Dit is Clubhouse en zo gebruik je het
29 januari 2021 
5 min. leestijd

Dit is Clubhouse en zo gebruik je het

Na vele pogingen van diverse ontwikkelaars om hét nieuwe social media platform te lanceren, lijkt Clubhouse als een winnaar uit de bus te komen.

Clubhouse is een inkoppertje op een nieuwe lifestyle ontwikkeling die gaande is; het online gebruik van je stem. Steeds meer mensen gebruiken de dictafoon optie in WhatsApp en Instagram, spreken een zoekopdracht in via Google of luisteren fanatiek naar podcasts. Clubhouse is het nieuwe 100% voice only social media platform en is bovendien helemaal – uncensored – live.

Clubhouse voor ondernemers

Clubhouse is anders dan alle social media kanalen die jij kent. Er zijn geen tekstberichten met foto of video, er is geen chatfunctie beschikbaar en er zijn (nog) geen advertenties. Voice only is dus ook echt voice only. Neem deel aan verschillende rooms en luister live mee met een gesprek of talk over een specifiek onderwerp. Heb je een vraag? Gebruik dan de optie ‘steek een handje op’, stel ‘m en neem direct deel aan de conversatie (als de host je toelaat dan). Gewoon stilletjes meeluisteren kan natuurlijk ook.

Het leuke aan Clubhouse is dat je, in tegenstelling tot de podcast zoals we die nu kennen, live in gesprek kunt gaan met een volger/luisteraar als iemand een vraag of opmerking heeft. Of nodig andere experts uit voor een interactieve conversatie. De gesprekken die ik tot nu toe heb gevolgd stonden allen open voor vragen. Ik vond ze lekker dynamisch en erg interessant. Het doet intiem en persoonlijk aan.

Clubhouse lijkt in eerste instantie niet direct bedoeld voor ondernemers. Zo kun je bij het aangeven van je interesses bijvoorbeeld niet de keuze maken voor ondernemerschap. Het wordt ook ingezet voor andere doeleinden zoals bijvoorbeeld zang audities of gewoon een babbel met vrienden. Toch vind ik Clubhouse erg geschikt voor bedrijven. En dit is waarom:

Een laagdrempelige vorm van netwerken

Veel ondernemers weten Clubhouse al te vinden. Ik heb zelf een room gehost om de app uit te proberen en direct drie leuke ondernemers leren kennen door live een gesprek met hen aan te gaan. is dus ontzettend geschikt om lekker te netwerken.

Een uitgebreide funnel om luisteraars te werven hoeft in principe (nog) niet. Mensen komen best snel je room in. Je kunt er dus ook voor kiezen om spontaan een Room op te starten over een specifiek onderwerp (als je durft). Of probeer Clubhouse lekker laagdrempelig uit zoals ik dat heb gedaan en noem je Room “15 min Koffiepauze: noem hier een laagdrempelig onderwerp naar keuze”. Ook zo kom je leuke ondernemers tegen en kun je de functies uitproberen die je tot je beschikking hebt als host. Zo kun je even proefdraaien om later voor ‘het echie’ te gaan als spreker over jouw specifieke thema en vakgebied.

Je kunt een room ook privé opstarten met mensen uit jouw netwerk en samen een topic bespreken. De room is dan niet zichtbaar voor anderen.

Een kleine tour door Clubhouse

Hoe gebruik je clubhouse

Zo gebruik je clubhouse

Vergroot je expertstatus

De afgelopen week heb ik verschillende rooms bijgewoond waarbij de onderwerpen varieerden van de mogelijke inzet van Clubhouse tot money mindset en ondernemerschap. De onderwerpen die je te zien krijgt zijn afhankelijk van de interesses die je bij de aanmaak van je profiel aangeeft en de mensen die je volgt.

Alle rooms gaven de gelegenheid om als luisteraar vragen te stellen aan de spreker. De luisteraars sluiten zich met een verrassend snel tempo aan in een room als ze zien dat er een interessant onderwerp gaande is. En waarschijnlijk ook omdat Clubhouse nu nog nieuw is. Als host is het dus de ideale kans om zijn of haar expertstatus te vergroten en een nieuw publiek te bereiken.

Het is de Podcast 2.0

Je kunt er ook voor kiezen Clubhouse in te zetten als live podcast, maar de luisteraars niet te laten deelnemen aan het gesprek. In dat geval zet je de optie ‘handje opsteken’ van de luisteraars uit. De volgers hebben dan niet de optie om een handje op te steken en kunnen dus ook geen vragen stellen.

Clubhouse Clubs

Last but not least, is het ook mogelijk om een community op te starten in een zogenaamde Clubhouse Club. In de club kun je gesprekken voeren met mensen vaak samen willen praten over specifieke onderwerpen. Vergelijkbaar met Facebook of LinkedIn groepen. Op dit moment is dit nog een ‘experimental feature’ waardoor de clubs nog handmatig door de ontwikkelaars wordt opgezet. Het kan dus even duren voordat je Club zichtbaar is. Het voordeel van een club is dat deze ook zichtbaar wordt op het profiel van de clubmembers. Je kunt een Club opstarten via het Club request form die je onder de Q&A vindt (onder instellingen).

Nadeel van Clubhouse

Het nadeel van Clubhouse is dat de gesprekken na afloop nergens meer vindbaar zijn. Ze worden dus niet opgeslagen. Als je graag een room wil bijwonen, maar je agenda laat het niet toe, is een zogenaamde reply dus niet mogelijk. Hopelijk is dat wel mogelijk in de toekomst.

Conclusie

Op dit moment is Clubhouse alleen toegankelijk voor iPhone gebruikers en alleen op uitnodiging, maar ik verwacht dat dit platform binnenkort toegankelijk zal zijn voor iedereen. Of Clubhouse een trend of een hype is, zal de tijd leren. Ik ben tot nu toe erg enthousiast.

Heb jij al een Clubhouse account? Deel dan jouw gebruikersnaam in de comments en vertel waarom mensen juist jou moeten gaan volgen.

Over de schrijver
Hoi, ik ben Jeanette, gecertificeerd social content specialist bij Cloud 9. Met prikkelende content en duimstoppende advertenties help ik MKB bedrijven succesvol te worden.
Bernadette Albrecht
Door

Bernadette Albrecht

op 01 Feb 2021

Super! dankjewel voor het delen. Ik heb mijzelf aangemeld, je kan alvast een username reserveren zag ik. Ben benieuwd wanneer ik een account aan kan maken.

Jeanette van Horssen
Door

Jeanette van Horssen

op 01 Feb 2021

Hi Bernadette, op dit moment heb je nog een invite nodig om Clubhouse echt binnen te komen en actief mee te doen. Zonder invite kun je inderdaad alleen een username reserveren. Ken je iemand in je omgeving die het al gebruikt? Dan kun je diegene vragen om een invite. Succes! 💪

Caroline
Door

Caroline

op 01 Feb 2021

Je kunt helaas maar 2 mensen uitnodigen. Mijn username is Carolineli ik heb nog niet gekozen of ik hem voor mijn Duits of Nederlands netwerk ga inzetten. In Nederland zou het om bewust ondernemen gaan.

Reactie plaatsen

Meer internet marketing tips?

Wij hebben meer dan 1.400 online marketing artikelen in ons archief!