Internet Marketing Unie https://imu.nl Internet marketing tips en artikelen over SEO, conversie, website psychologie, strategie, zoekmachine marketing en online marketing! Tue, 19 Feb 2019 21:34:00 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.8 3 tips voor interne linkbuilding (en betere rankings)https://imu.nl/website-effectiviteit/interne-linkbuilding-tips/ https://imu.nl/website-effectiviteit/interne-linkbuilding-tips/#respond Tue, 19 Feb 2019 13:18:44 +0000 https://imu.nl/?p=43839 We kennen allemaal het belang van linkbuilding voor succes in SEO. Hoe meer links (van hoge kwaliteit!) er naar een website wijzen, hoe hoger die website rankt. Simpel gezegd. Maar dat geldt in bepaalde mate ook voor interne links: links van een pagina op een website naar een andere pagina op diezelfde website. Interne links […]

The post 3 tips voor interne linkbuilding (en betere rankings) appeared first on Internet Marketing Unie.

]]>
We kennen allemaal het belang van linkbuilding voor succes in SEO.

Hoe meer links (van hoge kwaliteit!) er naar een website wijzen, hoe hoger die website rankt. Simpel gezegd. Maar dat geldt in bepaalde mate ook voor interne links: links van een pagina op een website naar een andere pagina op diezelfde website.

Interne links worden nog wel eens vergeten. Zonde, want een goede interne linkstructuur kan je rankings wel degelijk een boost geven.

En het mooiste? Daar heb je, in tegenstelling tot reguliere linkbuilding, zelf de volledige controle over.

Internal links en SEO

Goede interne linkbuilding helpt bij het navigeren, definieert de hiërarchie en verdeelt autoriteit binnen een website. En dat laatste… dat is waar we het over gaan hebben. Dat is waar interne links invloed hebben op je rankings. Want pagina’s met meer autoriteit hebben een grotere kans om hoog te scoren.

Die verdeling van autoriteit kun je begrijpen met de link juice of waarde van interne links. Een wellicht wat gedateerd concept, maar daarom niet minder makkelijk om te illustreren hoe interne links ongeveer werken.

Oké, waarschijnlijk heeft je homepage de meeste backlinks en daarmee is het een krachtige, waardevolle pagina. Eentje met veel autoriteit. Die autoriteit geeft het vervolgens in delen weer door aan de pagina’s waar vanaf de homepage naar gelinkt wordt.

Die pagina’s ontvangen dus een deel van de autoriteit van de homepage, waarbij één link zo’n 100% zal ontvangen, twee links 50%, drie links 33% en vier… Afijn, je snapt het. Die ontvangen autoriteit geven ze op hun beurt ook weer door aan de links op die specifieke pagina’s. En die weer aan hun links. Enzovoorts.

Je snapt dan ook dat hoe dieper je in je site komt, hoe minder linkwaarde de interne links hebben ten opzichte van de links van de homepage. Dat is precies waarom je vanaf je homepage vaak linkt naar je belangrijkste pagina’s. Om die de meeste autoriteit mee te geven. Om die het best te laten ranken.

Een pagina met weinig of geen interne links rankt dan ook niet of minder goed. Blijkbaar vind je het zelf al geen belangrijke pagina, dus waarom zou Google er dan wel aandacht aan besteden?

linkbuilding-intern

Tips voor interne linkbuilding

Maar hoe zorg je nu voor goede, interne linkbuilding? Waar plaats je interne links? En waar moet je precies op letten? Ik geef je 3 tips:

1. Anchor text

De anchor text is de klikbare tekst die de link vormt. Het ligt voor de hand om te denken dat je het best kunt linken met het zoekwoord waar je met de desbetreffende pagina op gevonden wilt worden.

Dat kun je best één of twee keer doen, maar vaker zal al snel tegen je werken. Dat is namelijk niet natuurlijk en Google ziet al gauw dat je interne links overgeoptimaliseerd zijn. Dat je wel heel graag wil ranken met die pagina. Ten koste van de gebruikservaring. En dat moeten we niet willen.

Gebruik daarom verschillende soorten anchor text voor je interne links. Synoniemen, bijvoorbeeld. Of je zoekwoord in combinatie met andere, relevante woorden. Houd daarbij ook rekening met de tekst om je anchor text heen. Google is slim en snapt dat die tekst ook wat zegt over de context waarin de gelinkte pagina moet worden begrepen.

anchor-tekst-links

2. No no-follow links

Je kunt je links een “no-follow” tag meegeven, waardoor Google de link niet volgt en er geen linkwaarde verspilt wordt aan onbelangrijke pagina’s zodat de overige links relatief meer waarde krijgen. Althans, dat kon vroeger. Maar dat werkt niet meer. Sterker nog, dat werkt averechts.

Want waarom zou je aan Google vertellen dat ze een bepaalde link niet moeten volgen? Daarmee geef je zelf al aan dat de content op die pagina ronduit slecht of, erger nog, niet relevant is. Gebruik geen no-follow tags en laat de link juice vrij stromen door je website.

3. Plaats links waar ze relevant zijn

Dit is wat mij betreft het belangrijkste. By far. Het heeft namelijk geen zin om op een pagina over, laten we zeggen, businesscoaches te linken naar een pagina over het repareren van auto’s. Naast het feit dat ik geen situatie kan bedenken waarom je dat überhaupt zou willen (anders dan op een opzichtige manier de laatstgenoemde pagina meer autoriteit geven), is het niet logisch en niet natuurlijk. En dus zal Google je daar uiteindelijk zelfs voor kunnen straffen.

Link daarom alleen naar gerelateerde onderwerpen en laat zo aan Google zien dat je je websitebezoekers de beste ervaring biedt door ze relevante content voor te schotelen. Daar zal ze je juist voor belonen. Met hogere rankings, welteverstaan.

Maar hoe vind je die plekjes waar je relevante links kunt plaatsen? Één manier om die kansen te ontdekken is door binnen je eigen site te googlen. Dat doe je door in de Google’s zoekbalk de volgende zoekopdracht in te voeren:

site:jouwwebsite.nl zoekterm

Op die manier scant Google je website op de zoekterm die je hebt ingevoerd en krijg je alle pagina’s te zien waar er gesproken wordt over die zoekterm. Ga naar die pagina en check of die term een interne link is. Meestal niet en dus heb je een mooie optie om een interne link toe te voegen.

Let wel op, want er is een grote kans dat deze kansen precies het zoekwoord bevatten. En dat willen we niet, weet je nog? Kijk daarom of je de gevonden term kunt herschrijven naar iets anders relevants en maak daar dan de link van.

Zo geef je je oude artikelen een update met een interne link naar nieuwe artikelen. Link ook in nieuwe pagina’s weer naar oudere artikelen. Zo is de cirkel rond, indexeert Google zowel je oude als nieuwe pagina’s opnieuw en zullen ze waarschijnlijk weer iets stijgen in de zoekresultaten.

PS: Wist je trouwens dat je je interne links ook volledig kunt automatiseren? Dat kan met Phoenix! Hier lees je er meer over

That’s it.

Interne linkbuilding is simpel. En effectief. Mits je het goed uitvoert. Probeer je interne links eens een update te geven en kijk of je positie in de zoekresultaten verbetert.

Laat het weten in de reacties. Ik ben benieuwd.

The post 3 tips voor interne linkbuilding (en betere rankings) appeared first on Internet Marketing Unie.

]]>
https://imu.nl/website-effectiviteit/interne-linkbuilding-tips/feed/ 0
Bloggen: waarom je niet zonder tussenkopjes kan (en hoe ze je helpen met schrijven)https://imu.nl/bloggen/tussenkopjes/ https://imu.nl/bloggen/tussenkopjes/#comments Wed, 13 Feb 2019 13:38:24 +0000 https://imu.nl/?p=43827 “Ik gooi hem weg.” Ik hou het katoenen zomerjack van mijn man boven de prullenbak. De voering schijnt door de kraag. De schouders zijn niet groen meer, maar geel. Hij kijkt me aan. Hij zegt niks. Ik wijs naar de manchetten: “Kijk dan: ze rafelen.” Hij schudt nee. Ik haal mijn schouders op. Dan doe […]

The post Bloggen: waarom je niet zonder tussenkopjes kan (en hoe ze je helpen met schrijven) appeared first on Internet Marketing Unie.

]]>
“Ik gooi hem weg.” Ik hou het katoenen zomerjack van mijn man boven de prullenbak. De voering schijnt door de kraag. De schouders zijn niet groen meer, maar geel.

Hij kijkt me aan. Hij zegt niks.

Ik wijs naar de manchetten: “Kijk dan: ze rafelen.”

Hij schudt nee.

Ik haal mijn schouders op. Dan doe ik het wel een andere keer. Kom op, zeg. Het moet er wel een béétje uitzien.

Met je blog is het net zo. Het oog wil ook wat.

Voor je blog betekent dat: gebruik witregels, plaatjes en tussenkoppen

Witregels gebruik je om je alinea’s te scheiden. Een alinea is niks meer dan een groepje zinnen dat gaat over hetzelfde onderwerp. Hou je alinea´s kort: 2 regels is soms al genoeg.

Je tussenkoppen zorgen voor visuele afwisseling. Net als plaatjes. We zijn visueel verwend: een lap tekst zonder tussenkoppen of foto’s schrikt af.

Wat is een tussenkop? (Dit is een tussenkop)

In de krant en in tijdschriften zijn tussenkoppen vaak een enkel woord. De opmaakredactie vist iets interessants uit een alinea, en zet dat erboven. Je weet wel: vader, verlangen, volksverlakkerij.

tussenkop krant

In een blog kun je je tussenkoppen slimmer inzetten

Want wat is een blog?

Een goed blog is een gesprek met je lezer.

In je gedachten. Jij schrijft iets, en je stelt je voor wat je lezer zou terugzeggen. Daar geef jij weer antwoord op. En als je denkt dat je lezer een vraag wil stellen, stel jij hem.

Is dat niet raar? Nee hoor 😉

tussenkop vragen

De allersimpelste blogstructuur is de vraagstructuur

Je lezer stelt een vraag: dat is een tussenkop. Jij geeft antwoord. Je lezer stelt een vervolgvraag: je tweede tussenkop. Jij legt uit. Je lezer heeft een bezwaar: dat is je derde tussenkop. Enzovoort.

De structuur voor dit blog had er bijvoorbeeld ook zo kunnen uitzien:

 • Wat is een tussenkop? (Vraag)
 • Hoe gebruik je tussenkoppen? (Vraag)
 • Is visuele afwisseling nou echt zo belangrijk? (Vraag)
 • Een vraag-en antwoordstructuur? Dat lijkt me saai (tegenwerping)
 • Ik gebruik nooit tussenkoppen en toch krijg ik best veel lezers (tegenwerping)
 • Ik hou niet van plaatjes in mijn blog (tegenwerping)

Weet je wat, ik laat het gewoon even zien

Hier is een buitenlands blog zonder tussenkoppen (wazig gemaakt):

lange tekst zonder kopjes

En hier heb ik er tussenkoppen en meer witregels in gezet:

tekst met kopjes

Hoeveel tussenkoppen en plaatjes heb je nodig?

Elke paar alinea’s wil je één van beide.

Dus onthou:

Gebruik tussenkoppen en witregels.
En nooit overleggen voor je iets weggooit.

The post Bloggen: waarom je niet zonder tussenkopjes kan (en hoe ze je helpen met schrijven) appeared first on Internet Marketing Unie.

]]>
https://imu.nl/bloggen/tussenkopjes/feed/ 2
Dit is de reden dat jouw nieuwsbrief niet wordt geopendhttps://imu.nl/e-mail-marketing/marketingfunnel-relevantie/ https://imu.nl/e-mail-marketing/marketingfunnel-relevantie/#respond Thu, 07 Feb 2019 11:29:02 +0000 https://imu.nl/?p=43776 De belangrijkste reden waarom mensen je nieuwsbrief niet openen? Omdat de ontvangers je nieuwsbrief totaal niet interessant vinden. Even hard gezegd. Heb je vooraf goed nagedacht over de juiste boodschap voor de doelgroep? Relevantie is alles! Helaas heeft niet iedereen interesse in jouw product. Al denken we soms van wel. We zijn trots op de […]

The post Dit is de reden dat jouw nieuwsbrief niet wordt geopend appeared first on Internet Marketing Unie.

]]>
De belangrijkste reden waarom mensen je nieuwsbrief niet openen?

Omdat de ontvangers je nieuwsbrief totaal niet interessant vinden. Even hard gezegd.

Heb je vooraf goed nagedacht over de juiste boodschap voor de doelgroep?

Relevantie is alles!

Helaas heeft niet iedereen interesse in jouw product. Al denken we soms van wel. We zijn trots op de werkzaamheden die we dagelijks verrichten. En daarom willen we dat het liefst breed uitdragen. Om relevant te zijn voor de mensen op jouw e-maillijst heb je goede marketingfunnels nodig. Dat begint bij goed segmenteren.

gemiddelde funnel

Dit is een voorbeeld van een gemiddelde marketingfunnel. We nemen ons product Phoenix even als voorbeeld. Al het verkeer door 1 funnel duwen is niet aan te raden!

Tijdens het afgelopen IMU Event in oktober sprak Martijn een uur lang over funnels en het belang van segmentatie.

Het fragment over segmentatie en relevantie kun je hier direct terugkijken:

Of lees de uitgebreide samenvatting hieronder.

Segmentatie op basis van productbehoefte

Het is niet aan te raden om de volle 100% van je e-maillijst op dezelfde manier te informeren. Niet iedereen heeft namelijk dezelfde behoefte. Denk aan ouderen die reclame ontvangen voor babyproducten. Of mensen in een huurwoning die informatie toegezonden krijgen over het verbouwen van hun huis. Ken je doelgroep en weet waar ze naar op zoek zijn. Bepaal goed welke behoefte je voor welke mensen vervult.

funnel behoefte

We herkennen bovenstaande 3 behoeften bij mensen die interesse hebben in Phoenix. Daarvoor bouwden we dus 3 aparte funnels.

Een database kan je helpen om relevanter te worden. Je gebruikt ‘m om selecties te maken op basis van product- of klantbehoefte. Een database bespaart je ook veel onnodige kosten en bij de klant verdwijnt er minder in de (digitale) prullenbak.

Segmentatie op basis van bedrijfsgrootte

Als beginnend ondernemer heb je vast weleens een e-mailnieuwsbrief ontvangen die niet relevant was. Zo ontvangen start-ups vaak informatie en aanbiedingen waar ze de komende jaren helemaal nog niet aan toe zijn. Zorg voor een marketingfunnel die leidt naar een product dat ook bij het type en de grootte van het bedrijf past. Bij segmenteren op basis van bedrijfsgrootte kun je producten bijvoorbeeld indelen op basis van ZZP, MKB, MKB+ of Enterprises.

Segmentatie op basis van omzet

Naast bedrijfsgrootte op basis van het aantal medewerkers, kan ook omzet een belangrijke segmentatiefactor zijn. Als je denkt dat je oplossingen van > € 50.000 aan bedrijven met een omzet van € 3.000 per maand kunt verkopen, dan wens ik je veel succes. Bij segmentatie op basis van omzet kun je ook kijken naar historische facturatie- en betaalgegevens. Goed betalende klanten upgraden met nieuwe mogelijkheden zou een strategie kunnen zijn.

funnel omzet

Omdat onze klanten variëren van beginnende tot gevorderde ondernemers hebben we ook 3 funnels opgezet op basis van omzet.

3 tips om relevant te zijn voor je lezer

De segmentatievoorbeelden heb ik net besproken. Maar waar let je nu op bij het maken van goede marketingfunnels? Hieronder 3 tips die je helpen om relevant te zijn!

Stem de content op de juiste klantfase af

In Nederland is de gemiddelde open rate van een nieuwsbrief 22%

De mail die ik vlak voor het IMU Event stuurde naar iedereen die bij het event aanwezig zou zijn, had een open rate van meer dan 90%! Logisch, iedereen in de funnel had een ticket gekocht. De mail was dus superrelevant. Het is belangrijk om te bepalen welke content voor het gekozen segment relevant is. En op welk moment.

Beantwoord daarom voor jezelf de volgende vragen:

 • Wat is er nodig om de doelgroep te raken?
 • Wat doe ik als ze interesse tonen?
 • Welke aanvullende content met USP’s stuur ik als ze ons overwegen?
 • Wat kan ik doen nadat de keuze op ons is gevallen?

Relevant zijn begint met het maken van een goede contentkalender per fase van het klantproces.

Blijf herhalen en logisch nadenken

Grappig feitje: wij bieden Tonny’s e-book Winnen in Google aan als gratis download. Mensen vullen hun e-mailadres in en ontvangen direct een mailtje waarmee ze het boek kunnen downloaden. Pretty straightforward, toch? Na een paar dagen sturen we een mailtje met “Heb je het e-book al gelezen? Wat vond je ervan?” Wat blijkt? Slechts 55% van de mensen die heeft aangegeven het ebook te willen ontvangen, opent daadwerkelijk de mail met de download link. We kwamen er dus achter dat het ‘Al gelezen?’-mailtje voor 45% van de ontvangers niet relevant was. Mind was blown 🙂

Doe dus niet teveel aannames en blijf controleren en logisch nadenken of de stappen die je doorloopt in je funnel aansluiten bij wat je lezer doet. (Nu sturen we de mensen die nog niet gedownload hebben eerst een mailtje met een reminder. Het aantal downloads schoot omhoog!)

Houd de marketingfunnel menselijk

Tegenwoordig zijn er veel marketing automation tools. Handig, maar mensen doen nog steeds graag zaken met mensen. Als iemand midden in de nacht je bestand downloadt, stuur hem dan niet 1 minuut later een volgende e-mail. Dit schreeuwt namelijk ‘automatisch gegenereerd bericht!’ Zelfs als jouw naam onderaan de e-mail staat. Je kunt geautomatiseerde berichten beter overdag versturen. Gewoon persoonlijk contact opnemen mag natuurlijk ook.

funnel check

Wij doorlopen met onze mailings bovenstaande flow. Na het downloaden -van in dit geval de SEO checklist- wordt minstens 6 uur gewacht tot het 10 uur ’s ochtends is, voordat de volgende actie plaatsvindt. 

En, was deze blog een beetje relevant voor je? 🙂

The post Dit is de reden dat jouw nieuwsbrief niet wordt geopend appeared first on Internet Marketing Unie.

]]>
https://imu.nl/e-mail-marketing/marketingfunnel-relevantie/feed/ 0
Contentmarketing 2019: 5 trends en ontwikkelingenhttps://imu.nl/content-marketing/contentmarketing-2019/ https://imu.nl/content-marketing/contentmarketing-2019/#comments Thu, 24 Jan 2019 10:00:51 +0000 https://imu.nl/?p=43574 Het nieuwe jaar is net van start gegaan, en dat betekent dat het tijd is om alvast een blik vooruit te werpen: wat heeft 2019 voor ons in petto? Op het gebied van contentmarketing is er de afgelopen jaren veel veranderd en dat zal het komende jaar niet anders zijn. De marketing wereld is namelijk […]

The post Contentmarketing 2019: 5 trends en ontwikkelingen appeared first on Internet Marketing Unie.

]]>
Het nieuwe jaar is net van start gegaan, en dat betekent dat het tijd is om alvast een blik vooruit te werpen: wat heeft 2019 voor ons in petto? Op het gebied van contentmarketing is er de afgelopen jaren veel veranderd en dat zal het komende jaar niet anders zijn. De marketing wereld is namelijk volop in beweging en voor je het weet rijzen er alweer allerlei nieuwe tools, technologieën en trends als paddenstoelen uit de grond: geen tijd dus om even je aandacht te laten verslappen.

Wat zijn de niet te missen contentmarketing trends en ontwikkelingen voor 2019?

1: Contentmarketing ís marketing

Anno 2019 is contentmarketing niet meer weg te denken uit je marketingstrategie; het is een effectieve manier om klanten aan je te binden, meer verkeer naar je website te generen en nieuwe leads aan te trekken. Je zou haast vergeten dat contentmarketing zoals we het nu kennen een relatief nieuw fenomeen is. Tot een paar jaar geleden werd contentmarketing vooral gezien als ‘side project’ en was het iets dat erbij gedaan werd, mits er tijd voor was natuurlijk. Waar men zich vroeger nog weleens achter de oren krabde en zich afvroeg: wat is contentmarketing nu eigenlijk? Is dat nu wel anders: in 2019 is contentmarketing gewoon marketing en neemt het een centrale rol in.

content-marketing

Maar de bewezen effectiviteit en ongekende populariteit van content heeft ook een keerzijde: de concurrentie is moordend. Probeer in al dat marketinggeweld maar eens op te vallen met je blog, video, whitepaper of infographic. Timelines raken overvol en het organisch bereik van zowel social media als Google neemt af. Een goede contentstrategie is dus essentieel en veel tactieken die vroeger wel werkten zijn tegenwoordig niet meer toereikend. Alleen content produceren om te produceren is allang niet meer voldoende.

Wat werkt dan wel?

2: Kwalitatieve content – Long format

Steeds meer bedrijven ontdekken de kracht van contentmarketing. Dat zorgt ervoor dat consumenten een overvloed aan content te zien krijgen. Je zult dus van goeden huizen moeten komen als je wilt dat jouw content ook daadwerkelijk gezien én gelezen wordt.

Af en toe even snel een blog schijven, is niet meer genoeg.

De tijd van snackable content is niet meer; content moet relevant en diepgaand zijn. Een ontwikkeling die zich het afgelopen jaar al aankondigde en het komende jaar alleen maar duidelijker zichtbaar belooft te worden, is de toenemende populariteit van zogenaamde long-form content. Denk aan documentaires, podcasts en longreads, oftewel waardevolle artikelen die uit meer dan 2.000 woorden bestaan.

kwalitatieve-content

“Less is more” geldt in 2019 niet meer. Sterker nog, de consument neemt graag de tijd voor verrassende, unieke of waardevolle content.

3: Multimediaal

Met alle technologische en digitale ontwikkelingen het afgelopen jaar – denk aan Artificial Intelligence, Voice Search, Marketing Automation en chatbots – is het erg verleidelijk om bij campagnes alleen naar het virtuele, online domein te kijken en op deze ontwikkelingen in te springen. Een opvallende trend is dan ook de inzet en herontdekking van de kracht van offline marketingmiddelen, zoals folders, magazines en offline evenementen. Zo is de ouderwetse print weer helemaal terug van weggeweest! De print als waardevolle en exclusieve informatiedrager waarmee je kunt laten zien hoeveel je om de ontvanger geeft.

Maar denk ook aan offline evenementen zoals open dagen en lezingen: evenementen waar gelijkgestemden elkaar kunnen ontmoeten. Hier maak jij als contentmarketeer foto’s en (live)video’s van, die je weer kunt delen op social media, je website en in de nieuwsbrief.

In het aankomende jaar liggen er veel kansen voor een slimme marketing mix van offline en online content.

4: Purpose marketing

Contentmarketing in 2019 draait om de woorden authenticiteit en vertrouwen. Consumenten waarderen authenticiteit en zullen eerder klant worden als zij je vertrouwen. Als merk is het belangrijk om ergens voor te staan, een eerlijk verhaal te vertellen en deze waarden op consistente wijze uit te dragen. Gebakken lucht verkopen is dus een no-go; hier kom je in 2019 echt niet meer mee weg. Positioneer jezelf en je bedrijf in maatschappelijke discussies. Wees niet bang dat klanten massaal zullen weglopen als je je uitspreekt. Integendeel: dat is juist wat klanten en consumenten verwachten van een bedrijf.

5: IJzersterke contentstrategie is essentieel

Nu de consument overspoeld wordt met content is het hebben van een ijzersterke contentstrategie crucialer dan ooit tevoren. In plaats van gelijk van start gaan met het creëren en publiceren van content, is het essentieel om vooraf scherpe doelstellingen te formuleren en te zorgen voor meetbare KPI’s. Zo vergroot je de kans dat consumenten jouw content zien en ook daadwerkelijk lezen. Zeker als je de content opknipt in verschillende delen, ook wel content-atomisatie genoemd.

Zo houd je de aandacht van de bezoeker langer vast en komt je boodschap beter over.

content-strategie

Al met al: het belooft een mooi nieuw jaar te worden met spannende ontwikkelingen.

Spring jij al in op deze contentmarketingtrends?

The post Contentmarketing 2019: 5 trends en ontwikkelingen appeared first on Internet Marketing Unie.

]]>
https://imu.nl/content-marketing/contentmarketing-2019/feed/ 3
5 handige Chrome Extensieshttps://imu.nl/internet-marketing/handige-chrome-extensies/ https://imu.nl/internet-marketing/handige-chrome-extensies/#comments Mon, 21 Jan 2019 14:16:38 +0000 https://imu.nl/?p=43517 Met Chrome extensies kun je belangrijke, soms tijdrovende, onderzoeken en werkzaamheden automatiseren of gewoon makkelijker en sneller uitvoeren. Een browser extensie kun je het best zien als wat een app voor een smartphone is. Het is een stukje software dat je toevoegt aan bestaande software om zo de functionaliteit van de bestaande software te vergroten. […]

The post 5 handige Chrome Extensies appeared first on Internet Marketing Unie.

]]>
Met Chrome extensies kun je belangrijke, soms tijdrovende, onderzoeken en werkzaamheden automatiseren of gewoon makkelijker en sneller uitvoeren.

Een browser extensie kun je het best zien als wat een app voor een smartphone is. Het is een stukje software dat je toevoegt aan bestaande software om zo de functionaliteit van de bestaande software te vergroten.

Zelf maak ik al jaren gebruik van de browser van Google, Chrome. Uit mijn ervaring blijkt de browser niet alleen sneller dan zijn concurrentie (onder andere FireFox, Safari en Opera en oké ik zal Edge en Internet Explorer ook noemen..) maar er zijn ook veel meer extensies voor te vinden.

5. Note Anywhere

Deze vrij simpele, maar daardoor niet minder handige, extensie geeft je de mogelijkheid om post-it’s op websites te plakken. Wanneer je ook maar iets doet dat te maken heeft met internet marketing zul je, bijna obsessief, naar elke pagina op het internet kijken.

Daardoor is de kans vrij groot dat je bij elke pagina wel inspiratie en/of ideeën op doet. Met de extensie Note Anywhere kun je direct een aantekening maken op de exacte plek waar je het idee hebt opgedaan.

imu-note-anywhere

Zo kun je jezelf eraan herinneren dat je zoek onderzoek wilt doen naar een woord dat je tegenkwam op de website van een concurrent, of misschien krijg je wel een ingeving op je eigen website.

4. Awesome Screenshot: Screen Video Recorder

Deze extensie heeft mij echt enorm veel tijd en moeite bespaart. Er zijn meerdere extensies die het mogelijk maken om een screenshot van een pagina te maken. Los daarvan heeft je eigen computer natuurlijk een manier om screenshots te maken.

Het grote voordeel van deze extensie is dat je direct in je browser kunt kiezen voor:

 • Maak een screenshot van het zichtbare gedeelte van de pagina
 • Maak een screenshot van een selectie van de pagina
 • Maak een screenshot van de gehele pagina
 • Maak een screenshot van je bureaublad
 • Maak een video opname van je scherm

Naast de bovenstaande mogelijkheden heb je ook de mogelijkheid om direct aantekeningen te maken op een screenshot.

Wanneer je via de extensie verbinding maakt met je Google account kun je screenshots en opnames direct opslaan in je Google Drive zodat je ze nog makkelijker en sneller met andere kunt delen.

screenshot-imu-screenception

Een screenshot van een screenshot – Screenception

3. Tag Assistant (by Google)

Deze extensie, van Google, geeft je snel aan of de tags voor Google Analytics en/of Google Tag Manager goed zijn geïmplementeerd op een specifieke pagina.

Lijkt Google Analytics op de een of andere manier niet de goede statistieken door te krijgen van je website? Installeer dan deze extensie en klik op het icoon naast je adresbalk en je krijgt te zien welke tags er op de betreffende website staan én of deze goed zijn geïmplementeerd.

Mocht je een error krijgen dan krijg je zelfs advies om te zorgen dat de tag alsnog goed geïmplementeerd kan worden.

Met de functie Record kun je ook een opname maken van de tags die worden geladen wanneer je de pagina bezoekt. Zo kun je bijvoorbeeld zien welke tags er allemaal geladen worden en in welke volgorde.

google-tag-assistant

Hier is Google Tag Manager goed geïmplementeerd, maar de Google Analytics tracking-ID niet. Hoogstwaarschijnlijk wordt de Google Analytics tracking-ID niet meer gebruikt omdat dit nu via Tag Manager mogelijk is.

2. FATRANK

Deze extensie gebruik ik zelf nog niet heel lang. Maar in de korte tijd dat ik ‘m gebruik is het wel al duidelijk dat het een blijvertje is.

De Chrome extensie FATRANK maakt het mogelijk om snel te kijken of een pagina op een specifieke zoekterm rankt.

Hierbij is het wel goed om te weten dat FATRANK alleen de top 100 controleert. Staat de betreffende pagina niet in de top 100 voor de door jouw opgegeven zoekterm dan krijg je de melding “not in 100”.

fatrank-imu-seo-fouten

Yeah! Mijn eerdere artikel De 5 meest gemaakte SEO-fouten staat op de 3e plek voor de zoekopdracht ‘SEO fouten’.

1. SeoStack Keyword Tool

Ik weet niet hoe jullie erover denken, maar zoekwoorden onderzoek doen is niet een van mijn favoriete bezigheden. Desondanks weet ik wel dat het ontzettend belangrijk is voor mijn zoekmachine optimalisatie.

Gelukkig maakt de Chrome extensie SeoStack Keyword Tool het iets makkelijker voor me.

Klik simpelweg op het icoon in Chrome en je komt in de tool terecht.

Links voer je het zogenaamde seed keyword in. Dit is het zoekwoord dat je als inspiratie wilt gebruiken. Daaronder, bij Select Sources, kun je aangeven uit welke bronnen je zoekwoorden wilt ophalen:

 • Google
 • YouTube
 • Bing
 • Yahoo
 • Amazon
 • Ebay

Weer daaronder, bij Region, kun je het land en de taal kiezen.

Klik vervolgens op Start en de tool geeft je een overzicht aan zoekwoorden gerelateerd aan jouw zogenaamde seed keyword.

Eventueel kun je de zoekwoorden exporteren naar een CSV document en je kunt op Get Volume+CPCdata klikken om door te gaan naar de officiële Keywoordplanner van Google om daar vervolgens te kijken naar de volumes en Cost Per Click gegevens van de betreffende zoekwoorden.

seostack-zoekwoorden

In het artikel SEO Check je website met deze 8 tools kwam de volgende Chrome extensie al ter sprake:

Mozbar

Deze extensie van SEO gigant Moz.com geeft een snel inzicht met betrekking tot de autoriteit van de pagina, het aantal links, het aantal vermeldingen op social media en nog veel meer.

There’s an extension for that

Ik heb nu slechts 5 Chrome extensies beschreven maar er zijn er echt heel erg veel meer te vinden in de Chrome Web store.

Neem vooral eens een kijkje welke extensies jou kunnen helpen productiever te werken of om achter specifieke SEO gegevens te komen van concurrenten.

Welke extensie moet iedere ondernemer gebruiken?

Kende je de extensies in dit artikel al? Mis je er zelfs misschien één? Ik ben, net als vele andere ondernemers met mij, altijd op zoek naar manieren om mijn productiviteit te vergroten.

Ik zou het dan ook enorm tof vinden als je ons in de reacties wilt laten weten welke extensies jij gebruikt en waarom wij die ook zouden moeten gebruiken.

The post 5 handige Chrome Extensies appeared first on Internet Marketing Unie.

]]>
https://imu.nl/internet-marketing/handige-chrome-extensies/feed/ 13
Een webshop starten met of zonder ondernemingsplan?https://imu.nl/e-commerce/webshop-starten/ https://imu.nl/e-commerce/webshop-starten/#comments Wed, 16 Jan 2019 13:11:15 +0000 https://imu.nl/?p=43473 Voor ondernemers biedt de digitale wereld tal van kansen en mogelijkheden. Bijvoorbeeld in de vorm van een webshop. Zo’n online winkel kan heel lucratief zijn. Bovendien is het starten ervan vrij gemakkelijk en laagdrempelig. In principe kan iedereen vanuit zijn of haar luie stoel een webshop beginnen. Toch zijn er een aantal zaken om rekening […]

The post Een webshop starten met of zonder ondernemingsplan? appeared first on Internet Marketing Unie.

]]>
Voor ondernemers biedt de digitale wereld tal van kansen en mogelijkheden. Bijvoorbeeld in de vorm van een webshop. Zo’n online winkel kan heel lucratief zijn. Bovendien is het starten ervan vrij gemakkelijk en laagdrempelig. In principe kan iedereen vanuit zijn of haar luie stoel een webshop beginnen. Toch zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden als je écht succesvol wilt worden. Hoewel het opstellen van een ondernemingsplan daarbij geen vereiste is, kan het je wel degelijk helpen om het beste uit je bedrijf te halen. Hoe dat precies zit? Dat lees je hier.

Zorg voor focus. Met of zonder ondernemingsplan

Het maken van een ondernemingsplan is geen doel op zich. Het is een middel om focus aan te brengen. Ben je van jezelf al heel gestructureerd? Dan is de kans groot dat je je ondernemingsplan al in grote lijnen klaar hebt liggen. Ben je dat niet? Dan is het juist aan te raden om een webshop ondernemingsplan te maken. Zonder focus ben je namelijk niet goed in staat hoofd- en bijzaken te onderscheiden en dat is funest voor je onderneming. Of je nu wel of niet start met een ondernemingsplan, onderstaande 5 aspecten verdienen zeker je aandacht als je een webshop gaat starten.

webshop ondernemingsplan focus

1. Leer je doelgroep kennen

Veel mensen starten een webshop vanuit een eigen hobby of interesse. Denk aan een webshop met bijzondere stripboeken of een online winkel met handgemaakte sieraden. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar het is ook belangrijk om vanuit je klanten te denken: Wie zijn ze? Wat willen ze? Hoe kun je ze het beste bereiken? Kortom, leer je doelgroep kennen. Hoe beter je je klanten begrijpt, hoe sneller je webshop zal groeien. Voorkom daarbij dat je aannames doet op basis van je eigen ervaringen als klant. Dit doe je door objectieve analyses uit te voeren. Bijvoorbeeld in de vorm van enquêtes en marktonderzoek.

doelgroep marktonderzoek

2. Analyseer de concurrentie

Behalve je klanten, wil je als ondernemer natuurlijk ook weten wie je concurrenten zijn. Het in kaart brengen van je concurrenten is niet voor niets een belangrijk onderdeel van ieder ondernemingsplan. Door te kijken naar wat jou onderscheidt ten opzichte van je concurrenten, vergaar je waardevolle informatie. Informatie die je later weer kunt gebruiken voor de promotie van je eigen webshop. Ook kun je leren van de successen en fouten van je concurrenten, zodat je zelf niet meer het wiel hoeft uit te vinden.

3. Volg de digitale trends en ontwikkelingen

Misschien heb je heel veel verstand van kinderkleding, Italiaanse wijn of houten meubelen, maar weet je ook wat de digitale trends en ontwikkelingen zijn? Aan welke technische eisen je webshop moet voldoen? Hoe je zorgt voor een goede online beveiliging? Hoe je meer traffic naar je website genereert? De digitale wereld verandert razendsnel. Zo snel dat je eigenlijk steeds drie stappen vooruit moet kijken. Zo wordt er steeds meer geshopt via de smartphone of tablet. Werkt jouw webshop niet goed via mobiele apparaten, dan is dit een gemiste kans. Om een succesvolle webshop op te bouwen, is het daarom verstandig je te verdiepen in de digitale trends en ontwikkelingen. Of om expertise van buitenaf in te schakelen.

4. Bepaal de ideale online marketingstrategie

Waar je bij een fysieke winkel klanten naar binnen kunt lokken met een mooie etalage, zal je het bij een webshop moeten hebben van je online promotie. Daarbij draait het onder andere om het analyseren van het zoekgedrag van je klanten. Op welke producten wordt veel gezocht? Welke zoekwoorden worden daarbij gebruikt? Hoe zijn je klanten op jouw webshop terecht gekomen? Bijvoorbeeld via een zoekmachine, social media of andere websites. Dit is cruciale informatie op basis waarvan je kunt bepalen welke online marketingstrategie het beste bij jouw webshop past en welke tools je daarbij gaat inzetten.

online marketing strategie

5. Vergeet het financiële plaatje niet

Natuurlijk mag het verdienmodel niet ontbreken. Maak je gebruik van een ondernemingsplan, dan zal het financiële plaatje sowieso aan bod komen. Maar ook als je besluit om zonder ondernemingsplan te starten, is het verstandig om aandacht te besteden aan de cijfers. Al was het alleen maar om realistische doelen voor jezelf te stellen en de kosten voor webhosting, promotie, betalingsverkeer en logistiek in te calculeren. Zo weet je precies wat je moet omzetten om winst te maken en waar je eventueel op zou kunnen besparen. Met een goed financieel overzicht houd je grip op je webshop.

Schakel indien nodig een hulplijn in

Zoals bij zoveel dingen, geldt ook bij het opstarten van een webshop: richt je op waar je goed in bent en schakel waar nodig de hulp en kennis van anderen in. Dat kan bijvoorbeeld gelden voor het bouwen van je webshop, maar ook voor het schrijven van je ondernemingsplan. Veel startende ondernemers vinden dit zonde van hun geld en beginnen gewoon met de gedachte ‘ik kijk wel waar ik uitkom’. Als je echter weet dat van alle startende webshops, de helft binnen een jaar alweer gestopt is, dan begrijp je waarom een goede voorbereiding zo belangrijk is. Met een beetje hulp kom je zo goed beslagen ten ijs en ga je niet kopje onder voordat je begonnen bent.

The post Een webshop starten met of zonder ondernemingsplan? appeared first on Internet Marketing Unie.

]]>
https://imu.nl/e-commerce/webshop-starten/feed/ 2
De 10 beste online marketingblogs van 2018https://imu.nl/internet-marketing/beste-online-marketing-blogs-2018/ https://imu.nl/internet-marketing/beste-online-marketing-blogs-2018/#comments Fri, 21 Dec 2018 15:50:42 +0000 https://imu.nl/?p=43124 In deze blog blik ik terug op de online marketingblogs op IMU.nl die het best scoorden. Het geeft een mooi overzicht van waar ondernemers en marketeers in 2018 druk mee waren, én het is een strakke basis om op voort te bouwen in het nieuwe jaar. Dit is onze top 10 best gelezen online marketingblogs van […]

The post De 10 beste online marketingblogs van 2018 appeared first on Internet Marketing Unie.

]]>
In deze blog blik ik terug op de online marketingblogs op IMU.nl die het best scoorden.

Het geeft een mooi overzicht van waar ondernemers en marketeers in 2018 druk mee waren, én het is een strakke basis om op voort te bouwen in het nieuwe jaar.

Dit is onze top 10 best gelezen online marketingblogs van 2018:

#1 AVG Wet in een notendop – Martijn van Tongeren

gdpr-stappenplan

Met stip op nummer 1! Het jaar 2018 stond voor internetondernemers natuurlijk grotendeels in het teken van GDPR-stress en alle vraagtekens die daarbij kwamen kijken. Martijn kwam to the rescue met zijn GDPR stappenplan voor internetondernemers. Hier in worden alle AVG-uitdagingen én -kansen uitgebreid behandeld.

Heb jij alle stappen uit deze blog al doorlopen? >> Naar de blog

#2 Google Analytics anonimiseren – Joost Grol

gdpr google analytics anonimiseren

Omdat we aan de hand van de eerste blog enorm veel vragen kregen over het gebruik van Google Analytics en de nieuwe wetgeving, schreef Joost deze diepgaande blog. Aan de hand van 6 stappen anonimiseer je je Google Analytics in een handomdraai. Zodat je geen toestemming meer hoeft te vragen om bezoekersgedrag te meten.

Als je dit doet ben je privacy vriendelijk voor je bezoeker en voldoe je aan de AVG wet, maar loop je dus geen bezoekersstatistieken van je eigen site mis. Pfieuw! Wat moesten we zonder Joost?! >> Naar de blog

#3 Zo schrijf je een monsterblog – Danielle Bakker

monsterblog schrijven

2018 was ook het jaar dat iedereen steeds meer het belang ging inzien van rijke, kwalitatieve content. Dikke, vette, XXL-blogs die zowat uit elkaar knallen van de hoeveelheid informatie. Wij noemen ze liefkozend monsterblogs.

In deze uitgebreide blog leg ik je uit hoe je de beste blogs schrijft voor SEO. Trek jij Google al helemaal leeg met je monsterblogs? >> Naar de blog

#4 E-privacy verordening en de AVG– Martijn van Tongeren

gdpr avg cookiemeldingen

De GDPR-saga continues. Mensen renden 2 dagen voor het ingaan van de nieuwe privacywet met ontbloot bovenlichaam over straat, prullenbakken stonden in de fik, maar Martijn hield zijn hoofd koel en schreef een blog met nog wat extra informatie en tips over de AVG wet en cookiemeldingen. Held. >> Naar de blog

#5 In 9 minuten je business helder – Danielle Bakker

schijfoefening marketingplan

Tijdens ons WebPsychologie seminar deed Tonny een schrijfoefening met het publiek. Mensen waren hier zo enthousiast over dat ik besloot het videofragment te delen en er een blog over te schrijven.

Kun jij wel een verscherpte visie, een duwtje in de juiste richting of een flinke wake up-call gebruiken? Dan raad ik je deze oefening aan! >> Naar de blog

#6 Zo gebruik je IGTV – Danielle Bakker

igtv-blog-amp

Wederom een blog van mijn hand. Jongons, géén handtekeningen! Toen Instagram afgelopen zomer aankondigde met IGTV te komen, dook ik daar bovenop, vogelde het uit en schreef een blog nog voordat je hashtagnofilter kon zeggen.

Het loont om bovenop nieuwe ontwikkelingen in je vakgebied te zitten. Deze blog bewijst het, want we stonden binnen een halve dag bovenaan in google op het zoekwoord ‘IGTV gebruiken’.

Opvallend is dat de AMP variant van deze blog als een trein scoort! >> Naar de blog

#7 SEO Trends 2019 – Martijn van Tongeren

seo trends 2019

Martijns jaarlijkse dikke vette monsterblog met alle SEO trends voor het komende jaar staat ook in de lijst! Geheel volgens traditie stond hij binnen 1 dag al hoog en droog bovenaan in Google. De blog is nu 2 weken oud en staat nu al in de top 10 van best gelezen blogs van het hele jaar!

Als je de tips uit dit artikel toepast, lukt jou dat ook! >> Naar de blog

#8 22,47% SEO groei in 1 maand! – Tonny Loorbach

seo groei webinar

Tonny kondigde aan de SEO-strategie van de IMU drastisch op de schop te nemen. Alle details deelde hij in zijn ‘SEO Lifehacks Webinar’.

Dit webinar was eenmalig, maar als je meer wilt weten over SEO hacks, dan is onze SEO cursus misschien wel iets voor jou! >> Naar de blog

#9 De 5 meest gemaakte SEO-fouten – Robin Peek

seo-fouten

Robin Peek is een nieuwe naam in het rijtje. Hij is namelijk sinds kort gastblogger! Dit is één van de strategieën die we het afgelopen jaar hebben ingezet om de SEO van de IMU een flinke boost te geven. Gastbloggers dus. En zie hier het resultaat!

Robins eerste gastblog scoort zo goed dat hij de top 10 van dit jaar heeft gehaald. Lekker bezig Robin! >> Naar de blog

Is gastbloggen ook iets voor jou? We zijn nog op zoek!

#10 Terugblik op het IMU Event Driebergen – Danielle Bakker

IMU event terugblik

Een paar maanden geleden organiseerden we ons jaarlijkse IMU Event, dit keer in Driebergen. We zitten hier nog een beetje na te genieten van de prachtige dagen, en onze bezoekers blijkbaar ook! De samenvatting, de foto’s en de aftermovie worden nog dagelijks bekeken. >> Naar de blog

Ben jij bij ons volgende event in 2019?

Hoe was jouw 2018?

 

The post De 10 beste online marketingblogs van 2018 appeared first on Internet Marketing Unie.

]]>
https://imu.nl/internet-marketing/beste-online-marketing-blogs-2018/feed/ 3
‘Je mag als ondernemer best een beetje bijdehand zijn’ (interview Thijs Lindhout)https://imu.nl/interviews/interview-thijs-lindhout/ https://imu.nl/interviews/interview-thijs-lindhout/#comments Wed, 19 Dec 2018 09:00:21 +0000 https://imu.nl/?p=43092 Hoeveel mensen ken je die theatermaken, podcasten, drummen en duurzaam ondernemen succesvol weten te combineren? Ik eentje: Thijs Lindhout. Met zijn 100% inspiratieshow – waar Tonny ook te gast was – behaalde hij al snel de nummer 1-positie op iTunes (categorie zakelijk). Als drummende geluksexpert trekt hij volle zalen. En dan is er ook nog […]

The post ‘Je mag als ondernemer best een beetje bijdehand zijn’ (interview Thijs Lindhout) appeared first on Internet Marketing Unie.

]]>
Hoeveel mensen ken je die theatermaken, podcasten, drummen en duurzaam ondernemen succesvol weten te combineren?

Ik eentje: Thijs Lindhout.

Met zijn 100% inspiratieshow – waar Tonny ook te gast was – behaalde hij al snel de nummer 1-positie op iTunes (categorie zakelijk). Als drummende geluksexpert trekt hij volle zalen. En dan is er ook nog zijn bedrijf ‘Dé CO2 Adviseurs’ waar hij een erg slim marketingmodel voor inzet.

Genoeg reden om hem eens uit te nodigen voor een uitgebreid gesprek.

Je gaat onder andere horen hoe Thijs met al die verschillende bezigheden de balans weet te houden (‘Focus is Power’), op welke manier hij zijn eerste klanten binnenhaalde als zelfstandige (‘Je mag best een beetje bijdehand zijn’) en hoe hij dankzij reverse engineering zijn theatercarrière van de grond kreeg (‘Ik belde gewoon naar Carré’).

Het hele interview kun je direct terugkijken:

Of lees de uitgebreide samenvatting hieronder.

Playboyfotograaf, artiest of toch maar ondernemer..?

Vraag nu aan Thijs wat-ie wil worden en je krijgt een verstandig – maar ook wel wat saai antwoord: “Wijs en in Balans”.

Maar als kind heeft hij uiteenlopende dromen. Eerst wil hij chirurg worden, dan playboyfotograaf en – als hij er achterkomt dat hij liever niet voor een baas werkt – misschien toch wel drummer of inspirator.

Al is het moeilijk om dat op het moment zelf allemaal te zien. Hij haalt een bekende quote aan:

“You can’t connect the dots looking forward; you can only connect them looking backwards. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future. You have to trust in something – your gut, destiny, life, karma, whatever.” – Steve Jobs

‘Ben je meer artiest of ondernemer?’, vraagt Tonny.

Hij heeft er veel over nagedacht. Zijn antwoord is nu: ‘volmondig de artiest.’ Ondernemen heeft hij ook wel veel over geleerd, onder andere van Tony Robbins, Aartjan van Erkel en Tonny zelf, maar ‘als ik mijn kistje inga als Richard Branson, ga ik er niet happy in. Heb ik theaters en nog grotere podia blij gemaakt met humor en muziek? Dan wel!’

thijs lindhout artiest podium

Thijs voor een volle zaal tijdens zijn 100% Inspiratie Show

De balans tussen artiest en ondernemer

Thijs drumt, maakt muziek, geeft inspiratietrainingen én runt bedrijven.

Hoe houd je dan de balans?

ondernemer balans

Het is een onderwerp waar hij veel mee bezig is. Want op het ene moment ben je inspirator en op het andere moment directeur. En dan gaat het alleen nog over je carrière. Vergeet ook niet jezelf en je liefje.

Hij heeft met zijn coach Albert Sonnevelt een duidelijke indeling gemaakt:

 • ‘s ochtends voor binnen
 • ‘s middags voor buiten

Wat bedoelt hij daar precies mee?

‘s Ochtends blijven zijn mail en telefoon uit. Hij doet dan wat hij op dat moment belangrijk vindt om te doen. Bijvoorbeeld creatieve bezigheden waar hij voldoening uit haalt.

Tegen twaalven – zeker als hij ook een halfuurtje heeft gedrumd en vol energie zit – gaat hij aan de slag met de gemiste oproepen en alles wat de buitenwereld op dat moment van hem verlangt.

Het lukt hem nog niet elke dag, maar hij is lekker op weg.

Wat maakt gelukkig en succesvol? De gemene deler.

Waarom is de ene persoon gelukkig en succesvol en de ander niet?

Thijs onderzocht de gemene deler bij succesvolle mensen (onder andere via zijn 100% inspiratiepodcast) en ontdekte het volgende:

Wie leeft volgens zijn eigen spelregels – zelf bepaalt waar hij/zij tijd aan besteedt – heeft meer kans op voldoening.

100procent thijs podcast

Thijs interviewde inmiddels al 119 ondernemers voor zijn podcasts

Reageren doe je meestal toch wel, merkt Tonny op, je beantwoordt je mails, maakt afspraken die kritiek zijn, maar het is slim om je agenda te beschermen, tijd vrij te houden voor dingen die je écht wilt doen.

Het blijft een constant gevecht, merkt ook Thijs. Hij heeft met zichzelf afgesproken om elke ochtend te gaan sporten, maar ‘s ochtends wil alles fysiek in hem naar die laptop. Het is de addiction to urgency waar zeker ondernemers veel last van hebben.

Jezelf kennen. Wat voor ondernemer ben je?

We praten verder over het belang om jezelf te kennen. Thijs vertelt dat hij bij Tony Robbins een workshop volgde met de titel business mastery.

thijs bij tony robbins

Daarin onderscheidt de goeroe 3 soorten ondernemers:

Entrepreneur
Je krijgt een dikke som geld voor je bedrijf > verkoop je het? > oh, jazeker.

Artiest
Je krijgt een dikke som geld voor je bedrijf > verkoop je het? > NEE!

Overigens hoef je als ‘artiest’ niet per se op het podium te staan, het gaat erom dat je passie en vakmanschap combineert.

Manager/leader
Dit is vooral iemand die goed een bedrijfscultuur kan bouwen.

Elk gebied is belangrijk bij een bedrijf, maar bijna niemand is een natuurtalent in allemaal. Dan moet je jezelf ontwikkelen in de rest.

Het belang van focus en hoge standaarden

Zelf wil Thijs vooral toe naar het artiestenleven. Hij ergert zich nog dat hij met een been in zijn ondernemingen zit. Dat is natuurlijk een luxeprobleem want ze betalen wel zijn huur, maar toch:

Focus is Power.

Dat geldt trouwens niet alleen voor succesvolle multi-ondernemers en artiesten, maar ook gewoon als je voor een vaste opdrachtgever of baas werkt en met een been staat in iets anders dan wat je echt wilt.

Weet je wat er gebeurt als je helemaal overstapt?

Wanneer je er 100% voor geeft?

honderd-procent

Dan gebeurt er volgens Thijs iets magisch:

‘Steek je 100% van je tijd in je passie en je droom, dan verdubbelen niet je resultaten maar vervier- of verzesvoudigen je resultaten.’

Overigens is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan; zo vond Thijs een directeur om het zakelijke gedeelte bij zijn bedrijven over te nemen, maar bleek dat niet de juiste persoon. Hij zoekt weer verder.

Waar het volgens hem om gaat, is dit:
‘Ik kan niet wachten om ‘s ochtends wakker te worden en alles gaat over theater, boek, inspirator Thijs inc.’

Tonny werpt een tegenvraag op:
‘Houd je dit niet altijd? Dat je nooit volledig in balans kunt zijn?’

Thijs geeft aan dat het in ieder geval belangrijk is om hoge standaarden te hebben. Dat betekent bijvoorbeeld:

 • Een goede relatie. Geen zesje, geen zeven, maar een acht.
 • Energie hebben in je lichaam.
 • Een passie voelen elke dag.
 • Mentale energie halen uit de dingen die je doet.

Als je zo’n passie hebt, komen vanzelf de antwoorden wel,

Maar niet voordat je een aantal hobbels hebt overwonnen. Wat dat precies is, verschilt enorm van persoon tot persoon:

‘Voor de een fucked up shit van vroeger, beperkende overtuigingen van je ouders of opvoeding, voor de ander weer betere voeding, vaker uit je comfortzone komen of beter ontdekken wat je wilt.’

Wees niet té streng voor jezelf

Pas wel op dat je niet té streng voor jezelf bent.

Zo schrikt Thijs wanneer hij zijn aantekeningen van een aantal jaren terug leest. Vooral omdat het zo perfectionistisch is:

 • Al zijn to do’s onder controle.
 • Lekker veel drummen.
 • Alleen maar met zijn passies bezig zijn.
 • Een vakantiehuis in L.A.
 • Een Tesla voor de deur.

tesla to do

Enzovoorts enzovoorts.

Het is de valkuil die Tonny zelf ook herkent. Elke goede eigenschap wordt onder stress iets negatiefs. Ben je een doorzetter? Onder stress een drammer. Ben je een perfectionist? Onder stress een uitsteller.

Reverse engineering: ‘Ik belde gewoon naar Carré’

Iets anders. Hoe is het Thijs gelukt om van ‘ik wil graag in het theater staan’ naar daadwerkelijk ‘ik sta in het theater’ te gaan?

Hij herinnert zich nog levendig dat hij zat weg te dromen achter de laptop. Ineens zag hij zichzelf voor zich in een uitverkocht Carré. Thijs de inspirator met humor, een flipover en een drumstel (vanaf zijn zestiende zat hij al in bandjes en hij is gek op muziek).

thijs drummen

Op zich best herkenbaar. Iedereen heeft wel van die momenten waarop-ie wat wegdroomt tijdens zijn/haar vaak saaie werkzaamheden.

Maar wat hij vervolgens deed, is minder gebruikelijk:

‘Een paar minuten daarna vond ik mezelf aan de lijn met Carré.’

‘Hebben jullie plek over 4 jaar?’

carre zaal

Het theater ging niet zomaar overstag; immers iedereen kan wel zomaar bellen, dus of Thijs niet eerst wat videomateriaal had. Daarop huurde hij zelf een kleiner theater in Amersfoort af en nodigde zijn netwerk uit.

Toen hij alle kaartjes had verkocht, moest hij nog een hele show in elkaar draaien. Het werd een combinatie van inspirator Thijs met drum medleys. Ook huurde hij een videoteam in. Dankzij hun opnamen kreeg hij vervolgens toestemming om Carré te boeken.

Een prachtige staaltje reverse engineering: je begint met een einddoel en werkt er vervolgens naartoe.

(Overigens heeft hij de afspraak met Carré later weer afgezegd. Gaandeweg kwam Thijs erachter dat hij (voorlopig) helemaal geen zin heeft in de stress om een zaal van 1700 man vol te krijgen.)

Slim businessmodel: eerst heel veel kennis weggeven

We hebben het nog helemaal niet over Dé CO2 Adviseurs gehad. Wat is het precies en hoe komt Thijs aan zijn klanten?

Thijs legt uit hoe hij klanten in de rail-, bouw-, infra- en transportsector helpt met CO2-reductie. Een mooie duurzame bezigheid, maar voor die bedrijven vaak ook noodzaak om nieuwe opdrachten binnen te slepen.

co2-adviseurs

Hij vertelt dat hij als een van de weinigen een garantie biedt dat zijn klanten daadwerkelijk het certificaat krijgen (wat toch best een risico is, want als de klant het zelf verprutst kan hij daar weinig aan doen).

Maar wat is nu die slimme marketingstrategie waarmee hij nieuwe klanten krijgt?

Thijs vertelt over de gratis seminars (hij heeft er inmiddels meer dan 50 gegeven) waarin hij in 2 uur zijn beste tips geeft over de CO2-prestatieladder (een belangrijk certificaat).

Hij becijfert dat deze per stuk wel zo’n duizend euro waard zijn. Bovendien bespaart hij niet op locatie of catering (‘waar je bij het gemiddelde gratis event al blij moet zijn met een glaasje water’).

Wie dankzij de gratis seminars eenmaal bekend is met Thijs, zal ook eerder zijn bedrijf inhuren.

gratis-seminar

Hoe kom je aan al die mensen voor je shows en seminars?

Ik kan mij voorstellen dat veel ondernemers met deze vraag blijven zitten; je kunt wel gratis seminars of zelfs theatershows gaan organiseren, maar hoe kom je aan al die mensen in het publiek?

Thijs doet een bekentenis:
‘Je moet wel een beetje bijdehand zijn. Een beetje edgy. Ik weet niet of alles 100% mag met spamwetgeving.’

Maar dat levert vervolgens wel behoorlijk wat op. Hij somt de ingrediënten op voor de uitverkochte zalen en seminars:

1. Doorzettingsvermogen
Ik visualiseer gewoon dat ik met 150 man in een zaal zit. Vervolgens blijf ik proberen totdat het lukt.

2. Je eigen netwerk
Ergens zit er een knopje op LinkedIn waarmee je mailadressen kunt exporteren. Hij gebruikt deze optie voor zijn eerste theatershow. Dat zijn mensen die je al kennen dus ook eerder geneigd iets van je te kopen.

3. Begin met een lijst
Voor zijn bedrijf spoort hij via brancheverenigingen een lijst met mogelijke klanten op. Deze biedt hij een gratis seminar aan.

4. Werk samen
Heb je eenmaal een aardig adressenbestand opgebouwd? Dan kun je met (kwalitatieve!) partners gaan samenwerken. Jij promoot hun seminar in jouw nieuwsbrief, zij de jouwe in die van hun.

5. Reik een prijs uit
Een persbericht verdwijnt vaak op de grote hoop. Media vinden het al een stuk interessanter wanneer je een prijs uitreikt.

thijs lindhout prijs

Thijs reikt bokaal uit voor ‘duurzaamste bedrijf van Nederland’

6. Blijf kennis weggeven
Het houdt natuurlijk niet op bij seminars. Ook op je website kun je veel kwalitatieve informatie gratis weggeven.

7. Richt een stichting op
En dan de tip die misschien niet heel makkelijk is uit te voeren, maar wel verschrikkelijk goed werkt: richt een stichting op.

Zo heeft Thijs een non-profit stichting opgericht voor organisaties die graag minder CO2 willen uitstoten. Leden betalen € 1000 per jaar en krijgen vervolgens dé beste sprekers op dit gebied, mooie locaties en start-ups die nieuwe ideeën pitchen. Wat er overblijft van de contributie gaat naar een goed doel (en dus niet naar Thijs).

nederland co2 neutraal

Maar hoewel hij er geen directe inkomsten aan overhoudt, is dit het ideale podium voor hem om met nieuwe klanten in contact te komen.

Volgens mij is het een strategie die in elke branche kan werken.

Thijs beaamt dat: ‘Er is altijd behoefte aan kennis.’

Tot slot: wat wil je aan de wereld meegeven?

Er is nog zo verschrikkelijk veel waar we het over kunnen hebben.

Thijs heeft net al even genoemd met wie hij het liefste nog eens uit eten zou willen gaan (na een korte overweging voor Scarlett Johansson, ging hij toch voor inspirator Tony Robbins).

Maar Tonny heeft nog maar tijd voor één vraag. En dat is dezelfde die hij in al deze gesprekken stelt: wat wil je aan de wereld meegeven?

Zijn boodschap is simpel:

‘Blijf trouw aan jezelf.’

‘In de 50 interviews die ik nu heb gedaan – met als hoogtepunt natuurlijk Tonny Loorbach – heb ik als een soort geluksprofessortje zitten kijken naar wat mijn gasten nu zo succesvol maakt. Succesvoller dan een willekeurig iemand die voor je staat in de rij bij de Albert Heijn.’

‘En natuurlijk.. het zijn allemaal harde werkers.. maar dat is het niet alleen. Er is iets wat de geïnterviewden in mijn inspiratiepodcast bindt: Ze durven trouw te blijven aan zichzelf. Aan wie ze zijn en wat ze graag willen. Veel mensen hebben iets unieks in zich, maar maar weinig durven die uniekheid te ownen. Dus als ik iets mag meegeven dan is het dit: blijf trouw aan jezelf. Hoe moeilijk het ook is.’

The post ‘Je mag als ondernemer best een beetje bijdehand zijn’ (interview Thijs Lindhout) appeared first on Internet Marketing Unie.

]]>
https://imu.nl/interviews/interview-thijs-lindhout/feed/ 1
Hashtag Research (waarom dit zo belangrijk is)https://imu.nl/instagram-marketing/instagram-hashtag-research/ https://imu.nl/instagram-marketing/instagram-hashtag-research/#comments Mon, 17 Dec 2018 14:22:43 +0000 https://imu.nl/?p=43059 Hashtags zijn super belangrijk om te gebruiken. Dagelijks zoeken miljoenen mensen over de hele wereld op bepaalde hashtags. Hashtags zijn in feite “onderwerpen” die mensen interessant vinden. Toch doen veel mensen, bedrijven en marketeers geen hashtag onderzoek of heel oppervlakkig. Maar laten we verder gaan. Als je op zoek bent naar “sportauto” dan kan je […]

The post Hashtag Research (waarom dit zo belangrijk is) appeared first on Internet Marketing Unie.

]]>
Hashtags zijn super belangrijk om te gebruiken. Dagelijks zoeken miljoenen mensen over de hele wereld op bepaalde hashtags. Hashtags zijn in feite “onderwerpen” die mensen interessant vinden. Toch doen veel mensen, bedrijven en marketeers geen hashtag onderzoek of heel oppervlakkig.

Maar laten we verder gaan. Als je op zoek bent naar “sportauto” dan kan je in Instagram zoeken op #sportautos en dan krijg je dit te zien:

intragram hashtag onderzoek voorbeeld

In Nederland zijn er dus 2593 posts daarover. Dat is goed om te weten omdat je alle accounts die soortgelijke content posten kan benaderen. Je weet dat ze dit interessant vinden. Als je dan iets kan aanbieden wat relevant is voor deze mensen, is er een goede kans dat ze je product gaan kopen of dienst afnemen. Of welk doel je ook hebt.

Maar hoe doe je hashtag research nou precies? Welke hashtags wil je gaan gebruiken om echt alleen die mensen als volger te krijgen die jij wilt.

Je zou het allemaal handmatig kunnen doen. Maar gelukkig zijn er ook veel tools die jou hierbij kunnen helpen zodat dit wat makkelijker wordt. Hieronder benoem ik een aantal Instagram hashtag tools die superhandig zijn en het onderzoek makkelijker maken.

Dit zijn 6 Instagram hashtag tools die gratis zijn en makkelijk in gebruik.

All-Hashtag

Op all-hashtag.com krijg je dit te zien. Ik heb als voorbeeld #sportautos gebruikt.

voorbeeld allhashtag

Nadat je dit gedaan hebt krijg je als je naar beneden scrollt dit te zien:

relevante hashtags

Zoals je kan zien krijg je 30 hashtags die relevant zijn voor het zoekwoord wat je hebt ingevoerd. Dit betekent niet dat alle hashtags per se geschikt zijn maar op deze manier kan je een hele lijst genereren die je weer in een Excel-sheet kan plaatsen. Je wilt niet elke post dezelfde hashtags gebruiken. Je wilt het “mixen” zodat je zoveel mogelijk relevante mensen bereikt op Instagram.

Als je het opnieuw genereert met hetzelfde hashtag dan krijg je weer 30 andere relevante hashtags (er kunnen dezelfde bij zitten). Natuurlijk kun je dit met elke hashtag (zoekwoord) doen die bij jouw business, jouw niche past.

Keywordtool

Met keywordtool.io kan je op taal en land zoeken. Wat natuurlijk heel handig is aangezien de meeste hashtag- of Instagram-tools in het algemeen Engels zijn en gericht op Engels sprekende mensen. Met keywordtool.io kan je dus gerichter zoeken. Alleen in Nederland bijvoorbeeld en ook nog eens op de Nederlandse taal. Of welk land en taal je maar wilt.

keyword.io

Bij deze tool heb ik als voorbeeld weer sport en auto gebruikt. Omdat het een gratis tool is krijg je niet alles te zien maar wel de eerste 6. Je ziet waarop veel gezocht wordt en hoeveel posts daarvan zijn. Je zou ook tijdelijk gebruik kunnen maken van de “Pro” versie. Deze is wel betaald maar geeft je meer inzicht en is uitgebreider.

Web.stagram

Met web.stagram.com kan je anders zoeken. Ik heb als voorbeeld #tandarts gebruikt. Dan krijg je dit te zien:

keyword onderzoek instagram tandarts

Je krijgt veel meer hashtags te zien die allemaal relevant zijn. Het handige van web.stagram is als je dan op bijvoorbeeld #tandarts klikt, je dit te zien krijgt:

tandarts voorbeelden

Je krijgt een overzicht van de meest recente posts (meer dan op deze screenshot) die de hashtag #tandarts gebruiken. Deze informatie is waardevol omdat je dan weet wat je concurrentie/ collega’s posten en welke posts het goed doen. Wat er speelt en hoe je hier gebruik van kan maken. Op deze manier kan je elke relevante hashtag bekijken en zien wat de meest recente posts zijn.

Instavast

Instavast.com is een leuke tool omdat je 3 (op het moment 2) verschillende manieren hebt om relevante niche targeted hashtags te vinden voor jouw business.

instagram hashtag generator

Je kan op afbeelding, op url en op zoekwoord zoeken. Ik heb als eerste “Generate by Keyword” gekozen en dan het zoekwoord “makelaars”. Dan krijg je het volgende te zien:

instavast voorbeeld

Je krijgt dan related hashtags te zien en niche hashtags suggesties. En hoeveel posts ervan zijn op Instagram. De 2e optie is Generate by URL. Helaas werkt die optie nog niet op dit moment. De 3e optie is Generate by Image. Daarin plaats je een afbeelding en daarop gebaseerd komt het met relevante hashtags.

Ik heb deze afbeelding geupload van De Oude Smidse:

de oude smidse

en daar kwam dit resultaat uit:

hashtag suggesties smidse

Hoewel dit voor de Nederlandse markt niet echt van toepassing is, kan je dit wel heel goed gebruiken als je ook richt op Engels sprekende mensen in Nederland. Expats bijvoorbeeld. Of mensen die vanuit het buitenland besluiten om in Nederland te gaan wonen. Je kan verschillende foto’s uploaden om dan de hashtags met elkaar te vergelijken en op deze manier hele goede relevante hashtags te genereren.

Tagsfinder

De volgende hashtag tool is Tagsfinder. Dit is een hele handige tool omdat het veel opties heeft om bepaalde hashtags waarop je niet wilt targeten uit te sluiten. Als je naar de site gaat zie je dit:

tagsfinder

Zoals je kan zien sluit deze tool standaard de hashtags uit waar de woorden “sex”, “porn” en “gay” in voorkomen. Maar je kan daarnaast elk woord uitsluiten voor jouw niche hashtags. Je kan dus heel gericht zoeken. Ik heb het woord makelaars ingevoerd en dan krijg je dit te zien:

tagsfinder voorbeeld

Je krijgt de meest relevante en gerichte hashtags gebaseerd op het woord dat je hebt ingevoerd. Het handige is dat je per land en taal kan zoeken. Je kunt dus heel gericht targeten.

Seekmetrics

De laatste tool die ik ga behandelen is Seekmetrics.com ik heb als voorbeeld het woord “waterschade” in deze tool ingevoerd. Het resultaat zijn de volgende hashtags:

hashtaggenerator

Deze zijn zeer niche gericht en de kans dat je op Instagram wordt gevonden door de mensen die hier op zoek naar zijn is groot.

Hashtag research is zo belangrijk dat het echt een essentieel onderdeel is van je Instagram strategie. Ondanks dat het een belangrijk onderdeel is zijn er maar weinig bedrijven, ondernemers en marketeers die het echt goed doen. Of überhaupt doen. En dat is zonde omdat je er zoveel mee kunt winnen.

Recap:

 • Target niche gerichte hashtags die relevant zijn voor je business
 • Gebruik de juiste tools om het makkelijker te maken
 • Maak een lijst in Excel van 60+ hashtags zodat je kan rouleren
 • Ga dan per week verschillende hashtags uittesten elke 15+ posts en analyseer welke hashtags het ’t beste doen.

The post Hashtag Research (waarom dit zo belangrijk is) appeared first on Internet Marketing Unie.

]]>
https://imu.nl/instagram-marketing/instagram-hashtag-research/feed/ 3
Groei door te delegerenhttps://imu.nl/ondernemerschap/delegeren-groei/ https://imu.nl/ondernemerschap/delegeren-groei/#comments Thu, 13 Dec 2018 05:15:37 +0000 https://imu.nl/?p=43010 Het is tien voor half vijf, maar spreekwoordelijk is het vijf voor twaalf. Je staat badend in het zweet te zwoegen om de bestellingen in te pakken terwijl je de telefoon vastklemt tussen je hoofd en schouder. Je keek je al tijden uit naar de laatste maanden van het jaar. Je hoopte op een enorm […]

The post Groei door te delegeren appeared first on Internet Marketing Unie.

]]>
Het is tien voor half vijf, maar spreekwoordelijk is het vijf voor twaalf. Je staat badend in het zweet te zwoegen om de bestellingen in te pakken terwijl je de telefoon vastklemt tussen je hoofd en schouder.

Je keek je al tijden uit naar de laatste maanden van het jaar. Je hoopte op een enorm aantal bestellingen in je webshop, maar dit is niet te doen.

Van het opnemen van de telefoon tot het beantwoorden van e-mails en van het inpakken van bestellingen tot het verwerken van de administratie.

Na deze hectische dagen moet je echt minimaal een maand rust nemen. De webshop zal dan maar even moeten sluiten, anders trek je het echt niet.

Iedere ondernemer wil het zelf doen

Herken jij je een beetje in bovenstaand scenario? Ik wel.

De eigenaar van de webshop had het laten inpakken en versturen van de bestellingen volledig uit kunnen besteden. Het bieden van telefonische ondersteuning had uitbesteed kunnen worden aan een contactcenter, net als het beantwoorden van e-mails.

Maar waarschijnlijk had deze ondernemer last van een fenomeen dat we nu even labelen als ‘ondernemers-ik-kan-het-allemaal-zelf-itis’.

Zeker toen ik net begon als ondernemer wilde ik alles zelf doen. Op de een of andere manier dacht ik dat alles binnen een dagje te leren was. Daarnaast had ik ook gewoon de financiële middelen niet om andere mensen dat werk te laten doen.

Dat eigenwijze, dat je denkt dat je alles wel alleen kunt, is een beetje een ondernemers-dingetje.

“Ik ben toch ondernemer geworden voor mijn eigen verantwoordelijkheid. Ik moet dat toch zelf kunnen regelen?” Ik zei het destijds nog net niet hardop. Maar ik dacht het wel.

En het vervelende is dat het veel ondernemers ook lukt om zelf wegwijs te vinden in vakgebieden die zij zelf totaal niet uitoefenen. Het gevaarlijke hieraan is dat het je motiveert om nog meer zelf te proberen.

Het zou voor jou als ondernemer veel beter zijn wanneer je direct, plat gezegd, op je bek ging. Dan zou je direct leren dat je niet alles zelf moet willen kunnen en doen.

Vroeg of laat ga je toch op je bek

De ene ondernemer lukt het om het wat langer uit te stellen dan de ander, maar vroeg of laat gaat iedere ondernemer op zijn bek. Je pakt de zoveelste verantwoordelijkheid erbij en gooit ‘m op de stapel.

 • Inkomstenbelasting? “Geen probleem. Vogel ik uit.”
 • Nieuwe foto’s voor op de website. “Moet niet zo moeilijk zijn toch?”
 • CSS en Javascript minimaliseren om de website sneller te krijgen. “Zal even een weekendje goed verdiepen worden, maar komt in orde.”
 • Acquisitie Pitch schrijven en presenteren. “Ik ben zelf niet zo’n ster met teksten en al snel verlegen voor een groep mensen. Maar daar kom ik wel overheen.”

Voor je het weet ben je met van alles en nog wat bezig behalve met hetgeen waar je in eerste instantie voor hebt besloten om te gaan ondernemen.

Dit zorgt er niet alleen voor dat je de focus van het ondernemen kwijtraakt, maar ook dat je enorme lasten op je schouders meedraagt.

stockphotomodel

Voor je het weet kijk je sip uit het raam als een derderangs stockphotomodel

Iedereen kent het gevoel dat je nog een stapel werk hebt liggen dat afgerond moet worden. Maar hoe groot is het verschil of dit een stapel werk is waar jij je lekker bij voelt, dat je bij wijze van spreken zou kunnen dromen, of een stapel werk waarvan je eigenlijk geen idee hebt hoe je eraan moet beginnen, of liever nog, hoe je het af moet ronden.

Ieder zijn vak

Breng jij je auto wel eens naar de garage? Al is het maar voor een APK of een kleine beurt. De kans is vrij groot dat je dat wel eens doet. Anders wil ik je aanraden voortaan met de fiets te gaan.

Wat is de reden dat je ‘m naar de garage brengt en niet naar een tuincentrum?

Het logische antwoord is dat je er meer vertrouwen in hebt dat jouw auto een goede keuring of beurt krijgt bij een garage dan wanneer je ‘m naar een tuincentrum zou brengen.

En waarom doe je de APK keuring en eventuele reparaties aan je auto eigenlijk niet zelf? Als ondernemer kun je op die manier geld besparen en je kunt zoveel mogelijk in eigen hand houden.

Als je het niet voor je auto doet, waarom dan wel voor taken als acquisitie, administratie, opvolgen van leads en andere werkzaamheden die niet jouw core business zijn?

Een automonteur is nou eenmaal stukken beter in het repareren en onderhouden van auto’s, een boekhouder is stukken beter in het bijhouden van de administratie. Een contactcenter is gespecialiseerd in het verlenen van klantenservice. Een programmeur weet hoe hij met abracadabra iets moois tovert. En jij? Jij moet doen waar jij goed in bent. Wat dat dan ook is.

Delegeren is niet denigreren

Voor je nu een beeld van mij krijgt waarbij ik met mijn voeten omhoog in een stoel zit op de veranda, terwijl ik iedereen laat weten wat hij of zij nu weer voor mij zou mogen doen, wil ik je vertellen dat het absoluut niet makkelijk is.

uitbesteden

Het doel van delegeren is niet om al je werkzaamheden maar door iemand anders te laten doen terwijl jij lekker gaat relaxen.

Zoals eerder aangegeven denk ik dat vrijwel alle ondernemers dat stukje eigenwijsheid in zich hebben dat zegt dat ze het zelf moeten doen. Ik ben absoluut geen uitzondering.

Ik ben enorm eigenwijs. Maar los daarvan is het ook nog eens zo dat ik, zeker aan het begin, bang was om geld uit te geven aan iets waarvan ik het gevoel had dat ik het zelf ook wel zou kunnen.

Ik was me er wel van bewust dat ik het dan misschien niet zo goed zou kunnen als iemand die er daadwerkelijk zijn of haar geld mee verdiend, maar ik zou het vast wel goed genoeg kunnen, dacht ik.

Daarnaast voelde het uitbesteden van werkzaamheden op de een of andere manier denigrerend. Alsof ik mezelf er te goed voor voelde om bepaalde taken uit te voeren. Zo van, ik vind dit niet leuk, doe jij dit maar.

Begrijp me niet verkeerd. Ik denk er absoluut niet zo over, maar ik wilde ook niet dat het zo overkwam.

Uiteindelijk heb ik me beseft dat het enige dat ik daar aan kon doen is duidelijk communiceren.

Duidelijk communiceren dat ik enorm geholpen zou zijn wanneer iemand deze taken van me zou kunnen overnemen. Duidelijk aangeven dat deze werkzaamheden enorm belangrijk voor me zijn maar dat ik er simpelweg niet genoeg tijd, kennis of ervaring voor heb.

Word je niet lui van delegeren?

Het doel van delegeren is niet om zelf niets meer te hoeven doen. Integendeel! Wanneer je op de juiste manier delegeert creëert het tijd en ruimte voor jou om meer bezig te zijn met je onderneming.

In plaats van je tijd besteden aan randzaken, die jou gewoon veel meer tijd kosten dan de specialist, kun je jouw tijd nu besteden aan het optimaliseren van je onderneming, aan het werken voor opdrachtgevers en aan het laten groeien van je onderneming.

Wat zou jij graag uitbesteden?

Mijn belastingaangiften worden al een tijd verzorgd door mijn boekhouder. Kleinere wijzigingen aan mijn websites zoals het updaten van mijn kennisbank en artikelen wordt sinds een tijdje geweldig uitgevoerd door mijn virtual assistent. Technische aanpassingen aan de websites van opdrachtgevers besteedt ik uit aan een programmeur en ik ben nog steeds aan het kijken wat ervoor kan zorgen dat ik me nog meer kan focussen op mijn eigen onderneming.

Zijn er taken die je nu zelf uitvoert maar die je liever zou uitbesteden?

Zo ja, welke taken zijn dit en wat is de reden dat je tot nu toe de stap niet hebt durven zetten?

The post Groei door te delegeren appeared first on Internet Marketing Unie.

]]>
https://imu.nl/ondernemerschap/delegeren-groei/feed/ 3