Internet Marketing Unie https://imu.nl Internet marketing tips en artikelen over SEO, conversie, website psychologie, strategie, zoekmachine marketing en online marketing! Mon, 19 Nov 2018 12:35:56 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.6 Meer engagement op Instagram in 5 stappenhttps://imu.nl/instagram-marketing/meer-engagement-instagram/ https://imu.nl/instagram-marketing/meer-engagement-instagram/#respond Mon, 19 Nov 2018 12:24:21 +0000 https://imu.nl/?p=41806 Waarom Instagram? Met meer dan 800 miljoen maandelijks actieve gebruikers, is Instagram tegenwoordig een van de grootste sociale netwerk platforms ter wereld. Vanuit een marketingperspectief is de groei van het netwerk nog indrukwekkender. Het platform verdubbelde tussen 2014 en 2017 het aantal dagelijkse gebruikers van 200 miljoen tot 500 miljoen. Daarnaast groeit de totale tijd […]

The post Meer engagement op Instagram in 5 stappen appeared first on Internet Marketing Unie.

]]>
Waarom Instagram?

Met meer dan 800 miljoen maandelijks actieve gebruikers, is Instagram tegenwoordig een van de grootste sociale netwerk platforms ter wereld. Vanuit een marketingperspectief is de groei van het netwerk nog indrukwekkender. Het platform verdubbelde tussen 2014 en 2017 het aantal dagelijkse gebruikers van 200 miljoen tot 500 miljoen. Daarnaast groeit de totale tijd die op Instagram doorgebracht wordt met een snelheid van jaarlijks 80%.

instagram-strategie-meer-engagement

Zulke groeicijfers zijn aantrekkelijk voor marketeers, maar stellen ze ook voor een uitdaging. Meer dan 70% van de Amerikaanse bedrijven is actief op Instagram. Daarnaast gebruikt bijna 80% van de Instagram gebruikers ten minste één bedrijfsaccount. De noodzaak om er als bedrijf tussenuit te springen en voor maximaal engagement te zorgen is nooit groter geweest dan nu.

Hier is een vijfstappenplan dat bedrijven kan helpen hun engagement met volgers op Instagram te maximaliseren.

1. Het optimaliseren van Hashtags

Instagram laat gebruikers tot 30 hashtags aan elk van hun inzendingen toevoegen. Onderzoeken hebben laten zien dat het gebruik van hashtags op je Instagram posts je engagement met bijna 12.6% kan laten stijgen. Het kan wel spammy overkomen om alle hashtags op al je posts op te gebruiken en dat kan ervoor zorgen dat engagement juist verminderd.

Het doel van het gebruik van hashtags is om de kansen op ontdekking van jouw posts door een te bereiken gebruiker te laten stijgen. Er zijn twee dingen om rekening mee te houden als je hashtags in je posts gebruikt.

Ten eerste moeten de hashtags die je gebruikt relevant zijn. Unieke hashtags (zoals #fitnessTipsdoorHarry) zijn goed voor het opbouwen van je merk maar niet echt nuttig als je al veel volgers hebt. Als je een fitnesstrainer bent, kun je daarvoor in de plaats beter een hashtag zoals #fitness aan je post toevoegen.
Dit is een van de meer populaire #fitnessgerelateerde hashtags met meer dan 264 miljoen posts en zal waarschijnlijk door een groot deel van je doelgroep gevolgd worden.

Kijk ook naar het aantal hashtags dat je gebruikt in elk van je posts. Het gebruik van meerdere hashtags verhoogt de kans dat je post ontdekt wordt, maar het kan er ook minder aantrekkelijk en spammy uitzien. Meer dan 91% van de posts door de topmerken op Instagram hebben minder dan zeven hashtags. Meer hashtags gebruiken zorgt ervoor dat je post minder leesbaar wordt waardoor het engagement omlaag gaat.

Een veelgebruikte truc om hashtags te gebruiken zonder engagement omlaag te halen is is om hashtags onder elkaar te zetten. Dit maakt de captions leesbaarder en spreekt meer mensen aan.

2. Captions optimaliseren

Voordat we het gaan hebben over captions, is het belangrijk om te snappen hoe het Instagram algoritme werkt. Als een gebruiker een nieuwe post op Instagram zet, wordt deze eerst aan een klein aantal volgers getoond. Instagram bepaald het engagement niveau onder deze volgers en zet dit af tegen vorige posts om te kijken hoe goed je post wordt ontvangen. De zichtbaarheid van je post op de Instagram feed is het directe resultaat van hoe druk je volgers ermee zijn in de eerste paar minuten na het plaatsen.

Captions spelen een hele belangrijke rol in het triggeren van engagement in die eerste paar minuten na plaatsing. Simpele vragen zoals “Vind je deze outfit leuk?” of “Hoe zou je dit product beoordelen?” kunnen je volgers verleiden om te gaan reageren op je post. Hierdoor wordt de zichtbaarheid van je post weer verder vergroot en daarmee ook het engagement.

Daarnaast helpen captions ook om de gebruiker de context van hun plaatsing te helpen begrijpen. Met captions krijgen volgers een beter perspectief op het beeld zelf waardoor ze sneller geneigd zullen zijn om reacties achter te laten.

3. Influencers taggen

Een andere strategie om volgers actief bezig te laten zijn met je post in de eerste paar minuten na plaatsing is om een paar invloedrijke influencers te taggen. Dit zijn gebruikers die heel actief op het platform zijn en waarschijnlijk zullen gaan reageren op je posts. Zulke gebruikers in je post taggen, verleidt ze om te reageren met meer discussie en engagement op je post tot gevolg.

Het is goed op te merken dat deze strategie voorzichtig en met mate moet worden gebruikt. Te vaak te veel gebruikers taggen komt ook weer over als spammy. Daarnaast worden influencers ook niet meer gestimuleerd om te reageren op je post als je ze te vaak tagt.

Voor maximaal engagement zorg je dat het taggen op een natuurlijke manier gebeurd. Zo kun je bijvoorbeeld een influencer taggen die de inspiratie was voor je eigen post.

Of je post kan een reactie zijn op een post door een andere gebruiker. Bij deze voorbeelden komt het taggen heel natuurlijk over. Ook belangrijk is om maar een of twee gebruikers in een post te taggen, anders komt het -wederom- over als spam.

4. Wees Consistent

Een de belangrijkste doelen van elke social mediacampagne is merkzichtbaarheid. Om effectief een merk op te bouwen moeten je social mediacampagnes een vooraf opgestelde lijst met richtlijnen aangaande branding, hashtags en plaatsing frequentie navolgen. Zo kun je bijvoorbeeld altijd specifieke foto filters gebruiken.

Daarmee stijgen je posts boven de massa uit en zullen ze worden opgemerkt. Je kunt bijvoorbeeld je ook richten op specifieke content thema’s, branded hashtags en een vast uploadschema.

Consistentie maakt je campagne voorspelbaar en dat stuwt de engagement. Tegelijkertijd komt te veel voorspelbaarheid over als afgezaagd, met minder engagement tot gevolg.

5. Gebruik Polls

Polls zijn een van de effectiefste manieren om je Instagram engagement te stuwen. Met Instagram Stories kun je voor praktisch elk soort onderwerp een nieuwe poll maken, met slechts een paar kliks. Maar belangrijker is dat die polls makkelijk klikbare opties hebben waardoor engagement heel makkelijk en effectief wordt.

De reden dat polls zo effectief zijn is dat hiermee een volger zonder veel moeite een mening kan geven en kan deelnemen aan een discussie. Maar voor maximaal engagement is het een goed idee om polls in combinatie met captions te gebruiken. zo kun je bijvoorbeeld een poll maken die volgers vraagt om te kiezen tussen twee opties en ze te vragen waarom in de captions. Op die manier doen ze niet alleen mee met de polls maar zijn ze nog meer bezig met je merk in de reacties.

Zoals al eerder vermeld in het artikel, stuwt engagement zichtbaarheid op Instagram en is zodoende een vitaal onderdeel van je social media marketing campagne.

Welke andere strategieën gebruik jij om engagement onder je gebruikers verder te verhogen?

The post Meer engagement op Instagram in 5 stappen appeared first on Internet Marketing Unie.

]]>
https://imu.nl/instagram-marketing/meer-engagement-instagram/feed/ 0
Angst om te falen als ondernemer (interview Jesse van der Velde)https://imu.nl/interviews/angst-om-te-falen-als-ondernemer-interview-jesse-van-der-velde/ https://imu.nl/interviews/angst-om-te-falen-als-ondernemer-interview-jesse-van-der-velde/#comments Tue, 06 Nov 2018 10:48:48 +0000 https://imu.nl/?p=39024 Wat doe je als je – tegen beter weten in – handelt uit angst? Wat is eigenlijk de oorzaak van die angst? En hoe kom je er met behulp van anderen (zonder je leidersrol kwijt te raken) weer vanaf? In het gesprek met online ondernemer (o.a. Bioprofile.com, Superfood.nl) en bestsellerauteur (o.a. Spirituele Detox, Een strakke […]

The post Angst om te falen als ondernemer (interview Jesse van der Velde) appeared first on Internet Marketing Unie.

]]>
Wat doe je als je – tegen beter weten in – handelt uit angst? Wat is eigenlijk de oorzaak van die angst? En hoe kom je er met behulp van anderen (zonder je leidersrol kwijt te raken) weer vanaf?

In het gesprek met online ondernemer (o.a. Bioprofile.com, Superfood.nl) en bestsellerauteur (o.a. Spirituele Detox, Een strakke buik in 4 weken) Jesse van der Velde gaat het af en toe best diep.

Samen met Tonny praat Jesse openhartig over faalangst overwinnen, pijn benoemen (maar eerst begrijpen) en stress verminderen. Drie elementen waardoor je uiteindelijk succesvol je onderneming runt.

Maar het gaat ook gewoon heel concreet over hoe je een winnende contentstrategie opzet (van Oekraïense Upworker naar elke week bovenaan in Google) en wat de ingrediënten zijn voor een gezonde werkdag (meer uren maakt je niet per se productiever!)

Jesse vertelt verder over zijn slimste marketingacties (o.a. je verjaardag vieren met een weggever), op welke manier je een band opbouwt met journalisten en hoe je je eerste boek gelijk tot een bestseller maakt.

Het hele interview kun je direct terugkijken:

Of lees de uitgebreide samenvatting hieronder.

Van personal trainer naar online ondernemer

Een kleine tien jaar geleden was Jesse nog gewoon personal trainer.

Een fijn beroep – hij kon mensen immers helpen gezonder en fitter te worden – maar soms ook frustrerend. Stel je voor dat je je eerste klant om 7 uur’s ochtends hebt en de laatste 8 uur ‘s avonds. Tussendoor heb je dan misschien een paar uur vrij, maar je maakt wel superlange dagen.

Ook qua geld hield het niet over.

Andere personal trainers zag hij online producten verkopen. Het bracht hem op een idee: strakkebuikspieren.nl. Daarna volgden meerdere succesvolle websites over gezondheid en voeding.

strakkebuikspieren

Een missie is belangrijk – maar forceer het niet

Jesse heeft een belangrijke persoonlijke drijfveer: hij wil mensen helpen gezonder en prettiger te leven. Hij wordt geraakt wanneer hij mensen met ernstige gezondheidsklachten ziet – diabetes, overgewicht, burn-out – die dankzij verkeerde adviezen nog dieper in de put belanden.

Tonny vraagt hoe belangrijk zo’n drijfveer is als ondernemer.

Dat is-ie zeker, volgens Jesse, maar je moet er niet geforceerd naar op zoek gaan. Hij raadt aan om te ‘beginnen bij wat er nu is’. Dus of je nu wordt gedreven door passie, frustratie, plezier of angst dat de tent omvalt, ga in ieder geval aan de slag met je bedrijf.

Blijf intussen aan jezelf werken. Neem voldoende tijd voor rust en meditatie, lees boeken, bezoek seminars. Zo wordt je missie gaandeweg duidelijker. Vaak kun je deze al inpassen in je huidige bedrijf.

Benoem herkenbare pijn in plaats van moeilijke termen

‘Sell them what they want, give them what they need.’

Jesse haalt de bekende quote aan als leidraad voor zijn business.

Zo weet hij dankzij verschillende vakspecialisten inmiddels hoe je hormoonbalans, neurotransmitters en immuunsysteem een belangrijke rol spelen in je gezondheid. Maar daar zijn Jan en Truus helemaal niet in geïnteresseerd. Zij balen vooral dat ze een buikje beginnen te krijgen. Of steeds vermoeid zijn. Jesse wil de specialistische oplossing zo goed mogelijk vertalen naar praktische pijnpunten van zijn doelgroep.

Een les die trouwens voor elke ondernemer geldt – ongeacht de sector.

Tonny vertelt dat hij ook nog weleens in de valkuil stapt om heel technisch over SEO of AMP te beginnen, terwijl hij het pijnpunt (bijvoorbeeld: ik word niet gevonden op Google) vergeet te vermelden.

Volgens Jesse maak je die fout sowieso een aantal keer als ondernemer.

Een goede manier om meer als je klanten te gaan denken en praten is door 1-op-1 verkoopervaring, het liefst face to face.

Vragen die je wilt beantwoorden over je doelgroep:

 • Wat is je grootste pijnpunt?
 • Wat zijn je grootste angsten?
 • Wat is je grootste frustratie?
 • Wat zijn fouten die je eerder hebt gemaakt?
 • Waar worstel je mee wat je zelf (bijna) niet durft te erkennen?

Formuleer de vraag beter dan je doelgroep

Succesvolle Amerikaanse sprekers hanteren vaak de volgende truc: ‘de vraag die je je stelt is… maar the real question is…’

Wanneer je deze succesvol weet uit te voeren, heb je een winnaar, volgens Jesse. Je hebt het pijnpunt nog beter geformuleerd dan je doelgroep. Vele van hen zullen daardoor automatisch denken dat je ook de oplossing weet. Sneller dan wanneer je alleen de oplossing benoemt.

Pas als je weet waar je klant naar op zoek is, kun je massaal gaan adverteren en dat is uiteindelijk de manier om je business te laten groeien.

Jesse haalt het voorbeeld aan van life coach Tony Robbins, die naar verluidt meer dan een miljard dollar aan infomercials uitgaf.

Weet wat je verdient per klik of view

Maar je moet natuurlijk niet blind gaan adverteren – hoe goed je pijnpunten ook kunt benoemen. Eerst moet duidelijk zijn hoeveel een klik van een lead je gemiddeld gaat opleveren.

Jesse vertelt hoe hij nauwkeurig al jarenlang in Excel bijhoudt hoeveel een inschrijver op zijn geautomatiseerde mailings gemiddeld oplevert (tip: houd de drempel laag om je in te schrijven – geef bijvoorbeeld iets weg). Daardoor weet hij ook hoeveel hij per klik kan betalen.

Natuurlijk adverteert hij het liefst bij mensen waarvan hij al weet dat ze geïnteresseerd zijn. Dankzij een Facebook retargeting pixel kan hij eerdere bezoekers van zijn blog via het sociale netwerk bereiken.

1 blog per week, maar wel bovenaan in Google

Over succesvol bloggen weet Jesse ook het een en ander te vertellen. Hij pakt het behoorlijk professioneel aan, met een focus op kwaliteit in plaats van kwantiteit: elke week publiceert hij een langer stuk van 1500 tot wel 3000 worden. Het doel? Bovenaan komen in Google.

Jesse’s SEO-strategie

 

Het begint elk jaar met het uitstippelen van een SEO-strategie. Via freelancersite Upwork schakelt hij een Oekraïense professional in (‘we hebben elkaar nog nooit ontmoet, maar werken al jaren supergoed samen’) om middels zoekwoordenonderzoek en analytics uit te vogelen op welke zoektermen hij voldoende bezoekers kan binnenhalen.

 

Vervolgens gaat een expert – orthomoleculair therapeut in dit geval – aan de slag met de zoektermenlijst. Welke inhoudelijke thema’s kan hij hierbij bedenken? Welke wetenschappelijke bronnen vindt hij erbij?

 

Tot slot gaat een tekstschrijver met het bronmateriaal aan de slag en maakt er lekker leesbare artikelen van die aanzetten tot een gesprek of discussie. Dat laatste punt benadrukt Jesse nog even: ‘We hebben vaak wel honderd comments onder zo’n stuk, dat vindt Google erg fijn.’

Intussen trekken zijn sites 600.000 bezoekers per maand en staan ze op de uitgekozen zoektermen met grote regelmaat in de top 3.

Hoe je bestsellerauteur wordt

Jesse is inmiddels meerdere keren op tv geweest – onder andere bij RTL Koffietijd – maar dat ging niet vanzelf. Het schrijven van boeken, en dan met name bestsellers, heeft hem geholpen om in de media te komen.

jesse-auteur-koffietijd

Maar hoe doe je dat eigenlijk? Een bestseller schrijven?

Om te beginnen een waarschuwing: alles heeft zijn tijd en zijn plaats. Op dag 1 als ondernemer een boek willen schrijven is misschien niet het beste idee. Met jarenlange ervaring kun je je er sneller aan wagen.

Wat ook enorm helpt, volgens Jesse, is dat je al een bestaand publiek hebt. Zo had hij – voor hij contact zocht met een uitgever – al 100.000 mensen op een mailinglijst. Dat zorgde ervoor dat een uitgever ook eerder met hem in zee durfde te gaan dan met ‘zomaar iemand’.

Vervolgens ging hij op zoek naar de uitgever met het meeste ervaring in het uitbrengen van bestsellers in zijn genre. Ze wilde graag met hem samenwerken. Van het (hoge) voorschot, huurde hij een ghostwriter in.

De ghostwriter schreef op basis van Jesse zijn verhaal het boek ‘Voor Altijd Jong’ over voeding, beweging en levensstijl. Het belandde de eerste week op 6 in de bestseller 60 en op 1 in de categorie gezondheid.

voor-altijd-jong-boek-jesse-vd-velde

Zijn uitgever belde enorm verbaasd op – dat het goed zou lopen hadden ze wel verwacht – maar zo snel zo’n groot succes…

Jesse verklapt wat hij in de tussentijd had gedaan: en masse al zijn verkeer uit zijn mailinglijsten naar Bol.com sturen. Dat is namelijk een van de kanalen op basis waarvan de officiële bestsellerlijsten worden samengesteld. Moeilijk vond hij dat wel, want in die maand draaide hij de slechtste omzet ooit – zijn fans hadden zijn boek gekocht in plaats van producten op zijn site. Het zorgde zelfs even voor financiële problemen.

De status van expert vasthouden – journalisten bereiken

Uiteindelijk was zijn strategie heel waardevol: dankzij de bestsellerstatus wisten media hem te vinden. Giel Beelen belde bijvoorbeeld nadat het Voedingscentrum iets over Superfoods had gepubliceerd.

Maar journalisten blijven niet vanzelf bellen, je moet er ook zelf actief achteraan. Zo verstuurt Jesse elke maand een persbericht aan redacteuren van voor hem relevante tijdschriften. Niet dat ze dan automatisch het persbericht een-op-een overnemen in een artikel. Maar je blijft wel op de radar – ze weten je te vinden wanneer ze een expert nodig hebben op een bepaald onderwerp.

Feestjes zijn je beste vriend als ondernemer

Zoals in elk gesprek vraagt Tonny naar de meest legendarische marketingactie. Jesse heeft er meerdere. Zo weet hij nog dat hij voor de eerste keer zijn eigen verjaardag vierde met een weggeefactie.

verjaardag-weggeefactie

Op een speciale website geeft hij een trainingsschema, receptenboekje en nog een e-book gratis weg. Oh, en je kunt ook – alleen vandaag! – een tweede kettlebell gratis krijgen als je er eentje koopt.

De actie loopt als een trein. Voor het eerst draait hij meer dan tienduizend euro omzet op een dag, het is gelijk vijftienduizend euro.

30k omzet met een zelf opgenomen video

Nog succesvoller is hij een tijd later met een zelfgemaakte salesvideo. Hij leest de zinnen letterlijk voor van PowerPoint-slides naast de camera (‘mensen denken vaak dat het heel Amerikaans is en hier niet werkt’).

Over de tekst in de video heeft hij dagen nagedacht. Zijn inspiratie komt uit het verhaal van een echte klant: jarenlang had ze voor iedereen gezorgd behalve voor zichzelf. Ze baalde van de rol vet die steeds meer over haar broekrand ging hangen. Jesse gebruikt in de video letterlijk de woorden die de klant ook gebruikt – hij benoemt dezelfde pijnpunten. Daarna komt de oplossing pas, waarmee ze 9 kilo afvalt.

Met deze salesvideo draait hij dertigduizend euro omzet in een dag.

Veelgemaakte fout: steeds iets nieuws willen

Maar hoe mooi deze verhalen ook klinken, een grote valkuil is volgens Jesse om steeds maar nieuwe successen te willen najagen. Veel ondernemers drinken na een geslaagde lancering een biertje en beginnen dan gelijk aan het volgende project.

Veel slimmer is om na te denken hoe je uit één succes zo lang mogelijk nieuwe verkopen kunt halen. Het is misschien minder sexy of inspirerend, maar levert uiteindelijk veel meer op.

Over de angst om te falen (en hoe je daar weer vanaf komt)

Tonny vraag Jesse ook naar zijn grootste tegenslag.

Hij gelooft daar niet zo in. Je hebt ondernemers die zeggen ‘en toen stortte de markt ineens in en was ik alles kwijt’.

Dan kun je ook denken: ‘Waarom heb je niet meer gespaard?’ Fouten maak je heel vaak stukje bij beetje. Het is een proces.

Zelf herinnert Jesse nog wel een fase waarin het minder met hem ging. Dat begon eigenlijk toen hij twee bedrijven overnam – superfood.nl en superfoodies.com. Daardoor kwam hij als ondernemer in een heel ander stadium terecht, iets wat hij zelf nog niet helemaal doorhad.

Ineens had hij veel meer personeel dat van hem afhankelijk was, werd hij verantwoordelijk voor een grotere voorraad met daardoor grotere financiële risico’s. Eigenlijk – zegt hij nu – kon hij dat toen nog niet aan.

Zijn manier om ermee om te gaan, was door zoveel mogelijk te doen. In korte tijd schreef hij zeven verschillende boeken en volgde hij een speciale opleiding in superfoods.

Hij werkte enorm hard, maar het leverde niet per se heel veel op. Zijn bedrijven groeiden langzaam en er waren veel financiële struggles. Op een moment zat hij met een ton schuld en nauwelijks inkomsten.

Hij kreeg het gevoel: ik heb gefaald, dit is het einde.

Een halfjaar lang is Jesse zich meer met spiritualiteit gaan bezighouden. Hij keerde meer in zichzelf en ging mediteren. Daarin zat een fase waarin hij zijn bedrijf helemaal niet meer belangrijk vond, maar later kwam het besef dat hij juist met zijn bedrijf een verschil kon maken.

Door de rust kon hij ook beter analyseren wat er was fout gegaan:

 1. Angst om te falen.
 2. Business te zwaar om te dragen.
 3. Niet voldoende focus.
 4. Problemen in de business negeren.
 5. Onvoldoende op financiën letten.

Leidinggeven: goed luisteren, maar géén bullshit

Wat ook niet hielp in Jesse zijn mindere periode was het idee dat hij alles zelf moest oplossen. Hij kreeg er een kort lontje door (‘Je moet mij niet storen, houd je kop, doe je werk’). Hij zag niet hoe loyaal zijn personeel was en hoe graag ze hem wilden helpen.

Tijdens zijn spirituele half jaar ging hij dat meer inzien. Je moet toegeven dat je in de shit zit en vragen ‘Jongen, hoe gaan we dit aanpakken?’
Vervolgens maak je alsnog wel zelf de beslissingen.

Deze waarden zijn volgens Jesse belangrijk in een bedrijfscultuur:

 • Hoge waardering voor elkaar.
 • Goed luisteren.
 • Maar tegelijkertijd: geen tolerantie voor bullshit.

Dus als je met iemand hebt afgesproken om op donderdag om vijf uur het bronmateriaal voor de nieuwsbrief aan te leveren, dan gebeurt dat ook. Anders mag je iemand daar op aanspreken.

Tips om gezond te leven als ondernemer

Tot slot gaat het over het verband tussen gezond leven en goed presteren. Jesse deed onlangs een Telomeren-test. Een precieze uitleg over wat dat is, lees je in zijn blog, maar het komt er simpel gezegd op neer dat je de effectiviteit van je DNA-beschermers meet.

Telomeren kun je vergelijken met die plastic beschermhoesjes aan het uiteinde van je schoenveter – zonder die hoesjes gaan je veters rafelen.

De schoenveterhoesjes van Jesse bleken prima in orde! Hij leek er de afgelopen jaren zelfs op vooruit te zijn gegaan. Nou is dat waarschijnlijk niet het geval – de meetmethode was gewoon nauwkeuriger – maar het is al een hele prestatie dat hij nauwelijks achteruit was gegaan.

Hij benadrukt dat je door gezond te leven ook beter kunt presteren als ondernemer. Een aantal tips die de revue passeren:

Zet je gezondheid voorop.

Durf dagen vrij te nemen. Ga dus gewoon een keer een dagje naar de sauna. Je werkt er uiteindelijk effectiever door.

Ga na een zware meeting niet meteen achter de pc zitten. Maak eerst je hoofd leeg. Bijvoorbeeld met een wandeling. Ook als het regent. Dan neem je gewoon een parapluutje mee.

En vergeet nooit: er is niet één waarheid. We leven in verschillende seizoenen. Je hebt dag en nacht. Je hebt positief en negatief. Blijf altijd op zoek naar wat op dat moment de beste oplossing is.

The post Angst om te falen als ondernemer (interview Jesse van der Velde) appeared first on Internet Marketing Unie.

]]>
https://imu.nl/interviews/angst-om-te-falen-als-ondernemer-interview-jesse-van-der-velde/feed/ 5
Cijfers gebruiken voor je marketinghttps://imu.nl/neuromarketing/cijfers-voor-marketing/ https://imu.nl/neuromarketing/cijfers-voor-marketing/#comments Fri, 02 Nov 2018 09:51:27 +0000 https://imu.nl/?p=41592 “ƒ 9,99? Mama, waarom maken ze daar niet gewoon ƒ 10,- van? Dat is toch ook veel makkelijker met betalen?” (in die tijd hadden we nog guldens). Ik kan me nog goed herinneren dat ik deze vraag aan mijn moeder stelde. Aan het gezicht van mijn moeder kon ik merken dat ze daar eigenlijk ook […]

The post Cijfers gebruiken voor je marketing appeared first on Internet Marketing Unie.

]]>
“ƒ 9,99? Mama, waarom maken ze daar niet gewoon ƒ 10,- van? Dat is toch ook veel makkelijker met betalen?” (in die tijd hadden we nog guldens).

Ik kan me nog goed herinneren dat ik deze vraag aan mijn moeder stelde. Aan het gezicht van mijn moeder kon ik merken dat ze daar eigenlijk ook niet echt bij stil had gestaan.

Én dat ze het heel fijn zou vinden als ik niet met dit soort vragen kwam wanneer zij zich bepakt en bezakt met mij en mijn broer door de supermarkt heen worstelde.

Jaren later ben ik er achter gekomen dat dit een van de vele trucjes van marketingland is.

Maar hoe zit dat? Heeft die € 0,01 echt zoveel impact? En kun je cijfers ook op een andere manier gebruiken in je marketing uitingen?

Ja, dat kan zeker! En de website waar je op dit moment bent is er een van de voorbeelden van!

Ik ga je in eerste instantie laten zien hoe je cijfers in het algemeen kunt gebruiken in je marketing uitingen en daarna komen we terug op de vraag aan mijn moeder “Waarom maken ze daar niet gewoon ƒ 10,- van?”

Gebruik cijfers voor je expertstatus

Heb je er wel eens bij stilgestaan dat je op de homepage van IMU.nl direct een bewijs krijgt voor de expertstatus van de Internet Marketing Unie?

expertstatus-cijfers-marketing

Hoe anders zou jouw beleving zijn als dit je binnenkomst was:

cijfers-imu-expertstatus

Logischerwijs heb je dan de mogelijkheid de teksten überhaupt niet te plaatsen, maar ik denk dat je mijn punt snapt 😉

Wat doen deze cijfers?

Deze cijfers geven bezoekers de overtuiging dat de Internet Marketing Unie weet waar ze het over hebben.

Hoe zouden ze anders al 8 jaar lang toonaangevend kunnen zijn in online marketing? Waarom zouden meer dan 50.000 mensen IMU volgen? En waar zouden ze de moeite voor doen om meer dan 1400 artikelen over online marketing te schrijven als niemand daar op zat te wachten?

Hoe kan jij cijfers gebruiken in je marketing?

Dat je cijfers kunt gebruiken in je marketing staat vast. Maar hoe jij dat kunt doen is afhankelijk van je branche.

Denk lekker ruim, ben je tandarts? Wat dacht je van het aantal tanden dat je hebt verzorgd of gecontroleerd?

1600+ tanden gecontroleerd kun je al gebruiken wanneer je 50 mensen op controle hebt gehad.

Je kunt hierover het best een keer brainstormen met iemand die niet dagelijks in jouw business zit. Je zult zien dat hij of zij met totaal andere ideeën komt.

Waarom nummers gebruiken in je marketing?

Voor we verder gaan met bedragen wil ik je laten weten waarom je überhaupt nummers moet gebruiken in je copy:

 1. Nummers zijn over het algemeen makkelijker te scannen
  Zo is het sneller om € 1 te lezen dan Één Euro.
 2. Nummers zijn specifiek
  Een tekst als “Dit lidmaatschap is voor vrijwel iedereen betaalbaar!” is veel minder specifiek dan “Dit lidmaatschap kost slechts € 10,- per maand!”
 3. Nummers helpen je impact te geven
  Heb je liever een 14-daagse vakantie of ga je slechts twee weken?

Waarom € 0,01 een wereld van verschil maakt

Terug naar het antwoord op de 1 million dollar question: “Waarom maken ze daar niet gewoon € 10,- van?”

1cent

Econoom Tim Harford beschrijft in zijn boek, The Undercover Economist, het fenomeen dat hij The Left-Digit effect noemt. Dit fenomeen geeft aan dat consumenten meer focus op de cijfers voor de komma leggen dan op de cijfers achter de komma.

Wanneer je dus een keuze moet maken tussen € 9,99 of € 10,00 scheelt de prijs in de praktijk slechts € 0,01 maar in de beleving van de consument is het een verschil van € 1,00.

In het artikel “Penny Wise and Pound Foolish: The Left-Digit Effect in Price Cognition” dat in 2005 in Journal of Consumer Research werd gepubliceerd beschrijven Manoj Thomas en Vicki Morwitz dat de menselijke hersenen zichzelf in de val laten lopen.

Uit hun onderzoek blijkt namelijk dat de consument inderdaad de focus op de cijfers voor de komma heeft, sterker nog, de hersenen beginnen direct de informatie te verwerken waardoor er een afweging wordt gemaakt tussen € 9,00 en € 10,00.

De uitkomst hiervan gaat als definitieve keuze door naar het gedeelte van je hersenen dat de beslissing maakt. Pas daarna komt je verstand om de hoek kijken die inziet dat het verschil minimaal is, maar dan is de keuze al gemaakt.

Uit weer een ander onderzoek van Monica Wadhwa en Kuangjie Zhang, twee Marketing assistent professoren van de INSEAD Nanyang Business School, bleek bovendien dat het nog verschil uitmaakt wat voor soort aankoop een consument doet.

Zo bleken consumenten bij aankopen met gevoel de neiging te hebben voor een rond getal te gaan en bij meer aankopen die met het verstand werden gedaan juist te gaan voor prijzen als € 42,67 etc.

Het verschil zou ‘m zitten in de behoefte van de consument. Wanneer een consument honger heeft zal de consument eerder kiezen voor een afgerond bedrag, dit zorgt ervoor dat de consument weinig tot niet hoeft na te denken.

Wanneer een consument een aankoop gaat doen als een nieuwe laptop, zit de consument al in de denkmodus en geeft het de voorkeur aan een bedrag met decimalen.

Kijk dus goed naar het soort product of dienst dat je verkoopt en kijk welke beleving – en dus welk soort prijs – hierbij passen en experimenteer hiermee!

Prijzen festival

Ik hoop dat ik je er van bewust heb kunnen maken dat je cijfers goed kunt gebruiken in je internet marketing strategie om op die manier een expert status te tonen of bijvoorbeeld het vertrouwen van je bezoekers te winnen.

Los van het gebruik van cijfers in je teksten doe je er goed aan om je prijzen nog eens te controleren. Waar heb jij je prijzen nu op gebaseerd? Zou je andere prijzen kunnen gebruiken om op die manier je conversie te verhogen?

Eerder hebben we al geschreven hoe je aan de slag kunt gaan met het testen van je verkoopprijzen en welke soorten psychologische prijzen er zijn.

Zeg eens eerlijk, heb jij hierover nagedacht toen je jouw producten of diensten een prijs gaf?

The post Cijfers gebruiken voor je marketing appeared first on Internet Marketing Unie.

]]>
https://imu.nl/neuromarketing/cijfers-voor-marketing/feed/ 1
Het mysterie van de bulletpoints (en wat je dan wél moet schrijven op je homepage)https://imu.nl/copywriting/copywriting-bulletpoints/ https://imu.nl/copywriting/copywriting-bulletpoints/#comments Mon, 29 Oct 2018 10:47:29 +0000 https://imu.nl/?p=41565 Je komt je beste vriend tegen in de stad. Hij slaat je op je schouder: ‘Biertje? Hoe is ‘ie?’ Jij zegt: ‘Paul, herken je dit? Je hebt het altijd druk je hebt het idee dat je werk nooit af is je ziet je vrouw en je kinderen te weinig je hebt het gevoel dat je […]

The post Het mysterie van de bulletpoints (en wat je dan wél moet schrijven op je homepage) appeared first on Internet Marketing Unie.

]]>
Je komt je beste vriend tegen in de stad. Hij slaat je op je schouder: ‘Biertje? Hoe is ‘ie?’

Jij zegt: ‘Paul, herken je dit?

 • Je hebt het altijd druk
 • je hebt het idee dat je werk nooit af is
 • je ziet je vrouw en je kinderen te weinig
 • je hebt het gevoel dat je collega’s je niet waarderen
 • je zou wel ontslag willen nemen, maar je hebt geen idee wat je dán moet gaan doen.’

Komt je bekend voor? Dan ken je dit vast ook:

Je man belt dat hij in de file staat. ‘Sorry schat, die laatste klantafspraak liep óók al uit.’

Jij zegt: ‘Joris, herken je dit?

 • Je bent een dertiger met een goede baan
 • Je hebt een fantastische relatie, een mooi huis en prachtige kinderen
 • Je hebt net promotie gemaakt
 • En tóch heb je het gevoel dat er iets ontbreekt.’

Wat, praat jij niet in bulletpoints tegen je vrienden?

En waarom dan wél tegen je lezer?

Er is een vreemd misverstand over webteksten schrijven

Dat misverstand is: dat je lezers zich graag gedragen als doelgroep. En dat ze dus niks fijner vinden dan zichzelf omschreven te zien in categorieën. En als jij je homepage nou maar begint met een omschrijving van je gemiddelde klant, dan snapt die klant wel dat hij bij jou moet zijn.

Zoiets.
Denk ik.
Helemaal zeker weet ik het niet. Het kan ook zijn dat er cursussen zijn waarop je leert dat je je homepage met bulletpoints moet beginnen.

Maar gelukkig is het allemaal veel eenvoudiger

Je lezer is geen doelgroep, je lezer is je vriend.

Het leven bestaat niet uit verkopers en klanten: het leven bestaat uit een plakkerige zoen van je zoontje, een knipoog van je buurman, die jou ziet ruziemaken met je vrouw, een e-mail van je zus, dat ze niet meer boos op je is. Het bestaat uit een collega die zonder iets te vragen koffie voor je haalt. Uit zomaar een leuk gesprek met een vrouw in Spakenburgse dracht, in de bus. Uit een bioscoopje pikken met je broer.

Kortom: het leven bestaat uit vriendschap.

Dus schrijf ook je webteksten en je blogs alsof je praat tegen een vriend. Doe op je website niets wat je niet óók bij een vriend zou doen.

Super makkelijk

Je hoeft er nooit meer bij na te denken: je bent altijd eerlijk, je bent altijd jezelf, je doet altijd je best.

En je praat, als vanzelf, nóóit meer in bulletpoints.

The post Het mysterie van de bulletpoints (en wat je dan wél moet schrijven op je homepage) appeared first on Internet Marketing Unie.

]]>
https://imu.nl/copywriting/copywriting-bulletpoints/feed/ 10
Terugblik op het IMU Event in Driebergen – 18 / 19 oktoberhttps://imu.nl/nieuws/imu-event-18-19-oktober-terugblik-reacties/ https://imu.nl/nieuws/imu-event-18-19-oktober-terugblik-reacties/#comments Fri, 26 Oct 2018 08:58:53 +0000 https://imu.nl/?p=41519 Het zit er weer op! Het IMU Online Marketing event! Vorige week werd het pittoreske Driebergen opgeschud door honderden IMU-leden en -vrienden, allemaal op weg naar Landgoed De Horst voor het tweedaagse seminar. Alle hotels in de wijde omgeving werden bezet. Er waren opstoppingen en een kleine file hier en daar. De bossen zagen blauw […]

The post Terugblik op het IMU Event in Driebergen – 18 / 19 oktober appeared first on Internet Marketing Unie.

]]>
Het zit er weer op! Het IMU Online Marketing event!

Vorige week werd het pittoreske Driebergen opgeschud door honderden IMU-leden en -vrienden, allemaal op weg naar Landgoed De Horst voor het tweedaagse seminar.

Alle hotels in de wijde omgeving werden bezet. Er waren opstoppingen en een kleine file hier en daar. De bossen zagen blauw van de IMU’ers. Deze twee dagen gaan vast en zeker de geschiedenisboeken in als ‘De Invasie van de Internet Marketing Unie’ 🙂

En wat waren het twee fantastische dagen! We hebben dit keer echt ons best gedaan om het event naar een volgend niveau te brengen. Er waren driehonderd gasten en elf top-sprekers:

 • Simone Levie over hoe ze met haar MPOP programma razendsnel is gegroeid
 • Bas Urlings over verkopen via Bol.com
 • Youri Meuleman over winstgevend adverteren via Facebook
 • Demian Beenakker over investeren in de breedste zin van het woord
 • Mark Tigchelaar over de werking van ons brein en hoe we beter kunnen focussen
 • Albert Sonnevelt over de psychologie van succes
 • Amber van Leeuwen van The Social Good Girl over Instagram inzetten voor business
 • Wilco de Kreij over het maximaliseren van traffic
 • Tom Barten over hoe hij met Personal Body Plan van 0 tot 10.000 leden is gegroeid

Onze Tonny en Martijn openden en sloten beide dagen af met hun sessies. Tonny deelde zijn groeistrategie die hij gebruikt om meerdere bedrijven tegelijk te laten groeien zonder dat je als ondernemer meer uren hoeft te maken. En Martijn leerde ons alles over automatische marketingfunnels en segmentatie. Na iedere sessie was er gelegenheid voor een kopje koffie en een frisse neus.

Er waren goodiebags, een cameracrew en Instagram-reporters, heerlijke broodjes en salade. En we hadden zelfs twee dagen lang 20°C en volle zon geregeld! Haha! Uiteraard werd er na beide dagen gezellig geborreld en genetwerkt.

We genieten nog even na met de foto’s (klik op de foto voor vergroting)

Ben jij er de volgende keer bij op 21 en 22 maart 2019? Kansen zien, kansen grijpen 🙂
Claim hier alvast je ticket met dikke early-bird korting >>>

Ben je benieuwd wat de bezoekers van het seminar vonden? We kregen superleuke reacties!

“Dit event sluit voor mij aan bij ‘Living the dream’. Wat inspirerend! Ik had het voor geen goud willen missen.” – Thijs Unij – www.thijsunij.nl

“Ik voelde dat ik hierbij MOEST zijn. Ik heb er 3 dingen voor afgezegd. Ik ben net gestart met mijn bedrijf en met Phoenix en ik voelde me alleen staan als start-up. Ik heb me aangemeld omdat ik wilde connecten en energie krijgen! Ik geef het event een 10.” – Irene Cusell – www.spiceuplearning.com

“Ik heb me aangemeld voor dit event omdat het vorige zo geweldig was, en ik heb wederom nieuwe inzichten gekregen.” – Marcel Peters – www.calorienverbranden.nl

“Goede mix tussen theorie, praktijk en mindset. Dit helpt mij als ondernemer verder.” – Allard van Rijn – www.xennial.nl

“De sprekers waren geweldig! Ik word er blij en geïnspireerd van, waarvoor dank!” – Marina de Haan – www.woninginversteerdersnetwerk.nl

“Ik ben een fan! Ik ga nu alles oppakken en mijn product neerzetten.” – Sheida Mohebbi – www.sheidamohebbi.nl

“Connectie met inspirerende mensen zorgt voor extra energie!” – Luc Vermeir – www.groenpalet.be

“Mijn grootste inzicht is dat ik niet zo veel moet nadenken over hoe ik iets zo perfect mogelijk maak.” – Niels Modderman – www.kaaskraam.com

“Goed georganiseerd! Ik ga met een fijn gevoel en een duwtje in de rug naar huis.” – Anne Knoop – (site in aanbouw)

“Mijn grootste inzicht? Hou het simpel en volg je hart.” – Mirella Schaeken – www.optimaal-talent.nl

“Ik heb erg veel inzichten gekregen om groter te denken en te handelen. Laat je niet door je angst regeren.” – Don Kanters – www.ruudmeulenberg.nl

“Ik krijg elke keer weer volop inspiratie. Terugkijkend naar mijn aantekeningen van vorig jaar heb ik al enorm veel toegepast.” – Marcel Borst – www.ikstopwel.nl

Zien we jou volgende keer ook?

Klik hier voor je early bird ticket >>>

The post Terugblik op het IMU Event in Driebergen – 18 / 19 oktober appeared first on Internet Marketing Unie.

]]>
https://imu.nl/nieuws/imu-event-18-19-oktober-terugblik-reacties/feed/ 7
Effectief inspelen op emoties in commerciële webtekstenhttps://imu.nl/copywriting/commerciele-webteksten-emoties/ https://imu.nl/copywriting/commerciele-webteksten-emoties/#comments Tue, 16 Oct 2018 10:44:54 +0000 https://imu.nl/?p=41429 Copywriting is een vorm van sales, online of op papier.  Hierbij wordt vaak ingespeeld op emotie om bezoekers te overtuigen. In dit artikel lees je waarom het inspelen op emotie essentieel is voor het effectief overtuigen van jouw website bezoekers. Het ‘geheim’ van de doelgroep Een ‘geheim’ van de copywriter is dat hij niet begint bij […]

The post Effectief inspelen op emoties in commerciële webteksten appeared first on Internet Marketing Unie.

]]>
Copywriting is een vorm van sales, online of op papier.  Hierbij wordt vaak ingespeeld op emotie om bezoekers te overtuigen. In dit artikel lees je waarom het inspelen op emotie essentieel is voor het effectief overtuigen van jouw website bezoekers.

Het ‘geheim’ van de doelgroep

Een ‘geheim’ van de copywriter is dat hij niet begint bij het product, maar bij de doelgroep. Je kunt pas effectief schrijven als je begint bij de verlangens van je potentiële klant.

Wat zijn bijvoorbeeld hun:

 • wensen en behoeften
 • interesses / obsessies
 • pijnpunten
 • twijfelpunten / angsten

Weet je dit, dan ken je jouw doelgroep bijna net zo goed als je beste vrienden. Je weet wat er in hun hoofd speelt.

Maar waarom is het belangrijk om dit te weten? Omdat mensen kopen met emotie en rationaliseren met feiten.

We creëren met onze teksten namelijk geen nieuw verlangen, wij gebruiken de verlangens die je doelgroep al heeft. Je moet dus eerst weten wat de verlangens van je doelgroep zijn, voordat je deze verlangens kunt kanaliseren richting jouw oplossing.

commerciele-webteksten

Waarom emotionele copywriting zo enorm effectief is

We creëren dus geen nieuwe verlangens, maar we tappen uit de verlangens die al bestaan in het hart en het hoofd van je doelgroep. Die verlangens kunnen we kanaliseren. Niet puur met feiten en ondersteunend bewijs, maar juist met emotie. Want emotie staat centraal in het beslissingsproces van de mens.

Antonio Damasio demonstreerde de impact van emoties door mensen te bestuderen met hersenbeschadiging, waardoor zij geen emoties meer konden ervaren. Zij gedroegen zich normaal, maar er was één dingen wat zij niet meer konden: beslissingen maken.

Kortom, wij maken keuzes emotioneel. Pas achteraf rationaliseren wij dat weer aan de hand van feiten. Je verkoopt niet het product, maar het gevoel wat het product de klant kan bieden.

 • Er is geen rationele reden om een Mercedes S-klasse te kopen. Je kunt het rationaliseren met de argumenten dat het een degelijke auto is van Duitse makelarij met vele veiligheidssnufjes en een sterk motorblok dat vele jaren dienst zal bewijzen.
 • Er is geen rationele reden om een smartphone voor meer dan €1000,- te kopen. Je kunt het rationaliseren met de argumenten dat het besturingssysteem vele malen beter is dan de alternatieven en omdat hij als een verlengstuk voor je eigen bedrijf functioneert.

De 8 emoties van Robert Plutchik’s theorie en voorbeelden van advertenties

Volgens Robert Plutchik’s theorie zijn er 8 basis emoties te benoemen:

 1. Angst
 2. Boosheid
 3. Droefheid
 4. Vreugde
 5. Afschuw
 6. Verrassing
 7. Vertrouwen
 8. Anticipatie

Slechts één van deze emoties mag domineren in je advertenties. Ga je inzetten op meerdere emoties, dan verwatert je tekst en verlies je overtuigingskracht.

Laten we kijken hoe deze emoties vertegenwoordigd kunnen worden in advertentie teksten aan de hand van voorbeelden:

Vreugde

coca-cola-emotie-vreugde

Coca Cola heeft zichzelf verbonden met de emotie van geluk en vreugde. Nee, je opent geen blikje cola. Je opent een blikje blijheid!

Ik geef het toe: het klinkt te zot voor woorden, maar het is Coca Cola succesvol gelukt om deze emotie aan hun product te koppelen. (Net zoals dat ene andere bedrijf met die grote gele letter die ik niet eens specifiek hoef te benoemen).

Verrassing

reclame-verrassing-emotie

“Als je dit hebt gelezen en je niet realiseerde dat er twee keer een “a” staat, stel je dan eens voor wat je allemaal niet kunt zien als je drinkt en rijdt.” Een krachtige boodschap van Toyota door het element van verrassing.

Afschuw

reclame-afschuw-copywriting

Een onaantrekkelijke strippende man bovenaan een billboard te plaatsen met de tekst “des te eerder je hier adverteert, des te beter”, trokken zij zeker de aandacht. Als je regelmatig voorbij rijdt, dan heb je de man bijna gedwongen moeten zien ontkleden. Je zou er bijna zelf een advertentie plaatsen!

Droefheid

droefheid-emotie-copy

In deze advertentie wordt duidelijk op je gevoel gespeeld. De combinatie van tekst en de afbeelding roepen een dringend gevoel bij je op. Plotseling wordt je geconfronteerd met je verantwoordelijkheid voor iets waar je niet dagelijks bij stil staat.

Inspelen op de verlangens van jouw potentiële klant

Leuk al die voorbeelden, maar hoe werkt dat in de praktijk? Wat nu als jij een advertentie gaat schrijven?

Als voorbeeld advertentie gaan we een high-end laptop verkopen.

Doelgroep

 • Je ideale klant is tussen de 28 en 35 jaar.
 • Heeft een jaarlijks inkomen tussen de 50.000 en 70.000 per jaar.
 • Vind het belangrijk wat anderen over hem of haar denken.
 • Heeft een serieuze vriendin waarmee hij de financiën deelt.

Doelen

 • Een hoge functie bij een internationaal bedrijf in de tech industrie\
 • Groeien naar een jaarlijks inkomen van tussen de 80.000 en 100.000 per jaar.
 • Een vrijstaande woning kopen in een nette buurt.

Interesses

 • Houdt van gamen
 • Kijkt minimaal 5 uur YouTube en/of Netflix per week
 • Maakt naast zijn full-time baan regelmatig freelance designs met Photoshop en InDesign.

Uitdagingen

 • Wil het liefst een Macbook, maar vind de prijs in zijn gewenste configuratie te hoog om te kunnen verantwoorden.
 • Wil een laptop met een 17-inch scherm én een batterij duur van minimaal een werkdag (9 uur).

Objecties

 • Ik wil geen premium betalen puur voor de merknaam, maar wel de premium ervaring.
 • Ik wil ruzie met mijn partner over een irrationele keuze van mijn nieuwe laptop voorkomen.

Angsten

 • Ik ben bang voor een laptop die niet ‘future-proof’ is, waardoor ik over 2 jaar wéér gedwongen ben tot de aankoop van een nieuwe laptop.
 • Ik wil geen laptop kopen die een slechte bouwkwaliteit heeft.

Nu hebben we een aardig beeld van de persoon waar wij mee te maken hebben, wat zijn wensen zijn en wat hem eventueel zou weerhouden van een aankoop. Dit is een persoon die vooral vertrouwen en bevestiging zoekt. Hij wil zeker weten dat hij niet de verkeerde laptop koopt, omdat hij een dergelijke aankoop maar eens in de 4/5 jaar maakt.

We gaan een advertentie schrijven aan de hand van de klassieke AIDA formule: Attention, Interest, Desire, Action.

Attention

Ontdek dé 17-inch laptop met genoeg batterij voor een hele dag werken!
Uitstekende bouwkwaliteit. Professionele prestaties. High-end specificaties.

Interest

Ben jij op zoek naar een krachtige high-end laptop waarmee je zonder zorgen een werkdag op kunt werken zonder in te pluggen? Dan hebben wij de laptop voor jou: de Asus Vivobook Pro.interest-aida

Deze laptop is uitgerust met alles wat je maar kunt wensen van een premium laptop. De geweldige bouwkwaliteit en de ongekende prestaties staan garant voor jarenlang zorgeloos plezier. Stop met zoeken, dit is dé ultieme laptop in zijn prijsklasse. Of je hem nu gebruikt voor veeleisende programma’s tijdens je werk, of gamen in je vrije tijd, hij voldoet aan je meest extreme wensen.

Desire

Laten we eens onder de ‘motorkap’ van deze laptop kijken:

 • i7 processor
  De i7 processor is ontwikkeld voor veeleisende multitaskers en gamers, je zal nooit processor kracht tekort komen. Zelfs niet als je het maximale van je computer vraagt.
 • 17,3 inch Full-HD IPS scherm
  Zelfs met twee vensters naast elkaar werken is mogelijk op dit enorme en heldere scherm.
 • 16 GB ram werkgeheugen
  Draai de meest zware programma’s zonder enig probleem. Ideaal voor multitasking tijdens een drukke werkdag.
 • NVIDIA GeForce GTX 1050  videokaart
  Maakt deze laptop uitstekend geschikt voor video bewerking en gaming. Bewerk graphics of speel je favoriete games overal!
 • SSD + HDD gecombineerd 1256 GB geheugen!
  De 256 GB SSD start de laptop op in een oogwenk. De 1 TB harde schijf biedt een bijna eindeloze opslagcapaciteit.
 • Slank design van slechts 2,2 cm!
  Het zal je verbazen hoe slank deze laptop high-end laptop is. Desondanks kan hij goed tegen een stootje door zijn hoogwaardige bouwkwaliteit.

Action:

Een laptop met dergelijke specificaties kan bij sommige merken duizenden euro’s kosten. Maar deze laptop is daarin een uitzondering. De prijs-kwaliteit verhouding van deze laptop is uitstekend.

Hij kost namelijk slechts €1224,-!  Dit is een laptop waar je jarenlang plezier van zult hebben. Hou je deze laptop 5 jaar in je bezit, dan kost hij slechts €244,80 per jaar!

Gebruik je de laptop 20 uur per week, dan haal je het beste wat een laptop kan bieden in huis voor omgerekend slecht €0,23 per uur.

Ook de reviews* liegen er niet om:

Consumontenband – Als je een laptop zoekt met de beste specificaties, dan is dit dé laptop met de beste prijs-kwaliteit verhouding.

CNIT – A high-end laptop with excellent performance, for an excellent price… in a slick package!

Bestel deze unieke laptop voor 22:00 en hij wordt morgen gratis bij je thuisbezorgd!

[BESTEL NU]

Ken je doelgroep en kanaliseer het verlangen

Het schrijven van een goede tekst begint niet bij je product, maar de doelgroep. Als je weet wat er in het hoofd van je ideale klant speelt, dán kun je teksten schrijven die het gesprek in het hoofd van je doelgroep vervolgt.

Ben jij klaar om een tekst te schrijven die resoneert met je doelgroep en hen niet alleen rationeel, maar ook emotioneel overtuigt?

robert-collier-quote-teksten

*De namen van de review partijen zijn bewust fout geschreven, omdat het gaat om bedachte reviews. Dit zijn geen echte uitspraken.

The post Effectief inspelen op emoties in commerciële webteksten appeared first on Internet Marketing Unie.

]]>
https://imu.nl/copywriting/commerciele-webteksten-emoties/feed/ 6
De UX-Paradox: Waarom we het gebruikers niet té makkelijk moeten makenhttps://imu.nl/conversie-optimalisatie/ux-paradox/ https://imu.nl/conversie-optimalisatie/ux-paradox/#comments Thu, 11 Oct 2018 07:41:35 +0000 https://imu.nl/?p=41227 “Harder, Hoger, Hyper. Alles moet steeds sneller, alles moet steeds feller, anders kom ik niet aan mijn gerief.” Cabaretier Youp van ‘t Hek staat niet bepaald bekend als marketinggoeroe, maar slaat met dit liedje uit zijn show Prachtige Paprika’s (2004) wel de spijker op zijn kop. Het moet rap, het moet vlug en het moet […]

The post De UX-Paradox: Waarom we het gebruikers niet té makkelijk moeten maken appeared first on Internet Marketing Unie.

]]>
“Harder, Hoger, Hyper. Alles moet steeds sneller, alles moet steeds feller, anders kom ik niet aan mijn gerief.”

Cabaretier Youp van ‘t Hek staat niet bepaald bekend als marketinggoeroe, maar slaat met dit liedje uit zijn show Prachtige Paprika’s (2004) wel de spijker op zijn kop. Het moet rap, het moet vlug en het moet voorgekauwd. Alleen dan overtuigen we de meeste klanten en rollen de centjes binnen. Toch is dat misschien iets te snel gedacht.

Door mensen éven van die automatische piloot af te halen en ze heel kort te laten nadenken over wat ze aan het doen zijn, maken ze uiteindelijk een betere keuze. Niet alleen voor henzelf, maar soms ook voor jou.

Conversie-optimalisatie (CRO) moet het laatste restje sap uit de sinaasappel persen. Overal waar er ook maar een paar procentpunten winst kan worden gepakt, wordt er driftig met A/B-tests gesmeten. De veranderingen die dat oplevert gaan soms glashard tegen de wetten van User Experience (UX) design in. Als je bijvoorbeeld met behulp van persuasieve technieken je conversiepercentage probeert op te krikken, voldoe je namelijk niet per se aan de wens van de gebruiker. Die zitten over het algemeen niet te wachten op nóg een pop-up venster of reclame uiting.

In kamp UX is kwalitatief onderzoek vaak leidend. De subjectieve ervaring van een klant is belangrijker dan harde data. Hoeveel seconden iemand op je website doorbrengt vertelt je niet per se iets over de waardering die hij of zij voor jou heeft. ‘Bounce rates’ (een maatstaf voor het aantal bezoekers dat je website verlaat zonder interactie) kun je dan ook op twee manieren uitleggen: je verliest klanten omdat je niet aan hun behoefte kan voldoen óf de klanten die je hebt kunnen juist snel vinden wat ze nodig hebben. Ondanks die verschillen kunnen UX en CRO prima door één deur. Sterker nog, in veel gevallen gaan ze juist hand in hand.

UX + CRO = Doordachte conversie

Zoals bij (bijna) alle conflicten is er een gouden middenweg. Neem die pop-ups als voorbeeld. Vaak bevindt een bezoeker zich nog geen 5 seconden op een webpagina, of er wordt al gebedeld om een inschrijving voor de nieuwsbrief of een proefabonnement. Die ongevraagde boodschap klikt men dan ook vaak snel en nijdig weg. Vanuit een UX-perspectief is dat niet meer dan logisch: de bezoeker heeft nog niet eens kunnen zien wat je doet en wat je eventueel voor hem kan betekenen. Hoe moet hij of zij dan al bepalen of jouw diensten relevante waarde hebben?

exit-intent-pop-up

Bron: Nat Eliason

Een simpele maar doeltreffende oplossing is om zo’n pop-up pas te laten zien bij het verlaten van de website. Gaat de cursor richting het kruisje? Dán nog even snel toeslaan. Op dat moment heeft de bezoeker namelijk een completer beeld van jouw diensten en is zo’n aanbod een stuk interessanter. Conversie specialist blij, UX-specialist blij, klant minder gefrustreerd. Ideaal.

Vaak leidt een betere UX uit zichzelf al tot hogere conversiewaarden.

Een webpagina die vliegensvlug laadt, zal er voor zorgen dat minder bezoekers afhaken en er dus relatief meer conversies plaatsvinden – gratis en voor niets. Ook als de informatiestructuur duidelijk is, zullen meer bezoekers hun weg weten te vinden naar jouw contactformulier. Vallen veel gebruikte of belangrijke elementen goed op op jouw landingspage? Dan zullen bezoekers die ook sneller kunnen vinden.

‘Hap-slik-weg’ kan gevaarlijk zijn

Zowel UX en CRO hebben in de basis gebruiksgemak en snelheid als speerpunten. Zo weinig mogelijk interacties levert zo veel mogelijk profijt op. Het is een kwestie van ‘seamlessness’: de klant hoeft niet te zoeken, want alles wat hij nodig heeft wordt in hapklare brokken aangeboden. Letterlijk een naadloze ervaring.

kopen-met-1-klik

Bron: Amazon.com

Amazon is misschien wel het beste voorbeeld van een gladgestreken UX. Met in ‘1-Click’-functie kun je letterlijk in één klik je aankoop afronden. Als je je PayPal-account aan Amazon hebt gekoppeld, het verzendadres al eerder hebt opgegeven en de voorwaarden hebt geaccepteerd, zal jouw pakketje direct na de klik worden verzonden – zonder dat nog eens te bevestigen.

Rete-makkelijk, superhandig, maar wel levensgevaarlijk voor je bankrekening.

Als het ijs te glad wordt

Amazon is zich natuurlijk 100% bewust van dat gevaar en lacht stiekem in zijn vuistje. Toch zijn er genoeg voorbeelden te bedenken waarbij ook de bedrijven zelf worden geconfronteerd met de mindere gevolgen van overdreven optimalisatie. De Zweedse UX-designer Per Axbom noemt er in zijn presentatie ‘The Invisible Problem with Fairytale Experiences’ een aantal.

De afgelopen jaren is bijvoorbeeld uit verschillende onderzoeken​ gebleken dat een formulier vaker wordt ingevuld als het uit minder velden of vragen bestaat. De grote Britse kredietverstrekker HSBC wilde die opgedane kennis graag in de praktijk brengen. Ze vereenvoudigden hun aanmeldformulier door het aantal invulvelden drastisch terug te dringen, in een poging de conversiepercentages op te krikken. Ze zagen het aantal leningen snel stijgen, maar is dat wel de beste uitkomst? Die lagere barrière zorgt er voor dat veel klanten uit gemak een lening afsluiten, maar hem vervolgens niet meer kunnen aflossen; uiteindelijk ook een zware dobber voor de bank zelf.

Wees af en toe vervelend

Je wil natuurlijk graag de vruchten plukken van je CRO, maar als je zonder te kijken alle appels uit een boom trekt, heb je grote kans dat daar een aantal rotte exemplaren tussen zitten. Ben je gedwongen tot meer samenwerking of ben je anderszins afhankelijk van de andere partij? Denk dan liever twee keer na. Soms kun je dan gewoon beter even die vervelende kleuterjuf spelen om het kaf van het koren te scheiden.

Een heel simpel maar doeltreffend voorbeeld: Het Britse ‘The Coaching House’ verhuurt trainingslocaties voor professionals. Ze hebben hun aanmeldingssysteem zo opgezet dat ze als het ware invloed hebben op wie zich registreert voor hun services. Potentiële klanten krijgen bijvoorbeeld korting als ze de kortingscode kunnen vinden in de algemene voorwaarden. Vervolgens krijgen ze nog eens een instructievideo voorgeschoteld waarin de toegangscode voor het reserveringssysteem wordt benoemd – letter voor letter met intervals van 2 minuten. Dat klinkt misschien suf, maar uiteindelijk is iedereen die zo’n ruimte huurt op de hoogte van de voorwaarden en ontstaan er geen misverstanden.

‘Seamlessness’ is niet altijd het gouden ei. In sommige gevallen kan juist net dat beetje frictie, ofwel ‘seamfulness’, voor een groot verschil zorgen.

Haal mensen af van de automatische piloot en laat ze bewuste en weldoordachte keuzes maken. Grote kans dat dat jou vooral betrouwbaardere, meer toegewijde relaties of leads oplevert.

Neem gerust de klassieke data-gedreven voorstellen voor conversie-optimalisatie ter harte en marineer die in een sausje van UX.

Maar denk ook even aan de nasmaak.

The post De UX-Paradox: Waarom we het gebruikers niet té makkelijk moeten maken appeared first on Internet Marketing Unie.

]]>
https://imu.nl/conversie-optimalisatie/ux-paradox/feed/ 2
Heeft mijn lokale bedrijf ook een blog nodig?https://imu.nl/bloggen/blog-voor-lokaal-bedrijf/ https://imu.nl/bloggen/blog-voor-lokaal-bedrijf/#comments Mon, 08 Oct 2018 13:40:38 +0000 https://imu.nl/?p=41206 Content is dé manier om mensen kennis met je te laten maken. En kennismaken is zo belangrijk. Als je op straat door een wildvreemde dame gevraagd zou worden of je meteen zou willen trouwen, dan zou je dit natuurlijk nooit doen. En tegelijk proberen we op internet meteen een verkoop rond te krijgen wanneer een […]

The post Heeft mijn lokale bedrijf ook een blog nodig? appeared first on Internet Marketing Unie.

]]>
Content is dé manier om mensen kennis met je te laten maken. En kennismaken is zo belangrijk.

Als je op straat door een wildvreemde dame gevraagd zou worden of je meteen zou willen trouwen, dan zou je dit natuurlijk nooit doen. En tegelijk proberen we op internet meteen een verkoop rond te krijgen wanneer een klant bij ons komt aankloppen.

Een lokale onderneming heeft gelukkig nog het voordeel dat hij of zij zichtbaar is in de gemeenschap, maar zeker lang niet iedereen zal je kennen of al eens binnen zijn geweest voor een praatje. En hoe groter de gemeenschap hoe lastiger dat is.

bloggen-voor-lokaal-bedrijf

Je zult dan ook online aanwezig moeten zijn, want dát is waar je klant zit. En de kansen zijn groter dan ooit. Google is namelijk al heel goed geworden in het herkennen van een lokale zoekopdracht.

Je hoeft nu niet meer “restaurant in de buurt” te zoeken, of “stukadoor in Mijdrecht”. Google weet al dat je hoogstwaarschijnlijk een product of dienst zoekt die bij je in de buurt zit.

Staat jouw bedrijf hier al bij? Dat is waar een blog om de hoek komt kijken.

Bloggen is belangrijk, maar ook een investering in tijd

Als je al een blog bent begonnen, dan is de kans groot dat je hem ondertussen laat versloffen. Volgens onderzoek van Contany verwaarloost 83% van ondernemers hun blog.

Voor drukke ondernemers weten we dat het neerkomt op investeren in:

 • hun tijd
 • hun geld
 • hun energie

Zeker voor eenpitters of andere kleine lokale ondernemingen kan het beginnen met én blijven bloggen een grote investering lijken waarvan de opbrengst onzeker of niet te meten is.

Ook is niet elke ondernemer van nature een schrijver, en het kan overweldigend lijken om nog een taak toe te voegen aan een al superhoge werkdruk.

Bloggen is duidelijk belangrijk voor lokale bedrijven. Kleine bedrijven die bloggen hebben 126% meer groei aan leads dan degenen die dat niet doen, volgens Activeblogs

De meeste mensen vertrouwen blogcontent en hebben vaak al wel eens een aankoop gedaan gebaseerd op de aanbeveling in een blog. Een geweldige kans voor groei en om je lokale merk en vertrouwen in de gemeenschap te versterken.

Met een blog kun je jouw boodschap overbrengen, en helemaal wanneer je hem zelf schrijft en ook nog eens (regelmatig) in je eigen zaak staat. Zo leren mensen op deze manier de mens achter het bedrijf kennen.

Een lokaal bedrijf runnen heft een groot voordeel ten opzichte van gezichtsloze, grote landelijke spelers. Dat is het hébben van een gezicht.

Jij!

Jij kunt schrijven, praten op youtube, praten op een podcast, foto’s schieten van je zaak en hoe je er met passie werkt en de mens achter het bedrijf laten zien. Of, als je het zelf niet zo ziet zitten en er niet goed in bent. Schuif dan een van je medewerkers naar voren die een warm en vriendelijk gezicht (en stem) van je bedrijf kan worden.

Dit is hoe je kunt zorgen dat consumenten in je buurt je gaan zien, je passie meekrijgen en je werk gunnen, of je producten kopen wanneer ze in je winkel zijn. Consumenten gunnen lokale ondernemers hun business.

Ik heb laatst nog een lokale hovenier gekozen voor mijn nieuwe tuin. Hij was wat duurder dan landelijke prijsvechters. Maar ik was al eens op zijn blog gekomen via een facebook ad en hij wist waarover hij het had. Vertrouwen, passie. Een leuke ondernemer om mee samen te werken en het geloof dat de opdracht goed uitgevoerd zou worden. Dan maar ietsje meer betalen. Who cares! Ik wil een goede tuin en weten dat het perfect wordt.

lokale-ondernemers

Maar de andere kant is: blogs van slechte kwaliteit kunnen mensen ervan weerhouden om je content in de toekomst nog te lezen, óf naar je winkel te komen of je op te bellen voor een opdracht.

Slecht geschreven of irrelevante content kan meer schade aanrichten dan het niet hebben van een blog.

Niet elk bedrijf ziet een echte ROI van zijn blog en het is altijd de moeite waard om analyses te maken om ervoor te zorgen dat de tijd die je besteedt de resultaten ook waard is.

Voordat je besluit om je blog te starten, moet je overwegen:

 • Heb ik de tijd?
 • Zal ik iets te zeggen hebben?
 • Weet ik wat mijn klanten nodig hebben?
 • Hoe vinden mijn klanten mijn blog?
 • Wat wil ik dat bloglezers vervolgens doen?

“Wow, bloggen kost zo te lezen een hoop tijd waar ik in mijn dagelijkse verantwoordelijkheden helemaal geen tijd voor heb”

Nee, stop!

Bloggen hoeft helemaal geen dagelijkse of wekelijkse bezigheid te zijn.

Tuurlijk is het regelmatig plaatsen van leuke content die mensen aanspreekt en die mensen willen delen een geweldige mogelijkheid voor groei.

Maar de gedachte aan al dat werk is ook wat veel ondernemers tegenhoudt om er mee te starten. En dat is zonde, want je kunt ook gewoon starten met de belangrijkste content.

De meeste winst zal je behalen met het maken van 10, 20, 30 blogartikelen met evergreen content. Dat is content die nog jaren mee zal gaan. Artikelen over je werkwijze, je belangrijkste producten, de sfeer in je restaurant en wat je voor de gemeenschap doet.

bloggen-evergreen-content

Evergreen content zijn artikelen die je nog lang in zult kunnen zetten in je campagnes om jouw belangrijkste boodschap over te brengen, vertrouwen te creëren en je passie te laten zien.

Deze content kun je vervolgens gebruiken in je marketing om je verhaal te vertellen. Lokale Facebook ads bijvoorbeeld die leiden naar je enthousiasmerende blogpost waar je jouw expertise laat zien.

Er is absoluut geen reden om er niet mee te starten. Als je het zelf niet kunt, vraag dan één van je medewerkers of ze goed kunnen schrijven. Als je alleen bent of geen medewerkers hebt die er aanleg voor hebben, investeer dan één keer in een blogservice.

Sommige lokale bedrijven maken de fout alleen te bloggen over hun producten of diensten.
De ROI zit hem in het hebben van de juiste content voor het juiste doel:

  • Goed zoekwoordenonderzoek en een behulpzaam artikel van 3000 woorden voor zichtbaarheid in Google
  • Een post over de werkwijze van jullie diensten waarin je je expertise laat zien, die je kunt gebruiken in je marketing
  • Een post over de sfeer en voorbereidingen in je restaurant in hoe je team te werk gaat om een positief gevoel over te brengen
  • Een artikel over de jaarlijkse braderie waar je bent gaan staan en de leuke mensen die je hebt ontmoet om je band in de gemeenschap te versterken
  • Niet elk blogartikel is een nieuwsbericht en niet elke post hoeft per se via Google gevonden te worden. Bedenk waar je post voor is en hoe je hem in gaat zetten. Zo kun je je tijd efficiënt toepassen als drukke ondernemer.

Hoe vaak moeten lokale bedrijven hun blogs updaten?

Als je de basis hebt zul je al veel return on investment zien. Mits je het slim inzet in je zoekmachine optimalisatie en marketing strategie. Je moet bij elke post het doel voor ogen houden.
Maar voor veel lokale bedrijven kan een vaste blogstrategie nog veel meer bijdragen. Hoe vaak moeten lokale bedrijven dan hun blog updaten om de gemeenschap engaged te houden?

Volgens onderzoek van Brightlocal vindt:

 • 98% van respondenten dat bedrijven hun blogs minstens één keer per maand moeten bijwerken
 • 43% vindt dat dit wekelijks moet zijn

Het is niet genoeg om een blog te schrijven en dan te verwachten dat je doelmarkt dit ziet. Je moet ze ernaartoe brengen.

Naast vindbaarheid in Google en betaalde advertenties kun je ook een community opbouwen van volgers. Hier moet je echter wel regelmatig updates voor plaatsen om mensen een reden te geven om terug te blijven komen. Regelmatig updaten kan echter wel met zijn uitdagingen komen. Onvoldoende zorg en aandacht kan van invloed zijn op de kwaliteit van een blog, en dit kan mensen ervan weerhouden in de toekomst je content te lezen of zelfs je merk te vertrouwen.

Regelmaat vereist routine. Het opbouwen van een contentkalender is een investering op voorhand, maar bespaart veel tijd en moeite bij het bedenken van nieuwe ideeën in de creatie fase. Dit betekent ook dat je content kunt timen rond belangrijke sector- en lokale mijlpalen, en dat je een gelijkmatige verspreiding van de content kunt garanderen.

Waar kun je als lokaal bedrijf over bloggen?

Er zijn heel veel onderwerpen die mensen willen zien van lokale bedrijven en de beste strategie zal een combinatie hiervan zijn, een gezonde afwisseling.

Praten over waar je expertise ligt en vooral ook waar je passie ligt is de beste aanpak, gericht op wat je bedrijf doet en wat er in de buurt van jouw bedrijf gebeurt.

How to” posts zijn altijd een goede investering, evenals FAQ pagina’s. Zo kun je alle vragen beantwoorden die een potentiële koper kan hebben voordat hij de beslissing neemt iets af te nemen.

Wat zijn bijvoorbeeld bezwaren die je vaak krijgt, of vragen die nog niet helemaal helder waren voor een klant. Maak er uitgebreide content over en zorg voortaan dat je klanten dit tijdens hun aankoopproces te zien krijgen. Bijvoorbeeld met een

 • nieuwsbrief
 • een advertentie
 • of een email funnel

Informatie moet bovenal uniek zijn voor de branche van een bedrijf en nuttig zijn voor je publiek.

Bijvoorbeeld, een bedrijf dat dierenvoer verkoopt kan een lokaal publiek aanspreken door te bloggen over terugroepacties binnen de branche of een vernieuwend product in het assortiment van hun favoriete leverancier.

Ook kun je een aantal infographics maken over lokale statistieken die aansluiten bij jouw markt. Bijvoorbeeld over huizenverkoop als makelaar of, om bij de petstore te blijven, informatie over dierenbezit en bijvoorbeeld de ontwikkeling over jaren.

Deelbare informatie als infographics kan een goede aanvulling op een bestaande marketingstrategie zijn en kan zeer nuttig zijn bij het richten op deze regionale doelgroepen omdat het zo locatie specifiek en relevant is.

Op welke manier zijn blogs nuttig voor lokale bedrijven?

Er zijn een aantal belangrijke peilers die je kunt versterken met het gebruik van je blog:

 • Trust: je positioneert het bedrijf als een ‘expert’
 • SEO: het helpt in de zoekmachines met hogere posities voor belangrijke woorden én gevonden worden op véél meer gerelateerde zoekwoorden
 • Social: je creëert content die je op social media kunt delen
 • Retentie: het verhoogt de betrokkenheid bij bestaande klanten
 • Positionering: onderscheidt je activiteiten van concurrenten
 • E-mail: Creëert content voor e-mailmarketing
 • Retargeting: het geeft je mogelijkheden om mensen die op je website zijn geweest specifieke advertenties te tonen

Content voor zoekmachine optimalisatie

Hoewel het op veel fronten heel veel waarde kan brengen, zien de meeste bedrijven hun blogs als toegevoegde waarde vanwege hun SEO-voordelen: gevonden worden op allerlei alternatieve zoekwoorden, verbeteren van de zichtbaarheid in zoekresultaten en, als je content sterk genoeg is, het genereren van backlinks.

Maar vergeet niet dat content niet alleen ten goede komt aan Google. Het moet tegemoet komen aan de werkelijke behoeften van klanten en op een manier worden geschreven die de lezer dichterbij een aankoop brengt. Op die manier kun je je content ook inzetten om geïnteresseerde bezoekers om te zetten in klanten.

Retargeting met Facebook

Facebook-advertenties zijn een zeer effectieve manier om nieuwe leads en verkeer naar je bedrijf en website te genereren. Maar als je een klein bedrijf bent met een beperkt budget, kan Facebook adverteren voor een koud publiek snel duur worden.

Retargeting is een manier van adverteren voor mensen die op je site zijn geweest. Het is meestal goedkoper omdat de conversieratio’s bij personen die bekend zijn met je merk doorgaans hoger zijn dan bij een koud publiek. Zo kun je retargeting gebruiken in combinatie met jouw lokale content.

Facebook retargeting klinkt misschien lastig, maar is eigenlijk heel gemakkelijk op te zetten.

Installeer eerst de Facebook-pixel op jouw website. Met de Facebook-pixel kun je de acties die een bezoeker op jouw site neemt vastleggen en vervolgens kun je deze retargeten met Facebook-advertenties.

Het gemakkelijkste is om gewoon eerst eens iedereen die op je website is geweest te retargeten, daarna kun je je gaan verdiepen in specifieke advertenties voor mensen die op specifieke pagina’s zijn geweest bijvoorbeeld.

Als iemand op je lokale content terechtkomt, wordt de Facebook-pixel geactiveerd. Nu dat is opgeslagen, weet je dat die persoon je content heeft bekeken. In Facebook Ads Manager kun je die bezoeker nu targeten met FB-advertenties.

Het mooie van retargeting is dat je niet adverteert voor een koud publiek. Je hebt al enige verstandhouding opgebouwd met je lezers (zolang je content goed was), dus zullen ze waarschijnlijk meer ontvankelijk zijn voor je advertentie-inspanningen.

Het werkt perfect als je de retargeting gebruikt om de rest van je verhaal te vertellen. Eerst is de lezer geïnteresseerd, dan maak je een advertentie om hem meer te laten lezen over hoe je te werk gaat of waarom het je passie is. Na een paar keer in contact te zijn gekomen vraag je eens een keer of ze al aan je producten of diensten hebben gedacht.

Eerst de band, dan de sale.

En het kan allemaal wanneer je goed geschreven blogcontent hebt voor je website.

Tip: retargeting kun je hetzelfde doen met Adwords en zelfs Youtube video’s.

blogbezoekers-retargeten

E-mail lijst

Wanneer een bezoeker op je website komt, moet je proberen het e-mailadres van die persoon vast te leggen.

Ze komen op je site omdat ze geïnteresseerd waren in het onderwerp van één van je blogposts. Met hun e-mailadres kun je ervoor zorgen dat je via e-mail een band met ze opbouwt door ze meer interessante artikelen te laten zien.

Het werkt perfect als je je blogpost combineert met iets dat je gratis weg kunt geven en de bezoeker wel wil hebben, een leadmagnet wordt dit ook wel genoemd. Oftewel, iets wat de bezoeker aantrekt om een lead of prospect te worden en zijn e-mailadres te geven.

Een voorbeeld is een kortingsbon voor een eerste aankoop in je winkel, of zelfs een gratis product wat ze op kunnen halen. Perfecte eerste kennismaking. Het moet voldoende waarde hebben dat de potentiële klant ervoor actie wil ondernemen, maar ook weer niet zo duur dat het je alleen maar geld kost.

Voor een dienstenbedrijf zou je bijvoorbeeld ook één keer een gratis e-book kunnen maken of een checklist wat een potentiële klant al een heel eind op weg helpt met wat hij zelf kan doen om zijn probleem op te lossen.

Nu je hun e-mail hebt, kun je ze meer informatie of promotie-aanbiedingen sturen en zelfs deze mensen retargeten met FB-advertenties voor een nóg gerichter publiek van geïnteresseerde mensen.

Om al deze voordelen te kunnen behalen moet je natuurlijk wel je blog gaan schrijven. Hier zal ik een aantal veelgemaakte fouten behandelen zodat je die alvast kunt voorkomen.

10 veelgemaakte fouten in lokale bedrijfsblogs die je wilt voorkomen

Leren van je fouten is de beste manier om je te ontwikkelen. Leren van andermans fouten, dat geeft je een head start.

“I don’t have the perfect roadmap drawn out, but I do know which roads I’ll never drive down again” – Brittany Burgunder, Professional Coach

Fout #1: irrelevante content schrijven

Lezers willen je product kopen, niet over je politieke voorkeuren horen. Lezers die je afschrikt met irrelevante content komen nooit meer terug.

Fout #2: de klant vergeten

De meeste bedrijven begrijpen onvoldoende wie hun klant is om te weten wat voor soort blogs werken voor hun publiek, of waar ze zitten. Moeten dit video’s zijn, geschreven tekst op je website of microblogs of een ander formaat?

Fout #3: zoekwoordfocus beperken

Bedrijven bloggen vaak continu over hetzelfde onderwerp en dezelfde zoekwoorden in een poging om hoger in Google te komen. Wat je eigenlijk aan het doen bent is je zoekwoorden verwateren zodat Google niet meer weet welke pagina op je site het belangrijkste is voor een zoekwoord.

Fout #4: egocentrisch zijn

Alleen bloggen over jezelf zonder iets toe te voegen aan de ervaring van de lezer. Blogs moeten potentiële vragen beantwoorden en klanten helpen.

Fout #5: jezelf niet verkopen

De grootste fout die lokale bedrijven maken, is dat ze niet erkennen dat bezoekers kunnen worden omgezet in volgers. Aanhangers die zich deel van het bedrijf voelen, helpen om het bedrijf te delen en het woord te verspreiden. Vraag om die hulp van loyale volgers.

Fout #6: het vergeten van on-site SEO

Te veel bedrijven hebben geen interne linkstrategie en vergeten geografische georiënteerde zoekwoordzinnen te gebruiken. Interne links zijn essentieel voor SEO en klanten zoeken ook op jouw product + jouw plaats dus dit moet je opnemen in je teksten en in je interne links.

Fout #7: de klantreis beëindigen

Je hebt klanten naar je site weten te krijgen maar gebruikt geen call-to-action om de bezoeker een volgende actie te laten doen. De klantreis is gestopt na het lezen van die ene post. We hebben een klant die 60% van zijn verkeer ontvangt op slechts 3 blogposts, maar een bouncepercentage van 99% had op die berichten!

Fout #8: vergeten om te promoten

Een grote valkuil is om alle tijd te stoppen in het schrijven van de teksten en geen tijd in het promoten via social media en andere kanalen.

Fout #9: het doel van de post niet vaststellen

Veel tekstschrijvers beginnen aan een post omdat ze een nieuwtje hebben of graag iets willen delen en vergeten hierbij te kijken naar het doel van de post. Een nieuwsbericht van 600 woorden zal niet organisch gevonden worden. Een blogpost van 3000 woorden misschien wel, maar is wellicht niet geschikt om de prospect de volgende stap te laten zetten om klant te worden.

Fout #10: geen lokale focus

Vergeet niet om je lokale focus te houden. Voor veel kleine bedrijven is het lastig om landelijke concurrentie aan te gaan op verschillende zoekwoorden en ze hebben een lokale winkel, of leveren hun diensten in een gebied rondom hun werkplaats.

Ze hoeven de concurrentie gelukkig landelijk niet aan te gaan.

Maar dat betekent ook dat de content lokaal moet zijn ingestoken. Anders ga je alsnog landelijke concurrentie aan op zoekwoorden.

Pak kansen die anderen laten liggen

Lokale content is een zeer onderbenut type content dat je kunt toevoegen aan je contentmarketingrepertoire. Doe eens een zoekopdracht naar jouw belangrijke zoekwoorden in combinatie met jouw plaats, of werkgebied.

Kun jij betere content maken dan je concurrenten?

En vergeet niet dat een blog niet per se op je eigen site hoeft te staan. Zelfs als er aardig wat concurrentie is in de zoekmachines, welke mogelijkheden zijn er dan nog wel die passen bij jouw business?

Denk ook aan microblogs waar je ook kunt plaatsen en waar je concurrenten dat nog niet goed doen.

Facebook is wel een beetje verzadigd en door het nieuwe algoritme is het moeilijk je publiek te bereiken (tenzij je ook wilt adverteren, dan zijn de kansen om jouw verhaal naar voren te brengen echt super!), maar er zijn nog andere sociale netwerken.

Start met waar je de concurrentie kunt verslaan. Als dat met een blog is die organisch gevonden kan worden, perfect! Voor elk bedrijf is er wel zeer specifieke content te vinden waar je hoog mee zou moeten kunnen komen.

Andere kanalen om te bloggen zijn:

 • LinkedIn voor B2B: Al je klanten zitten daar en nog niet veel bedrijven gebruiken het om op te bloggen en content te delen. Kleinere blogposts met bijvoorbeeld images kun je plaatsen als jezelf en zo je netwerk uitbreiden of je kunt het delen als bedrijfspagina
 • Instagram: Nog zeker een ondergewaardeerd platform voor bedrijven en al helemaal lokaal. Kijk of er lokale hashtags zijn en bouw zo aan je publiek
 • Pinterest: Oh yes, Pinterest wordt veel gebruikt. Als je producten hebt die visueel aantrekkelijk zijn is het een perfect medium, maar je kunt ook how to’s plaatsen van verschillende stappen van je werkwijze en mensen naar je eigen blog leiden
 • Youtube: Kijk ook eens wat voor video’s er naar voren komen wanneer je zoekt op jouw onderwerp. Een informatieve video kun je tegenwoordig al heel makkelijk maken. Van je winkel bijvoorbeeld gewoon met je telefoon, of de klus die je mooi hebt opgeleverd met een voor en een na situatie

Een grote kans, als je de investering wilt doen

In elke niche en voor elk bedrijf ligt er een grote kans om met een blog bezoekers te trekken, koude leads om te zetten in geïnteresseerde prospects en prospects om te zetten in klanten.

Met de juiste strategie kun je met minimale investering een maximaal resultaat behalen, en dat begint bij het stellen van doelen en de juiste planning.

Nu klinkt het allemaal misschien wel heel zwaar, maar begin gewoon met die eerste post waarin je de vragen die je vaak krijgt behandelt. Wanneer je de vraag dan weer eens krijgt, verwijs je mensen naar je post.

Zo ontstaat er vanzelf een strategie waarbij je je blog in kan zetten om bezwaren weg te nemen, vragen te beantwoorden en mensen te enthousiasmeren met jouw passie.

Zet jij al een blog in voor jouw bedrijf? Wat werkt wel, wat werkt niet?

Ik ben heel benieuwd. Zet het hier in de comments en laten we van elkaar leren!

The post Heeft mijn lokale bedrijf ook een blog nodig? appeared first on Internet Marketing Unie.

]]>
https://imu.nl/bloggen/blog-voor-lokaal-bedrijf/feed/ 1
Lees dit niet, dit is niets voor jouhttps://imu.nl/internet-marketing/lees-dit-niet-dit-is-niets-voor-jou/ https://imu.nl/internet-marketing/lees-dit-niet-dit-is-niets-voor-jou/#comments Thu, 04 Oct 2018 07:25:54 +0000 https://imu.nl/?p=41168 In een online wereld waarin iedereen schreeuwt dat zij de oplossing voor je hebben, dat je dit echt moet lezen en dat jij echt precies in hun doelgroep past, vertel ik je dat jij dit juist niet moet lezen. Veel internet marketeers zijn bezig om zoveel en goed mogelijk duidelijk te maken hoe ze jou […]

The post Lees dit niet, dit is niets voor jou appeared first on Internet Marketing Unie.

]]>
In een online wereld waarin iedereen schreeuwt dat zij de oplossing voor je hebben, dat je dit echt moet lezen en dat jij echt precies in hun doelgroep past, vertel ik je dat jij dit juist niet moet lezen. Veel internet marketeers zijn bezig om zoveel en goed mogelijk duidelijk te maken hoe ze jou vast kunnen pakken, maar wat als je het nou eens omdraait?

Soms klikt het niet

Er zijn maar weinig producten of diensten die echt voor iedereen dé perfecte oplossing zijn.

Zo kun jij een enorme Apple fan zijn en het prijskaartje compleet rechtvaardig vinden aangezien je alle mogelijkheden van de nieuwe iPhone benut, maar kan jouw beste vriend maar niet begrijpen waarom je meer dan € 1000 uit zou geven voor een smartphone als je voor minder dan de helft een mooi Android toestel kunt aanschaffen.

De vaatwastabletten van de Lidl voldoen helemaal aan jouw behoeftes maar de buurvrouw vindt alleen de duurdere Dreft tabletten goed genoeg.

Zoals bovenstaande voorbeelden zijn er nog ontelbaar andere situaties waarbij er flink wat marketing en overtuigingskracht nodig is om jou van een Apple naar een Android en van de vaatwastabletten van de Lidl naar die van Dreft te krijgen.

Als ondernemer doe je er goed aan om niet alleen te kijken naar wie jouw doelgroep wél is maar ook om te kijken wie jouw doelgroep niet is.

Wees realistisch en besef je dat jouw product of dienst nog zo goed kan zijn maar dat er altijd mensen zullen zijn met andere behoeftes.

Transparant en eerlijk

Zelf heb ik veel meer vertrouwen in iemand die ook de negatieve kanten van een product of dienst uitlegt, dan in iemand die beweert dat alles perfect is. Ook in dit geval geldt dat hetgeen dat te mooi om waar te zijn lijkt, vaak ook te mooi om waar te zijn is.

Klanten willen geholpen worden, zij zijn op zoek naar een oplossing. Het zou natuurlijk geweldig zijn als jouw product of dienst die oplossing is die zij zoeken, maar dat is niet vanzelfsprekend.

Blijf altijd transparant en eerlijk in je online uitingen maar ook in eventuele offline sales gesprekken. Praat je klanten niet naar hun mond door elke keer wanneer zij een behoefte uiten aan te geven dat jouw product of dienst hier volledig aan voldoet wanneer je zelf weet dat het niet waar is.

Uiteindelijk help je daar niet alleen de klant maar ook je onderneming mee. Stel dat je iemand volledig naar de mond praat en hij overgaat tot aankoop en er gaandeweg achter komt dat jouw product of dienst toch niet de allerbeste oplossing was voor zijn probleem. Denk je dat hij ooit nog terug zal komen?

Los van het feit dat hij niet meer terugkomt zal dit je imago ook een flinke klap geven. Deze klant zal jouw sowieso niet aanbevelen en met een beetje pech zal hij zelfs het advies geven om geen zaken met jou te doen.

Je had hem beter kunnen vertellen dat jouw product of dienst grotendeels aansluit op het door hem beschreven probleem maar dat er ook wat punten zijn die niet helemaal overeenkomen. Op die manier blijf je open en eerlijk en geef je de klant zelf de mogelijkheid om te bepalen of deze punten dusdanig belangrijk zijn om af te zien van aanschaf.

Doe eens gek, stuur je klant naar een concurrent

Misschien bedenk je je tijdens het gesprek met je potentiële klant wel dat jouw concurrent een aanbod heeft dat veel beter bij het beschreven probleem past.

Wat houdt je tegen om deze klant aan te raden eens met jouw concurrent te gaan praten?

Ten eerste is de kans groot dat deze klant zelf verder gaat zoeken en uiteindelijk bij je concurrent komt. Ten tweede zul je er dan misschien niet direct een klant aan over houden maar reken maar dat deze klant in de toekomst positief over jou zal praten.

Wanneer er een klik is tussen deze klant en jouw concurrent zal de klant onbewust het gevoel hebben dat jij het probleem hebt opgelost door hem door te verwijzen.

Er is niets zo vervelend als verkeerde verwachtingen

Elke ondernemer heeft het wel een keer meegemaakt. Om welke reden dan ook ben je het stadium van afspraken maken doorgesjeesd en enkele weken verder merk je daar de gevolgen van.

Jij zou het product opleveren zodat jouw opdrachtgever ermee de markt op kon gaan, maar jouw opdrachtgever was in de veronderstelling dat jij het product ook nog op de markt zou gaan zetten.

Los van het feit dat het financieel voor problemen kan zorgen komt ook de relatie met de opdrachtgever onder druk te staan met dit soort miscommunicaties.

Stel dat je de kennis en ervaring had om het product op de markt te zetten, dan had je er al snel voor gekozen om de relatie te behouden en het product alsnog op de markt te zetten.

Het grote probleem is dat je dit simpelweg niet kunt en dit uitbesteden zou betekenen dan je flink verlies maakt op de gehele opdracht.

Ook dit is een typisch voorbeeld van een situatie waarbij de ondernemer misschien wel expliciet heeft aangegeven wat hij wel allemaal kan, maar niet heeft aangegeven wat hij niet kan.

Natuurlijk is er dan een kans dat de opdrachtgever voor een andere ondernemer had gekozen maar was dat niet beter geweest dan de situatie waarin de ondernemer nu zit?

Hoe doe je dit op je website?

Probeer er met je teksten op te letten dat je niet alleen maar aangeeft voor wie jouw producten of diensten wel zijn maar ook voor wie ze niet zijn.

Nu begrijp ik heel goed dat je niet letterlijk alles gaat beschrijven wat je niet kunt, maar probeer vanuit je klant te denken. Wat kan hij of zij mogelijk verwachten?

Probeer de 80/20 regel aan te houden waarbij je 80% van je teksten vult met wat je te bieden hebt en wat jouw product of dienst oplost en 20% van de tekst vul je met voor wie dit niet de oplossing is en wat jouw product of dienst niet oplost.

In de praktijk kun je bijvoorbeeld iets maken als:

“Het internet marketing traject is gericht op enthousiaste ambitieuze ondernemers die de handen uit de mouwen willen steken om hun onderneming naar een volgend niveau te tillen.

Je bent je ervan bewust dat er veel mogelijkheden zijn om met behulp van het internet processen te automatiseren, meer naamsbekendheid te genereren en uiteindelijk je omzet te verhogen en bent bereidt om daar tijd, energie en geld in te steken.

Het internet marketing traject bestaat uit leren, toepassen, analyseren, leren, toepassen en weer analyseren.”

Nu heb ik dus een alinea van zo’n 500 tekens geschreven over wat het wel is en voor wie het wel is. In zo’n 175 tekens vertel ik voor wie het niet is:

“Het internet marketing traject gaat niet de gewenste resultaten opleveren als jij op zoek bent naar iemand waar je al je internet marketing activiteiten aan kunt uitbesteden.”

Op deze manier bespaar ik de klant en mijzelf op korte termijn een hoop tijd en op langere termijn tijd, ergernis en stress.

Conclusie

Door niet alleen aan te geven voor wie jouw producten en diensten wel zijn, blijf je open en transparant. Dit zal door iedereen gewaardeerd worden. Ook door mensen die uiteindelijk niet jouw klanten worden.

Op die manier zullen de potentiële klant en jou niet alleen tijd en ergernis bespaard blijven maar het helpt je ook je imago te verbeteren.

The post Lees dit niet, dit is niets voor jou appeared first on Internet Marketing Unie.

]]>
https://imu.nl/internet-marketing/lees-dit-niet-dit-is-niets-voor-jou/feed/ 3
Facebookgroep voor je bedrijf: 4 valkuilen en 5 succesfactorenhttps://imu.nl/facebook/facebookgroep-voor-bedrijf/ https://imu.nl/facebook/facebookgroep-voor-bedrijf/#comments Mon, 01 Oct 2018 10:00:31 +0000 https://imu.nl/?p=41162 Een goed bereik krijgen voor je berichten op Facebook: voor veel ondernemers met een bedrijfspagina wordt het er niet makkelijker op. Nog lastiger is het geworden om via Facebook bezoekers naar je website te krijgen. Betekent dit dat je Facebook dan maar links moet laten liggen of alleen iets kunt bereiken door flink te adverteren? […]

The post Facebookgroep voor je bedrijf: 4 valkuilen en 5 succesfactoren appeared first on Internet Marketing Unie.

]]>
Een goed bereik krijgen voor je berichten op Facebook: voor veel ondernemers met een bedrijfspagina wordt het er niet makkelijker op.

Nog lastiger is het geworden om via Facebook bezoekers naar je website te krijgen.

Betekent dit dat je Facebook dan maar links moet laten liggen of alleen iets kunt bereiken door flink te adverteren? Nee, want er is nog steeds een andere manier om via Facebook veel mensen te bereiken én bezoekers op je website te krijgen: het runnen van een Facebookgroep.

Hoe komt het dat je minder bereik krijgt op je Facebookpagina?

Begin 2018 heeft Facebook het algoritme veranderd. Dit algoritme bepaalt welke berichten Facebookgebruikers bovenaan in hun tijdlijn te zien krijgen. Facebook focust erg op echte interactie: dus op inhoudelijke gesprekken tussen Facebookers onderling.

Berichten waar veel op gereageerd wordt krijgen daardoor een hoger bereik en berichten met weinig reacties juist een laag bereik. Als er niet veel gereageerd wordt op jouw Facebookberichten, kan het bereik van je bedrijfspagina dus drastisch gedaald zijn.

Ook wordt Facebook er niet enthousiast van als jij jouw fans en volgers van Facebook af probeert te leiden, bijvoorbeeld richting je website. Zij ziet liever dat jouw volgers blijven waar ze zijn, namelijk op Facebook. Plaats je op je pagina regelmatig links naar artikelen op je website, zoals blogs, dan krijgen die dan ook meestal een laag bereik, tenzij je op Facebook een discussie over jouw blogartikel op gang weet te brengen waardoor er veel interactie ontstaat.

facebookcommunity

Waarom een Facebookgroep starten?

Je zou nu natuurlijk flink kunnen gaan adverteren om toch gezien te worden, maar er is ook een andere manier om nog wel veel bereik op Facebook te krijgen: het starten en runnen van een Facebookgroep. Doordat de interactie in een groep vaak veel hoger ligt, krijgen berichten van Facebookgroepen namelijk nog wel een hoog bereik.

Het runnen van een Facebookgroep vraagt wel om een andere benadering dan het beheer van een Facebookpagina. Ik noemde al het woord ‘interactie’, en dat is precies wat het belangrijkste is in een groep: dat leden op jouw berichten gaan reageren, met elkaar in gesprek gaan en liefst zelf ook berichten in de groep gaan plaatsen. Voor jou is dat waarschijnlijk even wennen, want op je Facebookpagina ben jij de enige die berichten plaatst.

Voordat je enthousiast een Facebookgroep start is het daarom slim om eerst eerlijk bij jezelf na te gaan of je het leuk vindt om veel met je Facebookfans in gesprek te zijn, of het bij je past om regelmatig vragen te stellen en op reacties te reageren.

Zelf kan ik me met mijn liefde voor het bouwen van community’s niets leukers bedenken, maar als dit iets is dat niet zo goed bij je past kan het runnen van je Facebookgroep erg veel energie van je vragen.

Mijn tips om succesvol een Facebookgroep te runnen geef ik je straks, maar eerst wil ik nog een paar valkuilen benoemen waar je als beginnende of succesvolle groepseigenaar in terecht kunt komen.

Een Facebookgroep runnen: 4 valkuilen

facebookvalkuil

Valkuil 1: je Facebookgroep komt niet goed op gang

Een blok aan je been of een waardevol marketinginstrument? De eerste maanden waarin jouw Facebookgroep bestaat zijn vaak bepalend voor wat deze groep voor jouw bedrijf gaat betekenen. Breng veel mensen voor wie jouw Facebookgroep interessant is op de hoogte van het bestaan ervan. Nodig hen uit om lid te worden. Wees met name in het begin zelf erg actief met het plaatsen van berichten en reageren op reacties van anderen. Je leden kijken namelijk vaak eerst een tijdje de kat uit de boom voordat ze echt actief gaan reageren en zelf berichten beginnen te plaatsen. In de eerste maanden is het dus aan jou om er een levendige groep van te maken.

Valkuil 2: je leden hebben geen idee dat jij de groepseigenaar bent

Heb je eenmaal een goedlopende Facebookgroep opgezet, dan is de kans groot dat jouw leden juist erg actief worden. Soms zelfs zo actief dat ze wel druk met elkaar in gesprek zijn, maar zich er nauwelijks van bewust zijn wie nu de persoon is die de groep runt. Voor sommige Facebookgroepen maakt dat niet veel uit (denk bijvoorbeeld aan vraag- en aanbodgroepen). Maar als je een Facebookgroep echt voor jouw bedrijf gebruikt is het niet handig als je leden niet weten dat jij de groep runt en waar je hen precies bij kunt helpen. Om deze valkuil te omzeilen is het slim om één keer per week een bericht in je groep te plaatsen waarin je jezelf voorstelt en meteen je nieuwe groepsleden welkom heet. Facebookgroepen hebben een functie waardoor je automatisch je nieuwe leden in zo’n bericht kunt taggen.

Valkuil 3: je gebruikt je Facebookgroep niet op de juiste manier als verkoopkanaal

Je Facebookgroep kan een krachtig middel worden om nieuwe klanten te krijgen, maar net als bij andere vormen van marketing werkt het niet goed als je er juist te veel je aanbod aan het verkopen bent. Je leden willen eerst een band met je opbouwen en zien welke waarde je in huis hebt. Deel daarom tips in je groep, plaats er links naar je blogs en geef je groepsleden op andere manieren de kans om kennis te maken met jouw waarde: bijvoorbeeld door ze uit te nodigen voor je nieuwe gratis online workshop of het aanvragen van je e-book. Dit soort uitnodigingen kun je ook toevoegen aan je voorstelbericht.

Valkuil 4: je leden gebruiken je Facebookgroep als verkoopkanaal

Als jij een actieve Facebookgroep hebt opgebouwd, wordt dit vanzelf opgemerkt door je meest ondernemende leden. Ook zij kunnen jouw groep dan gaan zien als een plek om hun aanbod onder de aandacht te brengen. Het is aan jou als groepseigenaar om daarin heel duidelijk je grenzen te bepalen. Vind je het prima als anderen jouw groep als marketingkanaal gebruiken of heb je dit liever niet? Zelf communiceer ik in mijn groepsregels heel duidelijk dat je er altijd iets waardevols mag delen, maar dat het niet de bedoeling is in mijn groep jouw aanbod te promoten.

5 tips om een succes te maken van je Facebookgroep

facebookconnect

Tip 1: gebruik conversatiestarters

 • ‘Wat heb jij deze week op je planning staan?’
 • ‘Welke tip wil jij graag meegeven aan de andere leden van de groep?’
 • ‘Welke vraag heb je over marketing en ondernemen?’

Dit zijn drie voorbeelden van conversatiestarters die ik elke week laat terugkomen in mijn Facebookgroep. Voor elke doordeweekse dag heb ik een vaste rubriek. Zo’n conversatiestarter is een laagdrempelige vraag aan de leden van je groep. Voor hen is het makkelijk om erop te reageren, waardoor vanzelf meer interactie in je groep ontstaat.

Tip 2: geef je groepsleden een gevoel van exclusiviteit

Bied iets aan dat alleen maar toegankelijk is voor de leden van je Facebookgroep. Als dit echt iets waardevols is, is de kans groot dat je groepsleden ook mensen uit hun eigen netwerk gaan uitnodigen voor je groep. Zelf geef ik bijvoorbeeld elke maand een miniworkshop over een marketingonderwerp in mijn Facebookgroep. De leden van mijn groep kunnen direct via Facebook Live vragen stellen en krijgen tips die ik niet op andere plekken deel. Bedenk eens welke exclusieve waarde jij aan je groepsleden kunt geven om je groep extra aantrekkelijk en waardevol te maken.

Tip 3: beloon betrokken leden van je Facebookgroep

Betrokken leden zijn goud waard in je groep. Als je eenmaal een vaste groep van leden hebt die echt om jouw groep geven, hoef jij veel minder tijd te stoppen in het op gang houden van de interactie. Je groep runt zich deels vanzelf, en het moedigt andere leden aan om ook meer van zich te laten horen. Zelf zet ik bijvoorbeeld één keer per week een betrokken lid van mijn Facebookgroep in de spotlight, waarbij ik ook zijn of haar social mediakanalen en website onder de aandacht breng.

Tip 4: deel links naar je website

Aan het begin van dit artikel benoemde ik al dat berichten met een link naar je website op je Facebookpagina vaak minder bereik krijgen. In Facebookgroepen krijgen berichten met links nog wel veel bereik. Deel daarom bijvoorbeeld je nieuwe blogartikelen in je Facebookgroep. Stelt iemand een vraag waarop het antwoord te vinden is in een artikel op je website? Link dan als antwoord ook naar dat artikel. Houd je van statistieken en wil je in Google Analytics kunnen bijhouden wat jouw Facebookgroep bijdraagt aan je websiteverkeer? Maak dan gebruik van zogenaamde UTM-links om het onderscheid te kunnen zien tussen websitebezoekers via je Facebookpagina en via je Facebookgroep.

Tip 5: gebruik de pollfunctie in je Facebookgroep

Wat willen de leden van jouw groep van je leren? Waar zouden ze graag blogartikelen van jou over lezen? Dit zijn goede vragen om aan je groepsleden te stellen. Daarvoor gebruik je de pollfunctie in je Facebookgroep. Ook op een bedrijfspagina kun je een poll maken, maar daar heb je maar twee antwoordopties. Als jij je groep goed hebt opgebouwd, dan zit deze vol met ideale klanten. Door aan hen te vragen waar ze meer over willen weten of leren, heb je niet alleen input om interessante content voor hen te maken, het geeft je ook een beeld van waar zij graag mee geholpen willen worden. Daar kun jij dan weer een betaald aanbod op ontwikkelen. Nog een extra, wat meer indirecte manier om via je Facebookgroep klanten te krijgen.

The post Facebookgroep voor je bedrijf: 4 valkuilen en 5 succesfactoren appeared first on Internet Marketing Unie.

]]>
https://imu.nl/facebook/facebookgroep-voor-bedrijf/feed/ 10