arrow_drop_up arrow_drop_down
19 april 2020 

Handige plugins voor online cursussen en programma’s

In dit artikel beschrijf ik een paar hele handige plugins die je kunt inzetten bij online cursussen en programma's.

01. WP Slimstat statistieken

Slimstat is een plugin waarbij heel nauwkeurig statistieken wordt bijgehouden van jouw leden. Nog nauwkeuriger dan Google Analytics al doet… Het is namelijk vooral gericht op de gebruikers en op wat de gebruikers doen. Wat erg handig kan zijn wanneer je online cursussen geeft, want:

 • Je weet precies wat mensen interessant vinden.
 • Je ziet precies welke pagina's ze bekijken.
 • Je kunt zien of iemand veel gebruik maakt van jouw content of niet.

Je kunt deze informatie heel goed gebruiken om jouw online cursus en je content te evalueren. Wat werkt er goed en wat niet? Wat vinden mensen interessant en wat niet?

02. H5P voor WordPress

Wist je al dat je heel gemakkelijk interactieve content kunt toevoegen in je WordPress Cursus website? Met de H5P plugin voor WordPress kun je super toffe dingen toevoegen, zoals:

 • Interactieve video's
 • Grafieken en statistieken
 • Quiz en tests
 • Memory spellen
 • Collages

En nog veel meer. Het is gratis én ze hebben een plugin voor WordPress gemaakt. Hoe tof is dat?! Als jij jouw online cursus wilt laten opvallen tussen de 1000'en cursussen die er al zijn, dan is dit absoluut iets waar je je in zou willen verdiepen 😉

03. Een FAQ toevoegen

Een FAQ (in het Nederlands: veelgestelde vragen) is erg handig op je salespage, zodat je kunt inspelen op de twijfels die mensen eventueel kunnen hebben bij het aanschaffen van jouw online cursus. Maar ook binnen je cursus kan het super handig zijn! Misschien hebben mensen vaker vragen over de inhoud van een les of over jouw online cursus in het algemeen. Een FAQ is dan super handig.

04. Zorg ook voor persoonlijk contact

Wat ik vaak mis bij online cursussen is de mogelijkheid om (laagdrempelig) contact op te kunnen nemen. Wat nou als mensen iets niet snappen? Of vragen hebben over iets? Hoe geef je ze dan het gevoel dat ze bij jou terecht kunnen met die vragen? Er zijn allerlei mogelijkheden:

 • Plaats je contactgegevens en geef duidelijk aan dat mensen contact op mogen nemen als ze vragen hebben.
 • Gebruik een contactformulier (nog makkelijker dan een e-mail sturen via een e-mailprogramma).
 • Of maak slim gebruik van bijvoorbeeld een WhatsApp knop of een Facebook Messenger knop.

Een beetje creatief nadenken… En dan kun je er zo voor zorgen dat jouw klanten tevreden zijn/blijven EN je zorgt ervoor dat jij opvalt tussen al die andere ondernemers die OOK een online cursus aanbieden ;)

05. Grote bestanden kunnen uploaden

Als je werkt met grote bestanden, zoals PDF werkboeken, dan loop je vrij snel tegen het probleem aan dat er een limiet zit op hoe groot de bestanden mogen zijn die je upload. Daar bestaat een oplossing voor: Tuxedo Big File Uploads. Met deze plugin kun je wél grotere bestanden uploaden.

Maar let op: dit is niet altijd slim. Voor e-books en PDF bestanden is het soms noodzakelijk, maar upload alsjeblieft niet je video's op je eigen server.

Over de schrijver
Ik (Sandra Boon van Boon Webdesign) ben jouw partner in crime voor WordPress websites en online marketing. Voor ondernemers bouw ik BoonTheme WordPress websites - de perfecte mix tussen kant-en-klaar en maatwerk. Daarnaast bouw ik ook online leeromgevingen voor mijn klanten.
Reactie plaatsen