arrow_drop_up arrow_drop_down
Bespaar tijd: spreek je blogs in!
6 februari 2015 

Bespaar tijd: spreek je blogs in!

Dit artikel is volledig ingesproken op een smartphone. Hoe dit precies werkt en waarom je dit wat mij betreft moet toepassen lees je in dit artikel.

Blog je (nog) niet?

Allereerst is het natuurlijk van belang om de noodzaak van bloggen in te zien. Ik heb niet de illusie iedereen te overtuigen, maar in een eerder artikel heb ik de voordelen uiteengezet. In het kort de conclusie:

 • Bloggen draagt enorm bij aan jou als autoriteit op je vakgebied
 • Bloggen vergroot jouw vindbaarheid online
 • Bloggen draagt bij aan het vergroten van je kennis
 • Bloggen draagt bij aan het vertrouwen in jou en je bedrijf
 • Bloggen zorgt voor meer omzet op basis van bovenstaande punten

Wanneer je bedrijfsmatig een website hebt of beheert, lijken me bovenstaande punten meer dan voldoende om bloggen serieus te overwegen.

Bloggen is een langetermijnstrategie

De bedrijfsmatige voordelen van bloggen die ik hierboven noem, behaal je uiteraard niet op korte termijn. Eén enkel blog levert je niet direct resultaat op. Zowel voor wat betreft het vertrouwen als voor de indexering in de zoekmachines geldt dat het enige tijd kost en daar dus meerdere blogs voor geschreven dienen te worden. Structureel, regelmatig bloggen is dus het devies. Alle marketinggoeroe's en blogexperts zijn het hier over eens. Een kwestie van consequent zijn en volhouden dus.

Maar bloggen kost zoveel tijd!

Een veelgehoorde, en zeker terechte opmerking is dat bloggen veel tijd kost. Dat klopt ook wel, ook ik heb niet zomaar een blog uit mijn mouw geschud. Bloggen kost mij over het algemeen ook enkele uren per blog. Gezien de toename in aanvragen en klanten voor mijn bedrijf de afgelopen tijd, snap ik dus heel goed het bezwaar van de tijd die het bloggen kost. Ik kan je echter verzekeren dat het ruimschoots de moeite waard is. Zeker voor kleine ondernemingen is dit de goedkoopste manier om op relatief korte termijn een groot bereik te creëren. Iedere marketingstrategie kost tijd en/of geld. Als je het geld niet hebt, zul je dus moeten investeren door ergens tijd in te steken. Bloggen is de oplossing die geen geld, maar enkel tijd kost. En ook die tijd kun je besparen door je blogs in te spreken!

Spreek je blogs in

En nu komen we op het daadwerkelijke onderwerp van dit artikel. Ik ontdekte namelijk dat je gewoon je blogs kunt inspreken. Ik heb het dan dus niet over podcasts of andere geluidsopnames, maar simpelweg dicteren van de tekst voor je blog. Je spreekt de tekst in en die wordt door je besturingssysteem voor je uitgetypt. Dit kan op meerdere manieren, ik behandel in dit artikel de WordPress app voor iOS, die ik zelf graag gebruik voor mijn blogs. Het kan ook in Android en op andere apps, zoals Evernote of Joomla!

Ik heb ook de gratis Joomla! app geprobeerd, daar werkte het ook op. De functionaliteiten van de gratis Joomla! app zijn echter beperkt, waardoor je gebonden bent aan de betaalde versie van € 9,99. De WordPress app is gratis te downloaden in de App Store. Hiermee kun je alle WordPress  websites waarvoor je een login hebt beheren. Zelfs wanneer je offline bent kun je artikelen inspreken en opslaan. Ideaal dus om te bloggen onderweg of waar je ook maar bent. De gratis WordPress app heeft uitgebreide functionaliteiten, iets wat de gratis app van Joomla! mist.

Blog inspreken op WordPress app

Hoe werkt het?

Echte uitleg hoef ik eigenlijk niet te geven, de werking spreekt werkelijk voor zich. Je opent de app, kiest de website waarvoor je het blog gaat inspreken en gaat naar ‘Berichten'. Hier kies je voor ‘Nieuw bericht', waarna je op het toetsenbord onderin klikt. Links onderin naast de spatiebalk bevindt zich het icoontje van de microfoon, waar je enkel op hoeft te tikken om te kunnen beginnen met het inspreken van je blogs. Je moet er wel voor zorgen dat je de juiste taal hebt gekozen, in het Nederlands inspreken terwijl dit toetsenbord staat ingesteld op Engels is natuurlijk niet heel handig.

Zelfs leestekens!

Inspreken klinkt natuurlijk heel leuk maar hoe zit het met komma's en punten? Dat is gelukkig echt simpel. Het klinkt misschien wat gek op het moment dat je het aan het inspreken bent, maar gewoon de naam van het leesteken uitspreken zorgt ervoor dat het leesteken in de tekst komt. Je zegt dus gewoon “punt” En er verschijnt een punt. Datzelfde geldt voor haakjes (“haakje openen”, “haakje sluiten”), aanhalingstekens, komma's, dubbele punten et cetera. Geen enkel punt dus 😉

De voordelen van het inspreken van blogs

De belangrijkste voordelen van het dicteren van je blogs zijn:

 • Je kunt (bijna) overal waar je maar bent je blogs schrijven/inspreken
 • Je bent over het algemeen minder tijd kwijt met het schrijven van je blogs
 • Inspreken duurt vaak korter dan typen, zeker wanneer je geen typewonder bent

Kortom: tijdwinst en efficiëntie. Blogs schrijven kost mij in ieder geval een stuk minder tijd dan wanneer ik alles handmatig intyp.

De nadelen

Eerlijk is eerlijk, er zijn natuurlijk ook nadelen. Ik heb zelf nu een aantal blogs geschreven met dit systeem en de volgende nadelen ervaren:

 • Natuurlijk kun je niet altijd en overal op deze manier je blogs inspreken: in de trein, in rumoerige ruimtes, in gezelschap, allemaal lastige situaties.
 • Je moet van tevoren goed bedenken wat je wilt schrijven (lees: gaat dicteren)
 • Je moet je artikel nadien zeker nog een keer goed nalezen, er sluipen snel meer fouten in dan in een artikel dat je gewoon typt
 • Je kunt geen kopteksten plaatsen in de app, dit moet je ook achteraf nog doen

Niettemin geldt nog steeds dat je tijdwinst hebt, en zeker dat je efficiënter kunt werken. Wanneer je regelmatig in de auto of zelfs op de fiets zit, kun je dan gewoon je blogs inspreken. Welke andere nuttige dingen kun jij bedenken om op die momenten te doen?

Blog inspreken WordPress iOS app - spelfouten

Is het iets voor jou?

Blogs inspreken is ook niet voor iedereen geschikt. Je moet sowieso al aardige blogervaring hebben, zodat je makkelijker je blogs schrijft (lees: dicteert). Spontaan iets inspreken zal niet iedereen goed afgaan. Mij in ieder geval al niet. Daarnaast moet je geen supersnel typwonder zijn, want dan is de tijdwinst waarschijnlijk miniem. Niettemin vind ik het persoonlijk een enorme vooruitgang, omdat ik altijd en overal mijn blogs kan dicteren.

Ben jij al over of ga je dit nu proberen? Laat het weten, deel je ervaringen in de reacties. Of als je vragen hebt, stel ze hieronder!

Over de schrijver
Met passie voor internet en search, een commerciële achtergrond en aangeboren taalvaardigheid begon ik eind 2012 met Letterzaken. Van tekstbureau naar specialist op gebied van webteksten en SEO, is de drive vooral om MKB-ondernemingen en ondernemers resultaat te helpen boeken op het internet. Er liggen zoveel kansen die ik je graag help te benutten. Mijn doel is jou te helpen op het gebied van content, vindbaarheid en conversie. Want je wilt toch omzet halen uit je website?
Eduard de Boer
Door

Eduard de Boer

op 6 February 2015

Leuke en heel originele tip, Nathan! Als je toch al je blog inspreekt, dan kun je het ook naderhand mogelijk publiceren als podcast! ;-)

Nathan Veenstra
Door

Nathan Veenstra

op 6 February 2015

Dank je Eduard! Een mooie aanvulling, maar ik moet wel vermelden dat er bij het inspreken sprake is van dicteren. Hierbij typt het systeem (heeft te maken met je OS) de tekst voor je uit. Er wordt dus geen opname gemaakt, de app is in feite je secretaresse, dankzij de mogelijkheid van je OS dat dit mogelijk maakt :-)

Erik Hermeler
Door

Erik Hermeler

op 6 February 2015

Inderdaad handige tip, ik heb op aanraden van je meteen de app gedownload en ga het binnenkort eens testen.

Nathan Veenstra
Door

Nathan Veenstra

op 6 February 2015

Leuk dat je nu direct de app hebt gedownwload Erik. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Je hebt nu een voorsprong op mij toen ik ermee begon, want je hebt de nadelen alvast kunnen lezen! ;)

Arvid Mol
Door

Arvid Mol

op 6 February 2015

Een leuke tip die je inderdaad heel veel tijd kan besparen.Ga mij er eens goed in verdiepen.

Nathan Veenstra
Thijs van Halewijn
Door

Thijs van Halewijn

op 6 February 2015

Super tip, Nathan. Uitgeprobeerd en het werkt als een speer! Combi Android en WordPress. Dit ga ik voortaan gebruiken! :-)

Nathan Veenstra
Door

Nathan Veenstra

op 6 February 2015

Mooi zo'n reactie, dank Thijs! Ik blijf het zeker ook gebruiken, hoewel ik me wel realiseer dat een goede correctieronde noodzaak is.

Jan Hobo
Door

Jan Hobo

op 6 February 2015

Dit ga ik zeker proberen! Leuke tip.

Nathan Veenstra
Door

Nathan Veenstra

op 7 February 2015

Leuk dat je hier ook mee aan de slag gaat Jan. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen, dus laat ze gerust weten zodra je het zelf geprobeerd hebt!

Ria Kaashoek
Door

Ria Kaashoek

op 7 February 2015

Bedankt voor deze super tip Nathan! Ga het gelijk uittesten en heb het met veel plezier onder mijn volgers gedeeld!

Nathan Veenstra
Door

Nathan Veenstra

op 7 February 2015

Graag gedaan Ria, kennis hoor je te delen hè? Jij bent ook bekend met het "give first" principe toch? :-) Ik ben benieuwd hoe jij het ervaart, dus laat het graag even weten zodra je het uitgetest hebt!

Anja Hage
Door

Anja Hage

op 10 February 2015

Fijne tip Nathan, bedankt! Ik heb vaak de woorden voor een blog in mijn hoofd, maar opschrijven is nog wel eens lastig ;-) Ik wilde het gelijk testen i.c.m. Joomla, maar de app is helaas niet voor de nieuwste versie Joomla 3 beschikbaar. Maar met Evernote lukt het ook, alleen de leestekens (nog) niet.

Nathan Veenstra
Door

Nathan Veenstra

op 10 February 2015

Leuk dat dit je zo helpt Anja. Althans, zoals ik het lees, ben je inmiddels wel aan de slag gegaan om je blogs te dicteren nu. Sowieso vind ik het belangrijk dat je schrijft zoals je spreekt, zeker wanneer je blogs schrijft. Wel jammer dat de app nog niet voor Joomla 3 klaar is, hopen dat ze dat snel bijwerken dan. Mogelijk is er een verschil tussen iOS en Android als het gaat om leestekens? In iOS werkt het namelijk prima door ze gewoon uit te spreken. Dit heeft in ieder geval niet te maken met de app, maar met de manier waarop de dicteerfunctie in het OS werkt. Ik ben benieuwd of je ontdekt hoe het werkt met de leestekens (ik ga ervan uit dat je Android hebt tenminste?).

OMAlkmaar aka Granny
Door

OMAlkmaar aka Granny

op 3 April 2015

Heb er al eens over gedacht Nathan, maar nog niet geprobeerd. Ben niet zo'n typewonder dus ga het nu zeker eens doen en laat je weten wat ik ervan vond ;-) 2B continued....

Reactie plaatsen