Google Fonts toevoegen aan je WordPress website (2)
10 april 2019 
2 min. leestijd

Google Fonts toevoegen aan je WordPress website (2)

In het artikel van vorige week heb ik al uitgelegd wat Google Fonts precies is en hoe je het op de “expert” manier kunt toevoegen. Heb je het artikel nog niet gelezen? Dan raad ik je aan om dat eerst te doen, voordat je verder gaat met dit artikel :) In dit artikel leg ik je uit hoe je Google Fonts kunt toevoegen als technische leek én ik geef je wat extra tips over het gebruik van lettertypes.

Extra tips over het gebruik van lettertypes

Ik ga jullie straks uitleggen hoe je Google Fonts kunt toevoegen aan je website, maar ik wil je eerst nog heel graag een paar extra tips geven.

 • Tover je website nou niet gelijk om naar een circus; wees bescheiden in het gebruik van (extra) fonts.
 • Gebruik voor alle kopteksten hetzelfde font en ook voor alle alinea teksten. Je kunt er eventueel voor kiezen om de paginatitel (koptekst 1) een ander lettertype te geven, maar verder zou ik alles hetzelfde houden.
 • Meer fonts betekent ook meer laadtijd. Dus nog een reden om er niet te veel toe te voegen ;)
 • Kies natuurlijk wel voor lettertypes die goed leesbaar zijn. Kies bijvoorbeeld geen handgeschreven font voor kopteksten, dat leest gewoon niet fijn, hoe “leuk” je het ook vind staan.

Laten we nu maar doorgaan naar het gedeelte waar jullie natuurlijk nieuwsgierig naar zijn… ;)

Google Fonts toevoegen zonder technische kennis

Het toevoegen van Google Fonts op je WordPress website is gelukkig niet zo erg ingewikkeld. Er zijn namelijk meerdere plugins ontwikkeld die jou daarbij kunnen helpen. Mijn favoriete plugin daarvoor is Google Fonts for WordPress. Vergeleken met de andere plugins is deze het makkelijkst op te zetten. Enfin, ik zal je laten zien hoe de plugin werkt :)

 • Log in bij je dashboard.
 • Ga naar het menukopje “Plugins” en klik op “Nieuwe plugin” om een nieuwe plugin toe te voegen.
 • Zoek naar de plugin genaamd “Google Fonts for WordPress”, ontwikkeld door “Fonts Plugin”.
 • Download en activeer de plugin.
 • Ga vervolgens in het menu naar Weergave > Customizer.
 • Je krijgt dan een soort preview te zien van je website, met aan de linkerkant een menu.
 • Vrijwel bovenaan in het menu (kan bij jou net op een andere plek staan) vind je het kopje “Google Fonts”. Zodra je daar op klikt, komen er extra opties tevoorschijn.
 • Bij het bovenste tabje “Basic settings” kun je de basisinstellingen aanpassen. Bij “Base Typography” kun je een font/lettertype kiezen voor de gewone alinea teksten. Bij “Headings Typography” kun je een lettertype kiezen voor alle kopteksten.
 • Bij de overige tabjes kun je de fonts van specifieke content, zoals de sidebar of de footer, ook aanpassen. Om heel eerlijk te zijn: ik zou alleen de twee dingen van de Basic Settings aanpassen. Zoals ik al een paar keer vermelde: het is belangrijk dat je niet een kermis van je website maakt.

Opmaak zoals fonts en lettertypes zijn normaal gesproken meestal bepaald in je thema. In veel thema’s kun je het sowieso al aanpassen met Google Fonts, maar niet allemaal. Het kan overigens ook zo zijn dat je jouw opmaak/stijl niet kunt aanpassen met een plugin, doordat jouw thema dat misschien niet toelaat.

Over de schrijver
Ik (Sandra Boon van Boon Webdesign) ben jouw partner in crime voor WordPress websites en online marketing. Voor ondernemers bouw ik BoonTheme WordPress websites - de perfecte mix tussen kant-en-klaar en maatwerk. Daarnaast bouw ik ook online leeromgevingen voor mijn klanten.
Reactie plaatsen

Meer internet marketing tips?

Wij hebben meer dan 1.400 online marketing artikelen in ons archief!