arrow_drop_up arrow_drop_down
3 juni 2014 

Een Facebook video- of fotowedstrijd organiseren

Als je momenteel je Facebook timeline bekijkt zie je een heleboel updates voorbijkomen van bedrijven die middels een like & share actie op meer likes uit zijn. Persoonlijk vind ik ze wel af en toe irritant worden omdat iedereen inmiddels ook wel doorziet dat die wedstrijden vaak doorgestoken kaart zijn en een vriendje van de page-owner die prijs krijgt. Daarnaast vraag ik me sterk af wat het nut van die likers is. Mijns inziens zijn alleen likes van personen in je doelgroep waardevol. Ook Facebook heeft dit gezien en heeft daarom onlangs het algoritme van de time-line aangepast waardoor je alleen nog maar berichten ziet die voor jou relevant(er) zijn.

Als je dus een actie wilt doen op je Page zorg er dan voor dat het veel interactie oplevert en de actie transparant is waardoor de deelnemers invloed hebben op de winkansen. Een goede optie is dan het organiseren van een foto- of videowedstrijd op Facebook. Bij zo'n wedstrijd vraag je de deelnemers om een video of foto te uploaden en vervolgens kan er gestemd worden.

Waarom en wanneer een fotowedstrijd op Facebook?

Een fotowedstrijd zorgt ervoor dat je mensen in jouw doelgroep bereikt omdat je de wedstrijd relateert aan jouw business. Dit is dus niet voor ieder bedrijf geschikt; met name in de B2C wereld is het echt een leuk alternatief voor Share & Win acties. Een fotowedstrijd levert je leuk materiaal op dat gedeeld kan worden op je timeline en heeft bovendien een grote kans om viral te gaan; je vraagt deelnemers immers om stemmen te gaan verzamelen voor hun inzending.

Denk dus goed na over het thema van je fotowedstrijd, zorg dat het aansluit bij de beleving van jouw (potentiele) klanten.

Hoe zet je een fotowedstrijd op Facebook op?

Hiervoor maak je gebruik van 3rd party apps die samenwerken met Facebook Pages. Via Google vind je vele (zoek op: Photo contest App Facebook) van dit soort apps. Ik heb goede ervaringen met de Woobox app. Deze is relatief goedkoop en per maand opzegbaar. In Woobox is het opzetten van zo'n wedstrijd relatief eenvoudig te doen. Wel heb je wat Photoshop ervaring nodig om een leuk beeld te maken voor de landingpage. Html of programmeer-kennis is niet nodig!

Als je je aanmeldt voor een Woobox account (gratis) kun je gebruik maken van de app in de zogenaamde ‘admin-mode'. Daarin kun je testen wat je wilt zonder dat het wat kost en zonder dat het al voor je likers zichtbaar is. Het admin gedeelte ziet er als volgt uit:

WooBox Facebook

 

In de app regel je alle stappen die een deelnemer moet nemen. Denk hierbij aan de landingpage en een bedankpagina maar ook het hele ‘deel-proces' is hierin geregeld. Deelnemers krijgen dus automatisch een popup na deelname waarin ze hun vrienden direct kunnen uitnodigen te liken en de foto te delen op hun eigen tijdlijn en bijvoorbeeld op Twitter. Ook kun je de info en inzendingen van de deelnemers vinden en eventuele foto's verwijderen als ze bijvoorbeeld aanstootgevend zijn.

Als je een fotowedstrijd opzet met Woobox kan dat er bijvoorbeeld als volgt uitzien:

Facebook fotowedstrijd

Meer info van je likers verzamelen

Een ander bijkomend voordeel van het gebruik van een app voor je wedstrijd is het feit dat je meer info over je likers kunt verzamelen. Standaard krijg je bijvoorbeeld van een liker van je Page het e-mailadres niet. Via een app kun je zelf bepalen welke data je wilt hebben. Vanuit Woobox krijg je in ieder geval het e-mailadres, woonplaats en de geboortedatum van de deelnemer. Daarnaast kun je eenvoudig dropdowns met extra vragen maken. Hou het echter zo kort mogelijk!

Denk aan je mobile users

Mijn ervaring is dat meer dan 60% van de deelnemers meedoet met een smartphone aan dit soort wedstrijden. Zorg dus dat je pagina altijd werkt op mobiele devices. Woobox houdt hiermee rekening. Dit ziet er dan in het eerdere voorbeeld bijvoorbeeld als volgt uit op de iPhone:

WooBox fotowedstrijd

Integratie met Instagram en Twitter

Om het share gehalte zo hoog mogelijk de houden en ook deelnemers vanuit bijvoorbeeld Instagram te krijgen kun je ervoor kiezen om middels een hashtag deelnemers te accepteren. Zo kan een Instagram user met de hashtag automatisch inzenden als hij gebruik maakt van een vooraf gedefinieerde #.

Over de schrijver
Ik heb een passie voor alles wat met online marketing te maken heeft en ben daarom in 2011 gestart met het allround online, social en mobile marketingbureau Marketing Guys in Amersfoort. Hier werken we inmiddels met z’n 6-en voor ca. 50 klanten in het MKB, zowel nationaal als internationaal. Mijn persoonlijke interesse ligt sterk in online B2B strategie en social media marketing.
Janneke
Door

Janneke

op 13 March 2015

Hoi Elias, bedankt voor deze heldere, praktische en complete uiteenzetting. Heel behulpzaam!

Reactie plaatsen