Plug&Pay Betaalpagina\'s https://imu.nl Internet marketing tips en artikelen over SEO, conversie, website psychologie, strategie, zoekmachine marketing en online marketing! Tue, 16 Jul 2019 09:42:58 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.8 Een sterke merkidentiteit op social media: 4 tipshttps://imu.nl/social-media/sterke-merkidentiteit/ https://imu.nl/social-media/sterke-merkidentiteit/#comments Tue, 02 Jul 2019 08:14:14 +0000 https://imu.nl/?p=45819 Zoals elke marketeer inmiddels wel weet, is social media een belangrijk onderdeel van elk communicatie plan. Het internet, en dus ook social media, hebben enorm veel potentie. Er wordt zelfs geschat dat we in 2020 meer op het internet kijken dan op TV. Desondanks gebruiken veel organisaties social media vooral omdat het ‘hoort’ en niet […]

The post Een sterke merkidentiteit op social media: 4 tips appeared first on Plug&Pay Betaalpagina\'s.

]]>
Zoals elke marketeer inmiddels wel weet, is social media een belangrijk onderdeel van elk communicatie plan.

Het internet, en dus ook social media, hebben enorm veel potentie. Er wordt zelfs geschat dat we in 2020 meer op het internet kijken dan op TV. Desondanks gebruiken veel organisaties social media vooral omdat het ‘hoort’ en niet zo zeer omdat ze het willen. Toch zijn er de nodige voordelen uit te halen.

Social media zijn niet alleen goede platformen om producten te promoten en sales te genereren, maar ook om bijvoorbeeld je merkidentiteit op te bouwen.

Wanneer je de merkidentiteit via (onder andere) social media goed neer weet te zetten, plukt ook je merkimago hier de vruchten van. Het imago is namelijk de perceptie die klanten van jouw merkidentiteit hebben.

Deze tips passen natuurlijk niet bij elke social media strategie, bij iedere merkidentiteit passen namelijk bepaalde strategieën wel of niet. Deze tips geven wel duidelijk aan wat nu populair is, en hoe je dit inzet wanneer het bij jouw merkidentiteit past.

Internet vs TV watchtime

In 2020 kijken we meer online dan op TV (Bron)

1. Video content spant de kroon

Een foto zegt meer dan duizend woorden. In die logica, zegt een video meer dan duizend foto’s. Video content is natuurlijk niet alleen amusant, maar het vertelt ook de nodige boodschappen in korte tijd. Het grijpt de aandacht van de klant, en jij doet je verhaal. Dit moet natuurlijk wel aangrijpend zijn, anders scrolt een groot deel verder, vooral met de groeiende populariteit van video’s. Let wel op dat hetgeen dat de video aangrijpend maakt niet je merkidentiteit in de weg zit. Voor een merk als McDonald’s is het natuurlijk niet slim om een zielige video over het slachten van duizenden koeien te plaatsen, ook al is dit heel aangrijpend.

Zorg dus dat je video opvalt, en toch jouw merkidentiteit verkondigt. Een regel die velen wat dit betreft aanhouden luidt als volgt: wanneer je de merknaam moet noemen om de video aan iemand uit te leggen, is het een uitstekende video. Een goed voorbeeld zijn de commercials van Snickers: ze grijpen snel de aandacht met bekende personen in situaties zoals je je niet snel ziet (in onderstaand voorbeeld Betty White op een rugbyveld), en blijven toch dicht bij hun eigen merkidentiteit (volbrengend, voedzaam, gemakkelijk).

Naast traditionele commercials zijn social media natuurlijk ook uitermate geschikt om andere video’s te plaatsen die je merkidentiteit goed in kaart brengen. Denk bijvoorbeeld eens aan vlogs. Zo ging Blendtec, een organisatie die blenders verkoopt, wereldwijd viraal met de “will it blend?” video’s.

Het succes van deze infomercials/vlogs zorgden niet alleen voor een boost in populariteit en sales van de blenders, maar de organisatie verkocht zelfs merchandise van de serie.

will it blend merch

2. De kijker ‘regisseert’ je video

Video content is al populair, maar er wordt verwacht dat de populariteit alleen maar toeneemt:

Het is geschat dat dit jaar, 80% van alle online content in video vorm is.

Dat zijn veel video’s, heel veel zelfs. Hoe zorg je er nou voor dat jouw video opvalt in de massa? Eén manier hiervoor is om je video’s interactief te maken. Zorg ervoor dat je kijkers mee doen met je video, bijvoorbeeld met een live video. Dit soort video’s krijgen meer aandacht. Allereerst omdat mensen een melding krijgen dat een organisatie live gaat op bijvoorbeeld Facebook. Maar ook omdat kijkers het gevoel hebben of ze er echt bij zijn, alsof zij met hun opmerkingen en/of vragen invloed hebben op de uitzending. Dit effect wordt ook gecreëerd doormiddel van 360° video’s, waar kijkers zelf rond kijken vanaf een bepaald standpunt. Dit geeft enig gevoel van regie aan de kijker en maakt de ervaring intensiever, waardoor mensen beter nadenken over wat er gebeurd, ook al kijken ze misschien niet naar het punt wat jij voor ogen had. Hoe meer de kijker nadenkt over de video, des te beter jouw boodschap overkomt.

Zorg wel, net zoals met de traditionele video’s, dat je merkidentiteit niet ondermijnt wordt door de videovorm. Je uiteindelijke doel blijft dus om je boodschap te verkondigen. Een interactieve video is hierin een mogelijk hulpmiddel, maar moet niet de reden zijn om een video te plaatsen.

Een voorbeeld waarin interactieve video wel goed past, is een event. De kijker heeft de kans om mee te lopen, eventueel vragen stellen en is dus actief bezig met de video.

Het blijkt zelfs dat 67% van de mensen die een livestream van een event gekeken heeft, een ticket koopt voor een soortgelijk evenement.

Wanneer je dus een event host wat interessant is voor je volgers, en ook consistent is met je merkidentiteit, is het raadzaam om deze live uit te zenden via je social media kanalen. Ook momenten zoals aankondigingen, behind-the-scenes, Q&A’s (questions and answers) en zelfs gesproken blogs (i.p.v. geschreven) zijn uitstekend om vast te leggen door middel van live- video’s.

Starbucks livestream

Waar plaats je wat?

Al deze video’s plaats je natuurlijk op je social media kanalen. 360° video’s zijn echter nog niet mogelijk op Instagram, gelukkig wel op de andere grote platformen. Bedenk wel wat op welk platform gepast is. Zo zijn wat zakelijkere video’s eerder geschikt voor LinkedIn dan voor Instagram. Wat lossere video’s daarentegen, zijn prima om op Facebook en Instagram te plaatsen.

Op het laatstgenoemde is het sinds kort ook mogelijk langdurige content te plaatsen (max. 1 uur) via Instagram TV. IGTV is soortgelijk aan Youtube, handig dus om bijvoorbeeld wat langere vlogs te posten. Het grote verschil is dat IGTV zich vooral richt op verticaal gefilmde content. Dit soort video’s (maar ook foto’s), die uit de hand gefilmd zijn met een telefoon, zijn ook erg populair om te plaatsen op ‘stories’ op verschillende platformen.

Social media smartphone

3. Influencers: het verhaal van David en Goliath

Buiten het plaatsen van video’s die je merkidentiteit goed representeren zijn er natuurlijk ook andere manieren om je merk sterk neer te zetten op social media. Een van deze manieren zijn (micro)influencers. Micro staat hier tussen haakjes, omdat je van zowel grote beroemdheden als kleinere influencers gebruik kan maken. Echter, het gevaar van de grotere influencers (+100.000 volgers), is dat deze ook met veel andere organisaties samenwerken en dus niet per se voor jouw merk staan.

Volgers herkennen ook dat wanneer Doutzen Kroes (6m volgers) opeens auto’s gaat promoten in plaats van kleding, dit bij beide partijen niet past. Dit levert vaak ook negatieve reacties op, zowel voor de influencer en je organisatie. Bedenk je dus wel dat je merkidentiteit en de influencer enigszins overeenkomen, om beschadiging van je eigen imago en dat van anderen te voorkomen. De influencer moet eigenlijk direct in je merkidentiteit passen. De merkidentiteit moet niet aangepast worden om een bepaalde influencer binnen te halen en de influencer zou zich niet aan moeten passen aan jouw merkidentiteit.

Een goed alternatief voor deze commerciële giganten zijn micro-influencers, pagina’s met 5.000 – 50.000 volgers. Deze kleinere influencers zijn vaak meer betrokken met zijn/haar publiek, hebben authenticiteit over een bepaald onderwerp, en niet heel onbelangrijk: vragen net wat minder vergoeding. Zo kost een grote fashion influencer zoals Doutzen Kroes per post al snel tussen de twaalf en twintig duizend dollar. Een micro-influencer in diezelfde branche, zoals Emily de Jongste (22.1k volgers) kost daarentegen tussen de 140 en 240 dollar, terwijl haar publiek meer betrokken is bij haar content. Wanneer de merkidentiteit van een bepaald kledingmerk overeenkomt met zowel de stijl van Emily en die van Doutzen, is het voordeliger om met Emily in zee te gaan. Zoals hieronder zichtbaar is Emily, met een kleiner bereik, per engagement voordeliger dan Doutzen. Niet alleen qua kosten, maar Emily heeft de potentie om uit te groeien tot een echte ambassadeur voor je merk. Dat kan een Doutzen Kroes natuurlijk ook, maar dat is wel lastiger. Zij wordt namelijk al met vele andere merken, zoals Victoria Secret en Rivella, in verband gebracht. Zo wint David ook van Goliath in de influencerwereld.

emily vs doutzen influencers

4. Kleine momenten met grote intenties: zorg dat je erbij bent

Het begrip customer journey kent iedereen tegenwoordig wel. Wat niet iedereen kent, zijn micro- momenten. Deze momenten worden gekenmerkt door een soort reflexachtige neiging naar je smartphone om iets te weten te komen, iets te doen, iets te ontdekken, iets te zien of iets te kopen. Micro-momenten worden doorgaans in de volgende 4 categorieën onderverdeeld:

 • Want to know’ momenten
 • Want to do’ momenten
 • Want to go’ momenten
 • Want to buy’ momenten

Micro-momenten zijn kleine momenten waar veel intentie achter zit en waar snel voorkeuren worden gevormd. Het is daarom belangrijk om aanwezig te zijn op deze momenten om door de (potentiële) klant overwogen te worden. Het is vandaar verstandig om te onderzoeken waar jouw klanten überhaupt naar op zoek zijn.

Voor een merk zoals KLM zijn mensen niet altijd op zoek naar specifieke vluchten, veel mensen zoeken voor inspiratie voor hun volgende bestemming. Die inspiratie bied KLM aan op de Instagram pagina in combinatie met het verkondigen van hun eigen merkidentiteit. Nu denk je misschien dat je met inspiratie geen vluchten verkoopt, en in zekere zin heb je daar wel gelijk in. Maar wat blijkt: 1 uit 3 smartphone gebruikers heeft een aankoop gedaan omdat dat merk informatie gaf op het moment dat ze daar naar op zoek waren. Dus als een (potentiële) klant op zoek is naar inspiratie en KLM levert op dat moment inspiratie, dan is de kans vrij groot dat dit leidt tot een aankoop bij KLM.

KLM instagram

Door het bouwen van een sterke merkidentiteit op je social media kanalen zorg je er dus ook voor dat klanten voor micro-momenten jouw pagina’s gebruiken: wanneer iemand inspiratie nodig heeft voor een vakantie zoekt diegene zelf de KLM Instagram pagina op. Sterker nog, wanneer mensen jouw pagina’s beginnen te volgen zou je zelfs micro-momenten in de hand kunnen werken: door het zien van een KLM post in hun timeline raken mensen geïnspireerd om te reizen en te boeken. Focus je dus niet alleen op je eigen producten, maar vooral waar je klanten zich mee bezig houden.

Micro + Micro = Macro

Micro-influencers, micro-momenten, het lijkt allemaal klein, maar deze tips zetten grote stappen in een sterke social media presence.

Bedenk je wel bij elke post dat alles moet volgen uit je merkidentiteit. Zoals eerder gezegd, post geen content die niet bij je merk past alleen omdat je van de voordelen van desbetreffende content wilt genieten. Het is namelijk beter om ‘normale’ content te plaatsen die consistent is en overeenkomt met je merkidentiteit, dan ‘ingenieuze’ content te posten die eigenlijk niet bij je merk past. Dat komt alleen maar ongeloofwaardig over.

Dus, past het bij je merk: zeker doen! Zo niet: stick to your guns.

The post Een sterke merkidentiteit op social media: 4 tips appeared first on Plug&Pay Betaalpagina\'s.

]]>
https://imu.nl/social-media/sterke-merkidentiteit/feed/ 1
Hoe kun je werken met dit warme weer?https://imu.nl/ondernemerschap/werk-hittegolf/ https://imu.nl/ondernemerschap/werk-hittegolf/#comments Thu, 27 Jun 2019 11:38:37 +0000 https://imu.nl/?p=45792 In je dromen heb je jezelf op het strand zien liggen genieten van een tropisch drankje terwijl je de aangename warmte van de zon op je huid voelt. In het echte leven is ligt het allemaal net iets anders. Het is tussen de 25 en 30 graden, er is nog genoeg te doen en de […]

The post Hoe kun je werken met dit warme weer? appeared first on Plug&Pay Betaalpagina\'s.

]]>
In je dromen heb je jezelf op het strand zien liggen genieten van een tropisch drankje terwijl je de aangename warmte van de zon op je huid voelt.

In het echte leven is ligt het allemaal net iets anders. Het is tussen de 25 en 30 graden, er is nog genoeg te doen en de hitte helpt je niet echt om in de ‘actieve’ modus te komen.

Hoe zorg je ervoor dat je met deze temperaturen toch werk gedaan krijgt?

Productieve temperaturen

Ik denk dat er maar weinig Nederlanders zijn die echt een hekel hebben aan temperaturen tussen de 25 en 30 graden.

Zelf heb ik er ook absoluut geen hekel aan. Het is heerlijk om met dit weer op het strand te liggen, te zwemmen, ergens rustig iets te gaan drinken of bijvoorbeeld te barbecueën.

Maar wanneer het aankomt op productiviteit zou de temperatuur voor mij wel iets lager mogen.

Met deze warmte is het letterlijk en figuurlijk moeilijk om je hoofd koel te houden.

Omdat het werk gewoon doorgaat zijn er een paar maatregelen die ik neem om toch productief te kunnen blijven met dit weer.

Ik deel ze met je in de hoop dat jij in de reacties ook even laat weten hoe jij productief blijft met deze hitte.

glas-water

1. Drink meer dan genoeg water

De eerste tip is echt zo’n dooddoener. Natuurlijk moet je genoeg water drinken, ook wanneer het niet heet is.

Maar toch is deze, makkelijkste, manier om het hoofd koel te houden ook meteen een van de manieren die we het snelst vergeten.

Ben je ook zo iemand die dit snel vergeet? Zoek dan even in de Google Play Store en/of App Store naar Waterminder.

waterminder-iphone

Deze applicatie helpt genoeg water te drinken door je notificaties te sturen.

2. Siësta, siësta

Met dit weer is het even geen tijd voor Fiesta, Fiesta maar eerder voor Siësta, Siësta.

Mocht je nu echt totaal geen idee hebben waar ik het over heb, ik heb het over het nemen van een siësta.

Wikipedia leert ons: “Een siësta is een middagdutje, vaak na de lunch als de zon haar hoogste positie bereikt heeft. Dit is een veel voorkomende traditie in warme landen, die heden ten dage voornamelijk nog in Spanje in ere wordt gehouden; het woord wordt dan ook voornamelijk met dat land in verband gebracht”.

‘s Ochtends vroeg en ‘s avonds laat zijn de temperaturen wat lager dan midden op de dag.

Probeer dus zo vroeg mogelijk op te staan om een paar uren productief te kunnen zijn,.

‘s Middags kun je genieten van de temperaturen zonder dat je aan je werk hoeft te denken.

‘s Avonds kun je nog even wat productiviteit kwijt in de koelere avonduren.

Dit stuk schrijf ik nu trouwens ook om 22:27 aan de keukentafel omdat het op kantoor gewoon echt even niet te doen is.

3. Niet

Niet. Misschien kun je met dit weer gewoon niet zo productief zijn als je zou willen.

Als zelfstandig ondernemer wil je altijd en overal productief zijn. Maar je moet ook realistisch zijn en beseffen dat je niet altijd en overal 100% productief kunt zijn.

Wanneer jij je hierover op gaat winden zal je het alleen maar warmer krijgen en zal je alleen maar minder gedaan krijgen.

Misschien moet je accepteren dat je met deze temperaturen even wat minder gas kunt geven dan normaal.

Maak dan effectief gebruik van je tijd en probeer zoveel mogelijk te ontspannen zodat je, wanneer de temperaturen dat weer toelaten, vol gas kunt gaan!

ontspannen ondernemer

De luxe positie van zelfstandige ondernemers

Ik schrijf dit stuk dus rond 22.30 op een doordeweekse avond terwijl ik in mijn zwembroek aan de keukentafel zit.

Er zijn, voor zover ik weet, vrij weinig werknemers die in een dergelijke situatie op kantoor mogen werken.

Het feit dat je als zelfstandig ondernemer zelf je tijd indeelt, zelf bepaalt wat je wel of niet aan hebt met dit soort temperaturen en vrij bent in hoe je de hitte overkomt is natuurlijk een enorme luxe positie.

Dus nogmaals, geniet van je luxe positie en maak er gebruik van. Deel je dagen in zodat jij er het meest van kan maken.

Laat je mij en de andere ondernemers weten wat jij doet om productief te blijven met deze warmte?

Heb je misschien nog specifieke tips voor een soort ventilator of airconditioner?

The post Hoe kun je werken met dit warme weer? appeared first on Plug&Pay Betaalpagina\'s.

]]>
https://imu.nl/ondernemerschap/werk-hittegolf/feed/ 3
Waarom een tekstschrijver geen SEO teksten moet schrijvenhttps://imu.nl/copywriting/seo-teksten/ https://imu.nl/copywriting/seo-teksten/#comments Mon, 17 Jun 2019 10:06:12 +0000 https://imu.nl/?p=45680 Het is een waar fenomeen: ‘SEO teksten’. Een SEO geoptimaliseerde tekst die ervoor gaat zorgen dat je op nummer één in de zoekmachine komt. Een tekst die google zo om de tuin weet te leiden dat je binnen no-time honderden bezoekers op je pagina hebt. En iedereen heeft het zo onder de knie. Volg een […]

The post Waarom een tekstschrijver geen SEO teksten moet schrijven appeared first on Plug&Pay Betaalpagina\'s.

]]>
Het is een waar fenomeen: ‘SEO teksten’. Een SEO geoptimaliseerde tekst die ervoor gaat zorgen dat je op nummer één in de zoekmachine komt. Een tekst die google zo om de tuin weet te leiden dat je binnen no-time honderden bezoekers op je pagina hebt. En iedereen heeft het zo onder de knie. Volg een eenvoudige cursus “teksten voor google” en je scoort gegarandeerd beter dan de concurrent. Geen gezeik, iedereen rijk.

Aan alle tekstschrijvers: Het is tijd om afscheid te nemen van deze waanzin. SEO teksten bestaan niet! In dit artikel bespreek ik 3 redenen waarom een tekstschrijver geen SEO teksten moet schrijven.

SEO-lezer

1. Schrijven doe je voor de lezer, niet voor de zoekmachine

De belangrijkste regel voor het schrijven van een tekst: Schrijf voor je lezer, niet voor de zoekmachine. Deze regel wordt door Google zelf benoemd als eerste basisprincipe in de Google Webmaster Guidelines:

“Make pages primarily for users, not for search engines.”

Er bestaan namelijk geen perfecte regels voor het schrijven van een tekst. Elke tekst is anders. Hoe een tekst eruit moet komen te zien hangt onder andere af van het onderwerp, de doelgroep, het doel van de tekst en waar de tekst wordt gepubliceerd. Een tekst moet aan de verwachtingen van de lezer voldoen. Het doel is een tevreden lezer, niet een plekje hoog in de zoekmachines.

Er wordt vaak gesuggereerd dat er iets bestaat als “de perfecte SEO tekst” waarmee je gegarandeerd gaat scoren in de zoekmachines. Met het toepassen van een aantal trucjes zoals een bepaalde lengte van je artikel en het gebruiken van een exact aantal keywords, titels of alinea’s zou jij je website zo naar de top kunnen loodsen. Niets is minder waar. Er bestaat geen vast stramien waarin elke tekst van de wereld aan zou moet voldoen. Je artikel inrichten speciaal voor google heeft dus totaal geen nut. Google is intelligent genoeg om te begrijpen dat er maar één trucje werkt: een tevreden lezer!

google-bezoeker

2. Google is niet om de tuin te leiden

De algoritmes van een zoekmachine als Google zijn enorm intelligent en gecompliceerd. Er zijn duizenden factoren die bepalen of je website hoog komt in de resultaten. Door de jaren heen zijn deze algoritmes zover ontwikkeld dat ze de beste resultaten kunnen tonen op basis van onder andere relevantie, kwaliteit, geografie en autoriteit. Het gaat hierbij dus om veel meer dan een paar regeltjes waaraan een tekstschrijver zich moet houden.

Op het moment dat jouw artikel wordt bekeken door google hebben ze precies door of je het artikel hebt geschreven voor de lezer, of voor de zoekmachine. Het heeft dus totaal geen zin om je artikel vol te stoppen met een aantal gouden SEO snufjes. Teksten en titels volstoppen met keywords werkt zelfs averechts. Daarnaast is het onzin om een exact aantal woorden aan te houden voor je teksten of alinea’s. Afhankelijk van het onderwerp en de doelgroep is de opbouw en lengte van elke tekst uniek. Dit bepaal je niet aan de hand van een aantal SEO regels.

Ook Google zelf geeft een tip over het gebruik van de zogenoemde SEO trucs. In de Google webmaster Guidelines staat het volgende:

“Avoid tricks intended to improve search engine rankings.”

Oftewel: vermijd trucs om de positie in zoekmachines te verbeteren.

webteksten-leesbaarheid

3. Leesbaarheid

Een belangrijke eigenschap van een online tekst is een goede leesbaarheid. Veel van de SEO tips die je online kunt vinden gaan over het optimaliseren van teksten, alinea’s en titels. Vaak gaan deze SEO aanpassingen ten koste van de leesbaarheid van je tekst.

Lengte van de tekst
Schuif de SEO regels over de lengte van je tekst in de prullenbak. Bedenk wat je artikel uniek, waardevol en boeiend maakt. Een tekst van 3000 woorden tegenover 1000 woorden klinkt aantrekkelijk voor de zoekmachine, maar als het na 1000 woorden al niet meer boeiend is, dan voegt het ook niets toe voor de lezer. In dat geval zullen die laatste 2000 woorden je ook niet helpen om te scoren in de zoekmachine.

Keyword stuffing
Titels en teksten worden veelal volgestopt met keywords om maar zo hoog mogelijk te scoren in de zoekmachines. Dit wordt ook wel keyword stuffing genoemd. Dit gebeurt voornamelijk bij titels. Volgens veel SEO tips is dit de gouden tip om te scoren in google. In de realiteit werkt het vaak averechts en helpt het jou en je lezer niet veel verder.

Daarom hameren we opnieuw op de meest eenvoudige keuze: Kies voor je lezer. Het gebruik maken van duidelijke headings (h1,h2 etc) is absoluut aan te raden maar hou hier altijd de wens van de lezer in gedachte. Kies voor een titel welke fijn leest boven een veel te lange titel vol met keywords.

Een voorbeeldje uit eigen werk; Met de site datingsitekiezen.nl schrijven we veel over datingapps waaronder ook Tinder. Op het zoekwoord “Nadelen tinder” staan we al maandenlang op nummer één. Dit terwijl het woordje nadelen maar zelden voorkomt in het artikel. Het is zoals we dat noemen natuurlijk geschreven.

voorbeeld-seo-tekst

Het artikel is geschreven voor de lezer en niet voor de zoekmachine. Het algoritme van Google beslist dat dit het meest relevante artikel is voor de bezoeker.

The post Waarom een tekstschrijver geen SEO teksten moet schrijven appeared first on Plug&Pay Betaalpagina\'s.

]]>
https://imu.nl/copywriting/seo-teksten/feed/ 4
De kunst van het weglaten. Lijd jij aan horror vacui?https://imu.nl/webdesign/horror-vacui/ https://imu.nl/webdesign/horror-vacui/#comments Fri, 14 Jun 2019 11:38:20 +0000 https://imu.nl/?p=45071 Horror vacui?? Klinkt niet echt als een marketingterm. Maar er is wel degelijk een connectie tussen deze Latijnse term uit de kunstgeschiedenis en online marketing! Tonny en Martijn vertellen je hoe dat zit in deze podcast. Ik kan je alvast verklappen dat het je helpt om je website effectiever te maken. Zodat je meer conversie […]

The post De kunst van het weglaten. Lijd jij aan horror vacui? appeared first on Plug&Pay Betaalpagina\'s.

]]>
Horror vacui?? Klinkt niet echt als een marketingterm. Maar er is wel degelijk een connectie tussen deze Latijnse term uit de kunstgeschiedenis en online marketing! Tonny en Martijn vertellen je hoe dat zit in deze podcast. Ik kan je alvast verklappen dat het je helpt om je website effectiever te maken. Zodat je meer conversie behaalt.

Je kunt de podcast van Tonny en Martijn direct beluisteren, of de samenvatting hieronder lezen.

De overeenkomst tussen een schilder en een webbouwer

De term Horror Vacui komt uit de kunstwereld. Het verwijst naar de angst voor lege ruimtes. Denk aan schilders die het schilderij helemaal willen vullen en geen plekje leeg willen laten.

Dat levert meestal niet de mooiste kunstwerken op…

Schoonheid zit hem vaak juist in de eenvoud.

En, guess what? Dat geldt ook voor webdesign.

De kunst van het weglaten

Ondernemers hebben vaak veel ideeën. Die willen ze delen met de wereld via hun website. Daardoor staan deze vaak zo vol met informatie dat hun bezoekers niet weten waar ze op moeten focussen.

En dat in een wereld die ons al overstelpt met informatie. De aandachtsspanne van de gemiddelde bezoeker is door al deze information overflow al niet zo hoog. Daarom zeggen Tonny en Martijn:

Omarm de witruimte op je website

Verzameldrift

Het is makkelijk om zelf een website te bouwen. Met WordPress, Jimdo en Wix heb je al snel een professioneel ogende basis. Met plugins kun je nog wat coole ‘special effects’ toevoegen (maar pas hier heel erg mee op).

In het bouwproces van hun website slaat bij veel ondernemers de verzameldrift toe. ‘Meer is beter’, denken ze vaak. En hoe meer ze aan hun eigen website werken, hoe sterker de band die ze voelen met hun eigen creatie. Dat maakt het moeilijk om zaken te schrappen.

Die overvloed maakt je website echter niet efficiënter.

Note: Onze websitesoftware Phoenix is op dit gebied dummy-proof 🙂 De software biedt volop opties voor opzet en design, maar er zijn een aantal basisprincipes ingebouwd zodat gebruikers hun website niet per ongeluk ineffectief maken.

Dood aan de zijbalk

Ook de zijbalk is een favoriete toevoeging van veel ondernemers. Een extra plek om te vullen met verwijzingen en nog meer informatie. Al die extra links, knoppen en content plaatst een ondernemer vaak vanuit een verliesaversie. Bang om een bezoeker te verliezen die mogelijk geïnteresseerd is in een van die onderwerpen.

Dat zal misschien een enkele keer gebeuren, maar overall is het schieten met hagel. Door een overdaad aan informatie en acties aan te bieden, valt uiteindelijk niks meer op. Het leidt af van de hoofdboodschap. Daarmee gaat het ten koste van de effectiviteit van de website.

Tonny en Martijn zijn stellig hierin: de zijbalk is niet meer effectief. De zijbalk is dood.

We lezen namelijk niet meer zo zeer van links naar rechts, maar eerder van boven naar beneden. Dit komt vooral door het mobiele internetgebruik. Daarom is het beter om in rijen te denken bij de opmaak van je website, dan in allerlei opties verdeeld over het scherm. Zoals een zijbalk.

Zelfs Google heeft na eye tracking onderzoeken besloten de zijbalk weg te halen in Google Ads. Bijna niemand klikte er nog op. Google’s conclusie: de zijbalk is niet meer effectief en leidt vooral af.

Fluid design

Over het algemeen zijn websites de laatste jaren veel cleaner geworden. Fluid design krijgt prioriteit. Daarin past de inhoud zich aan aan het scherm. Omdat je minder ruimte hebt op mobile devices, gebruik je de volle grootte van het scherm om te focussen op 1 enkele boodschap of actie.

Dat wil niet zeggen dat je de tekst volledig moet uitvullen over het hele scherm. Voor bezoekers moet het wel goed leesbaar blijven. Zowel op een mobiele telefoon als op elk ander scherm. Denk je eens in hoe een volledig uitgevulde tekst leest op een 27” scherm…

Naast je tekst heb je dus lege ruimte nodig om de leeservaring te bevorderen.

Ga je hier weer iets toevoegen, dan gaat dat ten koste van de concentratie van de lezer.

Old skool design regels

Met het fluid design vervallen een aantal regels uit de begintijd van internet.

old-school-design

Waar vroeger de gouden regel was dat je de belangrijkste actie boven de vouw moest plaatsen, om te voorkomen dat de bezoeker moet gaan scrollen, geldt dat niet meer sinds de mobiele revolutie.

Een andere oude regel – voorkomen dat de bezoeker zo min mogelijk hoeft te klikken – geldt ook niet meer. Juist die regel zorgde voor lange uitklapmenu’s, met bijbehorende susubmenu’s. Horror! En een waar doolhof voor je bezoeker.

Klantvriendelijk

Het is belangrijk een voorselectie te doen qua content die je je bezoeker voorschotelt. Wat zoekt hij op je website? Op welke pagina is hij uitgekomen? Een opt in-, een sales- of een andere pagina? Begeleid je bezoeker vanaf zijn punt van binnenkomst van boven naar beneden door je verhaal. Daarmee help je hem of haar.

Als je je website helemaal volpropt met content, zeg je in feite tegen je bezoekers: “Hier, dit is alle informatie die ik over mijn bedrijf en producten heb en die ik allemaal belangrijk vind maar kijk zelf maar even wat je ermee wilt.” Daarmee overlaad je de bezoeker met prikkels. En die krijgt hij toch al genoeg…

verwarde-bezoeker

Begeleid je bezoeker en plaats pas een call to action wanneer het logisch is in je verhaal. Als iemand voor het eerst op je website komt en niet weet wie je bent, heeft het geen zin hem gelijk een product in zijn gezicht te duwen of een offerte-aanvraag onder zijn neus te schuiven. Vertel eerst maar eens wie je bent.

Kies per pagina welk doel het dient. Wat wil je de bezoeker vertellen of laten doen? Als je meerdere zaken op 1 pagina plaatst, dan is de kans groot dat de bezoeker niks doet. Leidt daarom niet af met andere zaken. Elke afleiding kan ten koste gaan van de conversie.

Stelregel: Een verwarde bezoeker koopt niet

Samengevat:

 • Welk type bezoeker bezoekt je website?
 • Op welke pagina is hij uitgekomen?
 • Welk verhaal wil je hem vertellen?
 • Naar welke call to action wil je hem begeleiden?

Het menselijk brein en informatieverwerking

Voor de informatie die overblijft op je website, is het belangrijk deze onderscheidend te maken. Tonny en Martijn leggen uit waarom, aan de hand van een term uit de psychologie: redundantie reductie.

Dat principe houdt in dat we onmogelijk alle prikkels die op ons afkomen kunnen verwerken. Daarom gaat het menselijk brein informatie die op elkaar lijkt, bundelen en samenvoegen.

Gebruik contrast

Zo neemt ons brein geen afzonderlijke pixels waar in een vlak met een enkele kleur. Ze is zo ingericht dat we alleen de scheidslijn tussen kleuren waarnemen, waardoor je contrast kunt zien. Hoe meer contrast, hoe meer iets opvalt.

Veel websites zijn opgemaakt in de huisstijl van het bedrijf. Hyperlinks en knoppen krijgen een kleur die overeenkomt met het logo. Dat brengt eenheid. Helaas voegt het brein van je bezoeker dat samen. Daardoor vallen hem de hyperlinks en knoppen niet op. Als je wilt dat hij ergens op klikt, gebruik dan een contrasterende kleur.

Als je bijvoorbeeld een opt in pagina maakt met als enig kleurelement de knop ‘Meld je aan voor de nieuwsbrief’ dan valt deze goed op. Bovendien maakt het de knop aantrekkelijker om aan te klikken.

Ontwerpregels anno 2019

Voor het ontwerp van je website geldt dus:
1. Durf dingen weg te laten

Van wat er overblijft:
2. Wat moet opvallen? Zorg dat dit contrasteert.

Meer inspiratie?

Hebben we je geïnspireerd met dit artikel? Dan heb je misschien ook zin om onze andere podcasts te beluisteren. Iedere zaterdagmiddag om 12:00 verschijnt er een nieuwe aflevering van de IMU Podcast.

The post De kunst van het weglaten. Lijd jij aan horror vacui? appeared first on Plug&Pay Betaalpagina\'s.

]]>
https://imu.nl/webdesign/horror-vacui/feed/ 2
Maak jij als ondernemer de juiste keuzes?https://imu.nl/ondernemerschap/keuzes-maken/ https://imu.nl/ondernemerschap/keuzes-maken/#respond Wed, 12 Jun 2019 12:34:30 +0000 https://imu.nl/?p=45601 Het maken van de juiste keuzes is belangrijk voor het succesvol runnen van je bedrijf. Wat voor het ene bedrijf prima werkt kan voor een ander verkeerd uitvallen. De praktijk leert dat ondernemers willen presteren op ieder vlak, met als gevolg dat ze nergens in uitblinken. Ik geef in deze blog een voorbeeld en enkele […]

The post Maak jij als ondernemer de juiste keuzes? appeared first on Plug&Pay Betaalpagina\'s.

]]>
Het maken van de juiste keuzes is belangrijk voor het succesvol runnen van je bedrijf. Wat voor het ene bedrijf prima werkt kan voor een ander verkeerd uitvallen. De praktijk leert dat ondernemers willen presteren op ieder vlak, met als gevolg dat ze nergens in uitblinken. Ik geef in deze blog een voorbeeld en enkele tips om de juiste keuzes te blijven maken.

Laten we in dit artikel beginnen met een situatie. We hebben het idee om een restaurant in hartje Amsterdam te beginnen. Daar stuiten we direct op problemen; de schaarste van panden, de hoge huurprijs maar ook de hoge mate van concurrentie. Want die is enorm door de vele andere restaurants, fastfood en to-go zaken. Hoe gaan we dit aanpakken? Belangrijk om mee te beginnen is om onze absolute focus te leggen op een uiteindelijk doel. Wat willen we als restaurant nu uiteindelijk bereiken? Zonder te veel naar de concurrentie te kijken moeten we onszelf de vraag stellen: “Waar willen we goed in zijn?”. Deze vraag is te beantwoorden door één van de volgende “disciplines” te kiezen: Prijs, Product of Service. We noemen deze keuzes disciplines omdat een organisatie hier in de toekomst consequent aan vast moet blijven houden.

Disciplines prijs product service

De disciplines

Het discipline Prijs spreekt waarschijnlijk voor zichzelf. Wordt er voor dit discipline gekozen, dan wil een bedrijf de goedkoopste zijn: de laagste prijs in de markt. Het restaurant in ons voorbeeld zou dan voornamelijk goedkopere gerechten serveren. Kiest een bedrijf voor Product, dan hebben we een ruimere keuze. Dit discipline heeft alles te maken met producteigenschappen. Bij dit discipline zal ons restaurant hoogwaardige maaltijden serveren, of juist geheel vegetarisch koken. We doen er dan alles aan om de kwaliteit te benadrukken, of om juist de unieke eigenschappen van onze producten uit te dragen. Het laatste discipline is Service. Dit heeft zoals de naam doet vermoeden echter geen betrekking op uitsluitend customer service. Het heeft meer te maken met het op maat kunnen bieden van een product of service. Onze kok zou dan op aanvraag gerechten buiten de kaart om maken, of de klant vrij laten in het samenstellen van een salade.

Keuzemoment business

Het keuzemoment

Ik vraag mensen die een eigen bedrijf hebben of van plan zijn om een bedrijf te starten soms naar de keuze die zij hebben gemaakt. Zo gaf een beginnend ondernemer mij laatst te weten dat hij zich zowel op service, als op prijs wilde richten. Geen enkel bedrijf is hetzelfde, daarnaast is niet iedere afzetmarkt hetzelfde, maar toch roept dit meteen enkele vraagtekens op. “Maar welke is nu het aller belangrijkste?”, vroeg ik. Daar kwam geen eenduidig antwoord op. Dit is op zich logisch, als ondernemer wil je jouw klant natuurlijk zo goed mogelijk helpen. Je wilt niet te duur zijn, maar je wilt ook kwaliteit en een stukje service bieden. Dit zorgt er echter voor dat je jezelf na een tijdje in een moeilijke situatie zal bevinden. Het nastreven van elke discipline vereist namelijk andere keuzes, keuzes die van discipline op discipline soms lijnrecht tegenover elkaar staan. We kunnen bij ons restaurant bijvoorbeeld moeilijk een Prijs en tegelijkertijd een Product discipline hanteren. Gaan we voor goedkopere ingrediënten, dan zullen we veel meer moeite hebben om sterrenmaaltijden te serveren. Zouden we dit willen tegengaan door toch maar iets duurder in te kopen, dan vergaat ons doel om goedkoop/de goedkoopste te zijn. We eindigen dan met niets. Zowel wijzelf als onze klanten zullen ons niet meer duidelijk in kunnen delen in een discipline. Het beeld van ons restaurant raakt vertroebeld en dit zal zich vertalen in het succes van ons restaurant. Maak dus een duidelijke keuze en blijf hierbij. Voor het restaurant maken we de keuze voor de discipline Product, we gaan hoogwaardige gerechten serveren.

Geheugensteuntje

We zijn inmiddels begonnen. Het restaurant loopt goed en het restaurant zit bijna elke avond vol. We zijn druk geweest om onze product gerichte discipline in het hele restaurant te verwerken. De kok is ervaren, de ingrediënten zijn vers, de aankleding is van hoge kwaliteit en de bediening kent moeiteloos de gehele kaart plus de bijbehorende wijnen. Na een paar weken komt plotseling onze gastvrouw ons mededelen dat sommige gasten een opmerking hebben gemaakt over het prijsniveau van het restaurant. Ze denkt dat deze gasten door een hoge prijs niet terug zullen komen. Dan ligt de keuze bij ons. Gaan we iets in het beleid aanpassen, of blijven we op de ingeslagen weg. De prijs van onze gerechten kunnen we verlagen, maar dit gaat tegen het beleid in. Omdat organisaties vaak het beste willen bieden voor iedere klant is het in deze situatie moeilijk om voet bij stuk te houden en het beleid eenduidig te houden. Op korte termijn zal de Product gerichte discipline zelfs kunnen leiden tot klantverlies, wat een grote druk kan leggen op onze beslissingen. We moeten echter bedenken dat prijs gerichte klanten niet behoren tot onze doelgroep. Het zijn de Product gerichte klanten die we willen bedienen. Dit blijven we doen door aan onze kwaliteitseisen vast te houden. Door de dagelijkse sleur en de druk van klanten kan het zijn dat vasthouden aan een discipline niet zo simpel is als hier beschreven. Het is daarom goed om een geheugensteuntje te hebben. In ons restaurant hebben we gekozen voor een groot bord opgehangen in de keuken met het woord “Product”. De keuzes die we in de toekomst maken dragen op deze manier bij aan een Product gerichte aanpak.

Conclusie

Ons restaurant zal overleven als we blijven vasthouden aan onze gekozen discipline. Goed kunnen presteren of zelfs kunnen uitblinken op één discipline leidt in de meeste gevallen tot succes. Ryanair blijft overleven door de goedkope vluchten, niet door het reiscomfort. De simpele regel is dus. Kies een pad, en blijf deze bewandelen zonder uitstapjes te maken. Er zijn vele variaties en zelfs combinaties tussen de beschreven disciplines. Daarover later meer.

Hoe zorg jij er voor dat je keuzes passen bij het bedrijf?

The post Maak jij als ondernemer de juiste keuzes? appeared first on Plug&Pay Betaalpagina\'s.

]]>
https://imu.nl/ondernemerschap/keuzes-maken/feed/ 0
Lokaal & online: makkelijke manieren om als retailer je zichtbaarheid te vergrotenhttps://imu.nl/praktische-marketing-tips/zichtbaarheid-vergroten/ https://imu.nl/praktische-marketing-tips/zichtbaarheid-vergroten/#respond Mon, 10 Jun 2019 22:04:00 +0000 https://imu.nl/?p=45593 Als retailer weet je het wel: de business bevindt zich ín je winkel. Niet daarbuiten. Toch maken klanten vaak niet de keuze om je winkel te bezoeken op het moment dat ze er langs lopen. Dat gebeurt vaak al veel eerder, en dan voornamelijk online. Op het moment dat ze na een zware werkdag op […]

The post Lokaal & online: makkelijke manieren om als retailer je zichtbaarheid te vergroten appeared first on Plug&Pay Betaalpagina\'s.

]]>
Als retailer weet je het wel: de business bevindt zich ín je winkel. Niet daarbuiten. Toch maken klanten vaak niet de keuze om je winkel te bezoeken op het moment dat ze er langs lopen. Dat gebeurt vaak al veel eerder, en dan voornamelijk online. Op het moment dat ze na een zware werkdag op de bank ploffen met hun smartphone in de hand, voordat ze ‘s ochtends hun tanden poetsen of gewoon tijdens de koffiepauze.

Dáár wordt de keuze gemaakt. Daar leg je het eerste contact. Dus daar moet je zichtbaar zijn. En dat is precies waar online marketing om draait. Niet om verkopen. Nee, om zichtbaarheid. Om het creëren van awareness. Om on top of mind te blijven wanneer het moet. Om precies daar te zijn waar je prospects zoeken. En dan ook nog op het juiste tijdstip. Gelukkig biedt online daar de mogelijkheden voor. Mogelijkheden waarmee je je zichtbaarheid vergroot én die je ook nog eens de kans bieden om je meteen te profileren met een verrassende boodschap.

Een advertentie in het lokale krantje werkt niet meer voldoende. Al lang niet meer. Het is tijd dat je de online kanalen omarmt en inzet om je retail sales (zowel offline als online) te vergroten door zichtbaar te zijn én op te vallen. En zo kun je dat doen.

1. Google Shopping Campaigns

Iedere zoektocht begint bij Google, wat je ook tracht te vinden. Het is dan ook geen geheim dat bedrijven godsvermogens spenderen om bovenaan te staan op bepaalde zoekopdrachten. Maar het kan simpeler. En effectiever. Het kan met Google Shopping.

Google eens op een willekeurig product en je ziet ze meteen: shopping advertenties. Nog boven de reguliere advertenties. Dus op een voorkeursplaats. Ze geven de zoeker de mogelijkheid om het product meteen te bestellen, direct vanuit de zoekresultaten. Maar belangrijker nog … ze geven je zichtbaarheid een boost. Door hier de aandacht te trekken, lok je bezoekers naar je winkel. Waar ze het product kunnen bekijken. Aanraken. Voelen. En kopen.

Om op te vallen in Google Shopping gebruik je productfoto’s van hoge kwaliteit. Foto’s waar je producten volledig tot hun recht komen. Geen poespas, maar gewoon een witte achtergrond. Foto’s van minimaal 250×250 pixels waarin, zeker voor kleding, genoeg details te zien zijn. Daarbij voeg je, als je ze hebt, reviews toe. Want vanwege het gebrek aan zintuiglijke informatie gebruiken zoekers andere manieren om een inschatting te maken van de kwaliteit van je product. Ofwel, reviews. Klantervaringen. Productratings. Alles wat ze maar kan helpen om hun onzekerheid weg te nemen. Alles wat maar helpt om hun interesse (en daarmee indirect de kans dat ze je winkel bezoeken) te vergroten.

Google Shopping campagne

2. Geotargeting

De grootste belofte van het internet is de mogelijkheid om de doelgroep heel nauwkeurig af te bakenen op basis van demografische kenmerken en interesses. Tot op een individueel niveau. Je spitst je advertenties op Google Ads, Youtube of – jawel – social media heel gemakkelijk toe op jouw specifieke buyer persona.

Voor veel retailers ligt de winst ook hier in lokale relevantie. Mensen willen graag deel uitmaken van een community en één van de sterkste factoren voor een gevoel van verbondenheid is geografische nabijheid. Daarom kopen mensen ook het liefst lokaal. Dat geeft ze onder andere een gevoel van vertrouwen. Maak daar gebruik van.

Pas daarom foto’s met lokale beelden toe in je advertenties en spreek de taal van je bezoekers. Desnoods in dialect als dat van toepassing is. Speel in op lokale events of organiseer er zelf één in je fysieke winkel. Zorg ervoor dat de mensen zich thuis voelen bij je merk en ze lopen zo bij je binnen.

geotargeting

3. Google Mijn Bedrijf-pagina

Voor haast iedere zoekopdracht neemt Google namelijk de locatie van de zoeker mee en geeft de voorkeur aan zoekresultaten met een lokaal karakter. Want Google weet ook dat mensen liever zaken doen met lokale bedrijven en winkels om bovengenoemde redenen. En zo biedt zij haar gebruikers een betere ervaring. Als ondernemer met een website en een fysieke locatie moet je daarom ook verschijnen bij die resultaten die Google prefereert.

Dat doe je met een Google Mijn Bedrijf-pagina. Met zo’n pagina verschijn je in de geografische kaart die getoond wordt bij de zoekopdracht en in de ‘lijst’ met relevante bedrijven daaronder. Lokaler wordt het niet. Bovendien kun je met een volledig ingevulde bedrijfspagina direct je openingstijden, telefoonnummer, adres en website communiceren. Online zichtbaarder voor de lokale bevolking word je niet.

google mijn bedrijf pagina

ROI

De precieze ROI van bovenstaande strategieën is lastig te bepalen. Tuurlijk, je kunt het aantal clicks of verkopen naar aanleiding van je advertenties meten. Maar het bepalen van het resultaat van en de gevolgen van de vergrote zichtbaarheid is een ander verhaal. Het is moeilijk te achterhalen waardoor bezoekers je winkel binnen stappen. Vaak zijn het zelfs onbewuste processen die daarvoor zorgen. Processen die gestuurd worden door associaties in de hersenen. En door zichtbaar te zijn heb je invloed op de sterkte van die associaties.

Desalniettemin biedt online kansen om op kosteneffectieve wijze het juiste publiek op het juiste tijdstip te bereiken. Zonder dat je daar constant actief mee bezig hoeft te zijn. Laat online voor jou werken, terwijl jij ondertussen je klanten in de winkel voorziet van de beste service en ervoor zorgt dat ze terugkeren. Probeer het uit en ontdek de kracht van lokale, online marketing.

Ik ben benieuwd naar je ervaring.

The post Lokaal & online: makkelijke manieren om als retailer je zichtbaarheid te vergroten appeared first on Plug&Pay Betaalpagina\'s.

]]>
https://imu.nl/praktische-marketing-tips/zichtbaarheid-vergroten/feed/ 0
Tien jaar ondernemer: dit zijn mijn persoonlijke lessen voor jouhttps://imu.nl/ondernemerschap/lessen-ondernemer/ https://imu.nl/ondernemerschap/lessen-ondernemer/#comments Fri, 07 Jun 2019 09:27:15 +0000 https://imu.nl/?p=45589 Wow. Alweer tien jaar ben ik ondernemer en in dit stuk deel ik m’n grootste lessen met je. De dingen die ik graag had willen weten vóór ik begon. Ik zet ze voor je op een rijtje zodat jij misschien iets sneller groeit en een stuk minder stress hebt. Laat ik eerst in vogelvlucht vertellen […]

The post Tien jaar ondernemer: dit zijn mijn persoonlijke lessen voor jou appeared first on Plug&Pay Betaalpagina\'s.

]]>
Wow.

Alweer tien jaar ben ik ondernemer en in dit stuk deel ik m’n grootste lessen met je. De dingen die ik graag had willen weten vóór ik begon.

Ik zet ze voor je op een rijtje zodat jij misschien iets sneller groeit en een stuk minder stress hebt.

Laat ik eerst in vogelvlucht vertellen over de afgelopen tien jaar.

Ik begon in mei 2009 als zelfstandig trainingsacteur. Je weet wel, een acteur in een training die de moeilijke klant speelt. (zo’n leuke type dat begint te schelden omdat de accu van z’n Iphone supersnel leeg gaat).

Naast het trainingsacteren speelde ik ook cabaret, en ik wilde het eindelijk professioneel maken. Ik maakte een show ook voor bedrijven, De Samenwerkingsshow.

Hoe het allemaal liep? Ups and downs. Meestal downs.

Ik volgde mijn hart, echt 100%, maar ik kreeg de show die ik voor bedrijven speelde niet goed verkocht (1 keer per 3 maanden). En het trainingsacteren daar stond ik niet meer helemaal achter, zeker niet voor 5 dagen in de week.

Ik verdiende structureel te weinig, maar een bijbaantje weigerde ik, en als mensen zeiden ‘Je kunt toch voor een paar maand iets leuks voor erbij zoeken?’ dan begon ik te schelden en driftig te zeggen dat dit mijn droom is.

En toch, toen ik voor de tweede keer de ING belde omdat ik de hypotheek niet kon betalen ging ik… telemarketingwerk doen. (hier een muziekje van Rammstein onder, dat zou prachtig zijn.)

Met een headset op belde ik 15 mensen in het uur of ze misschien een euro meer wilden betalen aan ‘t goede doel. Verschrikkelijk.
Ook werkte ik zeven weken in een kroeg, waar ik al ging huilen van drie mensen die tegelijkertijd hun drankje wilde. Paniek.

En ik stond om 6 uur op om richting Zandvoort te gaan om daar een strandtent op te bouwen. Drie dagen stond ik in de spoelkeuken 6000 borden af te wassen, 5000 duizend koffiekopjes, eenzelfde aantal wijn- bier en longdrinkglazen. Waar was het misgegaan?

In 2017 besloot ik: ik ga mijn huis in Amsterdam verkopen. Spannend, raar, vreemd? Ja, maar het moest.

Zo geschiedde het. Ik verkocht het huis zoals verwacht goed. En het geluk was aan mijn kant: ik kon iets tofs huren op 5 minuten fietsen van het Vondelpark. Ik had geld om opnieuw te beginnen, een vrouw in een café meer dan twee wijntjes te trakteren, ik kon opnieuw beginnen ook aan een nieuwe business. Ik besloot copywriter te worden voor ondernemers.

En ondertussen heb ik dit geleerd, in de roerige afgelopen 10 jaar.

TIP 1: Zorg dat je concept hartstikke concreet is

In dat concrete concept heb je een antwoord op: welke exacte problemen je van welke exacte doelgroep je oplost en hoe je dat exact doet.

Exact, dat is het sleutelwoord.

Zoveel beginnende ondernemers zie ik hiermee worstelen. En dat gold voor mij ook.

Helemaal leip van mijn methode: de training, het acteren, zelfinzicht en grappen maken en verhalen vertellen. Ik zie dat ook bij alle mindfulness trainers, paardencoaches en leiderschapscoaches. Een methode waar ze in love mee zijn, die voor hen life changing was.

Maar welk probleem zij van wie exact oplossen, dat weten ze eigenlijk niet of je leest het op de site nergens goed terug.

Zij willen graag ‘hun ding’ doen, lekker fotograferen, leuke sessies geven, lekker bezig zijn en ‘inspireren’.

Waarom het essentieel is om dat superconcrete probleem dat je oplost exact te weten?

Omdat een superconcreet probleem zich makkelijk laat vertellen op een feestje. ‘Ik help leidinggevenden die veel te aardig zijn en zo nooit durven te zeggen waar het op staat.’ ‘Ik help vrouwen die ‘t moeilijk vinden om een leuke man aan te spreken in ‘t café.

Maar vooral: als mensen een probleem ervaren en zich hopeloos voelen (of ten einde raad, de handen in het haar) en ze geloven echt dat het beter kan met de juiste hulp willen ze daar geld aan uitgeven. Graag zelfs, heel graag.

Tot slot: mensen dénken in heel concrete problemen, zo werkt jouw-, en zo werkt mijn hoofd.

‘Hoe betaal ik de rekeningen deze maand?’ ‘Hoe zorg ik dat mijn baby stopt met huilen ‘s nachts.’ ‘Hoe krijg ik al mijn werk gedaan, en ben ik ook nog een leuke moeder?’ ‘Hoe kan ik die presentatie morgenmiddag zo goed mogelijk doen, ik slaap al drie nachten niet. Fock is dit, die zenuwen.’ ‘Hoe ga ik een ton per jaar verdienen.’ ‘Hoe krijg ik meer seks in mijn leven, ik wil vrijen.’ (enkelen van deze concrete problemen gaan over mij, over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.)

Zo denken mensen en als ze dat dus lezen of horen, dat jij daar iets mee doet, als ze lezen op je website dat je hun concrete en superherkenbare problemen oplost, spreekt dat aan, recht in het hart.

TIP 2: Kies een doelgroep die je door- en door kent

Hier heb ik flink mee lopen klooien. Die eerste jaren was mijn grootste doelgroep: leidinggevenden en managers. Maar het punt is: ik ben nooit een manager geweest. Ik ken nauwelijks managers. Ik weet niet echt hoe lastig het is om tegen iemand te zeggen dat hij ontslagen is. Ik weet niet hoe het voelt om 5 vergaderingen op een dag te hebben.

En dat merk je als je lekker gaat bloggen over dingen… waar je niet de hoed en de rand van weet. Dan wordt het nooit echt goed.

Voor overtuigende teksten, voor een bloody goed verhaal moet je je doelgroep wel echt door- en door kennen. Daarom ben ik ook zo blij dat ik nu ondernemers help die verdorie willen groeien, die hun eigen business runnen. Ik snap de wens, de onrustige zoektocht naar meer klanten. Ik weet hoe het voelt, in elke cel, om ondernemer te zijn.

TIP 3: Doe het op één na leukste!

Wat mijn why is van mijn bedrijf? Mmm, weet ik eigenlijk niet. Vind ik ook niet zo belangrijk (meer).

Ik heb begin 2018 bewust gekozen voor een concept waarvan ik wist dat ik dat ene concrete en urgente probleem van mensen ging oplossen. Een deels opportunistische keuze. Ik wilde ondernemen, dat moest het zijn, dus dat maar een grammetje minder ‘vanuit mijn hart’.

En ja, ik koos wel met een hoop liefde voor het vak van schrijven en ook met de absolute zekerheid dat ik dat goed kan. En dat die jas mij past. Copywriter.

Wat ik wil zeggen: kies voor iets dat bij je past, maar laat perfectie los.

Het wordt wat dogmatisch dat hélemaal gaan voor je perfecte, ideale, awesome baan.

Ik heb dat allerhoogste ideaal losgelaten (zalen van 1500 man aan ‘t lachen maken), omdat ik dacht: ik ga iets doen dat ik zeker leuk zat vind en waar ik wél geld mee kan verdienen.

En weet je wat het mooie is: ik groeide het afgelopen jaar enorm naar mijn bedrijf toe. We zijn echt verliefd op elkaar geworden, mijn bedrijf en ik. Zo kan het dus ook gaan!

TIP 4: Consistentie

Als je wilt dat je onderneming slaagt is dit absoluut het belangrijkste: show up.

Laat jezelf zien op een regelmatige basis. Verschijn 2 of 3 keer per week op Insta, Facebook, LinkedIn begin je maillijst vandaag nog. (dat is tip 4 b, je moet een maillijst hebben en laten groeien.)

Hier zit echt het verschil tussen degenen die ‘t gaan redden en die ‘t niet gaan redden.

Hou vol en wees consistent.

Je kunt niet in een maand drie posts doen, dan weer zes weken niks en dan weer twee keer in een week wel. Dan gelooft niemand je en denkt iedereen steeds: Oh, hij bedacht ook dat ie weer marketing moet gaan doen.

Beter van niet.

TIP 5: Weet dat alles altijd 3x zo lang duurt

Zo vaak is dit gebeurd. Ik sprak met een vriend of vriendin en zei:

‘Ja, maar nu, nu, nu heb ik deze klant binnen, en ik ga volgende week optreden en dan kan het met deze opdracht niet anders dan dat ik vanaf over twee maanden sowieso, so-wie-so, absoluut, zonder enige twijfel, onherroepelijk 1900 euro per maand ga verdienen. Dat kan niet anders, echt.’

En dan liep het toch ineens helemaal anders. Dan kwam er ineens maar 650 euro binnen. Want iemands zus was heel ziek geworden plotseling.

Ik weet inmiddels dat voorspellingen vrijwel nooit uitkomen.

Zijn er mensen die je wijsmaken dat jij je maillijst met 100-den subscribers per maand kan laten groeien? Mmm, ik zie het om mij heen nauwelijks gebeuren en met zo’n 30 nieuwe inschrijvingen per maand vind ik dat ik het al helemaal niet gek doen.

Wees vooral superblij met die ene nieuwe inschrijving. Leuk, je verhaal landt bij één iemand! Nice, lekker doorgaan zo.

TIP 6: Er bestaat geen garantie voor succes

Volg alle tips van businessgoeroes op. Doe het.

Maar zodra iemand gaat schrijven dat hij een methode heeft waar je binnen een jaar ook een ton kan verdienen: wantrouw die persoon.

Zulke methodes bestaan niet. Ik ben gek van het werk van Marie Forleo. Ik deed haar B-school. En er zijn mensen die door haar tips 10.000 per maand zijn gaan verdienen. En meer.

Maar velen ook niet. Ligt dat aan de methode? Nee, ik denk het niet. Die tips zijn stuk voor stuk bouwstenen, stapjes richting succes.

Maar of je doorbreekt heeft te maken met honderdduizend dingen. De helft daarvan is geluk.

Misschien moet ik het zo zeggen: ga lekker hard knokken voor succes, doe alles wat je moet doen, maar weet dat het leven, dus ook business doen, vooral ook veel geluk is.

TIP 7: Ontspan en wees een beetje jezelf

Onthoud altijd als je je online presenteert aan je fans:

Don’t Mistake Formal For Professional.

Ga, als je online je verhaal vertelt, niet ineens superstijf doen, met moeilijke woorden, maar praat en acteer en reageer als jezelf.

Je klanten willen een herkenbaar verhaal lezen, mensen zijn gek op relativering en zelfspot.

Ze willen je website lezen en denken: Wow, dit is zo herkenbaar. Dit gaat over mij. En lees ik nu dat daar een oplossing voor is?

Zo maak je fijne connectie, maak je lol en de wereld net een beetje leuker, scherper, liever of slimmer.

The post Tien jaar ondernemer: dit zijn mijn persoonlijke lessen voor jou appeared first on Plug&Pay Betaalpagina\'s.

]]>
https://imu.nl/ondernemerschap/lessen-ondernemer/feed/ 1
IMU Live 2019 terugblik: het grootste online marketing event van Nederland! (+winactie)https://imu.nl/nieuws/imu-live-2019-terugblik/ https://imu.nl/nieuws/imu-live-2019-terugblik/#respond Wed, 05 Jun 2019 08:00:58 +0000 https://imu.nl/?p=45007 Zo sta je op kantoor een verjaardagsfeestje te plannen, en zo sta je in het AFAS Circustheater voor een zaal met 1800 ondernemers en marketeers. We kunnen het nog steeds nauwelijks geloven! Het was fantastisch om te zien met hoeveel enthousiasme de verjaardagsvideo van Tonny en Martijn ontvangen werd. Binnen één dag tikten we de […]

The post IMU Live 2019 terugblik: het grootste online marketing event van Nederland! (+winactie) appeared first on Plug&Pay Betaalpagina\'s.

]]>
Zo sta je op kantoor een verjaardagsfeestje te plannen, en zo sta je in het AFAS Circustheater voor een zaal met 1800 ondernemers en marketeers. We kunnen het nog steeds nauwelijks geloven!

Het was fantastisch om te zien met hoeveel enthousiasme de verjaardagsvideo van Tonny en Martijn ontvangen werd. Binnen één dag tikten we de 1000 aanmeldingen aan. En 3 dagen later waren we volgeboekt! Deze eerste editie van IMU Live was binnen no time uitverkocht! Achteraf bleek dus ook het Circustheater: te klein 😉

Ons hele team geniet nog steeds na van het succes. Want wat geeft het een kick, zoveel gelijkgestemde, ambitieuze mensen bij elkaar!

We genieten nog even na met de foto’s

(klik op de foto voor vergroting)


Zit je dit nou vanuit je luie stoel te bekijken en begint het te kriebelen? Baal je dat je er niet bij was?

Goed nieuws! Het volgende IMU event staat namelijk alweer op de planning!

We gaan dit keer niet voor het gróótste online marketing event van Nederland (er zijn nu slechts 350 tickets beschikbaar), maar zeker wel voor het meest diepgaande online marketing event van Nederland. We gaan je niet 1, niet 2, maar 3 volledige dagen onderdompelen in online marketingtips en inspiratie.

Zet in je agenda: 16, 17 én 18 oktober 2019. In Figi Theater te Zeist.

Je vindt hier meer informatie over het IMU Event. En een speciale earlybird actie. En daarbovenop geven we 6 gratis tickets weg! Ga snel kijken!

Wij kunnen niet wachten.

Zien we je daar?

The post IMU Live 2019 terugblik: het grootste online marketing event van Nederland! (+winactie) appeared first on Plug&Pay Betaalpagina\'s.

]]>
https://imu.nl/nieuws/imu-live-2019-terugblik/feed/ 0
Wat voor microcopy zet je op je knoppie?https://imu.nl/copywriting/knoppen-copy/ https://imu.nl/copywriting/knoppen-copy/#comments Mon, 03 Jun 2019 11:55:34 +0000 https://imu.nl/?p=45355 Mijn moeder boog zich over de wieg. Haar eerste kleinzoon liep rood aan van het krijsen. Ze knikte voldaan: ‘Een eigen willetje.’ Vóór je kinderen krijgt, denk je dat een ouder heel wat kan kneden aan hun persoonlijkheid. Zodra je ze hebt, weet je wel beter. Met je eigen persoonlijkheid is het al net zo. […]

The post Wat voor microcopy zet je op je knoppie? appeared first on Plug&Pay Betaalpagina\'s.

]]>
Mijn moeder boog zich over de wieg. Haar eerste kleinzoon liep rood aan van het krijsen. Ze knikte voldaan: ‘Een eigen willetje.’

Vóór je kinderen krijgt, denk je dat een ouder heel wat kan kneden aan hun persoonlijkheid. Zodra je ze hebt, weet je wel beter.

Met je eigen persoonlijkheid is het al net zo. In plaats van je te voegen naar wat iedereen van je schijnt te verwachten, kun je er maar beter rond voor uit komen.

Dit ben ik. Zo schrijf ik

Mensen vragen weleens: wat maakt goede webteksten nou echt goed? Het antwoord is simpel: persoonlijkheid.

Nee, niet: tone of voice. Dat is een verzinsel van grote bedrijven, die copywriters in dienst nemen om te spelen dat ze een mens zijn.

Als zelfstandige en als klein bedrijf heb je het veel makkelijker. Je bent gewoon écht jezelf. Overal op je website. Op je homepage, in je blog, en dus óók op je knoppen.

knoppen personaliseren

Zodra je ophoudt met faken kun je gewoon gastvrij zijn

Je zorgt dat je lezer een goede tijd heeft op je site. En jij zelf ook. Dus je doet wat je thuis ook doet: je zorgt dat je er plezier in hebt. Je maakt grapjes. Je schrijft zoals je praat. Het gevolg: jij bent relaxed en je lezer is relaxed. Je bent al bíjna goede vrienden.

En wat je op je buttons zet, heeft dezelfde toon als de rest van je site.

button tekst

Hoe ziet dat er dan uit?

De tekst op buttons moet aan drie eisen voldoen:

 1. hij moet duidelijk zijn: wat gebeurt er als je lezer klikt?
 2. hij moet verwoorden wat je lezer denkt.
 3. hij moet je lezer nudgen – kom op, klik nou maar. En nudgen doe je het allerbest met humor.

Dus voor het downloaden van een weggever kun je schrijven:

Download het e-boek

download ebook knop

Maar je lezer gaat pas grinniken als je schrijft:

Vooruit dan, kom maar door met dat e-boek

welke tekst zet je op je button

of:

Okee. Als jij belooft dat het de moeite waard is, dat e-boek

grappige button tekst

Dus: je schrijft wat je lezer écht denkt. In gewone taal. Dat is zo ongebruikelijk dat hij er om moet lachen.

Waarom werkt humor zo goed?

Omdat het verbroedert. En omdat het je lezer een betere bui geeft. Niks is zo aanstekelijk als levenslust.

En er eerlijk voor uitkomen dat je een eigen willetje hebt.

The post Wat voor microcopy zet je op je knoppie? appeared first on Plug&Pay Betaalpagina\'s.

]]>
https://imu.nl/copywriting/knoppen-copy/feed/ 3
Doorstaat jouw website de 5 seconden test?https://imu.nl/webdesign/5-seconden-test/ https://imu.nl/webdesign/5-seconden-test/#comments Mon, 20 May 2019 08:35:26 +0000 https://imu.nl/?p=44997 De kans dat een bezoeker je website verlaat is het grootst in de eerste paar seconden. Dit voorkom je door direct een heldere en relevante boodschap te tonen. Benieuwd of jouw website direct helder en relevant is voor jouw doelgroep? Doe de 5 seconden test. Wat is een 5 seconden test? Dit is een methode […]

The post Doorstaat jouw website de 5 seconden test? appeared first on Plug&Pay Betaalpagina\'s.

]]>
De kans dat een bezoeker je website verlaat is het grootst in de eerste paar seconden. Dit voorkom je door direct een heldere en relevante boodschap te tonen. Benieuwd of jouw website direct helder en relevant is voor jouw doelgroep?

Doe de 5 seconden test.

Wat is een 5 seconden test?

Dit is een methode waarbij het bovenste gedeelte van je landingspagina voor 5 seconden wordt getoond aan een tester. Hierna beantwoordt de tester een aantal – door jou geformuleerde – vragen op basis van zijn indruk en herinnering van de pagina. Je kunt zelf bepalen wat voor type personen jouw website testen. Denk hierbij aan leeftijd, geslacht, nationaliteit, opleidingsniveau en vakgebied.

Zo test je jouw boodschap bij een representatieve afspiegeling van jouw doelgroep.

Handig in een aantal situaties

Een goede marketeer komt een heel eind door zijn onderbuikgevoel te volgen. Maar door je boodschap of propositie te testen bij je doelgroep weet je of dit gevoel ook daadwerkelijk klopt. Een aantal situaties waarin de 5 seconden test handig is:

 • Test of je propositie aansluit bij de behoefte van je doelgroep.
 • Kom erachter of je boodschap wordt begrepen zoals je hem ook bedoelt.
 • Onderzoek wat bezoekers vinden van je design of branding.

Een praktijkvoorbeeld

Voor een van mijn websites was ik benieuwd of de bezoeker direct begreep wat ik doe: het realiseren van groei in klanten en omzet door inzet van datagedreven marketing. Normaal vraag ik in mijn directe omgeving een aantal mensen om hun mening te geven. Maar gezien zij al weten wat ik doe wilde ik het eens testen bij mensen die geen voorkennis hadden. Hiervoor deed ik de 5 seconden test met UsabilityHub.

De testers kregen onderstaande landingspagina te zien, waarna ze 2 vragen moesten beantwoorden.

5 seconden test - begrijpt de doelgroep jouw boodschap

Ik filterde de mogelijke testers op leeftijd, functie en locatie. Vervolgens duurde het 4 dagen voordat 10 testers de test hadden voltooid. En nu… tijd voor de resultaten!

Hieronder vind je een aantal antwoorden op vraag 1:

 • Welke dienstverlening biedt deze organisatie aan?

5 seconden test - vraag 1

Oei, blijkbaar is de propositie dus niet helder. Om ‘mindfull’ kon ik zelfs een beetje lachen.

Ik deel ook meteen een aantal antwoorden die ik kreeg op vraag 2:

 • Wat maakt deze dienstverlening uniek?

5 seconden test - vraag 2

Wederom geen goede score. Sommige feedback was prima, maar het grootste deel van de testers begreep niet direct wat mijn boodschap was.

De eindscore: deze website is niet geslaagd voor de 5 seconden test.

Het grote voordeel van de test: waardevolle feedback

Het voordeel van deze antwoorden is natuurlijk dat je direct input hebt om de inhoud of de vorm van je website of propositie te verbeteren. Benieuwd of je boodschap na de aanpassing wél helder en relevant is? Test hem gerust nog een keer!

Deze methode is uitermate geschikt voor organisaties met complexe producten of proposities. Hierbij is het lastig om zonder input van je doelgroep direct een heldere propositie te ontwikkelen. Met de 5 seconden test krijg je waardevolle feedback om deze proposities (continu) aan te scherpen. Zo voorkom je dat websitebezoekers onnodig binnen de eerste paar seconden je website al verlaten.

Nog meer testen voor je website

Heb je de smaak te pakken en wil je nog meer testen doen om je website te verbeteren? Probeer dan ook eens onderstaande tools:

 • Analyseer het gebruikersgedrag op je website door middel van video-opnames met Hotjar.
 • Voer A/B-tests voor je landingspagina’s met Unbounce.
 • Of meet het klikgedrag op je website met Google Tag Manager.

The post Doorstaat jouw website de 5 seconden test? appeared first on Plug&Pay Betaalpagina\'s.

]]>
https://imu.nl/webdesign/5-seconden-test/feed/ 1