Google kondigt AI aan dat spam tegengaat
01 juni 2021 
in Nieuws
3 min. leestijd

Google kondigt AI aan dat spam tegengaat

Google introduceert nieuwe AI-tools die gaan helpen in de strijd tegen spam. Volgens berekeningen van Google is het AI in staat om 99% van alle spam tegen te gaan. 

"Ongekend potentieel om spam tegen te gaan"

Er zijn verschillende vormen van spam. Google gaat deze verschillende vormen tegen op meerdere contactpunten tijdens een interactie met webpagina. 

Google noemt zijn spam bestrijdende AI als een ongekend potentieel en een revolutie in het gevecht tegen spam. 

“Door onze diepe kennis van spam te combineren met AI, hebben we afgelopen jaar ons eigen spam bestrijdende AI gebouwd dat ongelofelijk effectief is in het vangen van zowel bekende als ongekende spam-trends”, vertelt Google. 

“We hebben bijvoorbeeld het aantal sites met automatisch gegenereerde en scraped content met meer dan 80% verminderd vergeleken met een aantal jaren geleden.”

Met zijn algoritme richt Google zich vooral op gevoelige zoekopdrachten die bijzonder belangrijk zijn voor gebruikers. Bijvoorbeeld het vinden van medische testlocaties. 

Spam op gehackte sites

Spammers hacken een site en voegen nieuwe pagina’s toe met links naar andere sites. Een grootschalige hack waar Google voor waarschuwt is de ‘Japanese keyword hack’. Deze hack voegt pagina’s toe met daarop een Japanse tekst. Ook kunnen aanvallers via deze hack je Google Search Console account overnemen. 

Google beweert dat de meeste spam die het algoritme vangt veroorzaakt is door het hacken van sites. Dankzij AI-technologie is het vermogen van Google om dit soort spam tegen te gaan 50% beter geworden. 

Drie gebieden waar Google spam tegengaat

Het AI van Google werkt met drie niveaus waarop het spam tegenkomt, beoordeelt en vervolgens afkeurt:

  1.  Gecrawlde spam
  2. Geïndexeerde spam
  3. Spam gevangen door handmatige acties

Google AI Spam niveaus

Spam geblokkeerd voordat het geïndexeerd wordt

De crawler van Google (GoogleBot) crawlt het internet om webpagina’s te vinden die opgenomen kunnen worden in de index van Google. De crawler herkent spam en zorgt dat deze niet wordt geïndexeerd. 

Ook wanneer je handmatig indexering aanvraagt via Search Console controleert Google op spam en voorkomt dat spam-pagina’s in de zoekindex komen. 

Spam in zoekindex geblokkeerd voordat het rankt

De crawler van Google filtert niet alle spam eruit. Daarom kan het gebeuren dat sommige spam alsnog in de index van Google terechtkomt. Wanneer Google reageert op een zoekopdracht, scant het algoritme de pagina’s die mogelijk gerankt kunnen worden en filtert deze nogmaals op spam. 

Nadat het ranking-algoritme van Google de spam in de Google-index detecteert, wordt deze informatie gebruikt om het algoritme van de webcrawler te verbeteren. 

Handmatige acties

Google beweert dat het nieuwe AI 99% van alle spam blokkeert. Soms komt iets er toch doorheen en moet het handmatig worden opgeruimd. Op basis van deze handmatige acties, past het team van Google de algoritmes verder aan om spam nog beter automatisch tegen te houden. 

Uitgebreide en nuttige content wordt beloond

De AI-tools analyseren met name reviewsites en webshops van lage kwaliteit. Hiervoor is een speciale lijst opgesteld. Daarbij geeft Google aan dat uitgebreide en bruikbare content beloond wordt. 

“We willen zorgen dat je de meest bruikbare informatie voor je volgende aankoop krijgt door content te belonen die grondig onderzocht is en nuttige informatie biedt”, aldus Google. 

Vorig jaar al doorgevoerd

Google voegde de AI-tools in 2020 al toe. Het is onduidelijk in hoeverre dit de zoekresultaten heeft beïnvloed. Waarschijnlijk hebben sommige sites betere rankings gekregen, doordat de spam sites uit de zoekresultaten zijn gefilterd. 

De cijfers van Google zien er veelbelovend uit, maar we kunnen moeilijk zeggen hoe succesvol Google daadwerkelijk is in het tegenhouden van spam. Bijna iedereen zal het immers kunnen beamen dat hij recent alsnog een spam site is tegengekomen in de zoekresultaten. 

Bron: Search Engine Journal

Over de schrijver
Wij van de IMU zijn er om jou als ondernemer te helpen groeien via het internet. Dat doen we door de beste tips en nieuwste trends te delen via onze e-books, blogs, video’s, cursussen, podcast en evenementen. Daarnaast is het onze missie om gelijkgestemde ondernemers te verbinden binnen onze IMU Community. Ook faciliteren we je - middels onze software - om je website bezoekers, conversie, funnels, automatisering en daarmee je vrijheid als ondernemer te vergroten.
Reactie plaatsen

Meer internet marketing tips?

Wij hebben meer dan 1.400 online marketing artikelen in ons archief!