketinggoeroe’s en blogexperts zijn het hier over eens. Een kwestie van consequent zijn en volhouden dus.

Een veelgehoorde, en zeker terechte opmerking is dat bloggen veel tijd kost. Dat klopt ook wel, ook ik heb niet zomaar een blog uit mijn mouw geschud. Bloggen kost mij over het algemeen ook enkele uren per blog. Gezien de toename in aanvragen en klanten voor mijn bedrijf de afgelopen tijd, snap ik dus heel goed het bezwaar van de tijd die het bloggen kost. Ik kan je echter verzekeren dat het ruimschoots de moeite waard is. Zeker voor kleine ondernemingen is dit de goedkoopste manier om op relatief korte termijn een groot bereik te creëren. Iedere marketingstrategie kost tijd en/of geld. Als je het geld niet hebt, zul je dus moeten investeren door ergens tijd in te steken. Bloggen is de oplossing die geen geld, maar enkel tijd kost. En ook die tijd kun je besparen door je blogs in te spreken!

En nu komen we op het daadwerkelijke onderwerp van dit artikel. Ik ontdekte namelijk dat je gewoon je blogs kunt inspreken. Ik heb het dan dus niet over podcasts of andere geluidsopnames, maar simpelweg dicteren van de tekst voor je blog. Je spreekt de tekst in en die wordt door je besturingssysteem voor je uitgetypt. Dit kan op meerdere manieren, ik behandel in dit artikel de WordPress app voor iOS, die ik zelf graag gebruik voor mijn blogs. Het kan ook in Android en op andere apps, zoals Evernote of Joomla!

Ik heb ook de gratis Joomla! app geprobeerd, daar werkte het ook op. De functionaliteiten van de gratis Joomla! app zijn echter beperkt, waardoor je gebonden bent aan de betaalde versie van € 9,99. De WordPress app is gratis te downloaden in de App Store. Hiermee kun je alle WordPress  websites waarvoor je een login hebt beheren. Zelfs wanneer je offline bent kun je artikelen inspreken en opslaan. Ideaal dus om te bloggen onderweg of waar je ook maar bent. De gratis WordPress app heeft uitgebreide functionaliteiten, iets wat de gratis app van Joomla! mist.

Blog inspreken op WordPress app

Echte uitleg hoef ik eigenlijk niet te geven, de werking spreekt werkelijk voor zich. Je opent de app, kiest de website waarvoor je het blog gaat inspreken en gaat naar ‘Berichten’. Hier kies je voor ‘Nieuw bericht’, waarna je op het toetsenbord onderin klikt. Links onderin naast de spatiebalk bevindt zich het icoontje van de microfoon, waar je enkel op hoeft te tikken om te kunnen beginnen met het inspreken van je blogs. Je moet er wel voor zorgen dat je de juiste taal hebt gekozen, in het Nederlands inspreken terwijl dit toetsenbord staat ingesteld op Engels is natuurlijk niet heel handig.

Inspreken klinkt natuurlijk heel leuk maar hoe zit het met komma’s en punten? Dat is gelukkig echt simpel. Het klinkt misschien wat gek op het moment dat je het aan het inspreken bent, maar gewoon de naam van het leesteken uitspreken zorgt ervoor dat het leesteken in de tekst komt. Je zegt dus gewoon “punt” En er verschijnt een punt. Datzelfde geldt voor haakjes (“haakje openen”, “haakje sluiten”), aanhalingstekens, komma’s, dubbele punten et cetera. Geen enkel punt dus 😉

De belangrijkste voordelen van het dicteren van je blogs zijn:

  • Je kunt (bijna) overal waar je maar bent je blogs schrijven/inspreken
  • Je bent over het algemeen minder tijd kwijt met het schrijven van je blogs
  • Inspreken duurt vaak korter dan typen, zeker wanneer je geen typewonder bent

Kortom: tijdwinst en efficiëntie. Blogs schrijven kost mij in ieder geval een stuk minder tijd dan wanneer ik alles handmatig intyp.

Eerlijk is eerlijk, er zijn natuurlijk ook nadelen. Ik heb zelf nu een aantal blogs geschreven met dit systeem en de volgende nadelen ervaren:

  • Natuurlijk kun je niet altijd en overal op deze manier je blogs inspreken: in de trein, in rumoerige ruimtes, in gezelschap, allemaal lastige situaties.
  • Je moet van tevoren goed bedenken wat je wilt schrijven (lees: gaat dicteren)
  • Je moet je artikel nadien zeker nog een keer goed nalezen, er sluipen snel meer fouten in dan in een artikel dat je gewoon typt
  • Je kunt geen kopteksten plaatsen in de app, dit moet je ook achteraf nog doen

Niettemin geldt nog steeds dat je tijdwinst hebt, en zeker dat je efficiënter kunt werken. Wanneer je regelmatig in de auto of zelfs op de fiets zit, kun je dan gewoon je blogs inspreken. Welke andere nuttige dingen kun jij bedenken om op die momenten te doen?

Blog inspreken WordPress iOS app - spelfouten


Blogs inspreken is ook niet voor iedereen geschikt. Je moet sowieso al aardige blogervaring hebben, zodat je makkelijker je blogs schrijft (lees: dicteert). Spontaan iets inspreken zal niet iedereen goed afgaan. Mij in ieder geval al niet. Daarnaast moet je geen supersnel typwonder zijn, want dan is de tijdwinst waarschijnlijk miniem. Niettemin vind ik het persoonlijk een enorme vooruitgang, omdat ik altijd en overal mijn blogs kan dicteren.

Ben jij al over of ga je dit nu proberen? Laat het weten, deel je ervaringen in de reacties. Of als je vragen hebt, stel ze hieronder!