Blockchain in marketing: 4 handige toepassingen
04 maart 2020 
3 min. leestijd

Blockchain in marketing: 4 handige toepassingen

Blockchain ken je misschien wel van bitcoin en andere cryptomunten. Maar blockchain biedt ook andere toepassingen. Biedt de blockchaintechnologie ook mogelijkheden voor marketeers, communicatieprofessionals en contentmakers?

Een blockchain is een decentraal grootboek van transacties. Transacties hoef je trouwens niet al te letterlijk te nemen, je kan ook informatie opslaan in een blockchain. Deze informatie is (vaak) publiekelijk inzichtelijk en achteraf bijna onmogelijk aan te passen.

Blockchain kan bijvoorbeeld handig zijn in het bewijzen van eigenaarschap van je content. Maar er zijn ook tal van andere handige usecases. In dit artikel kijken we dan ook naar vijf gave blockchain applicaties voor content creators en marketeers.

1. WordProof: bewijs het eigenaarschap van je content

Ken je dat? Je hebt net een artikel geschreven met originele en rake content, maar je concurrent schrijft daarna over precies hetzelfde onderwerp. Hij rankt beter.

Heb jij als eerste een stuk geschreven? Dan kan je dit nu aantonen op de blockchain. Een toepassing waarmee je dit bijvoorbeeld kan doen is WordProof. Dat is een plugin voor WordPress die gebruik maakt van blockchaintechnologie. Het lokale platform indebuurt van DPG Media (De Volkskrant, Het Parool en AD) maakt hier ook gebruik van.

Met WordProof zet je een tijdstempel op de blockchain. Als dit stempel eenmaal is verwerkt in het grootboek kan het niet meer achteraf aangepast worden. Onderaan je artikel verschijnt een link naar het tijdstempel op de blockchain. Hierdoor heb je bewijs dat jij de bedenker bent van je content. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen.

2. Brave: adverteer via de blockchain

Het wordt moeilijker om online te adverteren. Bij veel webbrowsers kan je een adblocker installeren, en bij sommige browsers zijn deze zelfs ingebouwd. Brave is een webbrowser en blockchaintoepassing die het zowel voor organisaties als voor internetgebruikers makkelijk maakt.

Adverteerders betalen in de vorm van crypto-token BAT om advertenties te tonen. En gebruikers kunnen er zelf voor kiezen om deze advertenties te zien. In dat geval ontvangen deze gebruikers 70 procent van het betaalde advertentiebudget in de vorm van tokens.

Brave browser verzamelt geen informatie over haar gebruikers. In plaats daarvan wordt de browsergeschiedenis alleen lokaal opgeslagen, en op basis van deze informatie worden advertenties getoond. Zo blijven gebruikers controle houden over hun privacy, en kunnen adverteerders toch gepersonaliseerde advertenties laten zien.

3. Tippin.me: geef fooi aan contentmakers

Vind je een stuk tekst interessant om te lezen, dan kan je bitcoin fooi geven via Tippin.me. Dat werkt heel simpel. Tippin.me is een extensie van Chrome. Wanneer je het hebt geïnstalleerd kan je de extensie koppelen aan je Twitter-account.

Bij sommige tweets verschijnt er nu een bliksem-icoontje. Dat betekent dat de schrijver van de tweet ook fooien kan ontvangen met Tippin.me. Je kan nu fooi geven in de vorm van bitcoin. Tippin.me bewaart de bitcoin totdat je deze zelf wil inruilen voor euro’s.

4. Steemit: verdien tokens met bloggen

Houd je van bloggen en wil je er geld mee verdienen? Dan kan dat met het blockchainplatform Steemit. Dit platform omschrijft zichzelf als een social media platform voor bloggen. Qua stijl lijkt de site een beetje op Medium.

Anders dan bij Medium heb je geen maandabonnement, maar wordt er gewerkt met crypto tokens. Bezoekers van Steemit kunnen je artikel lezen en daarop stemmen. Wanneer je veel duimpjes omhoog krijgt kan je tokens verdienen. Lezers hebben zelf ook een incentive. Wanneer zij de eersten zijn die op een artikel stemmen kunnen zij ook tokens verdienen.

Kortom, blockchaintechnologie is nieuw maar is zeker van meerwaarde voor communicatieprofessionals en marketeers. Denk bijvoorbeeld aan eigenaarschap en gepersonaliseerde advertenties zonder in te leveren op privacy. Welke applicatie ga jij gebruiken?

Over de schrijver
Ik ben Frank, en ik maak content voor cryptocurrency broker BTC Direct. Geboren en getogen Brabander, maar woon nu in Nijmegen. Rake teksten maken me blij, net als goede koffie en slechte woordgrappen.
Reactie plaatsen

Meer internet marketing tips?

Wij hebben meer dan 1.400 online marketing artikelen in ons archief!