arrow_drop_up arrow_drop_down
Hoe ga jij om met kritiek, feedback en negativiteit?
03 oktober 2012 
5 min. leestijd

Hoe ga jij om met kritiek, feedback en negativiteit?

Wanneer je een website hebt, een informatie marketeer bent zoals een auteur, spreker, trainer, coach, consultant e.d. of zelfs artiest bent dan zul je ongetwijfeld wel eens te maken hebben gehad met kritiek (vaak benoemd als feedback) of negativiteit. Zeker als je dit niet gewend bent kan het best moeilijk zijn om hier goed mee om te gaan (ik spreek uit ervaring). Ik zag zojuist deze video voorbij komen en het raakte me:

Even voor wie het niet gevolgd heeft, dit is wat ze zei:

“The truth is: you could call me fat. And yes, even obese, on a doctor’s chart. But to the person who wrote me that letter: Do you think I don’t know that? That your cruel words are pointing out something that I don’t see? You don’t know me. You are not a friend of mine. You are not a part of my family and you have admitted that you don’t watch the show. So you know nothing about me but what you see on the outside… And I am much more than a number on a scale.”

Daarna gaf ze deze reactie:

“What really angers me about this is there are children who don’t know better… The internet has become a weapon. Our schools have become a battleground. And this behavior is learned. It is passed down from people like the man who wrote me that email. If you are at home, and you are talking about the fat newslady, guess what? Your children are probably going to go to school and call someone fat. We need to teach our kids how to be kind, not critical, and we need to do that by example.”

De “vrijheid van meningsuiting”

We leven in een land waar we vrijheid van meningsuiting hebben. Sterker nog: je kunt de tv niet aanzetten of je ziet iemand hier voor strijden. Dat is ook goed want de vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Te vaak zie ik echter dat vrijheid van meningsuiting opgevat wordt als:

Anderen ongevraagd van kritiek voorzien…

Dat je vrijheid van meningsuiting hebt betekent niet dat je verplicht bent om deze te allen tijde te laten gelden. Zeker door alle sociale media van tegenwoordig zie je dat we met zijn allen eigenlijk gewoon één groot roddelcircuit zijn geworden. Ook hebben we tegenwoordig media als GeenStijl en PowNews wat niets anders is dan pure “afzeik tv“. Geen mooier vermaak dan leedvermaak…

Wanneer je ook maar een beetje je kop boven het maaiveld uitsteekt kun je kritiek en persoonlijke aanvallen gaan verwachten. Het is voor mensen zo makkelijk om veilig, thuis, van achter hun eigen computer te gaan lopen schoppen. Bijna alle “zeikerds” op het internet op fora, twitter en blogs gebruiken ook niet hun echte naam, het is bijna altijd anoniem.

Dat gebeurt op het niveau van een Ivo Niehe die volgens Twitterend Nederland niet trots mocht zijn op het realiseren van zijn levenslange droom en zelfs letterlijk in het hele land “voor lul” stond omdat hij zijn droom had gerealiseerd. Ik zeg: “Ivo, respect!” Dit gebeurt helaas ook op een veel kleinere schaal bij een gemiddelde blogger die het leuk vind om over zijn passie te schrijven en anderen te helpen.

Als je niets positiefs te zeggen hebt, zeg dan niets…

Mensen voelen op de een of andere manier eerder de neiging om ergens op te schieten dan om iets positiefs te zeggen. Misschien is het omdat we eerder een band met een ander krijgen wanneer we ergens samen op zitten af te geven of een ergernis delen dan wanneer we het eens zijn over iets positiefs.

Je moet je feedback houden…

Ik merk het ook. Plaats ik een tweet over een nieuwe website? Dan krijg ik alleen reacties over alles wat slecht, lelijk of nog niet af is. Men noemt dit dan vaak “feedback” en verwacht er zelfs een bedankje voor. Enkele opvallende reacties die ik door de jaren heen gehad heb op nieuwe video’s op mijn blog:

  • Geluid is te zacht/slecht/ruis
  • Beeld is niet scherp
  • Wat praat jij snel
  • Wat praat jij langzaam
  • Wat ben jij een lul van een presentator… (serieus!)
  • Video is veel te lang
  • Video is te kort
  • Volgende keer andere locatie nemen
  • Alles wat je zei wist ik al
  • Je kunt beter 1 stoel bij de tafel weghalen…

Allemaal reacties waar je als ontvanger echt niets mee kunt op zo’n moment en waar je ook geen fijn gevoel van krijgt. Je hoort liever iets over de inhoud ;)

Is feedback dan zo erg?

Nee feedback is niet erg. Maar je moet het alleen geven wanneer het je gevraagd wordt en wanneer je dichtbij degene staat voor wie het bedoeld is. Vaak wordt het op het verkeerde moment gegeven, namelijk op het meest trotse moment van de ontvanger. Zo vaak krijg ik na een seminar mensen naar me toe met feedback. Je hebt dan net 2 uur lang op een podium lopen knallen, je hebt applaus gehad en je zit volledig in je energie en je voelt je fantastisch. Toch zijn er altijd mensen die dit doorbreken door even met “een hele kleine tip” aan te komen. Doe dat niet op zo’n moment…

Goed, genoeg gezeur…

Oké nu maak ik het persoonlijk merk ik haha, dat krijg je met dit soort onderwerpen, het wordt al snel persoonlijk. Dat is ook de reden dat ik dit onderwerp aansnijd. Mijn tip aan iedereen die hiermee zit:

Ik heb voor mijn blog een hele simpele policy:

Geen azijnzeikers toegestaan.

Dat houdt in dat ik negatieve reacties die op geen enkele manier bijdragen aan de waarde van mijn site zonder pardon delete. Het is mijn website en ik bepaal wat er op komt. Mijn website is bedoeld om te informeren en met name inspireren. Alles wat er niet aan bijdraagt delete ik en iedereen die dit er niet uithaalt staat het vrij om rechts bovenaan op het kruisje te klikken :)

Ik weet hoe moeilijk het is wanneer je voor het eerst kritiek krijgt. Zeker wanneer andere mensen over jou gaan spreken op een forum o.i.d. Vaak zijn we dan geneigd om ons te gaan focussen op die ene negatieve reactie in plaats van op de vele positieve reacties die binnenkomen. Je wilt niets liever dan je gaan mengen in de discussie…

Mijn advies:

Mijdt dit volledig. Neemt nooit deel aan discussies op fora of andere websites die over jou of je product gaan. Dit gaat je alleen maar veel tijd en energie kosten en het gaat je sowieso niets opleveren. Het enige wat het doet is de discussie voeden voor de mensen die het heerlijk vinden om te zeiken.

Je kunt negativiteit alleen met positiviteit bestrijden, niet met meer negativiteit.

Focus je op je eigen kracht en op de mensen die wel waarderen wie je bent en wat je doet, dan worden ondernemen leuker en zul je ook veel harder gaan!

Ben je ergens trots op? Deel het hier!

Goed, we gaan het even omdraaien en positief afsluiten. We gaan van dit artikel het “grote-ontvang-hier-je-compliment-blog” maken. Ben je ergens trots op? Iets wat je vandaag, deze week, deze maand, dit jaar of zelfs eerder in je leven hebt bereikt? Plaats het dan even als reactie op dit blogbericht. Je krijgt sowieso een oprecht compliment van mij en bij deze roep ik alle lezers op om hetzelfde te doen ;)

Over de schrijver
Tonny Loorbach is ondernemer en investeerder. Hij specialiseert zich sinds 2007 in online marketing en richtte in 2010 de IMU op. Naast de IMU is hij eigenaar van 5 andere software- en online marketing bedrijven (Phoenix, Huddle, Plug&Pay, Traffic Leaders en Salespassie), heeft hij zijn eigen stichting (De Loorbach Foundation) en een investeringsmaatschappij (Loorbach²). Met zijn boek 'Doelgerichte SEO' scoorde hij een #1 besteller en ook zijn tweede boek 'De Online Marketing Tornado' (met Martijn van Tongeren) ging in 2 weken tijd 15.000 keer over de toonbank.
Tom Zoethout
Door

Tom Zoethout

op 03 Oct 2012

Hi Tonny, Ik heb zo ook wel wat ervaringen, die hebben er in ieder geval toe geleid dat ik voorzichtiger ben geworden! Dat is jammer, want daardoor heb ik al een hele poos weinig tot niets van mijn kennis gedeeld. Of social media was ik al helemaal stilgevallen... En inderdaad: ik liet me dus stoppen door reacties van enkelen en stopte dus te delen naar velen. Ik had voldoende andere dingen te doen.... Jammer. Ik ga de draad weer oppakken, geïnspireerd door de video en je bericht.

Tonny Loorbach
Door

Tonny Loorbach

op 03 Oct 2012

Super Tom! Ik denk dat jij juist iemand bent die draait om positiviteit en een glimlach. Ik heb wel eens tegen je gezegd dat je me aan Wim de Bie doet denken als ik met je praat en ik denk dat je die uitstraling fantastisch kunt gebruiken op je blog. Weer lekker knallen dus!

Danielle van Rheenen
Door

Danielle van Rheenen

op 03 Oct 2012

Ik ben trots op mijn site http://www.interieurinspiratie.nl/ die ik de afgelopen weken compleet hebt vernieuwd. Ik had een idee in mijn hoofd en heb net zolang gezocht tot ik de theme had gevonden waar ik mee wilde werken. Ben echt super trots op het resultaat.

Tonny Loorbach
Door

Tonny Loorbach

op 03 Oct 2012

Goed bezig Danielle! Je hele website beschreven in 2 woorden, dat doe je goed, ik heb er 3 voor nodig ;) Site is meteen lekker visueel, heel goed!

Danielle van Rheenen
Door

Danielle van Rheenen

op 03 Oct 2012

speciaal op uitgekozen, en werk seo technisch natuurlijk erg makkelijk ;)

Rebekka Deforce
Door

Rebekka Deforce

op 03 Oct 2012

Fijn artikel Tonny, eens wat anders maar zo een belangrijk onderwerp om te delen. Ik ben van het idee dat als je niets positief kan zeggen, je beter kan zwijgen. Ik ben dan ook heel trots op het feit dat ik mezelf heb omgetoverd van een totale pessimmist naar een complete optimist. Er is mij altijd verteld dat ik nooit wat ging kunnen en dat ik nooit wat ging zijn. Jarenlang heb ik deze kritiek als voor waar aangenomen, tot dat ik ontdekte dat ik zelf m'n leven kon maken, precies zoals ik dat wou. Ook merk ik dat ik niet meer de behoefte heb om in te gaan op negatieve commentaar of negativiteit in het algemeen. Verder ben ik heel trots op m'n eigen bedrijf en winstmodel website, waar ik dagelijks met veel liefde en plezier aan werk.

Tonny Loorbach
Door

Tonny Loorbach

op 03 Oct 2012

Super Rebekka! Gouden business heb je, gaat heel snel groeien verwacht ik!

Chris
Door

Chris

op 03 Oct 2012

Tis maar een kleine, maar ik ben 'trots' op, na de moordende feedback van Tonny op het 'private-seminar' het nu maken van keuzes mbt mijn doelgroep.

Tonny Loorbach
Door

Tonny Loorbach

op 03 Oct 2012

Goed bezig Chris, volgens mij hebben we die dag belangrijke stappen gezet, ik heb er het volste vertrouwen in!

Chris
Door

Chris

op 03 Oct 2012

Goed artikel Tonny, uit het hart geschreven, dat is duidelijk. Ik kan het me aantrekken want, hoewel ik vaak in de schoenen heb gestaan van de seminar-gever die een 'kleine tip' krijgt sta ik mezelf nog te vaak toe wat azijn te druppelen. Zo heb ik net Aad de Mos afgezeken op FB en, hoewel ik een mening over de man heb, hoef ik hem inderdaad niet te geven. Je punt is 'recht'!

Tonny Loorbach
Door

Tonny Loorbach

op 03 Oct 2012

Zoals ik al op Facebook zei, super stoer dat je dat van jezelf inziet en over jezelf durft te zeggen. En onder ons gezegd, ik kan ook behoorlijk lopen zeiken af en toe hoor, waardevol om het te beseffen zodat je er korte metten mee kan maken ;)

Dominique
Door

Dominique

op 03 Oct 2012

Tonny, Groot gelijk dat je je niet wil inlaten met al die "azijnzeikers" (dat is een woord dat we in Vlaanderen niet vaak gebruiken, maar het klinkt wel lekker :-) ). Ik herinner me dat er in de comments van het video interview met Maasbert Schouten wel wat kritiek stond. Ik dacht toen al "Man, verwijder dat gezeik toch van je website!" Het komt er in mijn ogen op neer dat je de mensen moet aantrekken op je website die in dezelfde dingen geloven als jezelf, die dezelfde dingen willen realiseren, die positief ingesteld zijn en ook een online business willen opzetten. Degenen die enkel maar wat willen kankeren en je willen afkraken, moet je gewoon links laten liggen. Vaak komt dat bij die mensen toch voort uit jaloezie! Voor mij ben je in ieder geval een inspiratie bron die me toont dat het wel degelijk mogelijk is en niet eens zo moeilijk om via het internet geld te verdienen met een hobby, een passie, of een interesse! Ik ben zelf ook een nieuwe online business aan het opzetten. Knal dus vooral verder en laat die azijnzeikers maar kankeren tegen elkaar! Groet, Dominique

Tonny Loorbach
Door

Tonny Loorbach

op 03 Oct 2012

Haha ja dat was inderdaad het meest recente voorbeeld, ik heb daar overigens het gros van alle zeikerds verwijderd ;) Bedankt voor je compliment en eveneens bedankt voor je uitgebreide en kwalitatief goede reacties op mijn blogs de laatste tijd, waardeer ik zeer!

davy
Door

davy

op 03 Oct 2012

Hey Tonny/Dominique: 1 - inderdaad een goed en waardevol verhaal van die dame. Vooral het "SET THE EXAMPLE as ADULT for your own children" vond ik to the point! wij maken er ons regelmatig zelf schuldig aan om, daarom zeker niet slecht bedoeld, "een bepaald stereotyp persoon" een bepaalde omschrijving mee te geven..en na het zien van die video ga ik hier toch zeker op proberen te letten.. 2- pesten om eender welke reden zou eigenlijk strenger gestraft moeten worden. Onlangs nog een hele toestand geweest omtrent: - een werknemer die gepest werd en daarna zelfmoord pleegde - een kind dat 'gebullied' werd door andere jongeren (meisjes) die dan nog eens zo snugger waren om dit te filmen en op youtube te plaatsen. Dit kwam "right back at them".. ik vind het overigens ERG dapper dat ze de email openbaar maakt, hierover een debat aangaat, en dit in een online video! ps: hey dominique -tof om je hier ook tegen te komen! groet davy

Dominique
Door

Dominique

op 03 Oct 2012

ps: hey davy - always nice to hear your opinion about internet marketing related topics ... en ook over niet internet marketing related topics :-) groeten dominique

Willem Bonestroo
Door

Willem Bonestroo

op 03 Oct 2012

Waar ik trots op ben? Speciale LED lamp die ik heb laten maken en waar ik nu veel positieve feedback op krijg: wow wat een licht en zo weinig verbruik. Blijkt gat in de markt te zijn voor mensen die op zoek zijn naar een energiezuinige vervanging van een 75 en 100 Watt gloeilamp en dan ook nog eens met minimaal 40.000 branduren en 2 jaar garantie.

Tonny Loorbach
Door

Tonny Loorbach

op 03 Oct 2012

Haha kijk een reactie en een salespitch in 1, dat zijn de echte ondernemers haha ;) Super Willlem, alle reden om trots op te zijn! Helemaal omdat je het idee uit je hoofd ook daadwerkelijk hebt gerealiseerd, er zijn er maar zo weinigen die dat lukt!

Jaldhara
Door

Jaldhara

op 03 Oct 2012

Waar ik trots op ben? Inmiddels ben ik, na 1 jaar, toe aan de 2.0 leeromgeving waar mensen efficiënt kunnen leren werken (ps: dit gaat verder dan alleen timemanagement..). Behalve dat ik trots ben dat het een veel uitgebreidere online leeromgeving is, met toetsen en managementinformatie ben ik ook trots op mijzelf dat ik dit bedrijfsonderdeel niet meer in mijn eentje doe. Ik heb er een bevriende collega erbij gehaald. De trainingen zijn er beter van geworden en ik heb er meer plezier in gekregen. In de week van 15 oktober gaan we live onder de naam OnlineEfficiency.nl Nog 1 ding over feedback geven: Op het 1e EliteSeminar vertelde Ibora Zant dat de feedback meer zegt over de feedbackgever dan over de ontvanger ;-)

Tonny Loorbach
Door

Tonny Loorbach

op 03 Oct 2012

Super Jaldhara! Je gaat als een speer, ben erg benieuwd naar waar je over een jaar staat met je business! De uitspraak van Ibora staat mij inderdaad nog bij ja, was een bijzondere sessie ;)

Eric Verberne
Door

Eric Verberne

op 03 Oct 2012

Hear! Hear! Echt een artikel naar mijn hart! Ik heb deze video ook gedeeld via Facebook zodra ik het voorbij zag komen. Echt een artikel en methode naar mijn hart. In het verleden heb ik veelvuldig bloot gestaan aan zeer ongezouten kritiek en ben toen ook in de val gelopen door te proberen om met de bewuste "mensen" in discussie te gaan. Dat heb ik geweten en ze zijn nu (jaren later) nog steeds niet over mij uitgepraat, hoor ik van anderen. Terwijl ik al jarenlang niet meer op dat forum kom. Enfin, het heeft mij onder andere geïnspireerd om verder te gaan en ze te laten zien dat ik het juist wel kan. Doe ze verstommen met je mega resultaat! Deze episode heb ik beschreven in mijn nieuwe fysieke boek. Zelfs een heel hoofdstuk aan gewijd. Daarmee wil ik anderen inspireren en kracht geven om met soortgelijke situaties om te gaan. Mijn eerste fysieke boek "Als ik het kan, kan jij het ook!" komt op 27 oktober uit! Daarin beschrijf ik hoe ik in 12 maanden 120 kilo ben afgevallen. http://ericverberne.nl/voorinschrijving-als-ik-het-kan-kan-jij-het-ook/ Ik ben hier heel trots op! :D

Tonny Loorbach
Door

Tonny Loorbach

op 03 Oct 2012

Haha ja dit lijkt me inderdaad echt een onderwerp voor jou. Alle reden om trots te zijn, je bent inmiddels al meer dan 2 hele Tonny's afgevallen, dat doe ik je niet na ;)

Ernie van Dongen
Door

Ernie van Dongen

op 03 Oct 2012

Hi Tonny, fantastisch artikel! Ik geniet tegenwoordig ook zo van de positieve reacties van de juryleden bij de Voice. Dat is echt een omslag vergeleken bij het belachelijk maken van de kandidaten zoals dat eerder gebeurde. Flori en ik zijn hartstikke trots op onze nieuwe site. Natuurlijk met dank aan jou voor het winstmodel en voor al je duidelijke instructiefilmpjes!

Tonny Loorbach
Door

Tonny Loorbach

op 03 Oct 2012

Nou inderdaad ja! De nieuwe site is ook prachtig, lekker fris en duidelijk, hele verbetering sinds het summit, kan snel gaan. Gaat een mooi succesverhaal worden!

Danny Verhoeven
Door

Danny Verhoeven

op 03 Oct 2012

Even over de mevrouw in het filmpje, je ziet dat het haar veel doet. Ze geeft aan dat de onbekende meneer zijn kritiek haar niets doet maar verteld later wel dat iedereen (allemaal onbekenden) die haar steunen wilt bedanken. Het is leuk om er een mooi verhaaltje van te maken en een tip door te geven aan de jeugd, maar het is vaker gewoon beter om het te negeren. Iemand die niet op inhoud kritiek levert is maar op 1 ding uit; aandacht. In de hoop dat diegene op wie ze kritiek leveren een reactie terug plaatst (wat hopelijk hem/haar weer in een beter daglicht zet zodat ze er eindeloos over door kunnen gaan). Het is simpelweg je tijd gewoon niet waard om er enige aandacht aan te besteden :)

Ron
Door

Ron

op 03 Oct 2012

Hoi Tonny, Een mooi artikel en ik kan voelen dat je meent wat je zegt. Het klopt inderdaad dat we in NL m.n. de minpuntjes benadrukken. We kunnen m.i. erg slecht complimentjes ontvangen en daardoor geven we ze ook niet graag en te weinig. Nu even over hetgeen ik trots op ben. Jasper en ik zijn erg trots op onze nieuwe site http://www.123afvallenzonderdieet. Deze is in korte tijd al redelijk strak aan het worden, mede dankzij het winstmodel en de andere winstmodellers die feedback gegeven hebben. We sleutelen er nog wel dagelijks aan, maar dat hoort erbij :-) Ron

Tonny Loorbach
Door

Tonny Loorbach

op 03 Oct 2012

Begint zeker al een strakke site te worden! De feedback die je van mij en andere winstmodellers kreeg was natuurlijk gevraagd, das anders ;)

stefan
Door

stefan

op 03 Oct 2012

Ik vind het een geweldige video. Ik betrap mij zelf ook wel eens erop dat ik mij ga mengen in een discussie bewust of onbewust ( ja ook jij Tonny weet dit :) Soms denk ik achteraf 'ja misschien was het beter geweest dat ik niets' zei of ik wil dan mijn gelijk halen door er over door te gaan ) Ja het is niet altijd goed te praten en vaak zelfs beter om, zoals Tonny zei het met positiviteit te bestrijden of helemaal niet te reageren. Ik vind het positief dat onderwerpen als deze ook op internetmarketing universiteit worden gedeeld complimenten daarvoor. Ook wil ik mij zelf een compliment geven dat ik op dit moment veel video's op mijn site plaats die ik nog niet helemaal geweldig vindt overkomen ( zijn verbeter punten ) maar ik ga gewoon door en het wordt steeds makkelijker en beter.

Tonny Loorbach
Door

Tonny Loorbach

op 03 Oct 2012

Goed bezig Stefan! Gewoon beginnen en vanaf daar gaan verbeteren. Als ik mijn eigen video's van eerder terugkijk dan wil ik ook snel wegklikken haha maar dat maakt niet uit, als er maar groei in zit ;)

Rico
Door

Rico

op 03 Oct 2012

Hoi Tonny, Goed stuk Kritiek (of zgn. feedback) is vaak gewoon jaloezie omdat je, je kop boven het maaiveld durft te steken!! Als je doorgaat en staat voor waar je mee bezig bent (en integer bent) wordt de kritiek vanzelf respect. Respect kan je trouwens ook deels afdwingen. Gebeurt letterlijk door Jennifer Livingston. Er blijven altijd mensen die je "proberen af te remmen" met bijvoorbeeld (goed bedoelde) kritiek. Gelukkig heeft een sterke ondernemer (waar jij een voorbeeld van bent), artiest, etc.. een sterkere focus dan een gemiddelde azijnzeikers. En azijnzeikers zijn net zo moeilijk te bestrijden als onkruid. Zo heb ik wel eens meegemaakt dat een restaurant eigenaar van een sterrenrestaurant een tip kreeg van een hobby kok die net knorr kon lezen. Dat is toch om te gieren! Lach het dus weg.

Rico
Door

Rico

op 03 Oct 2012

Oh, ja een puntje van kritiek aan mijn kant is dat ik je artikel niet helemaal had gelezen. Ik ben trots op het feit dat ik innoveer, onderneem, groei en lol heb in een markt die volledig "op springen staat". Namelijk de markt van financiele dienstverlening en hypotheken (je moet eens weten hoeveel kritiek daar wel niet op is vanuit de media, etc..).

Tonny Loorbach
Door

Tonny Loorbach

op 03 Oct 2012

Haha ja wel goed lezen he! Die fun factor in ondernemen is ontzettend belangrijk en dat zit bij jou wel goed ;)

Marijke de Jong
Door

Marijke de Jong

op 03 Oct 2012

You rock Tonny!!! “Any fool can criticize, condemn and complain and most fools do.” - Benjamin Franklin

Tonny Loorbach
Door

Tonny Loorbach

op 03 Oct 2012

Haha thnx Marijke, ik wil ooit nog leren zo hard te rocken als jij laatst op het Elite Seminar! :D

Louis
Door

Louis

op 03 Oct 2012

Tja, zeurpieten zijn er nu eenmaal en daar ga je niets aan veranderen, concentreer je gewoon op alle positieve zaken en gooi die negatieve e-mails snel in de vuilnisbak :-)

Marie Jose Maltha
Door

Marie Jose Maltha

op 03 Oct 2012

Goed artikel Tonny. Sinds ik je Winstmodel website heb aangeschaft heb ik ontzettend veel van je geleerd, het heeft mijn business op de kop gezet. De bedrijfsnaam veranderd en de koers gewijzigd. Ik ben trots op het resultaat. http://vrijeondernemers.nl met nieuwe stijl, online cursus en betaald e-book als upsell bijna klaar, webinars en seminars in de planning. Ik had nooit gedacht dit te gaan doen! Omzet stijgt! Super! Groetjes, Marie-Jose

Tonny Loorbach
Door

Tonny Loorbach

op 03 Oct 2012

Gaaf!!

Eva
Door

Eva

op 03 Oct 2012

Hi Tonny, Mooi verwoord en zeker een grote irritatie voor mij wanneer mensen zich zo gedragen. Ik heb 12 jaar samengewoond met iemand die op alles en iedereen onbekend zat af te geven, in het verkeer, op TV en lopend in de stad. Heel erg vervelend. Zelf kijk ik altijd verder en doe ik hier niet aan mee. Gelukkig heb ik ook nog weinig tot geen negatieve reacties gehad op Miss Natural en die deden mij zeker geen pijn want deze gingen over dat ik wel commercieel werd... ja ook ik verdien mijn eigen biologisch brood of salade tijdens deze 40 dagen ; ) Ik ben super trots dat ik deze zomer mijn eerste bedrijf heb verkocht en nu 100% focus heb voor de verdere groei van mijn internetimperium! Ga verder met je tips, I will follow! Met natuurlijk een groet, Eva

Tonny Loorbach
Door

Tonny Loorbach

op 04 Oct 2012

Goed bezig Eva! :)

Monique
Door

Monique

op 04 Oct 2012

Wat ben ik blij met dit blogbericht! Ik ben ontzettend trots op mijzelf dat ik drie jaar geleden besloten heb mij niets meer aan te trekken van kritiek van anderen. Nou niet helemaal juist: van onbekende mensen! Het heeft mij namelijk bijna een burn out opgeleverd omdat ik niet kon slapen van mensen die mij onaangename emails stuurden. Ik had toen een bezorgdienst voor natuurlijk diervoeding en mensen stuurden ronduit bedreigingen omdat ik € 1,60 voor een pakje pens durfde te vragen. Die periode heeft mij 10 jaar van mijn leven gekost en van de ene op de andere dag heb ik besloten dat ik dat niet meer wilde. Nu ben ik altijd een soort van blij als mensen zich afmelden voor mijn nieuwsbrief. Ik ga geen energie meer steken in mensen die niet geïnteresseerd zijn. En ik heb, net als Eva, jaren samengewoond met iemand die ook altijd alles en iedereen de schuld gaf van wat er in zijn leven gebeurde. Een echte C-player! Die heb ik allemaal uit mijn leven verbannen en zodra iemand tegen mij gaat klagen, ga ik snel een blokje om en wordt deze persoon heel gauw ontvriend! Zo dat lucht op ... en nu weer aan het werk! Monique

Tonny Loorbach
Door

Tonny Loorbach

op 04 Oct 2012

Kijk dat lucht lekker op! Je voelt de lading in je tekst, super knap hoe je nu je business hebt neergezet en volgens mij heb je mij qua traffic inmiddels verslagen! ;) Respect!

Ian Muller
Door

Ian Muller

op 04 Oct 2012

Ha Tonny, Waar ik trots op ben? Allereerst op mijn besluit afgelopen zomer om het Winstmodel Programma aan te schaffen. Ik vind het nog elke dag doodeng en niet durf te voorspellen of het me gaat lukken om mijn business op internet te laten slagen. Ik heb nog maar voor enkele maanden reserves om op in te teren. En toch geniet ik elke dag met volle teugen van het buffelen aan de site. Ik ben in jaren niet zo uitgedaagd als door jouw instructie video's. Ze confronteren me exact met mijn handicaps. En gelukkig maken ze me ook weer bewust van mijn kwaliteiten. En, even terzijde, maar het moet gezegd: je hebt een perfecte instructie stem en een zeer fijne schrijfstijl. Je overtuigd op een heel natuurlijke manier en durft uit te gaan van je kracht. Los van de inhoud kan ik daar ook enorm van genieten, wanneer ik lekker in mijn eentje achter de laptop zit. Waar ik nog meer trots op ben vandaag. Dat het me gelukt is een draft voor mijn salespagina te schrijven! En dat ik inmiddels een geweldig enthousiaste student (Maaarten) heb gevonden die me help om de e-mail marketing en sales systematiek op de site in te richten. Hoop dat dit de perfecte drieeenheid wordt: Tonny met het Winstmodel Programma de techniek en werkwijze, Maarten de inrichting en ik zelf de inhoud en strategie. Je blog sluit trouwens prima aan bij je eigen instructie filmpjes over omgaan met negatieve reacties en dat wat Eelco in zijn business mastery vertelt over het omgaan met negatieve mensen: negeren! Dus: ga door op de ingeslagen weg dan doe ik ook mijn best en gaan we er met elkaar (en alle andere winstmodellers en mastery mensen), flink aan trekken...

Veron Goemans
Door

Veron Goemans

op 05 Oct 2012

Hey Tonny, super dat je die video hebt gedeeld en er een eigen artikel over hebt geschreven. Prachtig om te zien hoe die vrouw 'een stand' maakt! Waar ik trots op ben is dat ik in een periode van nog geen 2 jaar mezelf omgeschoold heb van interim manager naar informatie marketeer. Ik weet dat ik nog een hoop te leren heb maar met al die inspirerende mensen om mij heen gaat dat vast en zeker lukken!

Jasper
Door

Jasper

op 06 Oct 2012

Hi Tonny, Dank voor het delen. We zijn net begonnen met winstmodel en de volgende stap is VIDEO bloggen en delen van de training als video aan te bieden. Hierin stel ik me wel erg kwetsbaar op en er ligt nog een drempel. Dit artikel help! Just do it!

Diana
Door

Diana

op 09 Oct 2012

Hey Tonny, Ik heb iets heel belangrijks geleerd over negatieve feedback van anderen. Ik houd het altijd in mijn gedachten als ik negatief door iemand wordt benaderd. "De negatieve kritiek zegt meer over de persoon die het uitspreekt dan over jou als persoon of over jouw product, dienst of prestatie".

liset
Door

liset

op 11 Oct 2012

Hoi Tonny, er zijn genoeg dingen in mijn leven om trots op te zijn, er zijn genoeg dingen om trots op te worden. Maar voor vandaag ben ik trots dat ik er weer een dag op heb zitten :). Trots dat ik het allemaal alleen doe, trots dat ik mijn dromen nog heb, trots dat ik bouw aan mijn toekomst, trots dat ik me niet uit het veld laat slaan. Ja, ook vandaag ben ik weer trots op mijn twee kinderen. Trots op mijn toekomst, mijn plannen en dat ik er elke dag aan werk. Trots dat mijn werkgever me weer een compliment geeft. Als er zoveel dingen zijn waar je trots op bent, overschaduwd dat de moeilijkheden die je moet 'facen', die je moet regelen, waar je achteraan moet zitten. Het overschaduwt de dingen die tegen zitten. Ik ben het meest trots op mezelf wat ik tot nu heb bereikt en zeker op wat ik ga bereiken!

Reactie plaatsen