Omgaan met angst als ondernemer
12 augustus 2020 
9 min. leestijd

Omgaan met angst als ondernemer

Wat is je grootste angst om te beginnen als ondernemer? Als je ergens bang voor bent, kan dat je aardig in de weg zitten om actie te ondernemen. Maar angst is ook niet altijd slecht.

Martijn en Tonny bespreken hun diepste angsten in de nieuwste aflevering van Online Barketing. Bekijk de video hier:


Of lees de uitgebreide tekst hieronder.

We hebben een vraag binnengekregen van Jasper. Hij twijfelt om te beginnen met ondernemen. Zijn angst die hem vooral tegenhoudt, is de belastingdienst. Deze angst is op te lossen door een goede boekhouder te vinden. Alleen waar vind je een goede boekhouder en waar moet je dan allemaal op letten?

Als je besluit om te gaan ondernemen, is dat nooit omdat je te maken wilt krijgen met de belastingdienst. Meestal begin je met ondernemen omdat je een product of idee hebt dat je op de markt wilt zetten. Je wilt daar mensen mee gaan helpen. Als je het hebt over een boekhouder vinden, zoom je in op een heel klein stukje van het ondernemerschap waar je in het begin eigenlijk nog helemaal niet mee bezig hoeft te zijn.

Je ziet bij meer ondernemers dat ze ergens bang voor zijn. Soms is het een reële angst, maar ook is de angst vaak niet reëel. Vervolgens gaan ze heel erg focussen op een klein detail dat niets heeft te maken met de reden waarom ze zijn gaan ondernemen. Dat is zonde, want dan belemmert angst je.

Waarom je angst niet echt is

Het is belangrijk om te beseffen dat angst altijd fictief is. Je bent bang dat er iets gaat gebeuren wat er nog niet gebeurd is. Of dat iets zich gaat herhalen wat ooit gebeurd is. Maar het is een fantasie in je hoofd. Je hebt het zelf gecreëerd. En als je het zelf kunt creëren, kun het ook zelf wegnemen. Dat is een hele geruststellende gedachte.

De angst voor de belastingdienst is redelijk afgebakend. Je kunt deze angst makkelijk oplossen door een boekhouder te zoeken. Je verlegt de angst dan naar het hebben van vertrouwen in een ander. Vertrouwen is hier het sleutelwoord. Martin Luther King deed hier ook een prachtige uitspraak over: “Angst klopte op de deur. Vertrouwen deed open en zag niemand staan.” Zolang er vertrouwen is, kan er geen angst zijn.

Merk je aan jezelf dat je angst hebt voor iets wat nog niet is gebeurd? Dan kun je gaan kijken of je wel echt bang voor datgene bent. Stel dan de volgende vragen aan jezelf: Waarom voel je de angst? Waar ben je bang voor en waar heb je geen controle op? Hoe zou je het vertrouwen kunnen vinden dat je angst niet uitkomt? Waar moet dat vertrouwen vandaan komen?

Het vertrouwen kan bijvoorbeeld van buitenaf komen. In de vorm van een boekhouder die ervoor zorgt dat het goed komt en de belastingdienst niet achter je aankomt. Je kunt ook het vertrouwen in jezelf vinden. Dit is vaak moeilijker.

Dat vertrouwen kan extern komen, van een boekhouder die ervoor zorgt dat het goed komt en de belastingdienst niet achter je aankomt. Of je vindt het vertrouwen in jezelf. Dat is een iets moeilijker iets.

Waar komt angst vandaan?

Als je gestrest bent, is de kans groter dat je je angstig gaat voelen. Als je rustig bent niet. Dat komt door de werking van je brein. Angst komt uit de amandelkern van ons brein, de amygdala. Dat is het verzamelpunt waar negatieve emoties en herinneringen worden opgeslagen. Daar zit je angst.

Als je goed functioneert en niet gestrest bent, dan wordt zo’n amygdala geremd door je hogere breinfuncties. Onder andere door je hippocampus, dat zit in een hoger stuk van je brein en gaat over je geheugen. Dat herinnert je eraan dat het verleden heeft uitgewezen dat die angst niet terecht is. Ook je frontale lob remt je gevoelens van angst. Hier zit onder andere je vermogen tot zelfreflectie.

Als je gestrest bent gaan de hogere breinfuncties minder goed functioneren. Dan krijgt zo’n amygdala de vrije loop. Het gaat je brein beheersen. Daardoor ga je je angstig voelen. Alleen al op die manier over je angst nadenken kan je helpen beter om te gaan met je angst.

Er is een plekje in je brein waar die angst vandaan komt en je laat die angst vervolgens zelf toe in je leven. Het enige wat je hoeft te doen om die angst tegen te gaan, is het terugdringen met ratio. Met vertrouwen, zelfreflectie en objectiviteit. Stel jezelf de vraag hoe reëel die angst nu eigenlijk is. Kan dit daadwerkelijk uitkomen? En als het uitkomt, wat kun je er op dat moment mee doen? Door zo na te denken voel je een stuk minder angst in je leven.

Waar heb je wel controle over?

Om angst te vermijden kun je ook op zoek gaan naar iets waar je wel grip op hebt. Angst wordt vaak veroorzaakt doordat je ergens geen grip op hebt. Anders hoef je er ook niet bang voor te zijn. Als je ergens wel grip op hebt, kun je het naar je eigen hand zetten en er zelf een actie aan verbinden waardoor de angst niet meer reëel hoeft te zijn.

Zoek als je ergens angstig voor bent altijd eerst naar een manier waarop je er zelf voor kunt zorgen dat je de situatie onder controle krijgt. Je kunt ook een manier gaan zoeken waarop iemand anders kan zorgen dat je de situatie onder controle houdt.

Dat doen we bijvoorbeeld met onze techniek en software. We kunnen allebei niet programmeren en zijn ook allebei geen serverbeheerder. Het is weleens voorgekomen dat de servers even down waren. Dat is de grootste nachtmerrie van elke software eigenaar. Maar je weet als je met software werkt dat dat soms kan gebeuren.

Toch voelen we ons niet angstig op zo’n moment. We hebben er alle vertrouwen in dat de developers waar we mee samenwerken het weer kunnen fixen. Daarom hoeven we er niet bang voor te zijn. Problemen met de server kunnen nu eenmaal gebeuren. We weten dat de developers het oplossen en dat het support team zorgt dat klanten alsnog fantastisch behandeld worden.

Waar zijn we zelf bang voor?

Een van onze spannendste momenten de laatste jaren was de keer dat we het AFAS Circustheater afhuurden. Het stond bij ons allebei op de bucketlist om een keer te spreken voor meer dan 1000 man. Ons team vertelde toen dat we de zaal wel half konden afzetten, zodat er 1000 mensen konden zitten, maar dat er ook ruimte was voor 1800 mensen… We kwamen toen net terug van een tripje samen naar Nashville en zaten hoog in onze energie. Daarom gingen we voor de 1800. Ons team dacht dat we gek waren geworden.

We kwamen toen relaxed terug van vakantie, dus we hadden geen stress. Onze amygdala kreeg geen ruimte. Daar ging het mis. Toen we hadden besloten het AFAS Circustheater af te huren kwam de angst op. Wat nu als straks de zaal half leeg is? Dat was een van de dingen waar we zelf niet echt grip op hadden.

Je kunt er natuurlijk wel een beetje druk op uitoefenen. Dat deden we ook, bijvoorbeeld door veel reminder e-mails te sturen, 500 plekken meer weg te geven dan er ruimte was in de zaal en een no show penalty op te leggen. Toch bleef de angst aanwezig.

De angst was er vooral vooraf. Toen we daar eenmaal stonden, stonden we daar ook met vol vertrouwen. Het viel eigenlijk best mee om te spreken voor 1800 mensen. We hebben die dag dan ook een fantastisch seminar gegeven. Mensen waren blij, de energie was overal en er zijn superveel nieuwe klanten uit gekomen. Er was succes aan heel veel kanten. Toch was het vooraf wel spannend.

IMU Live voor een groot publiek

Een beetje gezonde spanning is juist goed

Angst hoeft niet per se iets negatiefs te zijn. Een beetje gezonde spanning kan je juist helpen. Mensen zeggen weleens: “Angst is een slechte raadgever.” Maar dat is niet zo. Angst is een hele goede raadgever. Evolutionair gezien is het heel handig om angstgevoelens te hebben.

Als je in een levensbedreigende situatie komt of gevaar voelt, dan helpt angst jou om weg te komen uit die gevaarlijke situatie. Angst geeft een stukje toekomstperspectief over wat er gaat gebeuren als jij je niet uit de voeten maakt. Angst en stress zijn heel nauw met elkaar verbonden. Als jij op het spoor staat en er komt een trein aan, dan zijn het de stress en angst die jou weg laten springen voor die trein. Het is heel nuttig.

Gezonde angst verhoogt je adrenaline niveau en je cortisol. Het zet je zintuigen op scherp. Dat is iets goeds. Dat hebben we zelf ook heel vaak gehad. Als we op het podium staan voelen we ons super energiek en helemaal wakker. Maar als we klaar zijn met presenteren, het applaus is geweest en we stappen van het podium af, dan is de energie meteen weg. Spanning stelt je in staat om op de top van je kunnen te presteren en super scherp te zijn. Dat is heel positief.

Als je gaat ondernemen en bang bent voor de belastingdienst zit daar een hele terechte angst in. Je hoopt je zaakjes goed op orde te hebben en wilt niet plots een hoog bedrag moeten betalen waardoor je failliet gaat. Dat is een goede angst om te hebben, zolang je de angst niet van jou laat winnen.

Wat kun je doen om beter om te gaan met angst?

Angst mag je niet beletten om iets te doen. Angst moet alleen activeren om het beter te doen. Om het bewuster te doen of met al je zintuigen aanwezig te zijn. Het moet je op scherp zetten. Ga op zoek naar wat een actiepunt is dat je kunt doen om te zorgen dat je meer vertrouwen krijgt. Als je zelf geen boekhouder bent en ook geen boekhouder wilt zijn, zoek dan naar een partij die je daarbij kunt helpen.

In de vraag wat nu een goede boekhouder is, zit ook een angst. Er zit een angst in dat je een slechte boekhouder hebt die je belastingzaken niet goed regelt. De beste manier om uit te vinden wat een goede boekhouder is, is door gewoon eens een boekhoudkantoor bij jou in de buurt te benaderen. Probeer het gewoon. Als je het gevoel hebt dat je die partij kunt vertrouwen, dan ga je ermee in zee. Heb je niet het gevoel dat je ze kunt vertrouwen, dan ga je er niet mee in zee.

Bij alles in het ondernemen geldt: als je ergens angst voor voelt, zet dan een actiepunt in je eigen agenda om daar verandering in te brengen. Wat je ook kunt doen is jezelf verdiepen in je eigen boekhouding. Zorg dat je alle basisregels en alles wat te maken heeft voor ondernemers snapt. Dan kun je ook beter checken of het werk van je boekhouder ongeveer klopt, zodat je niet de belastingdienst achter je aan krijgt.

Als je iets spannend vindt in je business heb je twee keuzes:

Je gaat er zelf volle bak mee aan de slag en bijt je erin vast, zodat je er niet meer bang voor hoeft te zijn
Je laat het los en geeft het aan een persoon of partij die er iets mee doet.

Val de angst gewoon aan. Er zijn maar heel weinig angsten waar je mee geboren bent. De meeste angsten heb je jezelf aangeleerd. En als je jezelf iets kunt aanleren, dan kun je jezelf ook iets afleren.

Nu gaat het om hele tastbare angsten, maar het kan ook zijn dat het wat dieper ligt. Misschien ben je wel niet zozeer bang voor de belastingdienst, maar komt het uit een angst om te falen. Je bent dan bang iets doms te doen, waardoor je met een belastingrekening komt te zitten en failliet gaat.

Faalangst is een hele hardnekkige angst om aan te pakken. Ga hem niet in één keer helemaal aanvallen. Doe het in kleine stapjes. Wij beginnen vaak ook gewoon met iets waarvan we nog niet precies weten waar het naartoe gaat. Omdat we gewoon willen ervaren hoe iets gaat zijn. Daarom hebben we dat circus theater ook maar gewoon geboekt. Dat zouden we een aantal jaar geleden echt niet zomaar hebben gedaan.

Voordat we het durfden om in het AFAS Circustheater te spreken, hebben we eerst al veel andere stappen gezet. Zoals de eerste keer een seminar geven voor een klein groepje, een webinar geven, een product verkopen aan een live groep. Dat zijn allemaal kleine stapjes geweest die we uiteindelijk zover hebben gebracht dat we dat circus theater durfden afhuren.

Door dingen die je spannend vindt op deze manier op te bouwen, weet je dat je voor een groot gedeelte kunt vertrouwen op de ervaring die je al hebt. Graaf ook eens terug in je verleden. Je zult zien dat de meeste angsten die je in je verleden had niet reëel bleken te zijn. Dit kan je helpen jezelf te trainen beter om te gaan met angst.

Over de schrijver
Wij van de IMU zijn er om jou als ondernemer te helpen groeien via het internet. Dat doen we door de beste tips en nieuwste trends te delen via onze e-books, blogs, video’s, cursussen, podcast en evenementen. Daarnaast is het onze missie om gelijkgestemde ondernemers te verbinden binnen onze IMU Community. Ook faciliteren we je - middels onze software - om je website bezoekers, conversie, funnels, automatisering en daarmee je vrijheid als ondernemer te vergroten.
Reactie plaatsen

Meer internet marketing tips?

Wij hebben meer dan 1.400 online marketing artikelen in ons archief!