App review: Facebook Groups App
04 december 2014 
5 min. leestijd

App review: Facebook Groups App

Op 18 november lanceerde Facebook een nieuwe app “Facebook Groups App”. Facebook Groups zegt het al, het is een losse app waarin men enkel de groepen kan beheren, ongeacht of je lid van een groep of een beheerder bent. De eerste vraag die bij velen inclusief mijzelf oprees was of het wel nut heeft om de groepen los te koppelen van de Facebook app? Althans, echt loskoppelen is het niet, want de groepen kun je ook gewoon nog via de standaard app van Facebook beheren. Toen de app beschikbaar werd in Nederland ben ik hem meteen gaan testen, en in dit blog lezen jullie mijn bevindingen.

Het startscherm

Op het startscherm zie je de iconen van alle groepen die je volgt, bij groepen waar je de nodige updates nog moet lezen staat er in blauw rondje het aantal ongelezen updates. Daarnaast kan je de groepen rangschikken door het icoon even vast te houden waardoor hij loskomt van je startscherm en je hem kunt verplaatsen.

startscherm facebook groups

Verder biedt het startscherm de mogelijkheid om groepen te zoeken, linksonder in de app, en om groepen aan te maken, rechtsonder in de app.

Wat is de eerste indruk? Mijn eerste indruk is dat het toch wel heel overzichtelijk is om alle groepen zo overzichtelijk bij elkaar te zien op één plek, mijn eerste ervaring is dat ik veel updates bleek te missen en nu veel meer meekrijg wat er in de groepen gebeurt.

De updates

Zoals ook in de standaard Facebook app heeft ook Facebook Groups een wereldbolletje als icoon waarmee men de laatste updates kan volgen, zoals je zult begrijpen zijn dit enkel updates die mensen de groepen geplaatst hebben die jij volgt.

updates facebook groepen

Handig? Ja, je ziet nu meteen wat er geplaatst is en speelt in de groepen.

Suggesties

Onder het icoon van een kompas laat Facebook zien welke groepen zij aan jou voorstellen, Facebook zet wel netjes erbij waarom ze de betreffende groep als suggestie aanbevelen. Bijvoorbeeld omdat je de groep eens hebt bekeken, of omdat hij vergelijkbaar is met andere groepen die je volgt. Je kunt bij de suggesties ervoor kiezen om lid te worden van de groep of je kunt aangeven dat je geen interesse in deze groep hebt.

suggesties facebook groeps app

Handig? Ja, want je wordt bewust gemaakt van groepen die misschien voor jou interessant zijn maar die jij misschien nog niet eerder hebt gezien.

Instellingen

Onder het tandwiel icoon vind men zoals gebruikelijk bij Facebook de instellingen. In de app heb je de mogelijkheid om de pushmeldingen aan en uit te zetten eveneens als het geluid.

facebook groups instellingen

Een handige instelling vind ik de functie dat je per groep kunt aangeven op welk niveau je de meldingen wilt ontvangen. Denk hierbij aan de hoogtepunten of enkel de berichten van jouw vrienden.

Groepsinformatie

Als je op het startscherm op één van je groepen klikt dan kom je in het update overzicht uit van de groep. Rechts bovenin staan drie puntjes onder elkaar, wanneer je daarop klikt dan kom je terecht in de groepsinformatie, hier staat de informatie over de groep, de foto’s en de evenementen.

groepsinformatie facebook groeps app

Maar een handige toevoeging vind ik de optie om een snelkoppeling van je groep aan het startscherm van je telefoon toe te voegen. Handig wanneer je veel in een bepaalde groep actief bent en er snel naartoe wilt kunnen gaan.

Als laatste kun je rechts bovenin bij de groepsinformatie de pagina delen, dit delen kan via alle denkbare opties zoals bijvoorbeeld de mail, WhatsApp, Twitter of Evernote, de keuze is reuze.

Nieuwe groep aanmaken

Ik ben de optie “nieuwe groep aanmaken” meteen gaan uitproberen en heb de “Dutch Google+” groep opgezet. Het viel mij op dat het akelig simpel is om een groep aan te maken, ik moet er wel bij zeggen dat het echt afstemmen van de groep toch echt op de computer moet gebeuren.

Conclusie

Facebook groups is de vierde zelfstandige app van Facebook naast de pagina beheer app, Facebook Messenger en Facebook zelf. Ik zie de toegevoegde waarde er van in, zoals ik eerder aangaf ben ik lid van een aantal groepen maar miste ik veel updates, en door deze zelfstandige groeps app blijf ik beter up to date van wat er speelt.

Lezersvraag

Maak jij veel gebruik van groepen binnen Facebook? Zou de app voor jou van toegevoegde waarde zijn? Ik ben erg benieuwd naar jouw mening en ervaring met betrekking tot de app “Facebook Groups”.

Over de schrijver
Mijn naam is Mike Nuijs en ik ben eigenaar van Media Conversia en Uw Social Media Marketing. Mijn missie is om ondernemers te overtuigen van een goed en degelijk online marketing plan en een stevige social media strategie. Social Media is een vijver en ik leer ondernemers er in te vissen! Mocht u vragen hebben neem dan contact met mij op via de mail, telefoon of één van mijn social media kanalen.
Reactie plaatsen

Meer internet marketing tips?

Wij hebben meer dan 1.400 online marketing artikelen in ons archief!