Wordpress plug-in

Hoe installeer ik een WordPress plugin?

01 maart 2022

Bijna twee jaar terug plaatste ik al een artikel over het installeren van een WordPress plugin. Inmiddels is het proces een klein beetje aangepast. Over het algemeen werkt het nog vrijwel hetzelfde, maar voor de zekerheid… Een nieuw artikel 😉

01. Inloggen en naar je WordPress dashboard gaan

Log in met je gegevens en ga naar je dashboard. In het linkermenu zie je het kopje Plugins staan. Klik hier op.

02. Een nieuwe plugin toevoegen.

Je krijgt nu een overzicht te zien van alle huidige plugins. Klik helemaal bovenaan of in het menu aan de zijkant op Nieuwe plugin.

3. Zoek de juiste plugin.

Vul het in het zoekveld de trefwoorden in (als je een gallery wilt maken kun je bijvoorbeeld zoeken op “gallery”) en klik vervolgens op Plugins zoeken. Je kunt eventueel ook rechtstreeks in de directory van WordPress plugins zoeken. Onthoud dan de naam van de plugin en vul deze in bij het zoekveld die ik eerder noemde. De juiste plugin gevonden? Klik op de grijze button Nu installeren.

04. Installeer de WordPress plugin.

Bij de meeste WordPress installaties word de plugin nu automatisch geïnstalleerd. Bij beter beveiligde WordPress installaties moet je nu eerst nog je FTP gegevens invullen. Word er om je FTP gegevens gevraagd? Vul deze dan in, anders kun je de plugin niet installeren. Als het goed is heb je de FTP gegevens gekregen van je hostingpartij toen je het hostingpakket aanschafte.

05. Activeer de WordPress plugin.

Zodra de plugin is geinstalleerd klik je op het blauwe linkje Plugin activeren. Bij sommige plugins zul je nu eerst de instellingen moeten bepalen. Andere plugins werken gelijk al. Er zijn ontzettend veel verschillende plugins en het kan zijn dat de plugin niet werkt of dat ‘ie toch niet helemaal voldoet aan de eisen en wensen. Je kunt dan gewoon de plugin deactiveren en vervolgens verwijderen en daarna een nieuwe zoektocht beginnen.

Staat Plugins niet in jouw WordPress dashboard?

Dan heb je waarschijnlijk een WordPress.com website in plaats van een WordPress.org website. Bij WordPress.com websites kun je niet zelf plugins installeren, helaas.