Animatie-video: een stappenplan voor succes
07 mei 2015 
4 min. leestijd

Animatie-video: een stappenplan voor succes

Door de constant groeiende hoeveelheid informatie die we dagelijks te verwerken krijgen wordt het voor bedrijven steeds moeilijker om uit te leggen wat ze nu precies doen. Animatie-video´s of uitleganimaties kunnen daarin uitkomst bieden, maar hoe zorg je er als bedrijf voor dat je het beoogde resultaat ook daadwerkelijk behaalt? Het antwoord is het volgende stappenplan.

Begin bij het begin, je doel(groep)

Bij het maken van een animatie-video is het belangrijk om rekening te houden met het doel en de doelgroep van de video. Stel jezelf, bij het vaststellen van het doel en de doelgroep, vragen als:

 • Wanneer is de animatie-video een succes te noemen?
 • Wie is de (eind)gebruiker?
 • Wat is de toegevoegde waarde in de ogen van de (eind)gebruiker?
 • Waarom zullen ze geloven wat wij ze vertellen?
 • Wat is het niveau van mijn doelgroep? Wat weten ze al?
 • Wat verwacht mijn doelgroep?

Pas als je een duidelijk beeld hebt van wie je wilt bereiken en wat je ze wilt vertellen, kun je aan de slag. Op naar stap 2!

Stem het concept af op de doelgroep

Als je de doelgroep helder hebt, is het belangrijk om na te denken over de manier waarop je de boodschap over wilt brengen. Kruip in de huid van de ontvanger om erachter te komen in welke stijl je de animatie-video wilt maken. Wordt het een formeel, of juist een informeel project? Kan jouw doelgroep het waarderen als je je verhaal op een humoristische manier vertelt, of verwachten zij een serieuze ondertoon? Door letterlijk te luisteren naar je doelgroep, kom je erachter hoe zij met elkaar communiceren. Probeer je tone of voice daarop aan te passen, zodat je de kijker kunt aanspreken in zijn eigen “taal”.

animatie video

Het is daarnaast belangrijk om je te beperken tot de informatie die voor jouw doelgroep van belang is. Onthoud dat je de animatie-video niet voor jezelf maakt, maar voor je doelgroep. Niet alles wat jij weet is ook daadwerkelijk van belang. Ga dus niet uit van wat jij wilt vertellen, maar van wat de kijker wil zien / horen.

Het ontwikkelen van de animatie-video

Je bent al een heel eind op weg. Je weet nu wie de doelgroep is en wat het doel is van de animatie-video. Daarnaast heb je een helder beeld van de manier waarop je jouw concept wilt communiceren naar je doelgroep. Je kan nu beginnen met het ontwikkelen van de animatie-video. Dit gebeurd stap voor stap:

 • Je begint met het script: Schrijf op wat je wilt vertellen. Een stemacteur zal deze tekst oplezen en het tempo van de animatie-video wordt hiermee bepaald.
 • Een storyboard zorgt voor een visuele weergave van het script. Het wordt nu duidelijk hoe de animatie-video eruit zal gaan zien.
 • Het teken- en animeerwerk kan beginnen. De video komt nu echt tot leven!
 • Als de video helemaal af is worden de laatste geluidseffecten toegevoegd. Nu is de video volledig klaar.

Het hele proces van script tot afronding van de animatie-video kan enkele weken duren, afhankelijk van de complexiteit van de video. Daarom is het belangrijk dat de stappen die hieraan vooraf gaan goed worden uitgewerkt.

Video marketing

Als de animatie-video is afgerond, kun je gaan nadenken over de verspreiding. Een animatie-video kun je op verschillende manieren verspreiden. Op welke manier je dat het beste kunt doen, is ook weer afhankelijk van je doelgroep. Je moet achterhalen waar jouw doelgroep zich bevindt, zodat je heel gericht aan de slag kunt gaan. Want, een animatie-video is niet alleen een leuke toevoeging op je website, maar is ook zeker nuttig via andere kanalen.

Met een video marketing campagne op maat zorg je ervoor dat je het maximale resultaat behaald met je animatie-video. Aan de ene kant kan dat betekenen dat je meer bezoekers krijgt, aan de andere kant kan het betekenen dat meer mensen jouw product of dienst gaan kopen.

Een voorbeeld uit de praktijk

Een grote klant van ons, Verzekeruzelf.nl, heeft ervoor gekozen om de gehele website in te richten met animatie-video’s. Zij hebben een unieke stijl laten ontwikkelen, welke ook is gebruikt in de overige communicatie van het bedrijf. De visuele vertaling van tekst naar beeld wordt ondersteund door slimme online marketing, wat voor de volgende resultaten heeft gezorgd.

 • Maandelijks 16.000 weergaven in YouTube
 • Een kijkersloyaliteit van 65%
 • De conversie is gestegen met 89%
 • Het klantrendement is gestegen met 168%
 • De bounce ratio is gedaald met 34%

Wat is hier nu precies gebeurd? Hoe komt het dat de cijfers zo positief uitvallen? De cijfers zijn gemeten toen de campagne een jaar actief was. De animatie-video’s hebben gezorgd voor een enorme daling in de belasting van de klantenservice, de omzet is enorm toegenomen en Verzekeruzelf.nl heeft een trouwe groep volgers op het YouTube kanaal. Het merk heeft een gezicht gekregen waardoor de herkenbaarheid enorm toeneemt. Dit alles binnen één jaar tijd. De volledige case study vind je hier

Voor Verzekeruzelf.nl was dit een enorm succesverhaal. Door goed gebruik te maken van content marketing heeft het bedrijf toegevoegde waarde gecreëerd voor haar doelgroep. Alle complexe zaken binnen de verzekeringswereld zijn goed uitgelegd aan de hand van animatie-video’s. Geen lange, saaie teksten meer die door niemand worden gelezen. Daarvoor in de plaats zijn leuke, maar vooral duidelijke, uitlegvideo’s gekomen. En blijkbaar werkt het, want de mensen die de video’s hebben bekeken geven 168% meer uit dan voorheen.

De bovenstaande stappen bieden samen een waterdicht plan om succesvol te zijn in het gebruik van animatie-video. Als je het stap voor stap doorloopt zal het project zeker slagen.

Waarvoor zou jij een animatie-video gebruiken?

Over de schrijver
Ik ben sales en marketing consultant bij Cooler Media. In die rol ben ik momenteel met name verantwoordelijk voor de online marketing en klantcontact. Daarnaast haal ik plezier uit het delen van kennis via internet. Met mijn brede interesse en enthousiasme voor het vak schrijf ik over alles wat mij in mijn dagelijkse werkzaamheden bezighoudt.
Reactie plaatsen