arrow_drop_up arrow_drop_down
De “ongeschreven” regels voor Twitter
Wendy van Gilst
07 mei 2014 
2 min. leestijd

De “ongeschreven” regels voor Twitter

Twitter behoort tot één van de populairste social media kanalen. Zowel zakelijk als prive wordt Twitter dagelijks door veel Nederlanders gebruikt. Het is een simpele en snelle manier om content te delen en te vinden. Dagelijks krijgen veel gebruikers antwoorden op vragen, blijven gebruikers op de hoogte van het nieuws en delen zij meningen en ervaringen. Twitter is overal en altijd. En in 140 tekens kan er weinig fout gaan toch?

Social media kent (gelukkig) geen geschreven regels. Bijna alles kan en alles mag maar dat betekent niet gelijk dat elk Social media bericht goed in de smaak valt bij je doelgroep. Daarom zijn er een aantal “ongeschreven”  regels voor Twitter die er voor zorgen dat je tweets in de smaak vallen.

Zorg voor een profielfoto

“Eitjes” worden niet serieus genomen op Twitter. Zorg voor een duidelijke profielfoto. Dit kan een foto van jezelf zijn of het logo van je organisatie. Zo weten andere Twitter gebruikers met wie ze spreken. Hou er rekening mee dat sommige gebruikers je profiel foto vergroten, een scherpe foto is dus een must.

Vertel je verhaal met je header

Dankzij de nieuwe instellingen van Twitter kun je nu nog makkelijker je profiel persoonlijk maken. Een foto zegt meer dan duizend woorden. Zorg er voor dat je header je verhaal vertelt. Pas je header aan als je omschakelt van het oude Twitter account naar het nieuwe Twitter account anders is je header niet scherp. Wanneer je header niet scherp is zullen andere Twitter gebruikers je minder serieus nemen. Verander je header regelmatig, zo kan je visueel veel vertellen aan je volgers.

Gebruik minder dan 140 tekens

Het bereik van je tweets wordt vergroot als je tweets geretweet worden. Wanneer je tweet 140 tekens lang is kunnen je volgers zelf geen tekst meer toevoegen als ze je tweet willen delen. Zorg ervoor dat er genoeg tekens over zijn om je tweet te delen met bijvoorbeeld de vermelding van jou naam. Wanneer gebruikers tweets moeten aanpassen en woorden moeten verwijderen zorgt dit voor irritatie. Een beperkt aantal tekens vergroot de kans dat je tweets geretweet worden. En wat is er leuker dan een retweet waarin jij wordt vermeld?

Zorg ervoor dat twitteraars je tweets willen lezen

Om je doelgroep te bereiken moeten je tweets opvallen tussen alle andere tweets. Twitter is een snel medium met veel content. Het is van belang dat de tekst volgers prikkelt om verder te lezen. Geef met je tweet antwoord op de vraag die je doelgroep heeft. Wanneer je weet waar de interesse van je doelgroep ligt en welke uitdagingen er spelen kan jou tweet veel aantrekkelijker zijn dan een tweet die niets zeggen. Wil je een interessant artikel delen? Stel dan een vraag in je tweet en laat het artikel antwoord geven. Het is moeilijk om altijd op te vallen tussen alle andere tweets. Probeer verschillende technieken om te zien wat het beste werkt voor jou doelgroep.

Beperk je hashtag gebruik

Tweets worden gevonden via hashtags. Het gebruik van hashtags zorgt er dus voor dat je content makkelijk en snel door een grote doelgroep wordt gevonden. Zorg er wel voor dat je maximaal 3 hashtags per tweet gebruikt. Twee hashtags is ideaal maar verkleint de kans dat je tweets gevonden worden. Wissel af met twee of drie hashtags. Wanneer je meer hashtags gaat gebruiken “vervuil” je de timeline van je volgers en komen je tweets bij de zoekresulaten terecht onder het kopje alle en niet onder het kopje top tweets. Wanneer je tweet bij de zoekresultaten onder het kopje alle wordt weergeven verkleint dit de kans dat Twitter gebruikers je tweet zien omdat zij een extra handeling moeten verrichten. Gebruik hashtags die gerelateerd zijn aan het onderwerp van je tweet.

Ben vriendelijk en sociaal

Bedank volgers wanneer zij je retweeten of benoemen in een tweet. Geef altijd antwoord op vragen en reageer op tweets van volgers. Achter ieder Twitter account zit een persoon, wanneer een persoon iets aan je vraagt en je antwoordt niet kan dit als vervelend ervaren worden. In het “echte” leven geef je ook antwoord als iemand je iets vraagt of ergens op reageert. Twitter is een waardevolle ontmoetingsplaats waar sociaal gedrag zeer wenselijk is!

Hou jij je een beetje aan de “ongeschreven” regels van Twitter?

Over de schrijver
Wendy van Gilst
Wendy is Social Media Marketing Manager bij Sage in Dublin. Haar grootste passie is mensen succesvol maken met Social Selling en Social data op de best mogelijke manier inzetten om relaties te bouwen en de klant beleving te verbeteren.
Reactie plaatsen