De gouden handboeien van Tonny en Martijn
25 januari 2020 
10 min. leestijd

De gouden handboeien van Tonny en Martijn

We hebben iets te vieren: een nieuwe mijlpaal. Martijn heeft extra aandelen in de IMU gekocht van Tonny en is hierdoor voor een groter deel mede-eigenaar geworden. Eind 2017 werd hij al mede-eigenaar, toen hij het laatste stukje IMU wat niet in het bezit was van Tonny overkocht van Eelco de Boer. Eelco had toen nog 20% aandelen in de IMU en Martijn nam die over van hem.

Toen Martijn in 2017 mede-eigenaar werd, trokken we ook de management fee gelijk, dus het salaris dat we beiden ontvangen. We verdienden in principe evenveel, op de winstuitkering na, waarbij de splitsing 80/20 was.

Martijn kon de aandelen niet zomaar overkopen van Eelco. Hij zat nog in loondienst en had een prima salaris, maar het ging om een aardig groot bedrag. Het was een goede deal, maar die liep wel in de 6 getallen. Daarom ging Martijn een lening aan, die hij heeft afgelost door middel van de winstuitkeringen.

Twee jaar later stuurde Tonny een bericht om eens te kijken naar de verdeling in het bedrijf. Het begon een beetje scheef te groeien. Martijn deed inmiddels steeds meer in het bedrijf. Samen zijn we toen tot een mooie deal gekomen, waarbij Martijn extra aandelen van Tonny kocht. Nu heeft hij er nog eens 20% bij. Hierdoor heeft Tonny nog wel de meerderheid, maar het scheelt niet veel meer. Het is nu eerder een symbolische meerderheid. We zijn nu allebei UBO (Ultimate Beneficial Owner), zoals we leerden bij de notaris.

Mooie ontwikkeling doorgemaakt

Hoewel Martijn nu voor een groter deel eigenaar van de IMU is, verandert er in de praktijk niets. We gaan gewoon door met wat we aan het doen waren. Als we terugkijken op de afgelopen jaren, is er een mooie ontwikkeling geweest.

Martijn is ooit begonnen als klant. Hij probeerde toen binnen te komen als stagiair, maar daar was geen plaats voor. Toen is hij gewoon als werknemer in dienst gekomen op de klantenservice. Vanuit daar heeft hij de afdeling klantsucces gebouwd en later klantgeluk. Daarna werd hij heel snel manager van het bedrijf. Na een tijd kocht hij aandelen over en werd mede-eigenaar. Nu neemt hij weer een stuk aandelen over. Het is mooi om te zien hoe dat in een paar jaar gegroeid is.

Ook voor Tonny is het een hele ontwikkeling geweest. Hij startte de IMU in september 2010. Het was voor hem een kindje dat hij heeft opgebouwd. De laatste jaren werd het steeds meer duidelijk dat het inmiddels ook het kindje van Martijn is. Wat er nu staat, hebben we samen gebouwd. We runnen het ook steeds meer samen. Het is fijn om het op deze manier te kunnen delen.

Dezelfde ontwikkelingen zijn ook in de software bedrijven ontstaan. Daar zitten inmiddels ook aandeelhouders in die in eerste instantie op de loonlijst stonden als programmeur. Zij hebben meegebouwd aan de tool. Vervolgens kregen ze de mogelijkheid om een stuk aandelen in dat bedrijf te kopen.

Verantwoordelijkheid als mede-eigenaar

Het fijne aan een mede-eigenaar, is dat je er niet meer alleen voor staat. Je kunt beter de lasten in het bedrijf delen. Dat geldt niet alleen voor de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid, maar ook het werk dat gedaan moet worden. Je kunt dat veel makkelijker loslaten als iemand anders ook aandelen heeft. Het is dan ook zijn of haar bedrijf.

Als je mede-eigenaar bent, ga je toch op een andere manier om met je verantwoordelijkheid in je bedrijf. Het voelt nog meer als je kindje. Je bent echt betrokken bij het bedrijfsresultaat. Je gaat nog veel meer nadenken over hoe iedereen functioneert, hoe iedereen zich voelt, hoe het persoonlijk met de mensen gaat en wat voor invloed beslissingen hebben op de rest van het team. Je draagt een veel grotere verantwoordelijkheid.

Waarom je aandelen wilt kopen en niet krijgen

Voor Martijn voelde het goed om de aandelen te kopen en ze niet zomaar te krijgen. Als hij die 20% zomaar had gekregen, had hij door alle winstuitkeringen al een enorm vermogen opgebouwd. Maar hij had dan niet het gevoel gehad dat hij het echt had verdiend. Hij wilde ervoor betalen, want Tonny heeft er jaren aan gewerkt om het bedrijf op te bouwen.

Tonny vond het een lastige beslissing. Als je het bedrijf samen runt, voelt het niet meer fijn als de ene 80% heeft en de ander 20%. Het is wel te rationaliseren, want Tonny heeft er tien jaar aan gebouwd en er zelfs een burn-out voor overleefd. Maar alles uit het verleden vervaagt een beetje en je kijkt vooral vooruit.

Je hebt misschien snel de neiging om de aandelen zomaar weg te geven en het bedrijf verder samen groot te maken. Daarmee haal je wel de waarde van het bedrijf onderuit. Ondernemers zijn juist gewend om te investeren in iets. Als ze dan iets bereikt hebben, zijn ze daar trots op. Als ze het zomaar hebben gekregen, voelt het anders. Op deze manier werd het een perfecte win-win situatie.

Een nieuwe rol voor Tonny

Dankzij de keuze om Martijn mede-eigenaar te maken, kan Tonny een andere rol gaan aannemen. Hij zit inmiddels 13 jaar in het online marketing vak. Na zo’n lange tijd ga je op een gegeven moment als persoon veranderen. Je wilt andere taken gaan doen. Zo heeft hij jarenlang genoten van het bouwen van het team, maar ambieert hij het nu steeds minder om op de werkvloer te zijn en zich bezig te houden met management en operationele zaken.

Tonny merkt dat hij veel beter tot zijn recht komt als hij op zijn eigen eiland gaat zitten en alleen maar datgene toevoegt aan het bedrijf waar hij goed in is. Dat is met name het creëren van content. Als hij zich in een vacuüm opsluit om te gaan schrijven, gebeuren er vaak wel dingen. Daar komt je bijna niet aan toe als je ook gewoon een business moet runnen. Deze verdeling kunnen we nu veel beter maken.

Het beste online marketing boek van Nederland

Vorige week hebben we samen in een vacuüm gezeten om plannen voor de IMU te maken. Het komende kwartaal hebben we één hoofdfocus: het beste online marketingboek van Nederland schrijven. Het dagelijkse leven op de werkvloer gaat ook gewoon door. Het werkt niet als je een boek aan het schrijven bent en je wordt continu onderbroken met allerhande vragen. Daarom splitsen we het werk.

In plaats van dat we daadwerkelijk samen aan het boek werken, pakken we het anders aan. Tonny zit alleen maar thuis aan zijn stoel gekleefd om te schrijven. Martijn richt zich op andere dingen, zoals de dagelijkse gang van zaken en de lancering van IMU Premium. Als Tonny zich ook bezig zou houden met deze dingen, zou hij minder aan het schrijven van dat boek toekomen. Martijn had toch al afspraken staan waarvoor hij naar kantoor moest, dus besloot hij om dan meteen die andere taken op zich te nemen. Tonny heeft ondertussen echt meters kunnen maken aan het boek.

Als je een blok van een paar uur pakt om ergens aan te werken, is dat iets heel anders dan wanneer je een hele dag de deur niet uitgaat en ergens een hele dag aan werkt. Het duurt altijd even voordat je er echt helemaal goed in zit en echt vooruit kan.

Op zo’n dag dat Tonny gaat schrijven aan het boek, begint hij meestal rond een uur of 9 à 10. Pas rond 13:00 uur heeft hij echt het idee dat hij begint te schrijven. In de uren daarvoor moet hij op gang komen en nadenken. Dat duurt een hele tijd. Als je een paar dagen achter elkaar complete focus hebt, ben je veel minder gestrest over hoeveel pagina’s je moet schrijven en is de klok ook niet langer je vijand. Je kunt dan pas echt lekker doorschrijven.

Hoe wij ons werk verdelen

Toen we besloten het bedrijf samen te gaan runnen, was het in eerste instantie ons idee om samen dezelfde taken te hebben en deze onderling te verdelen. Inmiddels hebben we een andere vorm van samenwerken gekozen. Tonny pakt de ene helft van de taken op en Martijn de andere helft. We runnen het bedrijf samen en schrijven ook samen aan het boek. In de praktijk betekent het dat Tonny het boek schrijft en Martijn het bedrijf runt.

Als Tonny een paar dagen weg was van kantoor, waren er altijd honderden dingen die in zijn hoofd speelden. Nu hij weet dat Martijn al deze zorgen voor hem wegneemt, kan hij rustig schrijven. Martijn kan rustig het bedrijf runnen, zonder zich zorgen te maken over de deadline van het boek. En als hij tussendoor tijd heeft, schrijft hij alsnog wat stukjes voor het boek.

En als het nu uiteindelijk uitpakt dat Tonny het hele boek in zijn eentje schrijft, dan zetten we er nog steeds allebei onze namen op. Het is ons gezamenlijke gedachtegoed en we hebben het er ook samen over. We hebben het nu zo verdeeld dat één iemand het schrijft. Dat doen we ook met veel andere dingen. We doen vaak iets vanuit ons beiden, terwijl maar een van ons tweeën het feitelijk heeft gedaan. Dat is hoe we samen het bedrijf runnen.

Houdt jouw ego je tegen?

Het enige wat je kan tegenhouden om op dezelfde manier als wij taken te verdelen, is ego. Als je een boek hebt geschreven en het is beter voor het bedrijf om het boek met zijn tweeën te hebben, dan is je persoonlijke ego het enige wat je tegenhoudt.

Dat geldt met aandelen precies zo. Als hij echt wilde, had Tonny nog de hele IMU kunnen hebben. Nu is het maar 60%, maar daar zitten ook veel voordelen aan. De enige reden om het niet op deze manier aan te pakken, is ego.

Als je dingen vasthoudt en vanuit je ego beredeneert, krijg je een best moeilijk leven. Je staat er vaak alleen voor en je business wordt niet groter dan je zelf bent. Je leven wordt niet makkelijker. Als je leert om los te laten – met name je ego – dan wordt het makkelijker om dingen te delen. De mensen met wie je de dingen deelt, maken het uiteindelijk alleen maar groter. Je merkt dan dat je business groter is dan toen je het nog 100% zelf had.

Volledige focus

Als je weet dat je zes weken niets anders hoeft te doen dan een boek schrijven, is dat een hele fijne focus. Je kunt je dagen zo indelen dat je maximaal gefocust kan zijn. Misschien is je bedrijf nog lang niet ver genoeg om een rechterhand aan te nemen of met aandelen aan de slag te gaan. Het stukje focus is iets waar je altijd baat bij hebt.

Wanneer Martijn begint met schrijven, moet hij altijd eerst in de flow komen. Hij begon door alles te lezen wat Tonny geschreven had. Dat was al aardig wat, dus hij was dan al snel twee uur verder. Dan ging hij door met schrijven. Het is helaas niet zo dat je dingen meteen vlekkeloos op papier zet. Daarvoor moet je ook in de flow komen. Toen hij uiteindelijk echt die flow had gevonden, moest hij weer stoppen.

Het enige moment waarop Martijn echt vanuit flow aan het boek kan werken, is op zondag. De andere dagen is hij gewoon op kantoor en heeft hij afspraken staan. Om echt meters te maken, wil je minstens 5 of 6 uur ongestoord kunnen schrijven. Daarom is het ook voor Martijn belangrijk om een aantal dagen vrij te maken van afspraken. Als je continu met allerlei afspraken bezig bent, kom je nooit in de flow.

Vind jouw focus voor de komende periode

Hoe kun je nu deze focus vinden voor jezelf? Het is belangrijk om eerst te kijken naar wat je dit kwartaal sowieso wilt bereiken. Het hoeft niet per se een groot doel te zijn zoals een boek schrijven. Je kunt ook zorgen dat je eerste funnel online staat of dat er één hele goede landingspagina online staat. Ieder moment dat je vrij hebt om te bouwen aan je business, ga je aan die landingspagina bouwen. Plan er ook vaste momenten voor in. Als je wat verder bent in je business kun je keuzes gaan maken. Wat is jouw sweet spot? Waar ben jij het beste in en word je blij van?

Sta je er in je eentje voor als ondernemer, dan kun je kijken naar wat je allemaal nog wilt doen. Dat is ongetwijfeld veel meer dan wat je kunt doen en gaat doen. Kijk vooral naar wat de dingen zijn waar je heel blij van wordt, waar je heel goed in bent en die ook een bijdrage leveren aan je business.

Er zijn waarschijnlijk ook dingen waarvan je hebt gehoord dat je ze zou moeten doen, maar die je niet leuk vindt en waar je ook niet goed in bent. Je kunt je dan beter focussen op de dingen waar je wel blij van wordt en die ook sowieso een bijdrage leveren.

Heb je veel meer plannen dan je kunt uitvoeren? Kijk dan naar wat nu de grootste impact op je business of leven zou maken. Dat is hoe wij op het boek uitkwamen. Het boek staat al een tijd op de planning. Toen we vorig jaar terugvlogen uit Nashville, hadden we besloten dat boek tijdens de vlucht te schrijven. Dat was wat ambitieus en lukte niet.

Nu zijn we 11 maanden verder en gaan we eindelijk met het boek aan de slag. Het boek is de sleutel tot de volgende stap in onze business. Het moet er daarom zo snel mogelijk komen. Daarom krijgt het de eerste weken van dit jaar absolute focus.

Gouden handboeien

Het verkopen van aandelen gaat aan de ene kant om controle loslaten en zorgen dat iemand anders verder gaat dan waar jij mee bent begonnen. Maar het zijn ook gouden handboeien. Je zorgt ervoor dat je mensen vasthoudt door ze een stukje ownership te laten kopen.

Drie jaar geleden zag Tonny al dat Martijn ondernemende ambities had. Als Martijn niet de kans had gekregen om mede-eigenaar te worden, was hij waarschijnlijk zelf begonnen met ondernemen. Dat was dan niet bij de IMU geweest. Als Martijn was weggegaan en geen mede-eigenaar was, zou Tonny weer terug het bedrijf in gezogen worden om weer op de plaats van Martijn te gaan staan. Hierdoor zou Tonny zich niet op dezelfde manier kunnen ontwikkelen als hij nu kan. Zolang je alles in je eentje vasthoudt, kom je nooit door dat kritische groeipunt heen.

Over de schrijver
Wij van de IMU zijn er om jou als ondernemer te helpen groeien via het internet. Dat doen we door de beste tips en nieuwste trends te delen via onze e-books, blogs, video’s, cursussen, podcast en evenementen. Daarnaast is het onze missie om gelijkgestemde ondernemers te verbinden binnen onze IMU Community. Ook faciliteren we je - middels onze software - om je website bezoekers, conversie, funnels, automatisering en daarmee je vrijheid als ondernemer te vergroten.
Reactie plaatsen