arrow_drop_up arrow_drop_down
Omgaan met externe tegenslagen (zoals een crisis): hoe doen wij dat?
1 juli 2020 

Omgaan met externe tegenslagen (zoals een crisis): hoe doen wij dat?

Er is de afgelopen weken een hoop gebeurd in de wereld. Zulke, veelal externe, tegenslagen kunnen enorm veel impact hebben op je bedrijf, maar ook op jezelf als ondernemer. In deze aflevering van Online Barketing bespreken wij onze visie op, en hoe we omgaan met, externe tegenslagen.

Kans of crisis

Je ziet het waarschijnlijk zelf ook om je heen gebeuren: voor sommige ondernemers is de crisis echt een kans. Er is meer vraag naar hun diensten, of de hele verplicht-thuis-werk-situatie zorgt voor een moderniseringsslag in het bedrijf. Ons eigen bedrijf is bijvoorbeeld verdubbeld, omdat veel meer mensen online gingen werken.

Voor andere ondernemers was en is het gewoon heel zwaar. Zeker in de evenementenbranche en de horeca is het pittig. Het is niet makkelijk om dan te horen dat andere ondernemers dingen roepen als “never waste a good crisis!”. Toch doen we het, omdat een crisis uitvergroot wat er onderhuids al schuurde.

Externe tegenslagen laten zien waar het mis gaat

Uitzonderingen daargelaten natuurlijk, geldt dit voor veel problemen die je krijgt: het is een gevolg van een strategie die je hebt gevoerd. Vraag jezelf eens af hoe je in deze situatie bent gekomen. Misschien was je te afhankelijk van één verdienmodel. Had je anders met je personeel moeten omgaan. Heb je ooit een softwarepakket gekocht waar je nu door vastzit.

Een voorbeeld: terugkijkend weet Tonny dat zijn burn-out, naast heel zwaar en vervelend, ook een grote zegening was. Dit zeggen de meeste mensen die een burn-out hebben gehad!

Je leefde op een bepaalde manier (strategie), en dat nu moet veranderen. Stel dat je, nadat je hersteld bent, op dezelfde manier door zou gaan. Dan weet je wat het resultaat wordt. Zo'n crisis dwingt je dus om andere keuzes te maken.

Voorkomen is beter dan genezen

Sommige externe tegenslagen kun je niet voorkomen. Niemand zag Corona aankomen. Wat je wel kunt doen, is zorgen dat je in de toekomst niet volledig onderuit gehaald wordt door een crisis.

It's not about how many times you get knocked down, but whether you get back up.

Je bent altijd zelf eigenaar van hoe je met een probleem omgaat. Laat je dus niet tegenhouden door de angst dat er een externe tegenslag kan komen die met je droom aan de haal gaat. Je kunt niet controleren wat er buiten jezelf gebeurt. Je kunt wel beïnvloeden wat het van binnen met je doet.

Over de schrijver
Wij van de IMU zijn er om jou als ondernemer te helpen groeien via het internet. Dat doen we door de beste tips en nieuwste trends te delen via onze e-books, blogs, video’s, cursussen, podcast en evenementen. Daarnaast is het onze missie om gelijkgestemde ondernemers te verbinden binnen onze IMU Community. Ook faciliteren we je - middels onze software - om je website bezoekers, conversie, funnels, automatisering en daarmee je vrijheid als ondernemer te vergroten.
Reactie plaatsen