arrow_drop_up arrow_drop_down
29 augustus 2018 

3 Dingen die je moet weten als je een online cursus wilt maken

Een paar jaar geleden kwam ineens het online-cursus-gebeuren overwaaien vanuit Amerika naar Nederland. En al snel was het een hele hype. Althans, ik dacht dat het een hype zou zijn ;) Inmiddels zijn wel al weer een paar jaartjes verder en blijkt het nog steeds razend populair te zijn. Een aantal weken geleden lanceerde ik de WordPress Cursus websites, waarmee ik op relatief korte termijn mijn klanten kan voorzien van online leeromgevingen met online cursussen.

Al een paar jaar verdiep ik mij in online cursussen en ik heb al verschillende aanbieders uitgeprobeerd. Ik vond het allemaal niks, maar er bleef maar naar gevraagd worden door (potentiële) klanten. Ik heb verschillende klanten én internetondernemers gevolgd (en geholpen) in hun “online reis” en er zijn een paar dingen waar de meeste mensen geen rekening mee houden. De drie belangrijkste vind je in dit artikel. :)

01. Kies eerst je systeem, maak daarna pas content

Wat ik met regelmaat tegenkom is dat mensen al een hele cursus in elkaar hebben gedraaid (qua content), maar dat ze nog geen systeem of platform hebben gekozen. En dat kan grote gevolgen hebben. En ja, dat klinkt heel ernstig, maar dat is het ook ;) Er zijn veel platformen beschikbaar en ze werken allemaal anders. Ze hebben allemaal voordelen en nadelen. En ze hebben allemaal gelimiteerde mogelijkheden.

Daarom deze tip: kies eerst een systeem, zoek uit wat er wel en niet kan en ga daarna pas content maken. Ik zie best wel vaak dat mensen óf genoodzaakt zijn een systeem te kiezen dat duur is én veel eist qua techniek, óf dat ze een gedeelte moeten aanpassen, omdat de content niet geschikt is voor het platform.

02. Automatische betalingen en facturen

Ook iets wat je zou moeten uitzoeken vóórdat je een online cursus gaat opzetten: wat wil je doen met automatische betalingen en facturen? En vooral het automatisch versturen van facturen is nogal een dingetje. Want wist je dat daar best wel strenge eisen aan verbonden zijn volgens de Nederlandse wet? ;) Zo moeten alle facturen in je administratie opeenvolgende nummers hebben. Je kunt dus niet een gedeelte van je facturen in Excel of Word maken en een ander deel met een online systeem.

Kies je ervoor om automatische facturen te sturen, dan zal je dus je hele administratie moeten onderbrengen bij een online systeem. Ik gebruik daar trouwens Moneybird voor en dat kan ik je van harte aanbevelen.

Maar is het wel echt nodig om automatische facturen te laten sturen?

Het lijkt erop dat iedereen het een noodzaak vind, maar volgens mij valt dat best wel mee. Het ligt eraan wat je precies wilt verkopen en hoe hard dat zal gaan lopen. Stel je gaat een jaarprogramma opzetten met een online omgeving erbij en je hebt gemiddeld 20 klanten per jaar. Dan is het nog best wel te overzien om 20 facturen handmatig te maken en versturen.

Maar als je bijvoorbeeld maandelijkse betalingen ontvangt dan is het totaal niet te overzien ;) Maar vraag jezelf wel af: is het nodig om automatische facturen te laten sturen? Want dat beperkt je wel ontzettend qua beschikbare platformen (zie tip 1) en qua keuzevrijheid in je administratiesysteem. Is het echt nodig? Kies dan voor een platform waarbij dit mogelijk is.

03. Kies een goede marketingstrategie

Als je denk dat je slapend rijk wordt als je een online cursus opzet, dan moet ik je helaas teleurstellen. In de meeste gevallen is het juist hard werken om mensen naar je toe te trekken. En nóg moeilijker om ze te overtuigen online iets aan te schaffen ;) Als je een online cursus wilt gaan verkopen, zorg er dan voor dat je al een publiek hebt óf zorg ervoor dat je op grote schaal en in een snel tempo publiek kunt trekken. En dat is waar veel mensen tegenaan lopen :)

Ik zeg niet dat het niet mogelijk is! Maar het gaat nooit vanzelf en het kan best wel even duren voordat je echt doorbreekt. Ik wil je alleen de tip geven om je er niet op te verkijken :)

Over de schrijver
Ik (Sandra Boon van Boon Webdesign) ben jouw partner in crime voor WordPress websites en online marketing. Voor ondernemers bouw ik BoonTheme WordPress websites - de perfecte mix tussen kant-en-klaar en maatwerk. Daarnaast bouw ik ook online leeromgevingen voor mijn klanten.
Reactie plaatsen