AdWords Conversies met variabele conversiewaarde meten
30 mei 2017 
in SEA
3 min. leestijd

AdWords Conversies met variabele conversiewaarde meten

Als je AdWords gebruikt, wil je weten wat het oplevert. Dit doe je door conversies te meten. Maar als de waarde van een conversie varieert, wil je dit ook meten. Denk hierbij aan een transactie. Het geeft je inzicht in de waarde die een klik oplevert. Wellicht dat een keyword weinig conversies genereert, maar zijn de conversies opvallend waardevol. Dan wil je hier het bod voor verhogen.

In dit artikel zal ik beschrijven hoe je in Google Tag Manager de waarde van een conversie kan opslaan als variabele en hoe je een AdWords conversie tag maakt, zodat de waarde van de conversie naar AdWords wordt gestuurd.

Conversiewaarde als Google Tag Manager variabele

De eerste stap is het aanmaken van een variabele die de waarde van de conversie bevat. De waarde kan geselecteerd worden middels de ‘CSS selector’ in een ‘DOM element variabele’. Om te weten wat bij ‘Elementkiezer’ ingevuld moet worden, ga je naar de bedankpagina. Klik hier met de rechtermuisklik op de prijs en kies ‘Inspecteren’.

CW1

Hier is de class te zien van ‘€19.95’. Deze class kan gebruikt worden voor de variabele.

CW2

De conversiewaarde is nu geselecteerd, maar kijkend naar de Preview mode laat zien dat deze variabele nog niet perfect is:

  • Het euroteken staat in de variabele;
  • Het decimaalteken is een komma. Afhankelijk van de interface instelingen moet dit een punt of komma zijn. AdWords staat bij mij ingesteld op Engels, waardoor het een punt moet zijn..

CW3

Het euroteken moet uit de variabele en (indien jouw AdWords account ook op Engels staat) de komma moet vervangen worden door een punt. Middels een ‘Aangepaste JavaScript-macro’ variabele kan dit gerealiseerd worden.

CW4

Oftewel deze code:

function() {
cw = {{Conversiewaarde}}.replace(‘,’,’.’);
return cw.replace(‘€’,”);
}

Door de ‘Preview mode’ te vernieuwen en weer naar de bedankpagina te gaan, kan je de variabele controleren:

CW5

AdWords conversie tag maken

De waarde wordt nu dynamisch als variabele geladen. De volgende stap is het aanmaken van de AdWords conversie tag. Dit is een ingebouwde tag voor AdWords conversies die het makkelijk maakt om AdWords conversies te meten. Deze tag vraagt om de ‘Conversie-ID’, ‘Conversielabel’ en de ‘Conversiewaarde’:

CW6

De ‘Conversie-ID’ en ‘Conversielabel’ kun je vinden in de conversiecode die AdWords geeft.

CW7

De ‘Conversiewaarde’ wordt ingeladen middels de eerder gemaakt variabele:

Voeg een trigger toe zodat de AdWords conversie tag alleen wordt getriggerd op de bedankpagina. Publiceer nu de aanpassingen die gemaakt zijn in Google Tag Manager en de conversies worden gemeten.

Over de schrijver
Kevin Brinkman betrad in 2011 de online marketing wereld en heeft het sindsdien niet meer verlaten. Momenteel werkt hij bij zoekmachine optimalisatie bureau Stramark, waar hij websites helpt om beter gevonden te worden. Voornamelijk via betaalde kanalen, maar ook middels onbetaalde kanalen. Door zijn brede interesse in alles wat met online marketing te maken heeft, heeft Kevin ook kennis van coderen, conversie optimalisatie, Analytics, linkbuilding en SEO.
chelsea bosters
Door

chelsea bosters

op 09 Nov 2018

Welk stukje code heb je nodig, en waar plaats je deze code, als je enkel het euroteken moet verwijderen en de komma niet hoeft aan te passen in een punt?

Reactie plaatsen

Meer internet marketing tips?

Wij hebben meer dan 1.400 online marketing artikelen in ons archief!